به گزارش ایکنا؛ کشور در نیمه اول سال 1400 شاهد رویدادهای بسیار و مهمی از جمله برگزاری انتخابات ریاست جمهوری و شوراهای اسلامی، انتخاب حجتالاسلام و المسلمین رئیسی به ریاست جمهوری، جنگ 12 روزه غزه، رد صلاحیت علی لاریجانی در انتخابات، انتشار فایل صوتی تقطیع شده محمدجواد ظریف، برگزاری مراسم تنفیذ و تحلیف ریاست جمهوری و تشکیل دولت سیزدهم با رأی اعتماد مجلس به 18 نفر از 19 وزیر پیشنهادی رئیسجمهور بود.
در ادامه مهمترین رویدادهای سیاسی فصل بهار سال 1400 را مرور میکنیم:
ـ سخنرانی تلویزیونی نوروزی رهبر معظم انقلاب
رهبر معظم انقلاب در سخنرانی تلویزیونی نوروز سال 1400 در اول فروردین با تبیین وظایف اساسی دستگاهها و مردم برای تحقق شعار سال و حمایت تولید و رفع موانع آن، سیاست اعلامی در قضیه برجام یعنی لغو تحریمها و راستیآزمایی آن قبل از بازگشت ایران به تعهدات برجامی را تخطیناپذیر خواندند و در ادامه، انتخابات ریاست جمهوری در خرداد ۱۴۰۰ را در ابعاد داخلی و خارجی بسیار مهم برشمردند و با اشاره به نقشه و تلاش گسترده دشمنان برای ناامید کردن مردم از حضور در انتخابات تأکید کردند: ریاست جمهوری با اختیارات بسیار وسیع، مهمترین و مؤثرترین مدیریت کشور است و مردم برای ناامید کردن دشمن و نوسازی دستگاه اجرایی، در انتخاب رئیسجمهور خصوصیاتی مانند مردمی بودن، کفایت، قدرت مدیریت، ایمان، عدالتخواهی، ضد فساد بودن، عملکرد انقلابی و جهادی، اعتقاد به توانمندیهای داخلی، امیدواری به آینده و اعتقاد به جوانان را مورد توجه قرار دهند.
ایشان با اشاره به «اهمیت بالای انتخابات از بُعد داخلی و از بُعد بین المللی» گفتند: انتخابات از لحاظ داخلی یک نوسازی و یک نَفَس تازه برای بخش اجرایی است زیرا افراد تازه نَفَس و پُرانگیزه وارد کار می شوند و این موضوع بسیار مبارک است.
حضرت آیتالله خامنهای حضور و مشارکت مردم در انتخابات را از لحاظ بین المللی نشاندهنده اقتدار ملی دانستند و افزودند: آنچه بیش از توان دفاعی و قدرت دیپلماسی زمینهساز اقتدار کشور است، خودِ مردم و هوشیاری و پُرانگیزه و سرپا بودن آنها است و مظهر این حضور و اقتدار از همه مهمتر در انتخابات است.
ایشان اصلِ مشارکت مردم و همچنین میزان حضور مردم در انتخابات را از عوامل اصلی تاثیرگذار در اقتدار ملی برشمردند و گفتند: همه حتی کسانی که ممکن است رهبری را نیز قبول نداشته باشند، ایران قوی را بهعنوان راه مقابله با دشمنیها قبول دارند که یکی از راههای مهم قوی شدن ایران، مشارکت در انتخابات است.
ـ سخنرانی رئیسجمهور در اولین جلسه هیئت دولت در سال 1400
حجتالاسلام و المسلمین روحانی 4 فروردین دراولین جلسه هیئت دولت با تاکید بر این که بیانات رهبر انقلاب بهانه را از کشورهای ۱+۵ گرفته است، گفت: بالاترین مقام کشور ما با لحن و بیان صریحی گفتند اگر شما به تعهدات به طور واقعی و جدی برگردید ما هم به همه تعهدات بازمیگردیم.
رئیسجمهور اظهار کرد: برای این که تحریم ظالمانه از روی سر ما برداشته شود یک دقیقه را هم از دست نخواهیم داد. معتقدیم که اگر طرف مقابل یعنی کشورهای ۱+۵ تصمیم بگیرند و به میدان بیایند و حاضر شوند به همه تعهدات خود عمل کنند همانطور که چند بار رهبر معظم انقلاب تاکید کردند که اگر آنها دست از تحریم بردارند و برای ما روشن شود این کار واقعی است، ما هم به همه تعهدات برجامی بازمی گردیم.
ـ سخنرانی رئیس مجلس در کنفرانس مبارزه با تروریسم و تقویت ارتباطات منطقهای
محمدباقر قالیباف 5 فروردین در چهارمین کنفرانس مبارزه با تروریسم و تقویت ارتباطات منطقهای روسای مجالس ۶ کشور که به صورت ترکیبی مجازی – حضوری در آنتالیای ترکیه، با مشارکت هیاتهایی از جمهوری اسلامی ایران، جمهوری خلق چین، جمهوری اسلامی افغانستان، جمهوری عراق، جمهوری اسلامی پاکستان، فدراسیون روسیه و جمهوری ترکیه برگزار میشود، اعمال تحریمهای یک جانبه علیه مردم ایران را مصداق بارز تروریسم اقتصادی دانست و گفت: مجالس به عنوان مکمل و مقوم اقدامات دولتها میتوانند در تقویت و تحکیم روابط سودمند میان ملتها از جمله در پیشگیری از گسترش افراطگرایی خشونتآمیز و مقابله با تروریسم، نقش مهمی ایفا کنند.
ـ امضای سند جامع همکاریهای ایران و چین
سند جامع همکاریهای ایران و چین 7 فروردین توسط محمدجواد ظریف و وانگ یی، وزیران خارجه دو کشور در محل وزارت امور خارجه امضا شد.
سند حاضر یک برنامه جامع در بازه زمانی بلندمدت (۲۵ ساله) رویکردی مبتنی بر احترام متقابل و منافع برد- برد در زمینه روابط دو جانبه، منطقهای و بین المللی را مدنظر قرار داده است.
ـ برگزاری نهمین نشست کنفرانس بین المللی قلب آسیا
نهمین نشست کنفرانس بین المللی «قلب آسیا» 10 فروردین در دوشنبه تاجیکستان برگزار شد. در این نشست محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان حضور یافته بود.
ظریف در حاشیه این نشست با وزرای خارجه افغانستان و تاجیکستان و اشرف غنی، رئیسجمهور افغانستان، دیدار و گفتوگو کرد.
۱۵ کشور عضو قلب آسیا شامل جمهوری اسلامی ایران، افغانستان، ،تاجیکستان، پاکستان، چین، روسیه، هند، قزاقستان، قرقیزستان، ترکمنستان، ازبکستان، ترکیه، آذربایجان، عربستان سعودی و امارات متحده عربی هستند. آمریکا، استرالیا، کانادا، دانمارک، مصر، فرانسه، فنلاند، آلمان، عراق، ایتالیا، ژاپن، نروژ، لهستان، اسپانیا، سوئد و انگلیس هم کشورهای حامی قلب آسیا هستند.
ـ برگزاری اجلاس مجازی سران کشورهای «دی ۸»
دهمین اجلاس سران همکاری اقتصادی هشت کشور در حال توسعه 19 فروردین با حضور رئیس جمهور کشورمان و سران کشورهای عضو به صورت مجازی برگزار شد.
