کد خبر: 4114450
تاریخ انتشار : ۲۴ دی ۱۴۰۱ - ۱۰:۳۶
اسماعیلی در ویژه‌برنامه هندیران:

سيميندخت وحيدى غزل‌بانوی شعر انقلاب است

ویژه‌برنامه پاسداشت مادر شعر انقلاب بانو سیمین‌دخت وحیدی در گروه هندیران برگزار شد.

به گزارش ایکنا؛ ویژه‌برنامه پاسداشت مادر شعر انقلاب؛ بانو سیمین‌دخت وحیدی با نگرشی بر پیشرفت‌های کمی و کیفی شعر بانوان عصر جمعه‌ ۲۳ دی در گروه هندیران برگزار شد.

بانوی پیشکسوت شعر انقلاب

در ابتدای این برنامه نغمه مستشار نظامی؛ شاعر، ضمن تبریک میلاد باسعادت صدیقه کبری حضرت فاطمه زهرا(س) سخنرانی خود را چنین آغاز کرد: مقام والای مادر شعر انقلاب سرکار خانم سیمین‌دخت وحیدی را، ایشان به حق، حق مادری و استادی به گردن همه ما دارند، به‌شخصه بسیار از ایشان آموخته‌ام، علاوه بر مفاهیم ادبی و مضامین شعری و حضور شایسته در زمان و مواقع مختلف ازجمله در زمان جنگ و در جبهه‌ها در کنگره‌های شعر دفاع مقدس و فراهم آوردن فرصتی برای شعرخوانی بانوان، می‌شود بیان داشت که اولین جلسات شعرخوانی زنان و درواقع محافل بانوان در منزل این عزیز برگزار می‌شد.

وی افزود: ایشان در طول این همه سال استوار ایستادند به عنوان بانوی پیشکسوت شعر انقلاب هرگز دچار غرور نشدند و همیشه تواضع و مهربانی ایشان شامل حال ما بوده و هست و در جلسات شعرخوانی نیمه رمضان همیشه سال‌های اخیر که برنامه برگزار می‌شد و حضور داشتند فرصت خود را در اختیار جوان‌ترها می‌گذاشتند و می‌فرمودند که دخترانمان شعر بخوانند ، این‌ها همه درس‌هایی هستند که ما از خانم سیمین‌دخت وحیدی گرفته‌ایم.

این شاعر ادامه داد: بدون تردید پیشرفت‌هایی که شعر زنان در چهل سال اخیر داشته قابل انکار نیست. در طول تاریخ ادبیات فارسی آن‌گونه که در کتاب تاریخ شعر زنان آمده تا پیش از انقلاب اسلامی هشت هزار شاعر مرد شاعر در تاریخ ادبیات ثبت و شناخته شدند، اما در این میان به شهادت آمار تنها چهار صد شاعر زن نام برده شده که از بین آنها هم می‌شود به تک‌ستاره‌های مثل پروین اعتصامی اشاره کرد که همپای مردان شعر سروده‌اند. بانوان ایران‌زمین همیشه بانوان فرهیخته‌ای بوده‌اند هرچند بعضی وقت‌ها فرصت تحصیل نداشتند.

مستشار نظامی با اشاره به اینکه لالایی‌های مادران ما نشان‌دهنده این است که زنان ایران همیشه متفکر و اهل ادب و فرهنگ بوده و فرزندانشان را با قرآن و نهج‌البلاغه و حافظ و سعدی آشنا می‌کردند، گفت: بی‌شک بانوانی داشته‌ایم که شعر می‌سرود‌ه‌اند، خیلی از مادربزرگان ما، مادرهای ما، شعر می‌نوشتند اما فرصت اجتماعی و جایگاه اجتماعی به ایشان داده نمی‌شد که این اشعار را ارائه کنند. در این چهل سال اخیر این فرصت فراهم آمده که خانم‌ها بتوانند با حفظ هویت مادرانه، همسرانه و جایگاه اجتماعی خود اشعار و سروده‌هایشان را ارائه کنند.

خدمت به فرهنگ انقلاب

در ادامه رضا اسماعیلی شاعر و پژوهشگر شعری را از بانو سیمین‌دخت وحیدی به شرح زیر قرائت کرد:

