به گزارش ایکنا، آیین اختتامیه چهلمین جشنواره فیلم فجر امشب 22 بهمن ماه در سالن اصلی مرکز همایشهای برج میلاد برگزار شد. در آغاز مراسم که اجرای آن را محمد سلوکی برعهده داشت بعد از تلاوت آیاتی چند از کلامالله مجید، آیتمی با مضمون وحدت پخش شد.
در ادامه، مسعود نقاشزاده، دبیر جشنواره پشت تریبون قرار گرفت و گفت: سپاسگزارم که با حضور خود این مجلس را گرم کردید. ایام فجر انقلاب را گرامی میدارم. علیرغم همه محدودیتهایی که در چرخه تولید وجود داشت، سینماگران تلاش کردند و چرخ صنعت سینما را در حرکت نگه داشتند. سینمای ایران به درخت تناوری تبدیل شده که شاخههای جوان و پرباری دارد. آنچه امروز داریم دسترنج سینماگران اندیشمند است. ما کوشیدیم که در دوره چهلم رویهها را استانداردسازی کنیم. ما یک آییننامه دقیق و گاهشمار معین داشتیم که فرصتی برای آیندهنگری به ما میدهد. برای ارتقای جشنواره به قانونگرایی تاکید داشتیم. فیلمها را بر اساس برنامه پذیرفتیم و فشارها را نپذیرفتیم و در راستای عدالت فرهنگی، طنین سینمای انقلاب شنیده شد. البته دشواریهای بسیاری داشتیم و در برابر تهدیدها و یٲسها همکاران ما تلاش کردند که کار درست را انجام دهند.
وی ادامه داد: ما باید چالشها را در سینمای ایران بازشناسایی کنیم. مماشات و مصلحتاندیشی، مشکلات ما را حل نمیکند و باید سرسختانه با نواقص کار خود روبهرو شویم. این سینما نیاز به مراقبت و مهربانی دارد و باید قدر فرهنگ ارجمند این سرزمین را بدانیم و حیف است که مهر را در دل نپروریم.
در ادامه مراسم، مراسم تجلیل از احمدرضا معتمدی برگزار شد. در ابتدا ویدیویی درباره این کارگردان و استاد دانشگاه پخش شد که در بخشی از این ویدیو، معتمدی گفت: وقتی من مطلبی درباره فلسفه اگزیستانسیالیسم میخوانم، آن را به زبان سینما برمیگردانم. یعنی مفاهیم و محتوای فلسفی باید به فرم استحاله پیدا کنند تا هنر ناب پدیدار شود. من این تحقیقات را در قالب کتابی سه جلدی به نام «فلسفه فیلم» ارائه دادم.
در این بخش؛ محمدمهدی اسماعیلی، محمد خزاعی، استاد علی نصیریان و مسعود نقاشزاده برای بزرگداشت روی صحنه آمدند و سپس احمدرضا معتمدی بر صحنه حاضر شد.
علی نصیریان تصریح کرد: من از اوایل دهه بیست وارد کار نمایش شدم و حالا شاهد رشد و بالندگی هنرهای نمایشی ایران و تئاتر و سینما هستم. از ابتدای دهه چهل کار رونقبخشی به هنرهای نمایشی آغاز شد تا امروز شاهد درخشش آثار ایرانی در جشنوارههای جهانی سراسر دنیا باشیم. من با آقای معتمدی یک فیلم کار کردم.
او ادامه داد: باید بگویم معتمدی به لحاظ اخلاق و کار بسیار حرفهای است و من از همکاری با او بسیار لذت بردم. باید به یاد داشت که فرهنگ پشتوانه هنرمند است و هنر صرفاً به تخصص بستگی ندارد و هنرمند در ابتدا موظف است که با مقوله فرهنگ و پشتوانههای دینی و معرفتی آشنا باشد. در دهه 30 تنها یک کتاب تئاتری موجود بود اما حالا شاهد سیل کتابها در این حوزه هستیم. فرهنگ، غذای روح و جان یک ملت است و روح و جان افراد از طریق سینما، کتاب، تئاتر و موسیقی تغذیه میشود و به آگاهی دست مییابد. من به احمدرضا معتمدی تعظیم میکنم.
معتمدی بیان کرد: از دستاندرکاران برگزاری جشنواره و استاد بزرگ خود علی نصیریان کمال سپاسگزاری را دارم. استاد نصیریان با سلول به سلول وجودش کار میکند و همه هنر خود را با اخلاق در هم میآمیزد. در همکاری با ایشان بسیار آموختم. او همواره به دیسیپلین تئاتری متعهد بود. من در ابتدای انقلاب سادهلوحانه شیفته «شعار طرحی نو براندازیم» شدم و امروز فهمیدم علم برای بیان طرحهای جدید کافی نیست بلکه فلسفه علم است که با بررسی نظریات علمی، نظریهپردازیهای جدیدی را جهت ارتقای سطح کیفی علم مورد بحث ارائه میدهد. 30 سال است مشغول بررسی و نوشتن کتاب فلسفه فیلم بودم و طولانی شدن این روند به دلیل ذات خود این جریان است که به تحقیق و پژوهش فراوان نیازمند است.
وی بیان کرد: نظریه خیال منفصل سهروردی منطبق بر سینما و راهگشا است و میتواند مسیر هنرمند را باز کند. یا نظریات ملاصدرا بسیار مورد تأمل است و باید به آن پرداخت. باید از همسرم تشکر کنم که سی سال با حقوق مختصر معلمی و بی توقع با من زندگی کرد و اگر صبوری او نبود امکان توفیق وجود نداشت. معتمدی در پایان سخنانش خطاب به همسرش گفت: «عزیزم بسیار دوستت دارم.»