حجتالاسلام و المسلمین روحانی تقویت چند جانبهگرایی را از اولویتهای مهم سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران عنوان کرد و گفت: کشورهای عضو دی ۸ در معرض انتخابهای مهمی در دوران پساکرونا خواهند بود.
روحانی یکی از سرمایهگذاریهای قابل توجه کشورهای D۸ در کنار فرهنگ غنی اسلامی و سرمایه بزرگ انسانی را بازار گسترده هشت کشور و دیگر کشورهای مسلمان برشمرد و گفت: با اتکا به این بازار میتوان در حوزههایی که سرمایهگذاری عظیم و بازار بزرگ میطلبد با همکاری یکدیگر سرمایهگذاری مشترک داشته باشیم.
وی اضافه کرد: همچنین جهان اسلام هدف اقدامات اسلام هراسانه سازمان یافته است که علاوه بر هدف قرار دادن ارزش ها و کرامت های متعالی دین مبین اسلام، آثار منفی اقتصادی و توسعه ای گستردهای را برای کشورهای اسلامی به همراه داشته است.
رئیسجمهور تصریح کرد: در اینجا مایلم با افتخار اعلام کنم اقدامات غیرقانونی یکجانبه گرایانه آمریکا برای به زانو درآوردن ملت ایران کاملاً ناکام مانده و علیرغم تحمیل فشارهای سنگین اقتصادی با تکیه بر اراده و توان داخلی خود توانستهایم به موفقیتهای چشمگیر و دستاوردهای بزرگی در حوزههای مختلف از جمله در زمینه مقابله با کووید ۱۹ و آثار و تبعات آن دست یابیم.
ـ برگزاری آیین پانزدهمین سالروز ملی فناوری هستهای
آیین پانزدهمین سالروز ملی فناوری هستهای 21 فروردین برگزار شد.
رئیسجمهور در این مراسم با بیان اینکه اهداف ایران در صنعت هستهای روشن بوده است، اظهار داشت: از این فناوری در بخشهای دیگر بهرهبرداری شده و در زمینه صنعت، کشاورزی، پزشکی، انرژی و برق استفاده میشود. اگر طرف مقابل درست بیاندیشد، نگرانی آنها نابجا است. این نگرانی نابجا ۱۶ سال موجب دردسر برای ملت ایران شده است. اگر این تفکر غلط در ذهن آنها نبود و به آنچه سابقه ملت ایران است، اطمینان میکردند که در مسائل دینی و اخلاقی توجه خاص و ویژهای دارند، از این مسئله هم عبور میکردند.
روحانی ادامه داد: اینکه هنوز با دنیا و آمریکاییها حرف میزنیم تا دست از اقدامات غیرقانونیشان بردارند، به خاطر این مبنا است که آنها تفکری دارند که براساس آن برای خودشان دردسر و نگرانی درست کردهاند. بار دیگر تاکید میکنم تمامی فعالیتهای هستهای ما صلحآمیز و برای اهداف غیرنظامی است و همانطور که مقام معظم رهبری در چندین نوبت مطرح کردند، از دید فقه ما پیگیری کردن یک سلاح که میتواند خطر بزرگ برای جامعه بزرگ باشد، حرام است.
علیاکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی، نیز در این مراسم گفت: زیرساختهای صنعت هستهای با وسواس بسیار حفظ شد و چنانچه مقامات و تصمیمسازان ارشد نظام امری را به مسئولان صنعت هستهای تفویض کنند در زمانی کوتاه، هنگامهای عظیم برپا خواهد شد.
معاون رئیسجمهور با اشاره به چند نمونه از دستاوردهای صنعت هستهای گفت: به عنوان نمونه میتوان به تولید سانتریفیوژ مورد نیاز مرکز انتقال خون، تولید ۱۱۰ زیست مولکول ایزوتوپی مورد استفاده در کیت غربالگری نوزادان، تولید صنعتی تیتانیوم گرید پزشکی مورد استفاده در ساخت ایمپلنتهای کاشتنی در بدن انسان و تولید چند رادیوداروی جدید اشاره نمود که براستی مایه مباهات و در خور تحسین است.
ـ خرابکاری رژیم صهیونیستی در سایت هستهای نطنز
سخنگوی سازمان انرژی اتمی بامداد ۲۲ فروردین، از حادثهای در سایت هستهای نطنز خبر داد. در اثر این حادثه بخشی از شبکه برق تاسیسات غنیسازی شهید احمدی روشن آسیب دید. ساعاتی پس از تایید این خبر از سوی مقامات ایران، شبکه خبری سی ان ان به نقل از رسانههای رژیم صهیونیستی مدعی شد که اختلال در شبکه توزیع برق تاسیسات هستهای نطنز در ایران در نتیجه حمله سایبری اسرائیل بوده است. کانال ۱۳ تلویزیون رژیم صهیونیستی هم دست داشتن موساد (سازمان اطلاعات و جاسوسی رژیم صهیونیستی) در حادثه تاسیسات نطنز را تایید کرد.
علیاکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی عصر حادثه در سایت هستهای نطنز را تروریسم هستهای توصیف و تاکید کرد: حادثه نطنز خللی در غنیسازی ایجاد نکرده است و اقدام علیه مرکز غنی سازی نطنز، نشاندهنده شکست مخالفان پیشرفتهای صنعتی و سیاسی کشور برای جلوگیری از توسعه چشمگیر صنعت هستهای از یک سو و مذاکرات موفق برای رفع تحریمهای ظالمانه است.
ـ اعلام زمانبندی انتخابات ریاست جمهوری
معاونت سیاسی وزارت کشور 22 فروردین برنامه زمانبندی انتخابات ۲۸ خرداد ۱۴۰۰ را اعلام کرد و بر این اساس 21 تا 25 اردیبهشت به عنوان زمان ثبت نام از داوطلبان تعیین شد.
ـ سفر وزیر امور خارجه روسیه به ایران
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، 24 فروردین وارد تهران شد و با حجتالاسلام روحانی و محمدجواد ظریف دیدار کرد.
در دیدار وزرای امور خارجه دو کشور درباره ابعاد مسائل منطقه ای، بین المللی و دوجانبه نظیر برجام، سوریه، یمن، افغانستان و مسائل اقتصادی گفت و گو شد. همچنین در این سفر دو سند همکاری شامل «موافقتنامه فرهنگی» و «برنامه اقدام همکاری» وزارتخانههای دو کشور امضا شد.
ـ اعلام آغاز غنیسازی ۶۰ درصدی در ایران
سیدعباس عراقچی معاون سیاسی وزات امور خارجه و مذاکره کننده ارشد هستهای کشورمان، 24 فروردین، در نامهای به رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، اعلام کرد که ایران غنیسازی ۶۰ درصدی را آغاز میکند.
رئیس جمهور نیز با بیان اینکه راهاندازی IR-۶ و غنیسازی ۶۰ درصدی پاسخی به شرارتها بود، گفت: اگر صهیونیستها بر علیه ملت ما توطئه کردند، پاسخ خواهیم داد؛ اولین گام همین بود.
