به گزارش ایکنا، گروه اجتماعی خبرگزاری ایکنا طی هفتهای که گذشت، اخبار مهمی با تیترهای؛ فراخوان برای ریشهکنی بیسوادی بزرگسالان، شفاف نبودن ساختار امور خیر در کشور، نمایشگاه شهر خانواده تا ۱۵ اسفند تمدید شد، «سیدعباس حسینی» رئیس سازمان حج و زیارت شد، آغاز کارزار رسانهای ملی پیشگیری از اعتیاد، صدور مجوز جذب ۱۱ هزار مربی تربیتی برای مدارس، برگزاری نشست بررسی جامعهشناختی قتلهای ناموسی با تمرکز بر نظام ساختار قبیلهای، برپایی آئین اختتامیه اولین سوگواره ملی نوحههای فاطمیه با عنوان «خانه مادری»، اعلام بیزاری در زیارات نشانگر موضعمندی است، تمدید مهلت ارسال اثر به همایش «رسانه و مناسک»، گشایشهای جدی برای حوزه حج و زیارت در راه است، برگزاری مراسم افتتاحیه پانزدهمین گردهمایی سراسری معاونان پشتیبانی جهاددانشگاهی، فیش حج تمتع ۱۰۰ میلیونی شد، زکات؛ انفاق بیمنتی که باعث تالیف قلوب میشود، برگزاری چهارمین جشنواره ملی جهادگران را منتشر کرد که در ادامه به برخی از مهمترین آنها اشاره میکنیم.
فراخوان برای ریشهکنی بیسوادی بزرگسالان
نشست خبری فراخوان ملی و فراملی رهیافتهای نوین سوادآموزی «تکلیف محور و مردم پایه» با حضور علیرضا عبدی، رئیس سازمان نهضت سوادآموزی کشور روز یکشنبه ۳۰ بهمن در سالن کنفرانس مرکز آموزشی و فرهنگی شهید سلیمانی نهضت سوادآموزی برگزار شد.
علیرضا عبدی، رئیس سازمان نهضت سوادآموزی کشور در این نشست بیان کرد: میتوان گفت که نهضت سوادآموزی در یکی از خاص زمانهای زیستی خود قرار گرفته و باید از این فرصت نهایت استفاده را کند تا باز تعریفی در رابطه با سوادآموزی بزرگسالان کشور ایجاد شود.
رئیس سازمان نهضت سوادآموزی کشور گفت: تلاش میکنیم تا به بخش جاماندگان از تحصیل در بزرگسالان سرانجام ببخشیم و از هر طرحی برای بهبود و تسریع دستیابی به این استقبال میکنیم. اکنون شیوههای آموزش به چند روش محدود نمیشود و میتوان از فضاهای بازی، مجازی و ... نیز استفاده کنیم.
شفاف نبودن ساختار امور خیر در کشور
سومین پیشهمایش چهارمین همایش ملی خیر ماندگار با عنوان «ارزیابی عملکرد نهادهای حاکمیتی امر خیر در پیشرفت ایران» عصر ۳۰ بهمن برگزار شد.
محسن ولیئی، معاون مشارکتهای اجتماعی وزارت کشور در این نشست بیان کرد: شناخت وضع موجود و ترسیم وضع مطلوب نیازمند ارزیابی عملکرد نهادهای حاکمیتی امر خیر است. اکنون وضعیت موجود شفاف نیست چرا که آمایش خیر وجود ندارد و مراکز صدور مجوز برای مؤسسههای خیریه و سازمانهای مردمنهاد متعدد است و هنوز نهادهای حاکمیتی در زمینه خیر، به همگرایی، همافزایی و پرهیز از موازیکاری نرسیدهاند.
وی ادامه داد: مؤسسات خیریه بسیاری از جزئیات عملکرد خود را به طور دقیق و شفاف ثبت نمیکنند. این در حالی است که در برخی کشورهای پیشرفته حتی افرادی که به طور انفرادی به نیازمندان کمک میکنند، میزان و نحوه کمکشان در سیستم دولت ثبت میشود و قابل رهگیری است. شفافیت از تخلفات احتمالی جلوگیری کرده و سبب میشود تا به طور دائم وضعیت کمّی و کیفی نیکوکاری در کشور مورد ارزیابی و رصد قرار گیرد.
