کد خبر: 4033261
تاریخ انتشار : ۱۳ بهمن ۱۴۰۰ - ۱۲:۱۷
ایکنا از 4 دهه فعالیت جهاددانشگاهی گزارش می‌دهد؛

جهادگرانی که بر عهد انقلابی خود ماندند

برشمردن همه دستاوردهای جهاددانشگاهی، نهادی که فرزندِ خلف انقلاب اسلامی ایران است و طی 4 دهه گذشته برای سربلندی ایران، مرزهای علم، دانش و فرهنگ را درنوردیده است و اکنون اعلام کرده که آماده پذیرش مسئولیت‌های بزرگتر و جدید است، کار سهلی نیست. در این نوشتار به برخی از اقدامات جهادگران دانشگاهی اشاره می‌کنیم.

جهادگرانی که بر عهدشان ماندند؛ از هیچ تا آنچه اکنون هستیم

به گزارش ایکنا؛ آرمان‌های انقلاب اسلامی شاید در نگاه برخی افراد شبیه شعارهایی باشد که پیش، حین و پس از انقلاب گفته‌اند و بعدتر به دست فراموشی سپرده‌اند. اما روایت خانواده  جهاددانشگاهی چیز دیگری را به اثبات می‌نشاند. صدها سازمان‌، نهاد، پژوهشکده، پژوهشگاه، پارک علم و فناوری، مجتمع تحقیقاتی و ... زیر مجموعه جهاددانشگاهی نشان دادند که جهادگران بر آنچه از آرمان‌ها گفته‌ بودند، پایبندند.  

جهاددانشگاهی 16 مرداد سال 59 به دنبال وجود یک خلأ بزرگ در دانشگاه‌های کشور ایجاد شد و با هدف گسترش تحقیقات و شکوفایی روحیه تتبع و استعدادها در سطح جامعه برای نیل به خوداتکایی، توسعه امور فرهنگی در سطح جامعه از طریق همکاری با حوزه، دانشگاه و سایر مراجع و نهادهای فرهنگی به خصوص برای نسل جوان و گسترش طرح های کاربردی و نیمه صنعتی از طریق پیوند با مراکز علمی و تحقیقاتی به منظور به کارگیری نتایج پژوهش به فعالیت پرداخت.

این نهاد برخلاف بسیاری دیگر از نهادهای کشور که عین یا مشابه آن پیش از انقلاب وجود داشت، دقیقاً از صفر و فقط متکی بر اراده جوانان معتقد به وجود آمد. با نگاهی کوتاه به نحوه شکل‌گیری هر یک از بخش‌های جهاددانشگاهی به خوبی روشن است که این نهادها با حداقل امکانات به حداکثر بازدهی طی سال‌های بعد از انقلاب رسیده‌اند.

پژوهشگاه رویان با حداقل امکانات در یک ساختمان که برای یک سال به دانشجویان جهاددانشگاهی داده شده و آنها را متعهد کرده بودند که اگر موفق نشدید باید ساختمان را تخلیه کنید، جوانه زد. خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) به عنوان تنها خبرگزاری بین‌المللی حوزه دین از یک اتاق در زیرزمین یک ساختمان شروع به کار کرد و امروز در تمام استان‌ها شعبه داشته و اخبار قرآنی را به 19 زبان زنده دنیا منتشر می‌کند.

بیماران راهی خارج از کشور نمی‌شود

ناباروری جزو مشکلاتی بود که همیشه در کشور وجود داشت اما به طور کلی این مشکل در جهان امروز بیش از قبل مردم را درگیر کرده است. وقتی نیازی خودنمایی می‌کند و هیچ نهادی جسارت ورود به آن را ندارد، فقط جهادگران هستند که می‌توانند از عهده رفع آن برآیند. اکنون در کشور هیچ زوج ناباروری مجبور نیست برای درمان به خارج از کشور برود، بلکه بیماران از کشورهای همسایه برای درمان راهی ایران و مراکز درمان ناباروری جهاددانشگاهی همچون رویان و ابن‌سینا می‌شوند و این یعنی ایجاد خودکفایی توسط یک نهاد انقلابی.

جهاددانشگاهی در علوم نوین و علوم پزشکی، کار خود را با سلول درمانی آغاز کرد. سلول‌ درمانی در آینده نزدیک قرار است جای دارودرمانی را بگیرد و به عبارتی نیز بازسازی بافت‌های فرسوده را انجام دهد. پژوهشگران جهاددانشگاهی خیلی زود توانستند در مرز این علم در دنیا حرکت و علم خود را تبدل به فناوری کنند و اکنون جزء چند کشور اصلی دنیا در این علم هستند و سلول درمانی را انجام می‌دهند. با کاری که در درمان پارکینسون در پژوهشگاه رویان انجام می‌گیرد، حرف جدیدی در دنیا زده شده است؛ اقدامی که همزمان با دو یا سه کشور دنیا در حال انجام است.

با افتخار ساخت ایران

امروز جهاددانشگاهی به عنوان فرزند برومند انقلاب اسلامی ایران با اقتدار از دستاوردهای خود سخن می‌راند و می‌گوید: «با افتخار ساخت ایران». در ادامه به برخی از این موارد اشاره می‌شود.