ـ برگزاری مراسم انس با قرآن در طلیعه ماه رمضان با حضور رهبر معظم انقلاب
25 فروردین و در طلیعه ماه مبارک رمضان بهار قرآن، مراسم نورانی انس با قرآن کریم با حضور رهبر معظم انقلاب اسلامی در ارتباط تصویریِ حسنیه امام خمینی(ره) با مصلای تهران برگزار شد.
رهبر معظم انقلاب با بیان اینکه هدایت قرآن مربوط به همه گستره زندگی بشر است، فرمودند: آغاز قرآن با ذکر هدایت قرآنی آغاز شده است و بعد از آن هم در جاهای متعددی دهها مورد در قرآن هست که سخن از هدایت قرآن است و راهنماییها و دستگیریهای قرآن.
حضرت آیتالله خامنهای همچنین در خصوص مسایل مربوط به برجام و تحریمها و مذاکرات گفتند: سیاست کشور را در خصوص برجام و تحریمها در سخنان عمومی اعلام و در جلسات با مسئولان یا به صورت مکتوب نیز به آنها بیان کردهایم. بنابراین، سیاست کشور معلوم است که باید چه کاری انجام بدهند.
ایشان افزودند: تشخیص مسئولان این است که بروند مذاکره کنند تا همین سیاست را اِعمال کنند که در این زمینه بحثی نداریم اما باید مراقبت شود که مذاکره فرسایشی نشود چرا که برای کشور ضرر دارد.
رهبر انقلاب اسلامی هدف آمریکاییها از تأکید و اصرار بر مذاکره را تلاش برای تحمیل یک حرف باطل دانستند و افزودند: منطق جمهوری اسلامی مبنی بر اینکه که اول باید آمریکا تحریمها را بردارد زیرا به آنها اطمینانی وجود ندارد و قبلاً بارها نقض عهد کردهاند، بهگونهای است که حتی بعضی مذاکرهکنندگان اروپایی نیز قبول دارند و در جلسات خصوصی آن را تصدیق میکنند اگرچه در مقام تصمیمگیری تسلیم آمریکاییها هستند و از خود استقلالی ندارند.
ـ برگزاری مراسم گرامیداشت ۲۹ فروردین روز ارتش
مراسم گرامیداشت ۲۹ فروردین سالروز ارتش جمهوری اسلامی ایران با حضور امیر سرلشکر سید عبدالرحیم موسوی فرمانده کل ارتش در فرماندهی پشتیبانی منطقه ۳ نیروی زمینی ارتش پادگان شهید یدالهی برگزار شد.
در این مراسم متن پیام رهبر معظم انقلاب فرماندهی معظم کل قوا و حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی رییس جمهور قرائت شد.
ـ شهادت سردار حجازی
روابط عمومی کل سپاه 29 فروردین در اطلاعیهای از شهادت سردار سید محمد حسینزاده حجازی، جانشین فرمانده نیروی قدس سپاه، بر اثر عارضه قلبی خبر داد.
ـ اعلام لغو راهپیمایی روز جهانی قدس به خاطر گسترش مجدد کرونا
نصرت الله لطفی، قائم مقام شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی 31 فروردین در نشست هماندیشی و بزرگداشت یوم الله قدس اعلام کرد: امسال با توجه به شیوع ویروس کرونا همچون سال گذشته راهپیمایی نخواهیم داشت و با در نظر گرفتن سلامت مردم و پرهیز از عادیانگاری ویروس کرونا به رسالت دینی و انقلابی خود در دفاع از آرمان قدس خواهیم پرداخت.
ـ واکنش وزارت امور خارجه به انتشار فایل صوتی تقطیعشده ظریف
سخنگوی وزارت خارجه 5 اردیبهشت در واکنش به انتشار یک فایل صوتی تقطیعشده از سخنان وزیر امور خارجه گفت: دوستی دیرینه و قرابتهای محمدجواد ظریف با شهید سردار سلیمانی بر کسی پوشیده نیست.
خطیبزاده با بیان اینکه اظهارات ظریف در فایل صوتی سه ساعته باید کلی دیده شود، گفت: ظریف همواره گفته است آنچه انجام میشود، حول قوه عاقله نظام است. یک ذوقزدگی در برخی از رسانهها برای تقطیع صحبتهای ظریف دیده شد ولی این گفت و گو باید کلی دیده شود.
ـ سفر وزیر امور خارجه به عراق
محمدجواد ظریف 6 اردیبهشت در جریان سفر به عراق با مصطفی الکاظمی، رئیسجمهور این کشور، دیدار و گفتوگو کرد.
ظریف در این دیدار با قدردانی از تلاشهای ویژه نخست وزیر عراق در پیگیری پروندههای موجود در روابط دوجانبه و منطقهای مرتبط با جمهوری اسلامی ایران، آخرین تحولات در مذاکرات جمهوری اسلامی ایران با کشورهای ١+۴ را تشریح و از حمایت عراق از برجام و رفع تحریم های ظالمانه و یکجانبه آمریکا تشکر کرد.
وزیرامور خارجه کشورمان همچنین در این دیدار به برخی مسایل موجود در حوزه روابط شرکتها و مجموعههای اقتصادی، تجاری، حمل و نقل و مهندسی فنی کشورمان و موضوعات مالی، اشاره و خواستار کمک به رفع آنها شد.
همچنین ظریف 7 اردیبهشت با رهبران و شخصیتهای متنفذ سیاسی شیعه عراق در بغداد دیدار کرد.
ـ دستور رئیسجمهور به وزارت اطلاعات برای شناسایی عوامل انتشار فایل صوتی
علی ربیعی، سخنگوی دولت 7 اردیبشهت از دستور رئیسجمهور به وزارت اطلاعات برای شناسایی عوامل انتشار فایل صوتی گفتوگوی وزیر امور خارجه خبر داد و گفت: این ربایش اسناد توطئهای علیه دولت، نظام، انسجام داخلی، نهادهای کارآمد و سرافراز ما در میدانها و علیه منافع ملی ماست.
ـ سخنرانی رهبر معظم انقلاب به مناسبت روز معلم و کارگر
رهبر معظم انقلاب 12 اردیبهشت در سخنرانی زنده تلویزیونی با تشریح جایگاه مهم معلمان و کارگران در پیشرفت کشور، انتخابات را به معنای واقعی کلمه فرصتی مهم برای ایران عزیز و عاملی بیبدیل برای استحکام پایههای نظام خواندند و با انتقاد از برخی تلاشها برای دلسرد کردن مردم نسبت به انتخابات تأکید کردند: داوطلبان وعدههای فریبنده و بدون پشتوانه ندهند و با ارائه برنامههای واقعی با مردم سخن بگویند.
ایشان همچنین با ابراز تأسف و تعجب از سخنان نادرست برخی مسئولان در خصوص سیاست خارجی تأکید کردند: نیروی قدس بزرگترین عامل مؤثر جلوگیری از دیپلماسی انفعالی در غرب آسیا است و نباید بهگونهای سخن گفت که حرفهای بیگانگان را به اذهان متبادر کند. آمریکاییها سالها است که از نفوذ معنوی ایران در منطقه و عوامل آن یعنی نیروی قدس و شهید سلیمانی بهشدت ناراحتند و اساساً سردار سلیمانی را به همین علت به شهادت رساندند، بنابراین نباید چیزی گفته شود که حرف آنها را تأیید کند.