نمایشگاه شهر خانواده تا ۱۵ اسفند تمدید شد
نمایشگاه ملی شهر خانواده که شامل بیش از ۲۰۰ غرفه عرضه محصولات پوشاک ایرانی اسلامی و لوازم مورد نیاز خانوادههاست و قرار بود ۳۰ بهمن ماه به پایان برسد، تا ۱۵ اسفندماه تمدید شد.
این نمایشگاه که به همت کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور و با همکاری مصلی تهران در بخش چهلسرای مصلی تهران در حال برپایی است، هر روز از ساعت ۱۳ تا ۲۰ آماده بازدید و خرید مردم است.
در این نمایشگاه محصولات عفاف و حجاب از جمله چادر مشکی و پوشاک خانواده (کودکان، نوجوانان، بانوان و آقایان) با ۱۵ تا ۲۰ درصد زیر قیمت بازار عرضه شده است.
«سیدعباس حسینی» رئیس سازمان حج و زیارت شد
محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با توجه به اتمام مدت مأموریت سیدصادق حسینی، با قدردانی از زحمات وی در دور مسئولیت، سیدعباس حسینی را به عنوان معاون وزیر و رئیس جدید سازمان حج و زیارت منصوب کرد.
سیدعباس حسینی از مدیران پرسابقه سازمان حج و زیارت با بیش از ۲۵ سال سابقه مدیریت و امور اجرایی در مسئولیتهای مختلف سازمان حج و زیارت است. این نخستین مرتبه است که یکی از مدیران رشدیافته در بدنه این سازمان از سطح کارشناسی تا مدیریت به ریاست این سازمان منصوب میشود.
مدیر حج و زیارت استان تهران، مدیر حج و زیارت استان چهارمحال و بختیاری، مدیرکل برنامهریزی تدارک و امور رفاهی سازمان حج و زیارت، مدیرکل اسکان و تغذیه، مسئول ستاد مناطق در مکه و مدینه، ریاست و عضویت کمیسیونهای مختلف حج و عمره و عتبات از جمله سوابق رئیس جدید سازمان حج و زیارت است.
آغاز کارزار رسانهای ملی پیشگیری از اعتیاد
علیمحمد قادری، رئیس سازمان بهزیستی کشور، روز دوشنبه یکم اسفند ماه در مراسم افتتاح کارزار رسانهای ملی پیشگیری از اعتیاد «والد آگاه، فرزند ایمن» با اشاره به نگاه پیشگیرانه و تولید محتوای حرفهای در این کارزار، گفت: قرار است این کارزار والدین را آگاه و فرزندان را از بلای اعتیاد ایمن کند.
وی تصریح کرد: این کارزار و کارزارهایی از این جنس برای آگاهسازی جامعه بسیار مهم هستند تا جامعه بداند موضوع استفاده و قرابت با مواد مخدر بلای بزرگی است. اعتیاد یکی از پنج آسیب اساسی در کشور است و امیدواریم بتوانیم نقش و سهم خودمان را در حوزه پیشگیری و امور فرهنگی مرتبط با این حوزه به خوبی ایفا کنیم.
رئیس سازمان بهزیستی کشور با اعلام آغاز کارزار رسانهای ملی پیشگیری از اعتیاد با عنوان «والد آگاه، فرزند ایمن» خواستار پای کار آمدن منابع مادی و غیرمادی دستگاهها برای انجام کارهای فرهنگی و پیشگیرانه از اعتیاد شد.
صدور مجوز جذب ۱۱ هزار مربی تربیتی
نشست خبری هفته امور تربیتی و تربیت اسلامی روز دوشنبه یکم اسفندماه با حضور اصغر باقرزاده، معاون پرورشی و فرهنگی وزارت آموزش و پرورش برگزار شد.
اصغر باقرزاده در این نشست بیان کرد: تربیتی که معلمان ما دنبال میکنند خط تربیتی رسول خدا است. در هفته امور تربیتی و تربیت اسلامی یک مربی برتر بازخوانی میشود و به ویژگی مربیان برتر از جمله بامحبت بودن، هنرمندی در زمینههای ارتباط مؤثر و ورزش، موقعیتشناسی برای تربیت، دور بودن از غرور و تکبر توجه میشود.
معاون پرورشی و فرهنگی وزارت آموزش و پرورش شعار هفته امور تربیتی و تربیت اسلامی را «تربیت همیشه و همهجا» اعلام کرد و از صدور مجوز جذب ۱۱ هزار مربی تربیتی خبر داد.