ـ تشخیص زودرس و غربالگری برخی از سرطان‌های شایع با استفاده از آنالیز ادرار و خون بیمار(پژوهشگاه ابن‌سینا).

ـ ساخت چیپ‌های میکروفلوئیدیکی به‌منظور شناسایی سلول‌های سرطانی خون محیطی(پژوهشکده معتمد).

ـ طراحی و تولید کیت ۲۱ ژنی تعیین‌کننده نیاز به شیمی‌درمانی در بیماران مبتلابه سرطان پستان(پژوهشکده معتمد).

ـ طراحی و تولید نانوذرات حساس به نور در درمان فتودینامیکی سرطان(مرکز تحقیقات لیزر جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران).

ـ تولید سلول‌های بنیادی جنینی انسانی با در جه اعتبار GMP تحت شرایط عاری از مواد حیوانی(پژوهشگاه رویان).

ـ طراحی و ساخت زخم پوش پیشرفته بر پایه پلیمر‌های طبیعی جهت درمان زخم‌های عفونی(پژوهشگاه ابن‌سینا).

ـ کارآزمایی‌های بالینی اثربخشی بافت مهندسی‌شده حاصل تلفیق سلول‌های غضروف اتولوگ و داربست‌های دولایه در درمان ضایعات استخوانی و غضروفی(پژوهشگاه ابن‌سینا).

ـ طراحی و ارزیابی اثربخشی داربست‌های سنتیک بر پایه ابریشم و پرده آمنیون در ترمیم زخم‌های مزمن دیابتی(پژوهشگاه ابن‌سینا).

ـ ثبت دو ژن جدید گیرنده دوپامینی در بیماران مبتلابه زخم پای دیابتی(پژوهشکده زخم و بافت جهاددانشگاهی علوم پزشکی تهران).

ـ بومی‌سازی کنترل نوری سلول‌های قلبی بر پایه ژنتیک نوری(Optogenetics) (مرکز تحقیقات لیزر جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران).

ـ برگزاری کنگره بین‌المللی زخم و ترمیم بافت(جهاددانشگاهی علوم پزشکی تهران).

ـ تولید آنتی‌بادی‌های اختصاصی برای درمان بیماری اسهال در دام(درمانگر گاما) ـ رویان.

جهادگرانی که بر عهدشان ماندند؛ از هیچ تا آنچه اکنون هستیم

این لیست بلندبالا ادامه دارد، مثلاً پژوهشکده سرطان معتمد جهاددانشگاهی به عنوان نخستین مرکز تولید کیت تشخیص مولکولی کرونا در کشور تاکنون میلیون‌ها کیت تشخیصی کرونا ساخته و در کشور توزیع کرده است و این یعنی جهاددانشگاهی در این حوزه وابسته نیست و جهادگران بر عهدشان وفادارند.

وابسته‌ترین صنعت ایران اکنون دیگر وابسته نیست

جهاددانشگاهی در حوزه فنی و مهندسی کارش را با وابسته‌ترین صنعت ایران آغاز کرد؛ صنعت نفت، گاز، پتروشیمی و پالایش و پخش. این کاملاً منطقی است نفت را باید با دانش و تجهیزات خودمان استخراج و تبدیل به فرآورده‌های با‌ارزش و بالاتری کنیم، زیرا حجم اشتغال بالاتری را ایجاد می‌کند.

ما؛ یعنی مردم ایران در حال حاضر توان طراحی و ساخت دکل‌های حفاری نفت را داریم. توانایی ساخت مته‌های حفاری را نیز داریم که کشورهای معدودی این دانش را دارند و با این کیفیت تولید می‌کنند. در زمینه تولید مواد شیمیایی این صنعت و بازوهای بارگیری الکترونیکی که نفت‌ها را از مخازن می‌کشند، اقدامات بزرگی از سوی جهاددانشگاهی انجام گرفته است.

پروژه‌های شاخص حوزه‌ فنی و مهندسی و علوم پایه

ـ دستیابی به فناوری ساخت سرامیک‌های ویژه نسوز در مقیاس پایلوت (جرم‌های نسوز) ـ یزد.

ـ طراحی و ساخت سیستم کنترل دور برای الکتروموتور‌های ولتاژ متوسط (VFD) ـ علم و صنعت.

ـ‌ طراحی، ساخت و نصب بازو‌های بارگیری نفت (فاز ساخت، نصب و راه‌اندازی) ـ علم و صنعت.

ـ تولید سه عدد رشته لوله مغزی سیار برای دستیابی به دانش فنی ساخت داخل آن ـ تهران.

ـ طراحی و ساخت موتور درون‌چاهی ۳/۴، ۶ مورداستفاده در حفاری جهت‌دار چاه‌های نفت ـ صنعتی شریف.

ـ بازیابی فلزات گران‌بها از وسایل الکتریکی مستعمل در مقیاس بنچ و تدوین دانش فنی ـ تربیت مدرس.