رهبر انقلاب اسلامی افزودند: سیاست کشور از انواع برنامههای اقتصادی، نظامی، اجتماعی، علمی، فرهنگی و همچنین سیاست خارجی تشکیل شده که همه این بخشها باید با هم به پیش برود و نفی هر یک از این بخشها خطای بزرگی است که نباید از مسئولین کشور سر بزند.
رهبر انقلاب اسلامی با تأکید بر اینکه سیاست خارجی در همه جای دنیا در مجامع بالادستی تعیین میشود و نه در وزارت امور خارجه، افزودند: وزارت امور خارجه در تعیین سیاستها مشارکت دارد اما تصمیمگیر نیست بلکه مجری است.
ایشان خاطرنشان کردند: در کشور ما نیز سیاست خارجی در شورایعالی امنیت ملی با حضور مسئولان تعیین میشود و وزارت امور خارجه باید با شیوههای خود آن را اجرا کند.
حضرت آیتالله خامنهای در پایان با آرزوی توفیق الهی برای مسئولانی که قصد خدمت به میهن دارند، تأکید کردند: نباید جوری حرف زد که از آن برداشت قبول نداشتن سیاستهای کشور شود و دشمنان از آن مطالب شاد شوند.
ـ سخنرانی رهبر معظم انقلاب به مناسبت روز جهانی قدس
رهبر معظم انقلاب اسلامی 17 اردیبهشت در سخنانی به مناسبت روز جهانی قدس که به طور زنده از شبکههای تلویزیونی پخش شد، خطاب به امت اسلامی و ملت ایران تاکید کردند: مبارزه با رژیم سفاک صهیونیستی مبارزه با ظلم و تروریسم است که این وظیفه همگانی است. حرکت نزولی و رو به زوال این رژیم آغاز شده و وقفه نخواهد داشت.
رهبر معظم انقلاب اسلامی عادیسازی روابط با چند دولت ضعیف را مانع حرکت رو به زوال رژیم اشغالگر ندانستند و با تأکید بر اجرای مطالبه منطقیِ همهپرسی از همه ساکنان اصلی فلسطین برای تعیین نظام سیاسی این کشور، خطاب به مجاهدان فلسطینی گفتند: مبارزه مشروع و اخلاقی خود با رژیم غاصب را به قدری ادامه دهید که ناچار به قبول این مطالبه مترقی شود.
ایشان افزودند: ماجرای فلسطین، همچنان مهمترین و زندهترین مسئله مشترک امّت اسلامی است. سیاستهای نظام سرمایهداری ظالم و سفّاک، دست یک ملّت را از خانه خود، از میهن و خاک آباء و اجدادی خود کوتاه کرده و در آن، رژیمی تروریست و مردمی بیگانه را نشانده است.
رهبر انقلاب وضع امروز جهان و موازنه قوا را به نفع دنیای اسلام برشمردند و با اشاره به حوادث سیاسی و اجتماعی در اروپا و آمریکا مانند «انتخابات آمریکا و رسوایی مدیران پرمدعای آن» و «مواجهه ناموفق آمریکا و اروپا با کرونای همهگیر و حواشی شرمآور آن» افزودند: اینها نشانههای سیر نزولی و افولیِ اردوگاه غرب است.
ایشان نقطه مقابل این اختلالات غرب را افزایش امیدوارکننده تواناییهای ملتهای اسلامی دانستند و گفتند: رشد نیروهای مقاومت در حساسترین مناطق اسلامی و رشد تواناییهای دفاعی و هجومی آنان، رشد خودآگاهی و امید در ملتهای مسلمان، رشد گرایش به شعارهای اسلامی، رشد علمی و استقلالطلبی و خوداتکایی در ملتها، نویدبخش آیندهای بهتر است.
حضرت آیتالله خامنهای با تأکید بر لزوم همافزایی کشورهای مسلمان حول قضیه فلسطین و سرنوشت قدس شریف، خاطرنشان کردند: این همافزایی کابوس دشمن صهیونیست و حامیان آمریکایی و اروپایی آن است و طرح ناکام معامله قرن و تلاش برای عادیسازی روابط چند دولت ضعیف عربی با رژیم غاصب، تلاشهای مذبوحانه برای فرار از آن کابوس است.
رهبر انقلاب اسلامی تأکید کردند: من قاطعانه میگویم این تلاشها به جایی نخواهد رسید و حرکت نزولی و رو به زوال رژیم صهیونیستی آغاز شده و وقفه نخواهد داشت.
ـ آغاز تجاوز رژیم صهیونیستی به نوار غزه
اسرائیل روز 20 اردیبهشت با ادعای حملات موشکی حماس، نوار غزه را مورد حمله هوایی قرار داد. این جنگ که فلسطینیان نام «سیف القدس» بر آن نهادند 11 روز به طول کشید و در نهایت با پذیرش پیشنهاد آتشبس مصر از سوی رژیم صهیونیستی، حملات به نوار غزه متوقف شد و گروهی از فلسطینیان ساکن باریکه غزه همزمان با آغاز آتشبس پایان جنگ 12 روزه را در خیابانهای شهر غزه جشن گرفتند.
ـ آغاز ثبت نام داوطلبان انتخابات ریاست جمهوری
ثبت نام داوطلبان نامزدی سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری از صبح روز 21 اردیبهشت در وزارت کشور آغاز و 25 اردیبهشت به پایان رسید.
ـ رهنمودهای انتخاباتی رهبر معظم انقلاب
رهبر معظم انقلاب اسلامی 21 اردیبهشت در دیدار تصویری با نمایندگان تشکلهای دانشجویی با اشاره به راهبرد اساسی تحولخواهی وتحولگرایی، ایجاد حرکت جهشی و جهادی همراه با نوآوری در روشها و کارکردها در همه عرصههای حکمرانی و بخشهایی از سبک زندگی عمومی را ضروری خواندند و با تأکید بر اهمیت درجه اول مشارکت بالا در انتخابات ۲۸ خرداد و تبیین آثار مهم این مشارکت افزودند: در درجه دوم باید با انتخابی خوب و مطلوب کسی را روی کار آورد که مؤمن، انقلابی، با کفایت، مردمی، سرشار از امید، معتقد به جوانان و توانمندیهای داخلی، و حقیقتاً عدالتخواه و ضدفساد باشد.
حضرت آیت الله خامنهای با اشاره به اظهارات قبلی خود مبنی بر لزوم تشکیل دولت جوان انقلابی، خاطر نشان کردند: برخی تصور کردند که منظور از دولت جوان انقلابی دولتی است که همه اعضای آن در رده سنی ۳۰ تا ۳۵ سال باشند در حالیکه این به معنای نادیده گرفتن صاحبان تجربه و کار آزمودگان و دنیا دیدگان نیست.
ایشان شرط اساسی در جوانان و همچنین صاحبان تجربه را ایمان و انگیزه صادقانه و انقلابی دانستند و افزودند: دولت جوان انقلابی فقط شامل وزرا نمی شود بلکه مجموعه وسیعی از صدها مدیر مؤثر و تعیین کننده است که همه این ردهها می تواند میزبان جوانان مؤمن و انقلابی باشد که در تصمیم سازیها و تصمیم گیریها و اجرا حضور داشته باشند.
