شماره دوازدهم دوفصلنامه «سیره پژوهی اهل بیت(ع)» منتشر شد
کد خبر: 4000014
تاریخ انتشار : ۰۳ مهر ۱۴۰۰ - ۱۲:۳۴

شماره دوازدهم دوفصلنامه «سیره پژوهی اهل بیت(ع)» منتشر شد

شماره دوازدهم دوفصلنامه علمی ترویجی سیره پژوهی اهل بیت(ع) از سوی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی منتشر شد.

به گزارش ایکنا، شماره دوازدهم دوفصلنامه علمی ترویجی «سیره پژوهی اهل بیت(ع)» مربوط به بهار و تابستان ۱۴۰۰، به همت اداره نشریات شعبه خراسان رضوی و پژوهشکده اسلام تمدنی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی چاپ و منتشر و مقالات این شماره بر روی سامانه نشریه به آدرس http://sirepajouhi.isca.ac.ir نمایه شد.
 
«مدیریت در چشم انداز حکومت علوی و اسناد بین‌المللی» اثر مشترک افشین جعفری؛ رضا حاجیان حسین آبادی؛ احمد فدوی؛ «زیست معنوی امام علی(ع) در انتخاب خوراک و پوشاک» به قلم یداله حاجی زاده؛ «علل بیعت نکردن امام حسین(ع) با یزید» نوشته حسین قاضی خانی؛ از جمله مقالات این شماره است.
 
همچنین «آسیب شناسی حیات سیاسی و اجتماعی اهل‌بیت(ع) در تاریخ ‌نگاری طبری» اثر احد عبادی؛ «منقبت نگاری و یادکرد اهل بیت(ع) در آثار سیوطی» نوشته البرز محقق گرفمی؛ محمد میرزایی؛ «آسیب‌شناسی مناقب‌نگاری اهل بیت(ع)؛ مطالعه موردی: گزارش بیرون کشیدن تیر» اثر محمد غفوری؛ از دیگر مطالبی است که در این شماره منتشر شده است.
 
در بخشی از مقاله «علل بیعت نکردن امام حسین(ع) با یزید» آمده است: مقاومت امام حسین(ع) در بیعت نکردن با یزید منجر به جنگ نابرابری بین آن دو شد. در این میان درباره چرایی بیعت نکردن امام حسین(ع) با یزید، شخصیت فرزند معاویه، ویژگی شیعیان کوفه و سرنوشت الهی بیشتر مطرح شده‌ است. مسئله اصلی پژهش این است که اگر بیعت نکردن امام حسین(ع) با یزید با روش تاریخی بررسی شود چه عواملی در این تصمیم امام(ع) از اهمیت بیشتری برخوردارند؟ یافته ‌های این پژوهش نشان می ‌دهد که در منابع اولیه امید بستن امام(ع) به کوفیان و یا تن دادن به سرنوشتی محتوم تأثیر چندانی در عدم بیعت نداشته است. شخصیت یزید نیز تنها بخشی از علل عدم بیعت می‌تواند باشد. در این میان تقابل جریان اموی - علوی و تلاش امویان برای تخریب شخصیّت امام علی(ع) و شیعیان از مهمترین عوامل تأثیرگذار در بیعت نکردن امام(ع) با یزید است که کمتر مورد توجه قرار گرفته است.
 
بر اساس شیوه معمول جامعه اسلامی با مرگ معاویه، انتخاب خلیفه باید به شورای مسلمانان واگذار می ‌شد. در این صورت با توجه به شخصیت امام حسین(ع) و جایگاه اجتماعی و سیاسی ایشان، امکان داشت تا خلافت به خاندان اهل­‌بیت(ع) بازگردد. در حالی‌ که انتخاب یزید به ولیعهدی و تبدیل خلافت به حاکمیت موروثی برای همیشه بازگشت خلافت به خاندان اهل‌بیت(ع) را غیر ممکن می‌ساخت.
 
برای مشاهده متن کامل مقالات این شماره اینجا کلیک کنید.
 
دوفصلنامه سیره پژوهی اهل بیت(ع) در بانک اطلاعات نشریات کشور (Magiran)؛ پایگاه مجلات تخصصی نور (Noormags)؛ پایگاه استنادی سیولیکا (Civilica)، پایگاه استنادی جهاد دانشگاهی SID؛ پرتال جامع علوم انسانی؛ کتابخوان همراه پژوهان (pajoohaan.ir) و پرتال نشریات دفتر تبلیغات اسلامی (http://journals.dte.ir) و Google scholar نمایه می‌شود.
انتهای پیام
captcha