بررسی جامعهشناختی قتلهای ناموسی
نشست بررسی جامعهشناختی قتلهای ناموسی با تمرکز بر نظام ساختار قبیلهای، عصر روز یکم اسفندماه با سخنرانی محمد نبهان، پژوهشگر علوم اجتماعی در خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد که گزیده آن را در ادامه میخوانید؛
نظام قبیلهای نظامی است که در اقصی نقاط کشور وجود دارد و بستر خیلی از حوادث همین ساختارهای قبیلهای است. ساختارهای قبیلهای اختلاف زیادی با هم ندارد، مثلاً ساختار قبیلهای که در کردستان وجود دارد یا ساختار قبیلهای که در خوزستان وجود دارد، آنچنان با هم تفاوت ندارد بلکه تفاوت جزئی با هم دارند. متأسفانه نمود قتلهای ناموسی در نظام ساختار قبیلهای بیشتر آشکار است، در نسبت به فضاهایی که شهری هستند.
محمد نبهان ضمن اشاره به روابط حاکم بر نظامهای قبیلهای تصریح کرد: در قتل ناموسی از نوع اجتماعی، کیان قبیله درگیر این نوع قتل میشود و فرد تصمیمگیرنده نهایی نیست بلکه در این قتلها یک جریان اجتماعی پشتیبان این نوع رخدادها میشود.
سوگواره ملی نوحههای فاطمیه
آئین اختتامیه اولین سوگواره ملی نوحههای فاطمیه با عنوان «خانه مادری»، شامگاه اول اسفندماه در محل سالن همایشهای بینالمللی صدا و سیما برگزار شد.
در این مراسم، حجتالاسلام محمد قمی، رئیس سازمان تبیلغات اسلامی، حجتالاسلام مجید باباخانی، رئیس سازمان هیئت و تشکلهای دینی، وحید یامینپور، معاون امور جوانان وزارت ورزش و جوانان و جمعی از پیرغلامان، ستایشگران، نغمهپردازان، شعرای آئینی و مسئولان کشوری حضور داشتند.
حجتالاسلام قمی، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی طی سخنانی در این مراسم اظهار کرد: شاید یکی از مهمترین ستونهای این مرز و بوم این باشد که مردم این بلاد همه اهل محبت به مادر و تعلق به خانه مادری بوده و خانه مادری عامل وحدت و یکپارچگی آنها است. در میان مردم کمتر کسی است که قصد تعرض به خانه مادری داشته باشد و اگر باشد، میداند که باورها و غیرت این مردم در مقابلش محکم ایستاده است.
وی تصریح کرد: باید از محمد رسولی، دبیر سوگواره ملی نوحههای فاطمیه و کسانی که قلم به دست میگیرند، تشکر کرد. این افراد سالها مضامین والا و بلندی در راستای روشنگری و تبیین را در قالب نوحه و نغمهسرایی ارائه میکنند و اشعار ایشان به صورت هنرمندانه اجرا میشود که منشأ برکاتی بر زیستبوم فرهنگی کشور هستند.
اعلام بیزاری در زیارات؛ نشانگر موضعمندی
دومین وبینار علمی «سنتهای اجتماعی از منظر قرآن کریم و کارکرد آن در جامعهپروری» عصر دوشنبه یکم اسفند با سخنرانی نیکو دیالمه، دانشیار گروه معارف اسلامی و علوم تربیتی دانشگاه امام صادق(ع) به همت دپارتمان زنان دانشگاه بینالمللی اهل بیت(ع) و همکاری پردیس خواهران دانشگاه امام صادق(ع) برگزار شد.
نیکو دیالمه در این نشست درباره سنتهای اجتماعی گفت: سنتها از چهار جهت اجتماعی نامیده میشوند، اول اینکه یک رویداد، حادثه یا موضوعی اجتماعی است، مانند انقلاب اسلامی، زلزله، سیل و ...، بنابراین افرادی که نسبت به آن کنشگری دارند، قوانین اجتماعی شامل حال آنها میشود. جهت دوم این است که اگر یک رفتار به صورت اجتماعی بروز کند، شامل این قوانین میشود، مثل راهپیمایی ۲۲ بهمن که یک رفتار جمعی است و مشمول قوانین جمعی خواهد بود. جهت سوم، عمل به جهت پیامد و آثار، جمعی باشد، همانند آلودهسازی محیط زیست و یا در پدیده کاهش جمعیت ممکن است فرد اقدام به آلوده کردن محیط و یا فرزندآوری کند، اما پیامد آن جمعی است. جهت چهارم نیز این است که عمل از حیث اهداف جمعی باشد، یعنی اگر فاعل یک جمعی باشند و یک هدف جمعی را هدفگیری کنند، همانند اشاعه فساد یا هنجارشکنی در جامعه.