رهبر انقلاب اسلامی تأکید کردند: به نظر من استفاده از جوانان مومن و انقلابی در بخشهای مختلف مدیریتی امکانپذیر است به شرط آنکه دولتی سرکار بیاید که مسئولان بالای آن، اطمینان و اعتقاد به جوانان داشته باشد، همانگونه که امام به جوانان اعتقاد داشت و کار را جلو برد.
حضرت آیت الله خامنهای خاطرنشان کردند: اگر چنین دولتی سر کار بیاید، مشکلات در مدت زمان معقولی قابل حل خواهند بود و زمینه تحقق آرمانها نیز فراهم خواهد شد.
رهبر انقلاب، مردمسالاری و انتخاب مسئولان کشور بهدست مردم را بسیار مهم خواندند و افزودند: حضور پر شور مردم در انتخابات تأثیر زیادی در قوت و تواناییهای دولت منتخب دارد و موجب افزایش آبرو، امنیت و قدرت بازدارندگی کشور میشود.
ایشان پس از تأکید بر مشارکت بالا در انتخابات، «انتخاب مطلوب و خوب» را مورد تأکید قرار دادند و گفتند: دولتی باید تشکیل شود که دارای کفایت و مدیریت، با ایمان، لبریز از امید و معتقد به توانمندیهای داخلی باشد چرا که اگر مسئولین دولتی ناامید باشند کاری از پیش نمیرود.
رهبر انقلاب نکتهای نیز درباره نظر خود درباره حضور اشخاص در انتخابات بیان کردند و گفتند: بنده در مورد انتخاب اشخاص هیچ دخالتی نمیکنم. در دورههای گذشته افرادی که قصد کاندیداتوری داشتند، نظر من را میپرسیدند که میگفتم «نه موافقم نه مخالفم» یعنی نظری ندارم اما در این دوره گفتم همین مطلب را نیز نمیگویم.
ایشان افزودند: افرادی که بین خود و خدا، معتقدند که شایستگی و شرایط قانونی را دارند وارد شوند و مردم نیز با دیدن برنامههای آنان، انتخاب کنند.
ـ دیدار ظریف با بشار اسد
وزیر امور خارجه کشورمان که به سوریه سفر کرده است 22 اردیبهشت با بشار اسد، رئیس جمهور سوریه دیدار و در خصوص موضوعات مورد علاقه دو کشور به گفتوگو وتبادل نظر پرداخت.
ظریف در این دیدار با ابراز خرسندی از تمهیدات دولت سوریه در زمینه برگزاری انتخابات ریاست جمهوری و ابراز امیدواری برای برگزاری موفق آن، حمایت جمهوری اسلامی ایران از انتخابات در سوریه را اعلام کرد.
وی با اشاره به جنایت های رژیم صهیونیستی در سرزمین های اشغالی و در حق مردم بی گناه فلسطین و با محکوم دانستن اقدامات این رژیم برضرورت ورود سازمانهای بین المللی و همچنین سازمان همکاری اسلامی در پیگیری حقوق مردم فلسطین و قدس شریف، بر نقش کشورهای پیشگام محور مقاومت در این خصوص تاکید کرد.
ـ ثبت نام حجتالاسلام رئیسی و علی لاریجانی و اسحاق جهانگیری در انتخابات
حجتالاسلام و المسلمین سیدابراهیم رئیسی، علی لاریجانی و اسحاق جهانگیری، 25 اردیبهشت، روز آخر ثبت نام انتخابات ریاست جمهوری در این انتخابات ثبت نام کردند.
ـ ثبت نام 592 نفر در انتخابات ریاست جمهوری
رییس ستاد انتخابات کشور 25 اردیبهشت و پس از پایان مهلت ثبت نام در انتخابات ریاست جمهوری گفت: در پنج روز اخیر ۵۹۲ نفر با حضور در وزارت کشور داوطلب سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری شدند که از این تعداد ۴۰ نفر خانم بودند و ۵۵۲ نفر آقا بودند.
ـ نامه اسماعیل هنیه به رهبر معظم انقلاب
درپی حوادث اخیر فلسطین اشغالی و ادامه جنایات صهیونیستها، اسماعیل هنیه 30 اردیبهشت در نامهای به حضرت آیتالله خامنهای ضمن تشریح وضعیت فعلی خواستار بسیج حمایتهای عربی، اسلامی و بینالمللی به منظور توقف جنایات صهیونیستها علیه ملت فلسطین و مسجدالاقصی شد.
ـ رونمایی از سه دستاورد راهبردی سپاه در حوزههای پهپادی و پدافندی
سه دستاورد مهم و راهبردی سپاه در حوزههای پهپادی و پدافندی 31 اردیبهشت با حضور فرمانده کل سپاه رونمایی شد.
این سه دستاورد شامل هواپیمای بدون سرنشین فوق سنگین و پهن پیکر «غزه»، سامانه موشکی زمین به هوای تمام ایرانی «۹دی» و سامانه راداری «قدس» بود.
ـ پیام تبریک رهبر معظم انقلاب به ملت فلسطین
رهبر معظم انقلاب اسلامی 31 اردیبهشت در بیانیهای با تبریک پیروزی مقاومت فلسطین در جنگ دوازده روزه با رژِیم صهیونیستی تاکید کردند: این آزمون ملت فلسطین را سرافراز کرد.
بخشی از بیانیه به شرح ذیل است:
ـ دشمن وحشی و گرگ صفت به درستی تشخیص داد که در برابر قیام یکپارچهی فلسطین ناتوان است. آزمون همکاری قدس و کرانهی باختری با غزه و اراضی ۴۸ و اردوگاهها، راهکار آیندهی فلسطینیها را نشان داد. در این ۱۲ روز رژیم جابر، جنایات بزرگی عمدتاً در غزه مرتکب شد و عملاً ثابت کرد که بر اثر ناتوانی در مقابله با قیام یکپارچهی فلسطین، رفتارهایی آنچنان ننگین و دیوانهوار مرتکب میشود که افکار عمومیِ همه عالم را بر ضد خود برمیانگیزد و خود و دولتهای غربی پشتیبان خود بویژه آمریکای جنایتکار را از گذشته باز هم منفورتر میکند. ادامه جنایتها و درخواست آتشبس هر دو شکست او بود. او ناچار شد شکست را بپذیرد.
ـ تجربه «شیخ جراح» در ایستادگی در برابر زورگویی رژیم و شهرکنشینانِ مزدور، باید دستورالعمل همیشگی مردم غیور فلسطین باشد. به جوانمردان «شیخ جراح» درود میفرستم.
ـ دولتهای مسلمان باید در پشتیبانی از ملت فلسطین صادقانه وارد میدان شوند، چه در تقویت نظامی، چه در پشتیبانی مالی که امروز بیش از گذشته مورد نیاز است و چه در بازسازی زیرساختها و ویرانیها در غزه.
ـ مطالبه و پیگیری ملتها، پشتوانه این خواسته دینی و سیاسی است. ملتهای مسلمان، باید انجام این وظیفه را از دولتهای خود مطالبه کنند، خود ملتها نیز در حدّ توان موظف به پشتیبانی مالی و سیاسیاند.
