به گزارش خبرنگار ایکنا، دوازدهمین کرسی آزاداندیشی با موضوع «امنیت در قرآن» امروز دوشنبه، ۲۳ آبانماه به همت معاونت فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران، با حضور کاظم حاجی رجبعلی، عضو مجمع مدارس قرآن و عترت دانشگاه تهران و محمدرضا جلیلی، عضو کمیسیون سبک زندگی شورای عالی انقلاب فرهنگی برپا شد.
در ابتدای این نشست، محمدرضا جلیلی، عضو کمیسیون سبک زندگی شورای عالی انقلاب فرهنگی طی سخنانی بیان کرد: امنیت با مشتقات آن که در قرآن و آنچه که مخالف آن به عنوان خوف تلقی میشود یکی از زیرشاخههای اصلی در قرآن است. امنیت یکی از نیازهای فطری است که خداوند در قرآن به آن اشاره کرده است. همانطور که در آیاتی اشاره میشود، زمانی که منجی بشریت بیاید، امنیت را برای بشریت برقرار خواهد کرد. آرامش، انس و الفت انسان از امنیت میآید و باید این بستر برای بشریت فراهم شود.
نشانه جامعه سالم
وی افزود: نشانه جامعه سالم این است که امنیت داشته باشد و عبادت خداوند متعال نیز در بستر امنیت انجام میشود. خداوند به انسان اشاره کرده که در بستر عبادت الهی است که امنیت را ایجاد میکند. زمانی که به قرآن مینگریم خداوند متعال آیات فراوانی برای امنیت بشریت نازل کرده است. ایجاد امنیت نوعی رحمت الهی است. بنابراین، بشر میتواند امنیت را با توفیق الهی ایجاد کند. همچنین، بنای آرامش بر روی زمین نیز امنیت است.
عضو کمیسیون سبک زندگی شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: اساس خلقت بر آرامش و امنیت است و خود خداوند نیز ایمنیبخش بوده و این معنا در اسماء الهی آمده است. یکی از بزرگترین نعمتهای الهی در زمین امنیت و آرامش است. در حدیثی از پیامبر(ص) آمده است که همسر، همسایه و مسکن از اجزای اصلی آرامش مؤمنان و مسلمانان است. در جامعهای که نشاط و خیر نباشد، امنیت نیز وجود ندارد. در آیات الهی قرآن کریم به موضوع امنیت تأکید فراوان شده است. امنیت اعتقادی، یکی از مهمترین انواع امنیت است. امنیت اقتصادی، امنیت جانی، امنیت خانوادگی، امنیت حیثیتی و امنیت سیاسی ـ اجتماعی از جمله مهمترین شاخههای امنیت است که در قرآن بدان اشاره شده است.
جلیلی ادامه داد: امنیت سفارش تمامی ادیان الهی است. امنیت کامل هدف حکومت اهل ایمان است. البته امنیت در دنیای امروز نسبی است و شاید امنیت حقیقی در پایان دنیا محقق شود. امروز دشمنان نظام به دنبال برهم زدن امنیت داخلی هستند. دستیابی به قلههای علمی که مورد تأکید رهبر انقلاب اسلامی است، زمینهساز امنیت و اقتدار کشور است. امنیت دارای انواع مختلفی است که در کل میتوان به امنیت فردی، اجتماعی، ملی و بینالمللی اشاره کرد.
وی تصریح کرد: امروز به برکت انقلاب اسلامی و جانفشانی رزمندگان جمهوری اسلامی ایران، آرامش و امنیت در جامعه حاکم است. البته دشمن در تلاش است تا این فضا را ناامن کند، اما نظام اسلامی با اقتدار در منطقه ایستاده و محور مقاومت را تشکیل داده است. به تعبیر رهبر انقلاب غرب 200 سال ثروت و قدرت نامشروع را به برکت علم خود فراهم کرد. توسعه علمی کشور برای نظام سلطه بسیار سنگین بوده است و ما باید دقت کنم تا امنیت لازم را ایجاد کنیم.
پیشنیاز رفاه اقتصادی و عدالت
عضو کمیسیون سبک زندگی شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: زمانی که امنیت در جامعه ایجاد شود، رفاه اقتصادی و عدالت نیز در جامعه ایجاد خواهد شد. در حوزه امنیت اطلاعات و اخبار نیز باید همواره بکوشیم تا در برابر اخبار دروغ شبکههای وابسته به دشمن بایستیم. دشمن بستر مجازی را به دست گرفته و ذهن بسیاری از جوانان را مدیریت میکند. در این زمینه باید بکوشیم تا امنیت را ایجاد کرده و واقعیات را با مردم در میان بگذاریم.
