به گزارش خبرنگار ایکنا، نشست خبری همایش ملی دانشآموزی شصتمین سال جایزه البرز امروز سهشنبه، ۱۰ آبانماه با حضور حیدر ارشدی، مدیرعامل بنیاد فرهنگی البرز برگزار شد.
در ابتدای این نشست، حیدر ارشدی، مدیرعامل بنیاد فرهنگی البرز بیان کرد: جایزه البرز موسوم به نوبل ایرانی قدیمیترین جایزه علمی کشور است که از سوی زندهیاد البرز تأسیس شد و در طول نیم قرنی که از عمر راهاندازی آن میگذرد، به چندین هزار نفر از برترینهای علمی تقدیم شده و باعث شده که دانشمندان با انگیزه مضاعفی به این مسیر ادمه دهند.
وی با بیان اینکه این جایزه با این قدمت توانسته نقش بسزایی در ایجاد انگیزه برای برندگان جایزه داشته باشد، افزود: مهمترین هدف زندهیاد البرز در اعطای جایزه به دانشآموزان، دانشجوبان و مخترعان، ازتقای فرهنگ کشور بوده است. زندهیاد البرز سه ویژگی را برای جایزه البرز در نظر گرفته بودند تا دستاورد برندگان این جایزه منجر به کاهش آلام بشری، ارتقای رفاه زندگی انسانی و اعتلای نام ایران در عرصه جهانی شود.
ارشدی با اشاره به اهم ویژگیهای اختصاصی جایزه البرز، تصریح کرد: این جایزه باسابقهترین جایزه علمی کشور با نیم قرن قدمت بوده و تنها جایزه علمی است که مبنتی بر سنت وقف ایجاد شده است. این جایزه کاملاً مستقل بوده و بدون هرگونه وابستگی به نهادهای دولتی و حاکمیتی و اعطا میشود. همچنین، تمامی هزینههای جایزه نیز از محل وقف ماندگار زندهیاد البرز تأمین شده و هیچگونه هزینهای به شرکتکنندگان در جایزه تحمیل نمیشود.
مدیرعامل بنیاد فرهنگی البرز با بیان اینکه جایزه البرز قابلیت معرفی شدن به عنوان نوبل ایرانی را دارد، گفت: بنیاد البرز از سال ۱۳۴۲ که تأسیس شد، در اجرای نیت واقف تا به حال به بیش از سه هزار دانشجو وام تحصیل و اشتغال به کار و به تعداد چهار هزار و ۶۵۰ نفر جایزه حسن تحصیل اعطا کرده است. همچنین، زندهیاد البرز مبدع وام شرافتی بودند که به دانشجویان برای تهیه شهریه دانشگاه و تأمین کسب و کار مرتبط با رشته تحصیلی ایشان اعطا میشد.
ارشدی با بیان اینکه جایزه البرز در سال جاری برای شصتمین سال برگزار میشود، اظهار کرد: در دهه اخیر با توجه به اینکه برگزاری مراسم جایزه البرز از نظم قابل قبولی برخوردار شد و از ابتدای دهه ۹۰ تا پایان ۱۴۰۰، تعداد ۹ همایش ملی و هشت همایش استانی برگزار شده که در این همایشها نیز به تعداد هزار و ۵۰۰ نفر از دانشجویان، مخترعان، دانشجویان، حوزویان و دانشآموزان برتر کشور جایزه اعطا شد.
وی با اشاره به فرایند اجرایی شصتمین سال جایزه البرز در بخش دانشآموزی، تصریح کرد: شیوه اجرای نیت واقف در بنیاد فرهنگی البرز به عنوان متولی قدیمیترین و با سابقهترین جایزه علمی کشور از طریق برگزاری سالیانه همایشهای ملی در دو بخش نخبگان و دانشآموزی حاصل میشود.
مدیرعامل بنیاد فرهنگی البرز بیان کرد: در سال جاری و مقارن با شصتمین سالگرد تأسیس بنیاد البرز، مراسم جایزه البرز ۱۴۰۱ در بخش نخبگان با هدف تجلیل از دانشمندان، نوآوران، دانشگاهیان و حوزویان برتر سراسر کشور در نیمه اول سال برگزار شد و تمهیدات برگزاری جایزه البرز در بخش دانشآموزی نیز با هدف تقدیر از دانشآموزان برتر پایههای نهم و دوازدهم سراسر کشور در سال تحصیلی ۱۴۰۱- ۱۴۰۰ در رشتههای ریاضی فیزیک، تجربی، علوم انسانی و معارف اسلامی، فنی و حرفهای و کاردانش سراسر کشور، یکشنبه، پانزدهم آبانماه در دستور کار قرار دارد.