ـ وظیفه مهم دیگر، پیگیری مجازات حکومت تروریست و سفاک صهیونیست است. همه وجدانهای بیدار تصدیق میکنند که جنایت گسترده کشتار کودکان و زنان فلسطینی در این ۱۲ روز نباید بیمجازات بماند. همه عوامل مؤثر رژیم و شخص جنایتکار نتانیاهو باید تحت پیگردِ دادگاههای بینالمللی و مستقل قرار گیرند و مجازات شوند.
ـ پاسخ رهبر معظم انقلاب به نامههای رئیس دفتر سیاسی حماس و دبیرکل جهاد اسلامی فلسطین
رهبر معظم انقلاب 3 خرداد در پاسخ به نامههای آقایان «اسماعیل هنیه» رییس دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) و «زیاد نخاله» دبیرکل جنبش جهاد اسلامی فلسطین، مبارزه با غاصبان فلسطین را مقاومت در برابر ظلم، کفر و استکبار خواندند و تأکید کردند: دلهای ما در صحنه مبارزات شما حاضر و دعای ما برای دوام استمرار پیروزیهای شما، دائم است.
ـ اعلام تمدید یکماهه توافق ایران و آژانس
دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی 3 خرداد از تمدید یکماهه توافق ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی خبر داد.
ـ اعلام اسامی نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری؛ رد صلاحیت لاریجانی و جهانگیری
ستاد انتخابات کشور 4 خرداد در اطلاعیه شماره ۱۵خود، اسامی نامزدهای انتخابات سیزدهمین دوره ریاست جمهوری اسلامی ایران که صلاحیت آنان مورد تایید شورای نگهبان قرار گرفته است را اعلام کرد.
به این ترتیب سعید جلیلی، محسن رضایی، حجتالاسلام و المسلمین سیدابراهیم رئیسی، علیرضا زاکانی، سید امیرحسین قاضیزاده هاشمی، محسن مهرعلیزاده و عبدالناصر همتی به عنوان نامزدهای نهایی انتخابات ریاست جمهوری معرفی شدند و شورای نگهبان صلاحیت علی لاریجانی و اسحاق جهانگیری را احراز نکرد.
ـ آغاز تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری
با عبور از مرحله احراز صلاحیت داوطلبان انتخابات، نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری از 6 خرداد کار خود را آغاز و شروع به ارائه برنامههای خود برای چهار سال آتی کردند.
ـ دیدار تصویری نمایندگان مجلس با رهبر معظم انقلاب
رهبر معظم انقلاب 6 خرداد در دیدار تصویری با رئیس و نمایندگان مجلس شورای اسلامی در سخنان مهمی درباره مسائل اخیر انتخابات، بیان راهحلهای عینی و واقعی درباره مشکلات اقتصادی و معیشتی مردم در برنامههای انتخاباتی نامزدها را عامل اصلی در افزایش انگیزه مشارکت در انتخابات خواندند و با تبیین بایدها و نبایدهای رقابتهای انتخاباتی تأکید کردند: اثر نتیجه انتخابات سالها بر زندگی مردم و کشور سایهافکن خواهد بود و امیدواریم انتخابات ۲۸ خرداد بر خلاف خواسته دشمنان مایه آبرو، عزت و سربلندی ایران بشود.
ایشان در این دیدار که در آغاز دومین سال فعالیت مجلس یازدهم صورت گرفت، با ذکر توصیههایی به نمایندگان ملت در مجلس شورای اسلامی برای استمرار ویژگیهایی نظیر «حرکت انقلابی و خردمندانه»، «تلاش بیوقفه» و «کارآمدی و مردمی بودن» افزودند: همه مجالس همانگونه که امام بزرگوار فرمودند باید خود را عصاره فضائل درخشان و متعدد ملت قرار دهند.
رهبر انقلاب اسلامی عملکرد مجلس در یکسال اخیر را نشاندهنده تلاش، همت بلند و کارآمدی خواندند و حضور نیروهای جوان و پُرتوان در کنار نیروهای دارای سوابق تقنینی و اجرایی را، موجب توفیق مجلس در تصویب لوایح و طرحهای مهم و متعدد دانستند و با تشکر از حضور رئیس و نمایندگان مجلس در میان مردم و سفرهای استانی گفتند: این حرکت بسیار خوب را ادامه دهید و همیشه در کنار مردم بمانید.
حضرت آیتالله خامنهای، همچنین نمایندگان مجلس را به مراقبت و دقت در استفاده از تریبون مجلس توصیه کردند و افزودند: گاهی بیان انتقادات در جمعهای محدود مؤثر است اما بیان این حرفها در تریبون مجلس بیاثر و حتی مضر است.
پرهیز از تلاش برای رسیدن به منصب وزارت یا پستهای اجرایی توصیه بعدی رهبر انقلاب به نمایندگان مجلس بود.
ایشان در بخش دیگری از سخنانشان به موضوع انتخابات ریاست جمهوری پرداختند و افزودند: دشمنان از همه امکانات خود استفاده می کنند تا انتخابات مایه سرشکستگی ملت شود و برخی هم در داخل دانسته یا ندانسته حرف بدخواهان را ادامه می دهند اما من بسیار امیدوارم که به لطف خداوند و با همت ملت، این انتخابات مایه آبرو و عزت کشور شود.
رهبر انقلاب اسلامی با اشاره به احراز صلاحیت کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری از جانب شورای نگهبان، گفتند: من لازم می دانم از همه کسانی که براساس احساس مسئولیت وارد عرصه انتخابات شدند، تشکر کنم و همچنین از کسانی که صلاحیت آنها احراز نشد و نجیبانه برخورد و مردم را دعوت به شرکت در انتخابات کردند، بطور مضاعف تشکر می کنم.
حضرت آیت الله خامنهای خاطرنشان کردند: عدم احراز صلاحیت برخی افراد به معنی بیصلاحیتی آنان نیست بلکه به این معنا است که شورای نگهبان با توجه به گزارشها، امکانات و آشناییهای خود نتوانسته صلاحیت آن فرد را تشخیص دهد، اگر چه ممکن است آن فرد صلاحیت بالایی هم داشته باشد.
ایشان با اشاره به برخی اعتراض ها به شورای نگهبان افزودند: البته انگیزه این اعتراضها متفاوت است. برخی اعتراضها از سر دلسوزی و به دلیل نگرانی از مشارکت پایین مطرح می شوند، و برخی هم بدلیل آنکه نامزد مورد نظرشان احراز صلاحیت نشده، گلهمند و ناراحت هستند که به آنها ایرادی نمیشود داشت، اما برخی با اصل شورای نگهبان مخالفند و با مطالب خود در فضای مجازی و مطبوعات، میخواهند از این فرصت برای انتقام از شورای نگهبان استفاده کنند که خداوند از این افراد نخواهد گذشت.
رهبر انقلاب اسلامی درباره برخی نگرانیها از احتمال مشارکت پایین مردم در انتخابات ۲۸ خرداد، گفتند: من معتقدم میزان مشارکت مردم ارتباطی با این اسم یا آن اسم ندارد بلکه مردم بهدنبال فردی هستند که دارای مدیریت و اراده قوی و کارآمدی بالا برای حل مشکلات کشور باشد و برای مردم هم مهم نیست که این فرد چه عنوانی دارد و یا از چه جناحی است، البته شاید این موضوع برای گروههای سیاسی مهم باشد ولی برای عامه اینگونه نیست.