جلیلی بیان کرد: زمانی که جامعه واقعی ما در حمایت از نظام و مخالفت با اغتشاشگران به صحنه آمد، دشمن دانست که نمیتواند به سادگی امنیت داخلی ایران را بر هم زند. بنابراین، باید بستر امنیت آنچنان در جامعه ایجاد شود تا دشمنان نتوانند به آن صدمه بزنند. البته موضوع احساس امنیت با خود مقوله امنیت تفاوت دارد. احساس امنیت باعث میشود تا جامعه به راحتی به فعالیت بپردازد.
بستر اعتراض صحیح در جامعه فراهم شود
وی با بیان اینکه باید بستر اعتراض صحیح در جامعه فراهم شود، اظهار کرد: نهادهای فرهنگی، علمی باید با انجام کارهای فاخر فرهنگی، خوراک لازم و مفید را برای جامعه فراهم کنند. اگر بتوانیم شبکه ملی ارتباطات را ایجاد کنیم، حتی میتوانیم برای جهانیان نیز پیام داشته باشیم.
عضو کمیسیون سبک زندگی شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: به نظر میرسد صدا و سیما در ابتدای اغتشاشات نتوانست به خوبی پاسخگوی جامعه باشد اما در کل عملکرد مثبتی از خود نشان داد. رسانه ملی باید از نخبگان دانشگاهی برای پاسخ به شبهات و سؤالات جامعه استفاده کند. رسانهها باید بستر را فراهم کنند تا آزادی در چارچوب شریعت اسلام به خوبی به مردم ارائه شود.
جلیلی اظهار کرد: تمدن نوین اسلامی در سایهسار قرآن ایجاد خواهد شد. تربیت باید با علم همراه باشد تا جامعه به سمت توسعه و اقتدار بیشتر پیش برود. به بیان مقام معظم رهبری هنوز سبک زندگی اسلامی ـ ایرانی در کشور تحقق پیدا نکرده است. امروز طبق بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی ما باید در همه امور تولید کننده باشیم تا بتوانیم به سمت تحقق تمدن نوین اسلامی حرکت کنیم.
وی بیان کرد: قرآن کریم در رابطه با انواع مختلف امنیت اشارات فراوانی دارد و در ادامه نیز راهکار دستیابی بدان و مبارزه با بداخلاقیهای اجتماعی که منجر به کاهش امنیت را بیان کرده است. فرهنگ قرآن بر این است که جامعه به قول نیکو و حسنه دست پیدا کند که این مسئله در امنیت کلامی و گفتاری مشهود است. امروز نیازمند آن هستیم تا محتوای صحیح و لازم را در اختیار دانشجویان قرار دهیم تا ایشان بتوانند در برابر هجمه دشمنان در فضای مجازی، درست را از نادرست تشخیص دهند.
امنیت و امامت
عضو کمیسیون سبک زندگی شورای عالی انقلاب فرهنگی بیان کرد: باید نعمت امنیت را به خوبی حفظ کنیم. در قرآن کریم مصداقهای فراوانی در مورد انواع امنیت آمده است. در سوره مبارکه بقره به دو مقوله امنیت و امامت اشاره شده است. امنیت در فرهنگ قرآنی ما جایگاه بسیار وسیعی دارد. تمامی ابعاد امنیت در قرآن آمده است و خداوند متعال راهکارهای فراوانی را در آیات الهی قرآن کریم برای ایجاد آرامش و امنیت بیان کرده است.
در ادامه این نشست، کاظم حاجیرجبعلی، عضو مجمع مدارس قرآن و عترت دانشگاه تهران نیز در سخنانی بیان کرد: امنیت از موضوعاتی است که تا نباشد، شخصی متوجه آن نمیشود. امنیت مانند هواست که همه جا را دربرمیگیرد و کمترین اشکال در آن باعث ایجاد اختلال در جامعه میشود. اگر در رابطه با موضوع امنیت از روش تحقیق مناسب استفاده نکنیم، با مشکل مواجه خواهیم شد.
