به گزارش خبرنگار ایکنا؛ آیین رونمایی از باغ میراث بهارستان، موزه مجازی و آثار علمی پژوهشی کتابخانه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی صبح سهشنبه ۲۵ آبان ماه با حضور غلامعلی حداد عادل، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی و حجتالاسلاموالمسلمین غلامرضا قاسمیان، رئیس کتابخانه و مرکز اسناد مجلس در تالار شهید «مدرس» خانه ملت برگزار شد.
نمایندگان مجلس کمترین تردد را به کتابخانه مجلس داشتهاند
غلامعلی حداد عادل با اشاره به اینکه از 60 سال پیش به کتابخانه مجلس رفت و آمد داشتم؛ بیان کرد: محیط بهارستان، این تالار و کتابخانه مجلس بخشی از میراث فرهنگی و تمدنی ما در یکصد سال گذشته است و باید قدر آن را بدانیم و اهمیت آن را بشناسیم.
وی با اشاره به دیوارهای بلند بتنی جداکننده مجلس شورای اسلامی بیان کرد: بنده این دیوارهای سیمانی و این حائلهای دلآزار را تا به امروز ندیده بودم. وقتی متوجه شدم این کارها بنا به ملاحظات امنیتی در این مجموعه صورت گرفته، بسیار متأثر شدم، زیرا این نوع کارهای خشن هیچ تناسبی با یک مجموعه میراثی ندارد. بهارستان گنجینهای است که هر ورقش دفتریست معرفت روزگار.
حداد عادل افزود: این کتابخانه قرار بود که کمککننده نمایندگان باشد تا با مراجعه به آن و مطالعه مطالب در کار قانونگذاری که امر مهمی است، یاریدهنده آنها باشد، اما متأسفانه نه در قبل از انقلاب و نه در بعد انقلاب این اتفاق نیفتاد؛ نمایندگان مجلس در بین قشرهای مختلف کمترین تردد را در طول این صدوچند سال تأسیس کتابخانه مجلس، به کتابخانه داشتهاند.
حداد عادل اظهار کرد: این کتابخانه مبدل به یک کتابخانهای در مقیاس ملی برای کشور شد، زیرا بسیاری از بزرگان کتابخانهای را که در طول عمر خود با خوندل گردآوری کردند، دنبال جایی میگشتند تا اطمینان داشته باشند این کتابها محفوظ میماند و در سالهای بعد از مشروطه جایی معتبرتر از مجلس در کشور نبود که از این کتابها مراقبت کند.
وی تأکید کرد: این کتابخانه یک صندوق امانت ملی برای کشور است و خیلی چیزها گفتهشده است که در اینجا به امانت سپردهشده که باید در ابتدا آنها شناخته شود و سپس شناسانده شود. کتابخانه مجلس بهترین مجموعه ایرانشناسی موجود کشور را در خود دارد که شاید بسیاری از دانشجویان و پژوهشگران خبر ندارند که چنین مجموعهای وجود دارد.
حداد عادل خاطرنشان کرد: کتابخانه مجلس به یک موسسه علمی پژوهشی تبدیل شد که این اتفاق بدی نیست. کتابخانه مجلس شورای اسلامی مثل کتابخانه آستان قدس و چند مجموعه دیگر معدنهای کاویده نشده است و آنچه از این کتابخانهها شناختهشده، در حکم آن کوه یخ است که تنها نوک آن پیدا است و بدنه اصلی به چشم نمیآید.
یک نهضت دیجیتالسازی به راه افتاده تا اسناد و کتب دیجیتال شوند
حجتالاسلاموالمسلمین غلامرضا قاسمیان، رئیس کتابخانه و مرکز اسناد مجلس در این مراسم بیان کرد: ما از وقتی وارد این کتابخانه شدیم، با مسائلی روبرو شدیم؛ یکی از آنها اسناد بالادستی کتابخانه بود که ما را موظف به انجام کارهایی میکرد. دوم نگاه رئیس مجلس آقای قالیباف بود که تأکید بر هوشمندسازی و شفافسازی داشتند و بیان کردند که کتابخانه مجلس باید محل رفتوآمد اندیشمندان باشد.
وی ادامه داد: در این میراثی که به دست ما رسیده است، از ارباب کیخسرو شاهرخ تا حاجآقا عماد که آخرین نفر بود، در شکلگیری آن نقش داشتهاند. ما در حوزه کتاب و سند نمیدانستیم چه داشتههایی داریم؛ بهخصوص در حوزه سند، آشفتگی بسیاری وجود داشت و حتی اسناد بعد از انقلاب در بسته بندی بود و کارتنهای آن باز نشده بود. در حوزه مرمت نیز 30 سال طول میکشید تا این کتابهایی را که داریم و در حال از بین رفتن است، مرمت کنیم. در حوزه دیجیتالسازی تنها پنج درصد کار اجراشده بود.
قاسمیان تصریح کرد: امروزه اگر چیزی کلیک نداشته باشد، برای دنیا فایدهای ندارد، هرچقدر که باارزش باشد. گنجینهای است که استخراج نمیشود و استخراج آن فایدهای ندارد. اسناد مرتب بررسی شدند و برای دیجیتالسازی آماده شد. یک نهضت دیجیتالسازی به راه افتاده و با این سرعتی که پیش میرویم، تا نیمههای سال بعد، همه اسناد قبل و بعد از انقلاب را دیجیتال میکنیم و در سامانه باغ میراث قرار خواهد گرفت.
رئیس کتابخانه و مرکز اسناد مجلس بیان کرد: دسترسی به همه اسناد در اختیار همه خواهد بود. ما توانستنیم همه نسخ خطی را دیجیتال و وارد این سامانه کنیم. 28 هزار جلد نسخه کتاب خطی امروز با یک کلیک قابلدسترسی است. در مرمت هم آن عدد سی سال را تبدیل به 4 سال کردیم و تمام کتب و اسناد را ظرف چهار سال مرمت میکنیم.
وی مطرح کرد: امروز ما میدانیم که چقدر سند داریم و در کتابخانه چه داریم و چهکار خواهیم کرد که از پس هزاران ساعت تجربه گفته میشود. بسیاری از اسناد وجود داشت که بااینکه از اهمیت بسیاری برخوردار بود، حتی در آن باز نشده و این موضوع باعث تعجب بود.
قاسمیان با اشاره به اینکه موزه مجلس یک گنجینه است، گفت: تحول دیگری که رخ داد، در حوزه موزه است. موزه اینجا واقعاً گنجینهای است که از تاریخ مشروطه سند و مدارک موزهای دارد و هدایایی که به رئیسان مجلس دادند، وجود دارد. بهقدری که اشیای موزهای وجود دارد، جا برای نمایش آن نیست.
در پایان این نشست، از باغ میراث بهارستان، تور مجازی موزه مجلس و جدیدترین آثار منتشره مجلس رونمایی شد.
یادآور میشود، این مراسم با حضور غلامعلی حدادعادل، مشاورعالی مقام معظم رهبری، آیتالله مرعشی، حجتالاسلاموالمسلمین غلامرضا قاسمیان، رئیس کتابخانه و مرکز اسناد مجلس، سیدمحمدجواد شوشتری، مشاور و رئیس حوزه ریاست مجلس شورای اسلامی و جمعی از نویسندگان، پژوهشگران و اهالی رسانه در سالن شهید مدرس برگزار شد.
انتهای پیام