ـ سخنرانی زنده تلویزیونی رهبر معظم انقلاب در سالگرد ارتحال امام(ره)
رهبر معظم انقلاب 14 خرداد در سالروز ارتحال حضرت امام(ره) در سخنانی تلویزیونی، ابداع و تحقق نظریه جمهوری اسلامی یعنی تشکیل حکومتی بر مبنای اسلام ناب و متکی بر مردمسالاری برخاسته از عمق اسلام را مهمترین ابتکار امام امام راحلِ عظیمالشأن خواندند و تأکید کردند: راز پرشکوه ماندگاری جمهوری اسلامی و نظام امام خمینی، با وجود همه پیشبینیهای دشمنان در باره زوال این نظام، همراهی دو کلمه «جمهوری» و «اسلامی» یعنی حاکمیت توأمان اسلام و مردم است و از این پس نیز همراهی همین دو کلمه تضمین پیشرفت مستمر خواهد بود.
رهبر انقلاب همچنین با اشاره به تأکید همیشگی امام خمینی درباره ضرورت شرکت آحاد مردم در انتخابات، انتخاب فردی شایسته را راهحل نابسامانیها ومشکلات خواندند و با بیان نکاتی مهم در باره لزوم پایبندی رییسجمهور آینده به ایجاد عدالت اجتماعی، مبارزه صریح و بدون ملاحظه با فساد وتقویت تولید داخلی افزودند: آحاد مردم خود را به شرکت در انتخابات و تشویق دیگران به این کار ملزم بدانند.
حضرت آیتالله خامنهای با اشاره به مخالفان سرسخت دو وجه اسلامی و مردمی بودن جمهوری اسلامی افزودند: بخشی از مخالفان حاکمیت اسلام، «سکولارهای غیرمذهبی» بوده و معتقدند دین شأنیت تشکیل نظام سیاسی و مدیریت کشور را ندارد و محصور به مسائل فردی و عبادات است، البته عدهای از سکولارها هم معتقد بودند دین اصولاً مضر و افیون جامعه است.
رهبر انقلاب افزودند: دسته دیگری از مخالفان حاکمیت اسلام، به دین اعتقاد دارند اما میگویند اسلام نباید به سیاست آلوده شود، این افراد در واقع «سکولارهای مذهبی» هستند و به دخالت و حاکمیت دین در شئون زندگی سیاسی- اجتماعی، اعتقادی ندارند.
ایشان، مخالفان مردمی بودن جمهوری اسلامی را نیز دو دسته دانستند و گفتند: جمعی از این مخالفان، «لیبرالهای سکولار» هستند که میگویند دموکراسی و مردمسالاری را باید لیبرالها و تکنوکراتها ایجاد کنند و این مسئله ربطی به دین ندارد.
حضرت آیتالله خامنهای خاطرنشان کردند: دسته دوم مخالفان مردمسالاری دینی، به دین اعتقاد دارند اما میگویند مردم در حاکمیت دینی هیچ کارهاند و دین باید بدون اتکا و نقشآفرینی مردم، حکومت تشکیل دهد که شکل افراطی این نظر، در سالهای اخیر در شکلگیری گروه داعش ظاهر شد.
حضرت آیتالله خامنهای حاکمیت دین با اتکا به مردم را یک استنباط و نظریه عالمانه و نه احساسی خواندند و گفتند: مردمسالاری دینی از متن اسلام برخاسته است و هر کس انکار کند در قرآن مطالعه و تدبر نکرده است.
رهبر انقلاب اسلامی، تشویق به مشارکت در انتخابات را وظیفه تک تک مردم دانستند و گفتند: تکتک مردم خود را موظف بدانند که همه آحاد مردم اعم از خانواده، دوستان و آشنایان را به مشارکت در انتخابات دعوت کنند و این، مصداق «تواصی به حق» است.
ایشان افزودند: توقع دیگر از کاندیداها این است که در صورت پیروزی، خود را به «عدالت اجتماعی»، «کاهش فاصله فقیر و غنی»، «مبارزه بدون ملاحظه با فساد»، «تقویت تولید داخلی و مبارزه با قاچاق و واردات بیرویه و افرادی که با پر کردن جیب خود از طریق واردات کمر تولید داخلی را میشکنند» متعهد بدانند.
هبر انقلاب در بخش پایانی سخنانشان یک تذکر ضروریِ دینی و انسانی درباره مسائل پیشآمده در جریان عدم احراز صلاحیت برخی ثبتنام کنندگان در انتخابات بیان کردند.
ایشان خاطرنشان کردند: به بعضی از افرادی که صلاحیتشان احراز نشد، ظلم وجفا شد و به آنها یا خانوادههایشان که خانوادههای محترم و عفیفی بودند، نسبتهای خلاف واقع داده شد که بعداً ثابت شد آن گزارشها غلط و خلاف است.
حضرت آیتالله خامنهای با اشاره به انتشار این موارد در بین مردم و در فضای مجازیِ رها و بدون قید و بند، تأکید کردند: حفظ آبرو جزو بالاترین حقوق انسانها است بنابراین خواهش و مطالبه من از دستگاههای مسئول این است که مواردی را که گزارش خلاف واقع راجع به فرزند یا خانواده کسی داده شده، جبران کنند.
شورای نگهبان 14 خرداد و ساعاتی پس از بیانات رهبر معظم انقلاب در اطلاعیهای در حین بررسی صلاحیتهای داوطلبان ریاست جمهوری و پس از آن، در فضای مجازی و برخی رسانهها با استناد به بعضی از گزارشهای نادرست و غیرمستند در مورد برخی داوطلبان محترم و بستگان ایشان نسبتهای نادرستی داده شده است.
شورای نگهبان ضمن تاکید بر حفظ حرمت اشخاص و محکوم نمودن هتک حرمت و حیثیت داوطلبان و خانوادههای ایشان از کلیه رسانهها موکدا میخواهد با توجه به محرمانه بودن بررسی صلاحیتها در این شورا و با عنایت به اینکه در بررسیها مجموعهای از موضوعات، مستندات و مدارک مورد ارزیابی قرار گرفته و برخی گزارشهای نادرست در نظریه نهایی شورای نگهبان موثر نبوده است، از گمانهزنی و استناد به امور غیرواقعی و نادرست اجتناب نمایند. در پایان طول عمر و سلامتی مقام معظم رهبری دامت برکاته را از خداوند متعال مسالت مینماییم.
ـ برگزاری نخستین مناظره انتخاباتی
نخستین مناظره سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با حضور هفت نامزد احراز صلاحیت شده 15 خرداد برگزار شد.
اقتصاد، موضوع اصلی و محوری اولین مناظره بود.
دومین مناظره سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با حضور 7 نامزد نهایی 18 خرداد با موضوع مسائل فرهنگی، اجتماعی و سیاسی برگزار شد.
ـ برگزاری آخرین مناظره انتخاباتی با محوریت دغدغههای مردم
سومین و آخرین مناظره انتخابات ریاست جمهوری 22 خرداد با حضور همه نامزدهای انتخابات و با موضوع «دغدغههای مردم» برگزار شد.
ـ انصراف مهرعلیزاده، زاکانی و جلیلی از انتخابات
محسن مهرعلیزاده، علیرضا زاکانی و سعید جلیلی 26 خرداد در نامهای به وزیر کشور از ادامه حضور در رقابتهای انتخاباتی انصراف دادند.