حاجیرجبعلی ادامه داد: آنچه به عنوان روش تحقیق اهمیت دارد، اصلاح رویکرد است که در موضوعات قرآنی باید همواره به رویکردهای معناشناسی، فرآیندشناسی و نظامسازی توجه کنیم. لذا در زمینه امنیت باید به این سه رویکرد به خوبی دقت کرده و آنها را بیان کنیم. در قرآن کریم واژه امن، واژه قابل انطباقی است. اگر بخواهیم واژه امن را در قرآن بررسی کنیم، با نکات فراوانی مواجه خواهیم شد. کلیدواژه امنیت و خوف در آیات فراوانی از قرآن کریم آمده است اما ممکن است در هر سوره به لایه و سطح خاصی از این واژگان اشاره شده باشد.
عضو مجمع مدارس قرآن و عترت دانشگاه تهران افزود: سوره مبارکه قریش امنیت در جامعه را در راستای معناشناسی، فرآیندشناسی و نظامسازی به خوبی بیان و ارائه کرده است. در این سوره مبارکه امنیت به عنوان نیاز جامعه و همانند نیاز انسان به غذا معرفی شده است. شکر نعمت امنیت، عبودیت خداوند رحمان است. در حقیقت در این آیه اینگونه بیان شده که امنیت نعمت و موهبتی است که باید شکر آن را به جای آورد.
وی بیان کرد: بحث امنیت با امانت، ایمان و امین در قرآن همریشه است. ایمان به خدا چنانجه نباشد، امنیت معنا و مفهوم خود را از دست میدهد. ایمان به خدا به معنای اطمینان داشتن و اعتقاد داشتن به خداوند متعال است. امروز ممکن است با ضد امنیتهای فراوانی همچون نظامی، رسانهای، بیولوژیک، معنوی و ... مواجه باشیم که تمامی این مسائل در قرآن مطرح شده است.
حاجی رجبعلی با بیان اینکه طاغوت، کفر و شرک از نظر قرآن قائل به هیچ نوع امنیتی نیستند، گفت: طیبسازی و نظامسازی طیب نیز از دیگر مصادیقی است که در قرآن کریم بدان اشاره شده و در برابر کفر و شرک بیان میشود تا بتوان در برابر این شر مطلق ایستاد. در قرآن کریم با واژگانی مواجه هستیم که دارای معانی مختلفی هستند. در برخی از تحقیقات با دایره وسیع واژه روبهرو هستیم که باید با بررسی دقیق به آنچه مطلوب نظر است دست پیدا کنیم.
همراهی ایمان و امنیت
عضو مجمع مدارس قرآن و عترت دانشگاه تهران با بیان اینکه واژه ایمان با امنیت در قرآن کریم گره میخورد، گفت: با توجه به سوره مبارکه هود و یونس، امنیت با اطمینان به دنیا و امید نداشتن به لقای پروردگار و غفلت از آیات ناسازگار است. رواج خرافه و باورهای بی پایه و اساس و اعتقاد به آنها امنیت حقیقی را از افراد دور میکند. اعتماد به هر چه ناپایدار است و اعتماد به آن منجر به ناامنی و اضطراب در فرد خواهد شد.
وی تصریح کرد: در سوره مبارکه یوسف(ع) اشاره شده است که امنیت بر اثر بیتقوایی به مخاطره میافتد. افرادی که به اشتباه برای امنیت خود دست به اقدامات غیر منطقی میزنند، در واقع امنیت خود را به مخاطره میاندازند. همچنین، در سوره مبارکه رعد اشاره شده که امنیت با ذکر خدا به وجود میآید. در آیه 82 سوره مبارکه انعام امنیت در برابر ظلم قرار داده شده است. «الَّذِينَ آمَنُوا وَلَمْ يَلْبِسُوا إِيمَانَهُمْ بِظُلْمٍ أُولَئِكَ لَهُمُ الْأَمْنُ وَهُمْ مُهْتَدُونَ؛ كسانى كه ايمان آورده و ايمان خود را به شرک نيالودهاند، آنان راست ايمنى و ايشان راهيافتگانند». تکلیف ظلمی که مقابل ایمان است در این آیه مشخص شده و این ظلم همان ظلم جهانی است. هر چقدر به آموزههای امام(ره) و مقام معظم رهبری در موضوع تنفر ایشان از استکبار جهانی پایبند باشیم، خیلی زودتر به امنیت و کلیدواژه آن دست پیدا میکنیم.
حاجیرجبعلی گفت: گاهی اوقات اشکال عمده این است که برای تعالی معرفت باید پیچیدگی وجود داشته باشد؛ حال آنکه اینگونه نیست و در این زمینه نیازمند شفافیت هستیم. موضوع امنیت روانی نیز از موضوعات مهمی است که در آیاتی از قرآن کریم بدان اشاره شده و راهکار دستیابی نیز مشخص شده است.
انتهای پیام