وی افزود: در همین راستا و به دنبال تعامل ارزنده وزارت آموزش و پرورش در سالهای اخیر، در سال ۱۴۰۰ توافقنامه همکاری بین بنیاد فرهنگی البرز و آن وزارت منعقد شد تا در راستای شناسایی و تشویق دانشآموزان مستعد و کوشا، ترویج فرهنگ علمآموزی و تجلیل از مقام علم و عالمان و همچنین، ایجاد انگیزه برای تلاش علمی در مسیر اعتلای کشور، در آشناسازی دانشآموزان با آثار سنت حسنه وقف در جامعه به ویژه وقف علم و فناوری نیز تشریک مساعی صورت گیرد.
ارشدی گفت: فرایند انتخاب دانشآموزان برتر در جایزه البرز ۱۴۰۱ بدین ترتیب بود که به دنبال انتشار فراخوان جایزه البرز و پس از ابلاغ بخشنامه وزارت آموزش و پرورش، دانشآموزان واجد شرایط در هر استان، از طریق سامانه جایزه البرز به نشانی www.alborzprize.ir ثبت نام کردند. با خاتمه فرایند ثبت نام و بارگذاری مدارک دانشآموزان واجد شرایط، بر اساس شاخصهای سامانه جایزه البرز و تجمیع مستندات دریافتی و بررسی و ارزیابی مستندات دانشآموزان از سراسر کشور، نسبت به ورود اعلام شده اطلاعات مدارک هر نفر در فرمهای مربوطه اقدام و نهایتاً فرمهای نفرات واجد شرایط، برای داوری آماده شدند.
وی تصریح کرد: آئین داوری و انتخاب نهایی از میان افراد واجد شرایط در مهرماه سال جاری برگزار و براساس شاخصها و حدنصابهای مکتسبه، دانشآموزان برتر کشوری جایزه البرز ۱۴۰۱ انتخاب شدند. تعداد کل شرکتکنندگان حائز شرایط در بازه زمانی دو ماهه ثبت نام که از ابتدای خرداد تا پایان تیرماه ادامه داشت، هزار و ۵۵۴ نفر از سراسر کشور بوده است که میزان شرکتکنندگان در دو مقطع متوسطه اول و دوم، به نسبت تقریباً برابری ثبت نام کردهاند.
مدیرعامل بنیاد فرهنگی البرز بیان کرد: امکان ثبت نام اولیه دانشآموزان در سامانه جایزه البرز به صورتی پیشبینی شده بود که صرفاً نفراتی که دارای رتبهای ممتاز تحصیلی بودند، این امکان را داشتند. به لحاظ تفکیک جنسیتی، اکثریت شرکتکنندگان را دانشآموزان دختر تشکیل میدهند که این استقبال، حاکی از قصد این گروه برای نقشآفرینی بیشتر و مؤثرتر آنها در آینده علمی و فرهنگی و پیشرفت کشور است.
ارشدی ادامه داد: ۲۸ درصد از شرکتکنندگان در شاخه فنی و حرفهای و ۷۲ درصد در شاخه نظری شامل رشتههای علوم تجربی، ریاضی و فیزیک و علوم انسانی (به نسبت تقریبا مساوی) بوده که این سهم برابر گروههای تحصیلی در متوسطه دوم نشانه خوبی از عدالت آموزشی است و اصولاً باتوجه به اهمیت رشتههای مختلف در نظام آموزشی، بنیاد فرهنگی البرز نیز قصد و خواستهاش بر این بوده که همه گروههای آموزشی را در این فرآیند همراه کند.
وی افزود: شرکتکنندگان از تمام استانها با سهمهای متفاوت بودهاند که در این میان استانهای اصفهان، همدان و اردبیل بیشترین نفرات شرکت کننده را داشتهاند. در سال ۱۴۰۱ شاهد اعمال تغییراتی در بخش دانشآموزی جایزه البرز هستیم که اهم آنها شامل «افزایش رقم نقدی جایزه البرز» و «گستردهتر شدن نحوه ثبت نام دانشآموزان واجد شرایط» و «فرایندی شدن نحوه داوری دانشآموزان منتخب» است. در بخش «رقم نقدی جایزه البرز»، باتوجه به رویکرد سنوات اخیر بنیاد فرهنگی البرز در رشد رقم نقدی جوایز، رقم جایزه البرز ۱۴۰۱ در بخش دانشآموزی با افزایش دو و سه برابری در هر مقطع نسبت به سال قبل، صرفاً در بخش دانشآموزی قریب ۱۵ میلیارد ریال تعیین شد. این افزایش بر اساس درآمدهای سالانه بنیاد رقم خورده است. ضمن اینکه تأکید میشود این بنیاد هیچ وابستگی مادی به اشخاص حقیقی و حقوقی ندارد و همه هزینههای آن از سوی رقبات زندهیاد البرز تأمین میشود.