ـ سخنرانی مهم رهبر معظم انقلاب پیش از برگزاری انتخابات
رهبر معظم انقلاب 26 خرداد در سخنرانی تلویزیونی برای ملت ایران حضور مردم در نظام جمهوری اسلامی را متکی بر یک اصل و سند متقن فکری برشمردند و افزودند: البته فواید سیاسی حضور مردم فراوان و پر برکت است اما اصل فلسفه حضور ملت در صحنه، مهمتر است.
رهبر انقلاب تحقق جمهوری اسلامی را در گرو تحقق هر دو بُعد آن یعنی جمهوریت و اسلامیت خواندند و گفتند: به همین دلیل است که همه مراکز قدرت های شیطانی در جهان به شکل ویژه با انتخابات در ایران به عنوان نماد جمهوریت مخالفت و معارضه می کنند.
حضرت آیت الله خامنهای، تخریب ذهنیت مردم به انتخابات و در صورت امکان دخالت در انتخابات را دو هدف مهم فضاسازیهای دشمنان برشمردند و گفتند: آنها میخواهند شکوه و شوکت انتخابات ایران نمایان نشود اما به کوری چشم دشمنان، انتخابات همیشه در زمان مقرر و با حضور ملت برگزار شده است.
رهبر انقلاب کاهش حضور مردم و فاصلهگیری آنان از نظام را هدف اصلی رسانههای بیگانه برشمردند و افزودند: البته به جز برخی گروهها، متن مردم همیشه برعکس خواست دشمن عمل کرده اند و انشاءالله این این دفعه هم ملت با حضور خود به نظام و کشور آبرو خواهد داد.
ایشان با تأکید بر لزوم نگاه فراتر از سلیقههای سیاسی به حقایق عرصه سیاست کشور گفتند: تشییع پیکر شهید حاج قاسم سلیمانی از جمله این حقایق بود و همه، فراتر از سلیقههای سیاسی در آن شرکت کردند.
ایشان افزودند: به انتخابات نیز باید با نگاهی برتر از مذاق های مختلف سیاسی نگریست و در آن شرکت کرد زیرا نظام اجتماعی کشور به این موضوع نیازمند است.
رهبر انقلاب با استناد به قرآن مجید، شرکت در انتخابات را عمل صالح دانستند چرا که دشمنان دین و اسلام را بهشدت ناراحت می کند.
حضرت آیت الله خامنهای در بیان چند نکته مهم انتخاباتی گفتند: مهمترین نکته این است که حضور مردم در انتخابات پشتوانه مردمی نظام را نشان میدهد و این پشتوانه مردمی، در اقتدار واقعی نظام و ایران، تأثیری بینظیر دارد.
ـ برگزاری انتخابات ریاست جمهوری؛ رأی رهبر معظم انقلاب در اولین ساعت
انتخابات سیزدهمین دوره ریاست جمهوری 28 خرداد در سراسر کشور برگزار شد.
رهبر معظم انقلاب نیز طبق روال همیشگی در اولین دقایق آغاز رأیگیری با حضور در محل صندوق سیار ۱۱۰ در حسینیه امام خمینی(ره)، آراء خود را به صندوق انداختند.
ایشان پس از دادن رأی در سخنانی فرمودند: امروز میداندار و صحنهگردان اصلی مردم هستند که با رأی خود سرنوشت و تکلیف کلی و اساسی کشور را برای سالهای بعد معین میکنند بنابراین امروز متعلق به مردم است.
۵۹ میلیون و ۳۱۰ هزار و ۳۰۷ نفر واجد شرایط رای دهی در انتخابات بودند.
ـ پیام رهبر معظم انقلاب در پی حضور حماسی مردم در انتخابات 28 خرداد
در پی حضور حماسی و شورانگیز ملت بزرگ ایران در انتخابات ۲۸ خرداد، رهبر انقلاب اسلامی 29 خرداد در پیامی خطاب به منتخبان مردم در مسئولیت والای ریاست جمهوری یا عضویت شوراها گفتند: فرصت خدمتگزاری به کشور و ملت را قدر بدانید و انگیزههای خدائی را همواره مدّ نظر داشته باشید.
در بخش دیگری از پیام ایشان آمده است که: اینجانب جبهه سپاس بر خاک میسایم و خداوند علیم و قدیر را بر توفیقی که به ملت ایران عطا کرد و نظر رحمتی که بر ایران و جمهوری اسلامی افکند، شکر بیپایان میگذارم. به ملت ایران شادباش میگویم و به حضرات محترمی که با انتخاب مردم به مسئولیت والای ریاستجمهوری یا عضویت شوراها در سراسر کشور دست یافتهاند، همراه با عرض تبریک، قدردانی از این ملت باوفا و پایبندی کامل به وظائفی را که در قانون برای آنان شمرده شده است، یادآوری میکنم. فرصت خدمتگزاری به کشور و ملت را قدر بدانید و انگیزههای خدائی را همواره مدّ نظر داشته باشید.
ـ تبریک شخصیتها و مقامات به حجتالاسلام و المسلمین رئیسی
با مشخص شدن پیروزی حجتالاسلام و المسلمین رئیسی در انتخابات ریاست جمهوری بسیاری از شخصیتها و مقامات کشور به این ایشان تبریک گفتند.
حجتالاسلام و المسلمین روحانی نیز با حضور در دفتر رئیسجمهور منتخب این پیروزی را به ایشان تبریک گفت.
ـ اولین نشست خبری رئیسجمهور منتخب
حجتالاسلام والمسلمین سید ابراهیم رئیسی 31 خرداد در اولین نشست خبری پس از پیروزی در انتخابات در تشریح پیام حضور مردم در انتخابات تصریح کرد: این حضور پیامهای مختلفی داشت. یک پیام وحدت و انسجام ملی بود. پیام ملت ایران پیام ضرورت تغییر در وضعیت و شرایط اقتصادی و زندگی آنها بود. پیام ملت ایران پیام مبارزه با فساد، فقر، تبعیض و در یک کلمه اجرای عدالت در تمام شئون زندگی مردم بود.
رییسی با بیان اینکه پیام حضور مردم، پافشاری بر ارزشهای انقلاب اسلامی بود،خاطرنشان کرد: پیام این حضور تداوم راه امام خمینی و شهدا به ویژه شهید عزیز و سردار دلها، قاسم سلیمانی بود. این پیام را ملت ایران با وفاداری با خون شهدا، مبانی انقلاب اسلامی و در لبیک گفتن به ندای رهبر انقلاب اسلامی داشتند. این پیام برای دولت مردمی و همه مدیران و مسئولانی که به نام دولت خدمتگزار مردم خواهند بود، باید شنیده شود.
وی با تاکید بر اینکه به این عهدی که با مردم بستیم، باید به آن وفادار ماند، ابراز داشت: وفاداری به این عهد، آن است که با همه وجود، تلاش برای خدمتگذاری مردم و رفع مشکلات پیشرو و باز کردن گرهها باشد. اطمینان داریم با توکل بر خدا، اعتماد به داشتههای ملت ایران و نیروهای انسانی متراکم به ویژه جوانان و با ذخایر ارزشمندی که کشور از آن برخوردار است، انشاالله شرایط به نفع مردم و گشایش در زندگی مردم تغییر میکند.
انتهای پیام