سفر به دامن دشتى خیال‌پرور كن‏

گل خيال مرا دانه دانه پرپر كن‏

به آبگيرِ سپهرى دگر، بشو رُخسار

نهال خرّم عشقى دگر تناور كن‏

به باغ هستى من جلوه بهارى نيست‏

خزان گلبن سبز مرا تو باور كن‏

بهشت خانه من خلوتى ز تنهايى ست‏

نظر فراتر از اين كلبه محقر كن‏

هميشه در سفر عاشقى چنان خورشيد

بسوز و عالم انديشه را منوّر كن‏

چو نور رد شو از اين شيشه‏هاى رنگارنگ‏

هوای پر زدنی بهتر از كبوتر كن‏

وی ادامه داد: با بررسی تاریخ هزارساله ادبیات پارسی، به سهولت می‌توان دریافت که زنان در عرصه شعر و شاعری، همواره حضوری حاشیه‌ای و منفعلانه داشته‌اند. حضور کمرنگ زنان ادیب و هنرمند در تاریخ ادبیات ایران بیش‌تر ریشه‌های فرهنگی - اجتماعی دارد، تا دلایل فردی و جنسیتی، که شناختن و پرداختن به آنها فرصتی فراخ‌تر می‌طلبد و در این مقوله و مقال قابل تبیین و بررسی نیست. ولی به یقین می‌توان گفت که در دو مقطع تاریخی «انقلاب مشروطه» و عصر«انقلاب اسلامی» زنان در عرصه‌های مختلف سیاسی، اجتماعی و فرهنگی حضوری تأثیرگذار و قابل تأمل داشته‌اند، که این حضور جدی و برجسته، منجر به تثبیت و تقویت جایگاه آنان در ادبیات معاصر ایران شده است.

دبیر جشنواره شعر فجر امسال افزود: انقلاب‌ باشکوه اسلامی که‌ باعث ایجاد تپش و تکانه‌های اساسی‌ در حیات‌ سیاسی‌ - اجتماعی‌ ایران‌ شد، برای بانوان جامعه ایرانی نیز این فرصت را فراهم کرد که بی‌نیاز از توسل به جاذبه‌های جنسیتی و فارغ از گزاره‌ها و آموزه‌های فمینیستی، در هیئت و هویتی انسانی به حیات اجتماعی خود  ادامه بدهند.

وی تصریح کرد: معمار کبیر انقلاب اسلامی حضرت امام خمینی (قدس سره الشریف)، به عنوان مجتهدی آگاه و روشن‌اندیش، به بازتعریف نقش و جایگاه زن در جامعه از منظر دین و آیین پرداخت و راه را برای حضور تاریخ‌ساز زنآن‌که نیمی از پیکره جامعه اسلامی هستند، فراهم کرد. بازخوانی فرازهایی از رهنمودهای راهگشای آن عبد صالح خدا که عالِمی عامل و اسلام‌شناسی بصیر بود، در خصوص نقش زن در جامعه مؤید این نکته است که بانوان در انقلاب اسلامی همچون حضرت فاطمه زهرا(س) و زینب کبری(س) می‌توانند همدوش و همرکاب مردان نقشی سرنوشت‌ساز داشته باشند: «شما رهبران نهضت هستید، بانوان رهبران نهضت ما هستند، ما دنباله‌رو آن‌ها هستیم، من شما را به رهبری قبول دارم و خدمت‌گزار شماییم...از دامن زن، مرد به معراج می‌رود.»

اسماعیلی ادامه داد: در عرصه شعر و ادبیات بعد از انقلاب نیز حضور بانوان شاعر و نویسنده، حضوری قابل تأمل و شوق برانگیز است. با یک مرور اجمالی می‌توانیم بانوان شاعر بسیاری را نام ببریم که در عصر انقلاب بالیده و امروز نام خود را به عنوان یک چهره ممتاز و شاخص در صحیفه  ادبیات انقلاب اسلامی به ثبت رسانده‌اند. ازجمله این بانوان شاعر می‌توان از زنده‌یاد سپیده کاشانی و سیمیندخت وحیدی نام برد. دو بانوی شاعری که با خلق و آفرینش آثاری بدیع و قابل ستایش، در ذهن و زبان نسل انقلابماندگار شده‌اند. نام سيميندخت وحيدى - غزل بانوی شعر انقلاب - با خاطرات و خطرات نسل انقلاب گره خورده است. بانوی شاعری که نام بلندش ما را به روزهای پر تپشِ ایثار و شهادت، و خون و خطر و حماسه می‌برد.

این شاعر در پایان گفت: امروز نیز با زمزمه غزل‌های زلال و با طراوت این بانوی بصیر و دردآشنا، حال و خیال خوشی به ما دست می‌دهد. چراکه ما در آیینه شعرهای روشن و ازدل‌برآمده او، سیمای انسانی آرمانی و نجیب را به تماشا می‌نشینیم که آرزوی هنوز و همیشه مولانا و همه شاعران روز و روزگار ماست: «از دیو و دد ملولم و انسانم آرزوست.» اکنون، این چهره ماندگار شعر و ادب، نجیب و فروتنانه  در همسايگي ما زندگي مي‌کند. بانويي فرهيخته، انديشمند و انسان‌دوست که زندگي خود را وقف خدمت به فرهنگ انقلاب کرده است.اين بانوي اصیل که به حق نام پرافتخار«مادر شعر انقلاب» بر پیشانی روشنش نقش بسته است ، اکنون در ميان ماست، با ماست، ولي افسوس که ما از او غافليم ! و درد بی‌مهری درد کمی نیست، چنان‌که خود در غزلی گفته است:

گرچه دارم غربتي سنگين، ولي يارم خداست

در پناه خويش دارد، ايزد يکتا مرا

در ادامه برنامه شاعران حاضر به شعرخوانی پرداختند.

انتهای پیام
captcha