حجتالاسلام حبیبرضا ارزانی، دبیر ستاد هماهنگی کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور در گفتوگو با ایکنا، مهمترین فعالیت کانونهای مساجد در سال 1400 را رویداد ملی فهما عنوان کرد که با شعار «به توان مردم» و با رویکرد دولت مردمی شکل گرفت و گفت: در این رویداد از میان 26 هزار کانون فرهنگی هنری مساجد، 20 هزار کانون شرکت مؤثر داشتند.
وی ادامه داد: در برنامه فهما 900 هزار نفر در مناطق محروم، روستاها و شهرهای کوچک و بزرگ آموزش دیدند که رقم قابل توجهی است و آثار متعددی در حوزه سرود، فیلم کوتاه، نمایش، آثار تجسمی، خوشنویسی و عکس تهیه شد و در رواقهای 12 گانه فهما 1400، سه هزار گروه سرود و دو هزار گروه نمایش به ارائه تولیدات خود پرداختند.
حجتالاسلام ارزانی از دیگر اقدامات مهم کانونهای مساجد را شبکهسازی در رواقهای فهما اعلام کرد و افزود: هزار کانون کارآفرینی در رواق کارآفرینی ایجاد شد که اکنون برای جامعه پیرامونی خود در حال تولید کار هستند.
وی رویداد فهما 1400 را ظرفیتی عظیم و بزرگترین رویداد کانونهای مساجد ارزیابی کرد و در پاسخ به این سؤال که فعالیت بچههای مسجدی در فضای مجازی بیشتر است یا فضای حضوری در مساجد؟ گفت: بچههای مسجد هم از برنامههای مجازی و هم از برنامههای حضوری استقبال کردهاند و میزان استقبال به کیفیت برنامهها بستگی داشته است. در برخی مواقع محدودیتهایی مثل کرونا یا دوری از محله مسجد موجب کمرنگ شدن حضور بچهها در مساجد میشود و گاهی نیز موانعی وجود دارد که باید تلاش کنیم موانع مرتفع شود.
دبیر ستاد هماهنگی کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور تصریح کرد: بچههای مسجد علاقهمند هستند که در فضای فیزیکی مسجد حضور پیدا کنند و دلیل اینکه کانونهای مساجد هم برنامههای مجازی دارد و هم برنامههای حضوری این است که به علاقهمندان به هر دو فضا برنامه ارائه کند و از سوی دیگر بچهها با حضور در فضای مجازی مسجد به حضور فیزیکی در مساجد تشویق شوند.
وی اظهار امیدواری کرد با بازگشایی مساجد و با نگاهی که مسئولان طی چند سال اخیر به مسجد محوری و محله محوری داشتهاند، مشارکت بچهها در کانونهای مساجد افزایش یابد.
حجتالاسلام ارزانی در پاسخ به این سؤال که اکنون چند نفر عضو کانونهای مساجد کشور هستند؟ گفت: بیش از دو و نیم میلیون نفر عضو در سامانه بچههای مسجد داریم که با خانوادههایشان جمعیتی 10 میلیون نفری تشکیل میدهند و بیش از یک و نیم میلیون نفر از این تعداد جامعه جوان بین 15 تا 40 سال هستند. تعداد گروههای سرود ما بیش از چهار هزار و 800 گروه و تعداد گروههای نمایش ثبت شده بیش از چهار هزار گروه است.
وی در خصوص برنامههای 1401 کانونهای مساجد، گفت: برنامههای 1401 در بستر رویداد ملی فهما(برنامههای فرهنگ و هنر مساجد ایران) و سامانه بچههای مسجد، در 12 رواق طراحی شده که موضوع آنها با محور شعار سال که مقام معظم رهبری اعلام میکنند، دغدغههای نظام و آسیبهای اجتماعی خواهدبود.
ارزانی از تلاش برای افزایش مشارکت مردم در برنامههای 1401 خبر داد و گفت: تلاش داریم با استفاده از قالبهای هنری مثل سرود، فیلم کوتاه، نمایش و ... و رسمیت بخشی به برنامههای بچههای مسجدی مشارکت و حضور مردم را در برنامهها بیشتر کنیم.
وی با اعلام آغاز رویداد ملی فهما از اول فروردین ماه 1401، گفت: برای ماه رمضان نیز تلاوت قرآن در مساجد به طور فعال اجرا میشود. مسابقات قرآنی، مسابقه صحیفه سجادیه و نهجالبلاغه و تفسیرهای کوتاه قرآن نیز در مساجد برپا خواهد بود. مسابقات مدهامتان 1401 نیز در ماه رمضان برگزار میشود.
دبیر ستاد هماهنگی کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور در پایان سخنانش، گفت: فعال کردن کارکردهای مساجد از دغدغههای ما است و یکی از مسائل بسیار مهم در این حوزه آموزش و مخارت افزایی در مساجد است. اگر حضور مردم در مساجد پررنگ شود قطعاً خودشان بر اساس نیازهای هر محله به مباحثی که نیاز است میپردازند. برخی اوقات مسئولان هستند که به این فکر میکنند در مساجد چه برنامهای اجرا شود اما اساس کار این است که در هر محله ساکنان محل و حاضران در مساجد خودشان ببینند که مسجد در محل آنها چگونه میتواند به حل معضلات محله کمک کند.
انتهای پیام