مدیرعامل بنیاد فرهنگی البرز گفت: در بخش «گستردهتر شدن نحوه ثبت نام دانشآموزان واجد شرایط»، این مهم از طریق تمهید امکان ثبت نام انفرادی در سامانه جایزه البرز محقق شد بهطوریکه 79 درصد شرکتکنندگان به صورت انفرادی و 21 درصد از سوی ادارات کل استانی معرفی شده بودند که البته انتظار بر آن بود با توجه به سابقه این جایزه به عنوان قدیمیترین جایزه علمی کشور (حسن تحصیل) و نظر به تلاشهای انجام شده و تفاهمنامه فیمابین بنیاد فرهنگی البرز با وزارت آموزش و پرورش، این میزان بیشتر میبود و آموزش و پرورش مشارکت شایستهتری را داشت.
ارشدی بیان کرد: در بخش «فرایندی شدن نحوه داوری دانشآموزان منتخب» نیز در سال جاری بنیاد سعی کرد انتخاب و گزینش نفرات برتر را به صورت فرآیندی انجام بدهد و از این رو طی زمان ارزیابی و ثبت نام، چهار دوره آزمون تعاملی در حیطههای مختلف آموزشی برای ثبت نام کنندگان برگزار شد و امتیازات این آزمونها علاوه بر نتایج آموزشی و وضعیت تحصیلی دانشآموزان واجد شرایط، در انتخاب نفرات برتر تأثیر مثبت داشته است.
وی ادامه داد: تأکید بنیاد بر آن بوده است که این انتخاب در طول یک دوره و در یک فرآیند تخصصی و دقیق از سوی دبیرخانه علمی جایزه البرز صورت پذیرد. از طرفی سعی شده این انتخاب بر اساس اولویتها و ساحتهای تعیین شده از سوی اسناد بالادستی نظام آموزشی از جمله سند تحول بنیادین آموزش و پرورش و همگام و همسو با آن انجام شود.
مدیرعامل بنیاد فرهنگی البرز با اشاره به جزئیات مراسم شصتمین سال جایزه البرز در بخش دانشآموزی تصریح کرد: آئین اهدای جایزه البرز ۱۴۰۱ دانشآموزی با هدف تقدیر از دانشآموزان برتر کشور با حضور نماینده ولی فقیه و رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه و وزرای آموزش و پرورش و فرهنگ و ارشاد اسلامی از ساعت ۹ روز یکشنبه، 15 آبانماه به مدت تقریبی دو ساعت با حضور دانشآموزان برگزیده کشور در هتل ارم تهران برگزار میشود.
ارشدی در پایان گفت: در این آئین حجتالاسلام والمسلمین خاموشی، رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه، نوری، وزیر آموزش و پرورش، اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، ارشدی، مدیرعامل بنیاد فرهنگی البرز و دبیرکل جایزه البرز سخنرانی کرده و با اهدای جوایز برگزیدگان از ایشان تجلیل خواهد شد. همچنین در این مراسم از ۴۷ نفر از دانشآموزان برتر سراسر کشور که در سال تحصیلی ۱۴۰۰-۱۴۰۱ در پایه نهم مقطع متوسطه اول و پایه دوازدهم مقطع متوسطه دوم در رشتههای ریاضی فیزیک، تجربی، علوم انسانی، فنی و حرفهای و کاردانش تقدیر میشود. دانشآموزان مقطع متوسطه اول ۲۷ نفر (11 پسر و ۱۶ دختر) گواهی جایزه البرز به همراه مبلغ جایزه هر نفر ۲۰۰ میلیون ریال و دانشآموزان مقطع متوسطه دوم ۲۰ نفر (۱۰ پسر و ۱۰ دختر) گواهی جایزه البرز به همراه مبلغ جایزه هر نفر ۳۰۰ میلیون ریال را دریافت میکنند.
انتهای پیام