سیدمحمدحسین محمودی، مدیرعامل اتحادیه ناشران قرآنی در گفتوگو با خبرنگار ایکنا با اشاره به وضعیت نامطلوب ناشران مذهبی و قرآنی به نسبت دیگر ناشران عنوان کرد: ناشران مذهبی و قرآنی خلاف آن چیزی که در عموم مطرح میشود از کاغذ رانتی و کمکهای وزارت ارشاد یا نهادهای دیگر برخوردار نیستند که قیمت کتابها را پایین میزنند و در عمل چنین امکانی وجود ندارد.
او ادامه داد: یک ناشر مذهبی میداند مخاطب کتابهایی که چاپ میکند عام و با وضعیت مالی متوسط رو به پایین است، پس نمیتواند قیمتگذاری را آنقدر بالا ببرد که عملاً مخاطبش را از دست بدهد؛ لذا از حاشیه سود خود کم میکند تا بتواند کتاب را عرضه کند و مخاطب قدرت خریداری کتاب را داشته باشد.
مدیرعامل اتحادیه ناشران قرآنی تصریح کرد: از طرفی هزینههای مختلف حوزه نشر مانند کاغذ، چاپ و موارد اینچنینی لحظهای بالا میرود و عملاً زمانی که ناشر یک کتاب را چاپ میکند تا زمانی که آن را وارد عرصه فروش کند، کلی نوسان قیمت اتفاق میافتد و با پولی که از فروش کتاب به ناشر برمیگردد، حتی نمیتواند مایحتاج اولیه برای چاپ مجدد همان کتاب را به دست بیاورد، به همین دلیل شاهد هستیم که تیراژ کتابهای مذهبی که قبلاً 3 هزار و 5 هزار نسخه بود، به 100 و حتی 50 نسخه رسیده است.
وی افزود: البته ازآنجاکه نظارتی وجود ندارد ناشر میتواند در شناسنامه کتاب تیراژ را 1000 یا 2000 نسخه قید کند اما 50 جلد چاپ کند و با توجه به اینکه این ناشرها به یکسری مسائل مقیدند، همان تعدادی که چاپ میشود را قید میکنند.
محمودی ضمن تاکید بر مسائل مختلفی که گریبانگیر صنعت نشر بهویژه نشر قرآنی است، اضافه کرد: این مسائل باعث شده بسیاری از فعالان عرصه نشر مذهبی و قرآنی عملاً یا عطای کار را به لقایش ببخشند و دیگر کار تولید نکنند یا اینکه بهصورت بسیار محدود در تیراژهای 50 یا 100 نسخهای و سفارشی کتاب را چاپ کنند.
مدیرعامل اتحادیه ناشران قرآنی در ادامه تصریح کرد: میتوان گفت این قشر از ناشرها عملاً بدترین موقعیت را بین دیگر ناشرها دارند؛ زیرا ناشران دیگر، کتابهایشان را بر اساس قیمت روز قیمتگذاری میکنند و مخاطب یا مجبور است یا توانایی مالی دارد و کتاب را میخرد اما در بخش قرآنی متأسفانه اینطور نیست.
محمودی در بخش دیگر صحبتهای خود درباره تعداد ناشران فعال عضو اتحادیه ناشران قرانی هم عنوان کرد: تقریباً 10 سال پیش که ما کار را شروع کردیم براساس آمار خانه کتاب، از بین 4500 ناشر که در سطح کشور مجوز نشر داشتند، 1700 ناشر فعال در حوزه مذهبی و قرآنی داشتیم که هر ناشر حداقل در دو سال گذشته یک عنوان کتاب در زمینه قرآنی و مذهبی چاپ کرده است.
او ادامه داد: تعدادی از این ناشرها عملاً کار دیگری داشتند اما سفارش چاپ کتابهای مذهبی و قرآنی را هم پذیرفته بودند. شاکله اصلی ناشران مذهبی و قرآنی 500 ناشر بودند که زمینه تخصصی فعالیتشان قرآنی و مذهبی بود که در حال حاضر به بیشتر از 50 تا ناشر نمیرسند، یعنی 450 ناشر فعال قرآنی که حدود 400 عنوان کتاب داشتند ،الان دیگر عملاً کتاب چاپ نمیکنند.
مدیرعامل اتحادیه ناشران قرآنی ضمن تاکید بر اینکه همه سرمایهای که این ناشرها طی سالها وارد عرصه نشر قرآنی کردند عملاً از بین رفته یا اینکه راکد مانده و دیگر برای آنها قابل استفاده نیست، اضافه کرد: این 50 ناشر باقیمانده فقط در حد اسم و بر آمدن نفسند که نفس یک پیرمرد در حال احتضار است.
محمودی در بیان چرایی شکلگیری اتحادیه ناشران قرآنی هم عنوان کرد: برنامهای که ما از ابتدا برای اتحادیه ناشران قرآنی داشتیم این بود که برگزاری برخی رویدادهای مهم قرآنی مانند نمایشگاههای قرآنی را در اختیار اتحادیه قرار گیرد. مثلاً طرحی داشتیم که به فاصله 4 ماه از نمایشگاههای استانی که در استانهای بزرگ کشور برگزار میشود، یک نمایشگاه قرآنی و تخصصی در زمینه قرآن و مذهب هم برگزار شود.
مدیرعامل اتحادیه ناشران قرآنی تصریح کرد: لزوم اجرایی کردن یکسری از این برنامهها این است که مسئولینی که در لفظ و سخن دغدغه این مسائل را دارند، در عمل هم پای کار باشند و کمک کنند. متأسفانه تا الآن بیشتر شاهد کمک در لفظ بودیم و وقتی به پای عمل میرسد، کسی پای کار نیست.
وی افزود: برای مثال در نمایشگاه قرآن امسال که خیلی دیر و بسیار محدود به ناشرهای قرآنی اطلاعرسانی شد ما با مسئولان نمایشگاه صحبت کردیم حالا که این اتفاق افتاده است، یک غرفه متمرکز تشکیل دهید و اتحادیه ناشران قرآنی تمام ناشرانی که کتابهایشان به حدنصاب نرسیده یا به هر عنوان دیگری نتوانستهاند در نمایشگاه شرکت کنند را در این بخش جمع کند تا در این بخش متمرکز کتابهای خود را عرضه کنند؛ که در وهله اول بسیار استقبال شد و یک متراژی هم در اختیار ما قرار دادند.
محمودی ضمن اشاره به جایگذاری این بخش متمرکز در انتهای سالن در طبقه دو مصلی امام خمینی که شاید خیلی در دیدرس مخاطب نبود، اضافه کرد: در گفتوگوی اولیه ما با مسئولان نمایشگاه قرآن، قرار بر این بود که در جهت کمک به وضع ناشران، هزینهای از ناشر دریافت نشود، اما روز آخر اعلام کردند که باید فلان مبلغ را بابت اجاره غرفه و... بدهید.
مدیرعامل اتحادیه ناشران در پایان افزود: جالب است که مسئولان نمایشگاه در آمار خود اشاره میکردند که 250 ناشر قرآنی بهصورت مستقل در غرفه اتحادیه ناشران قرآنی و 50 تا هم ناشر جداگانه در نمایشگاه حضور دارند، یعنی آمار 50 تایی نمایشگاه بدون اینکه هیچ نیروی اضافه و دغدغهای به 300 تا رسید و آخرسر بهجای حمایت اجاره هم دریافت کردند؛ بنابراین امروز شاهد بودیم که حمایتها فقط در حد حرف و آمار دادن است اما وقتی به عمل میرسد متأسفانه کسی پای کار نیست.
انتهای پیام