دکتر سیداحمد طباطباییعقدایی، فوق تخصص ریه کودکان در گفتوگو با ایکنا، نسبت به تأثیر آلودگی هوا بر شرایط سلامت مردم به ویژه کودکان هشدار داد و گفت: برخی فکر میکنند آلودگی هوا فقط ذرات معلق یا گرد و غبار قابل رؤیت در هواست، اما آلودگیها محدود به آنچه با چشم دیده میشود، نیست و یک سری گازهای سمی نیز وجود دارد که میتواند عوارض خیلی منفی بر بدن داشته باشد از جمله گاز ازن، 2CO و NO2 که ناشی از سوختهای ناقص برخی کارخانهها، اتومبیلها و وسایل گرمکننده خانگی مثل موتورخانهها و شوفاژخانهها است.
وی به آلودگی شدید هوا در تهران که موجب کاهش افق دید شده است، اشاره کرد و گفت: این مسئله نشان میدهد آلودگی هوای کنونی شامل ذرات معلق در هوا نیز هست، اما آلودگیهایی مثل مونواکسید کربن به دلیل سوخت ناقص خودروها نیز وجود دارد که عوارض خاص خود از جمله سردردها و خستگیهای زودرس را به همراه دارد.
طباطبایی ادامه داد: این آلودگیها میتوانند بر روی سیستم تنفسی اثر گذاشته و علائم بیماری افرادی که بیماری زمینهای دارند به خصوص بیماران مزمن ریوی و کودکان مبتلا به آسم را تشدید کنند.
وی هشدار داد که فعالیت و ورزش در هوای آلوده میتواند موجب تشدید مشکلات ریوی کودکان و بیماران مزمن شود و افزود: در این شرایط بهتر است افراد استراحت کرده و نیازشان به اکسیژن و تهویه را کم کنند. همچنین از فعالیتهای زیاد، رفتوآمدهای غیر ضروری، حرکتهای بیجا پرهیز کنند.
این فوق تخصص ریه کودکان گفت: برخی بستن پنجرهها را راهکار جلوگیری از ورود آلودگی میدانند. این کار ممکن است جلوی ورود ذرات معلق بزرگ به داخل خانه یا محیط کار را بگیرد، اما در هر صورت به محض اینکه در خانه باز میشود و تبادل هوا صورت میگیرد، آلودگی وارد خانه میشود. بسته بودن در و پنجره نقش زیادی در کاهش آلودگی وارد شده به خانهها ندارد ولی برای اطمینان خاطر تلاش کنیم تبادل هوا بین محیطهای خانه و محل کار با هوای بیرون اتفاق نیفتد.
وی در پاسخ به این سؤال که آیا کودکان مستعد آسیب دیدن بیشتر هستند؟ گفت: بله، کودکان به این دلیل که تنفسهای تندتری نسبت به بزرگترها دارند و در سطح پایینتری از زمین تنفس میکنند و این آلودگیها به خصوص در هوای سرد در سطح زمین بیشتر است بچهها را بیشتر متأثر میکند.
طباطبایی تعطیل کردن مدارس در هوای آلوده را اقدامی مثبت ارزیابی کرد و گفت: این اقدام به شرطی مفید است که بچهها در منازل بمانند و فعالیتهای خارج از منزل نداشته باشند و در منزل هم که هستند فعالیت زیاد بدنی نکنند.
وی با تأکید بر اینکه در هوای آلوده باید از ماسک مناسب استفاده شود، گفت: این تصور که ماسک میتواند مشکلآفرین باشد تصور غلطی باشد. ممکن است افرادی از نظر روحی و روانی با زدن ماسک مشکل داشته باشند و احساس کنند که ماسک آنها را اذیت میکند، اما اکثریت افرادی که بیماری تنفسی دارند، اگر ماسک بزنند درصد اکسیژن خون آنها کاهش پیدا نمیکند و میزان گاز کربنیک خونشان نیز افزایش پیدا نمیکند. بنابر این نزدن ماسک ایده درستی نیست و افرادی که مبتلا به بیماریهای شدید تنفسی هستند و احساس میکنند نمیتوانند از ماسک در فضای عمومی استفاده کنند باید در فضای بستهای که خودشان قرار دارند، تنفس کنند و بدون ماسک وارد فضاهای عمومی نشوند.
این فوق تخصص ریه کودکان در پاسخ به این سؤال که خوردن چه خوراکیهایی در هوای آلوده برای بچهها خوب است؟ گفت: به عنوان کسی که طبیب اطفال هستم مستندی تا حالا ندیدم که به عنوان مثال اثبات شده باشد مصرف شیر باعث شود حساسیت نسبت به آلودگی هوا کمتر شود. گاهی به صورت سنتی گفته میشود که در هوای آلوده مردم شیر بخورند، اما این توصیه به این دلیل است که سرانه مصرف شیر در کشور ما پایین است.
وی افزود: ولی اگر کودکی به مقدار کافی لبنیات مصرف کرده باشند، مصرف بیشتر لبنیات یا ویتامین C نمیتواند جلوی مشکلاتی که آلودگی هوا ایجاد میکند، بگیرد یا تأثیر آلودگی هوا را کم کند و این امور ثابت شده نیست. البته برخی از میوههایی که مواد آنتی اکسیدان دارند(مواد طبیعی سنتی نه چیزهای صنعتی)، ممکن است اثرات عمومی داشته باشند.
طباطبایی از والدینی که از تعطیلی آلودگی هوا برای برنامههای خرید، مهمانی یا مسافرت استفاده میکنند، انتقاد کرد و گفت: گاهی والدین برنامههای خرید، مهمانی یا مسافرت خود را برای روزهایی که کودکان تعطیل هستند یا آموزش آنلاین دارند میگذارند، این کار نقض غرض است. وقتی مدارس به دلیل آلودگی هوا تعطیل یا آنلاین است، نباید والدین بچهها را در مدت طولانی و در مسافت طولانی در معرض هوای آلوده قرار دهند و سر کار خود ببرند.
انتهای پیام