غلامرضا مرحبا، سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار ایکنا، با بیان اینکه در هر بانکی دو عبارت یا دو واژه تحت عنوان منابع و مصارف وجود دارد، گفت: یعنی بانک باید منابع را از مشتری جذب کند و بعد این منابع را مصرف کند. تعادل میان منابع و مصارف برای بانک خیلی مهم بوده و مانند تعادل میان دخل و خرج است. همچنین منابعی که بانک در اختیار دارد چند نوع هستند بهعنوان مثال قرضالحسنه است یا سپردههای کوتاهمدت و بلندمدت. تسهیلات بانکی از محل سپردههایی انجام میگیرد که بانکها به آنها سود پرداخت میکنند و مردم هم در ازای دریافت سود سپردهگذاری انجام میدهند.
وی افزود: اکنون نباید تعادل میان منابع و مصارف در بانکها برهم بخورد. منابع بانکها محدود است. مخصوصاً در ماههای پایانی سال این منابع اندک و رو به اتمام است؛ یعنی مردم ما به خاطر اینکه در پایان سال خریدهایی را انجام میدهند و یا کارخانجات و مؤسسات بزرگ منابع مالی خود را صرف پرداخت حقوق، عیدی و پاداش میکنند و یا اینکه این مؤسسات بدهیهای خود را پرداخت میکنند و یا بخشی از منابع مالی را صرف بازسازی میکنند، مجبور هستند بخشی از سپردههایشان را از بانک خارج سازند که در این شرایط بانکها با کسری منابع مواجه شده و از توان واقعی بانکها کاسته میشود.
نماینده مردم آستارا در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: بنابراین در چنین شرایطی بانکها نیاز دارند که منابعشان را تقویت کنند؛ این تقویت یا باید از طریق جذب یا کسب درآمد از مشتریان باشد یا در چنین شرایط خاصی که وجود دارد ضروری است دولت به کمک بانکها بشتابد. عمده مشکلاتی که برای بانک پیش آمده از جانب دولت است. بهعنوان مثال دولت بدهیهای کلانی به نظام بانکی دارد و این بدهیها را پرداخت نمیکند. من شنیدهام بعضی از وزارتخانهها از محل برخی تعهدات بیش از 15 هزار میلیارد تومان به بعضی از بانکها بدهکار هستند که اصلاً زیربار هیچیک از این بدهیها نمیروند.
مرحبا سومین راه برای تأمین منابع مورد نیاز بانکها را اینگونه تبیین کرد: معمولاً بانکها نزد بانک مرکزی اندوختهای دارند و بانک مرکزی با کم و زیاد کردن سپرده بانکها توان وامدهی آنها را کنترل میکند. اما وقتی نقدینگی بانکها تمام شود، بانکها مجبور هستند از بازار بین بانکی با نرخ 24 تا 25 درصد پول خریداری کنند.
وی متذکر شد: همه این مواردی که اشاره کردم عملیات روزانه نظام بانکی را با مشکل مواجه میسازد. در شرایطیکه دولت کمکی به بانکها نمیکند و برای وامدهی بانکها را تحت فشار قرار میدهد، ترازنامه آنها با ناترازی مواجه خواهد شد. من فکر میکنم در آینده نهچندان دور سیاست فعلی دولت در رابطه با اجبار بانکها به پرداخت تسهیلات آن هم با شرایط فعلی که هنوز نظام اعتبارسنجی ما خیلی خوب پا نگرفته، نظام بانکی را با مشکل مواجه میسازد و در مواقعی اینها به استهلاک خواهد کشاند.
سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس بانکداری را یک نوع صنعت توصیف کرد و خواستار این شد که دولت اجازه دهد این صنعت خود را اداره کند، هرچند نظام بانکی کشور با ضعفهایی همراه بوده و اصلاح این ضعفها امری مهم محسوب میشود.
وی در پایان تصریح کرد: برخورد دستوری با نظام بانکی هرگز نتیجهبخش نبوده و همچنان هم نخواهد بود و برخورد دستوری اجازه نمیدهد نظام بانکداری ما به عنوان یک صنعت به کار خود ادامه دهد.
گفتوگو از سعید امینی
انتهای پیام/
انتهای پیام