ـ طراحی، مدل‌سازی و ساخت پکیج نمک‌زدایی نفت خام به روش الکترواستاتیک در مقیاس صنعتی به‌منظور دستیابی به دانش فنی ـ علم و صنعت.

ـ دستیابی به دانش فنی و احداث واحد پایلوت تولید کربن فعال با پایه قیر طبیعی و با ظرفیت ۱۰۰ تن ـ کرمانشاه.

ـ دستیابی به فناوری ساخت سرامیک‌های ویژه نسوز در مقیاس پایلوت ـ یزد.

و ..

این لیست توانمندی جهادگران جهاددانشگاهی پس از انقلاب نیز همچنان ادامه دارد.

گسترش طرح‌های کاربردی و نیمه صنعتی از طریق پیوند با مراکز علمی و تحقیقاتی به منظور به کارگیری نتایج پژوهش هدف دیگر ایجاد جهاددانشگاهی بود که در این حوزه نیز موفق عمل کرده است.

جهادگرانی که بر عهدشان ماندند؛ از هیچ تا آنچه اکنون هستیم

تولید جنین منجمد برای اصلاح نژاد گاو‌های شیری و گوشتی؛ اصلاح نژاد مرغ بومی در راستای خالص‌سازی و ایجاد لاین تخم‌گذار؛ کسب دانش فنی و تولید پنج میلیون قطعه بچه ماهی سی‌باس برای پرورش در قفس؛ کسب فناوری تولید چهار نوع بذر هیبرید سبزی و صیفی؛ تکمیل دانش فنی و تولید داروی نوترکیب ضداسهال دام؛ فرمولاسیون و تولید دارو‌های طبیعی جایگزین آنتی‌بیوتیک‌ها در صنعت طیور؛ فرمولاسیون و تولید آفت‌کش‌های گیاهی برای کنترل مبارزه با آفات گلخانه‌ای سبزی و صیفی؛ کسب فناوری و تولید نیمه‌صنعتی پروبیوتیک‌های پرکاربرد؛ دستیابی به دانش فنی و تولید نیمه‌صنعتی چهار مکمل ورزشی پرمصرف؛ تکثیر و تولید بزسانن به روش شبیه‌سازی؛ تولید دارو‌های گیاهی ملیتروپیک، لیورسیل و نیگلایسین و ... نیز بخشی از موفقیت‌های مردم ایران پس از انقلاب بوده است.

ورود جهاددانشگاهی به عرصه فرهنگ 

و اما در حوزه فرهنگ؛ پس از انقلاب اسلامی که دانشگاه‌ها با مسائل و مشکلات فراوان روبه‌رو بودند، جهاددانشگاهی توانست با پرچمداری جریان فرهنگی انقلاب اسلامی، اقدامات فرهنگی گسترده‌ای را پایه‌گذاری کند که از جمله می‌توان به جشنواره تئاتر دانشگاهی اشاره کرد.

راه‌اندازی خبرگزاری ایسنا به‌عنوان نخستین خبرگزاری غیردولتی در ایران که امروز نام درخشانی در عرصه خبررسانی در کشور است؛ تأسیس خبرگزاری بین‌المللی ایکنا که نخستین و مؤثرترین خبرگزاری حوزه قرآنی کشور محسوب می‌شود؛ تأسیس و توسعه مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا) که امروزه یکی از معتبرترین مراکز نظرسنجی و افکارسنجی در کشور به شمار می‌رود؛ تأسیس سازمان انتشارات که در عرصه نشر دانشگاهی جزء اولین‌ها محسوب می‌‎شود، از جمله دستاوردهای فرهنگی جهاددانشگاهی است.

برنامه‌هایی مانند مناظرات دانشجویی، پایان‌نامه و کتاب سال دانشجویی، جشنواره‌ها و مسابقات بین‌المللی دانشجویی قرآن و ..... امروزه چه در دل جهاددانشگاهی و چه در بیرون از آن، برندهای مطرحی هستند. لیست اهداف فرهنگی که محقق شد همچنان ادامه دارد ... 

آماده پذیرفتن مسئولیت‌های بزرگ در دولت جدید هستیم

و آخرین سخن جهادگران جهاددانشگاهی این است: آماده پذیرفتن مسئولیت‌های بزرگ و مأموریت‌های فناورانه در دولت جدید هستیم.  حمیدرضا طیبی، رئیس جهاددانشگاهی این مطلب را اعلام و عنوان کرده است: امسال نمایشگاه دستاوردهای جهاددانشگاهی برگزارشد. هدف از برگزاری این نمایشگاه این بود که بخشی از دستاوردهای جهاد دانشگاهی طی سال‌های فعالیت آن را به مسئولین و مردم معرفی کنیم و اعلام کنیم که هیچ مشکلی در تأمین نیازهای فناورانه کشور نداریم. همچنین با نمایش این دستاوردها عملاً اعلام کرده‌ایم که جهاددانشگاهی آماده پذیرفتن مسئولیت‌های بزرگ در دولت جدید است.

و داستان عزم جهادی فرزندان انقلاب ادامه دارد.

انتهای پیام
captcha