دانشیار گروه معارف اسلامی و علوم تربیتی دانشگاه امام صادق (ع) گفت: در برخی از زیارات و ادعیه اعلام بیزاری میکنیم از جبهه باطل؛ اینها اعلام موضع است و فقط برای حاجت گرفتن نیست. حتی صلوات هم اعلام موضع قرار گرفتن در جبهه اهل بیت(ع) بوده و فراتر از دعاست.
تمدید مهلت ارسال اثر به همایش «رسانه و مناسک»
همایش علمی «رسانه و مناسک» یکم خرداد ۱۴۰۲ به همت دانشگاه صداوسیما با مشارکت مرکز تحقیقات صداوسیما برگزار میشود. مهلت ارسال چکیده مقالات تا پایان بهمن بود که به دلیل همزمانی انتشار فراخوان همایش با ایام امتحانات پایان ترم دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی و با توجه به استقبال و درخواست پژوهشگران و اساتید، این زمان تا ۱۵ اسفند ۱۴۰۱ تمدید شد.
علاقهمندان میتوانند تا پایان وقت اداری زمان تعیین شده، از طریق یارانامه mrc@iribu.ac.ir درباره ارسال چکیده مقالات پژوهشی خود اقدام کنند. روند داوری چکیده مقالات دریافتی آغاز شده است و نتایج ارزیابیها از طریق درگاه اعلام شده، اطلاعرسانی میشود.
گشایشهای جدی برای حوزه حج و زیارت
محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد کشورمان روز سوم اسفندماه، در مراسم تودیع و معارفه رؤسای سابق و جدید سازمان حج و زیارت ضمن تشکر از تلاشهای کارگزاران حج، گفت: سیدصادق حسینی هر چه مقدور بود تلاش و کار کرد که از ایشان تشکر میکنم. ویژگی ممتاز سیدعباس حسینی این است که حج و زیارتی است و ۲۵ سال در این سازمان خدمت کرده است.
وی از همکاری و هماهنگی حجتالاسلام نواب نیز تشکر کرد و گفت: امیدوارم حسینی بتواند تمام دغدغههای ما را برطرف کند. مقام معظم رهبری مطالباتی داشتند مثل کاهش زمان حضور زائران در عربستان که با مهرداد بذرپاش، وزیر راه و شهرسازی قرار گذاشتهام و تلاش میکنیم این مشکل حل شود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از برگزاری شورای عالی حج با حضور رئیس جمهور خبر داد و اعلام کرد: مصوبات خوبی به این جلسه ارائه میشود و گشایشهای جدی در حوزه حج و زیارت اتفاق خواهد افتاد.
گردهمایی معاونان پشتیبانی جهاددانشگاهی
مراسم افتتاحیه پانزدهمین گردهمایی سراسری معاونان پشتیبانی جهاددانشگاهی روز سوم اسفند، در محل دانشگاه علم و فرهنگ برگزار شد.
حسن مسلمینائینی، رئیس جهاددانشگاهی طی سخنانی در این مراسم ضمن عرض تبریک به مناسبت ایام ماه شعبان اظهار کرد: حضور در بین همکاران پشتیبانی و رؤسای واحدهای جهاددانشگاهی را مغتنم میشماریم. از بازنشستگان جهاددانشگاهی قدردانی میکنیم که با زحمات خود راه را برای حرکت در مسیر توسعه هموار کردند.
نائینی با اشاره به روایت زندگی شهید کاظمی آشتیانی بیان کرد: مدیریت ایشان دوست داشتنی بود. یکی از نکات زندگی ایشان رفتار محبتآمیز با اعضا بود. در جهاد بحث رئیس و کارمند وجود ندارد. مسئولان جهاد به صورت جهادی عمل میکنند و حتی بهره کمتری نیز میبرند.
مسلمینائینی اظهار کرد: عملکرد مسئولان گذشته جهاد بسیار مؤثر و اثرگذار بوده است. شهید کاظمی آشتیانی زمانی تمامی نیروهای خدماتی را در اتاق خود جمع کرده و خود شخصا از ایشان پذیرایی کردند. در مسائل سیاسی نیز آن مرحوم علیرغم اینکه گرایشاتی داشتند، هیچگاه منش خود را به دیگران تحمیل نکردند. امروز نیز ما دست تمامی افرادی که با گرایشهای مختلف به فکر تلاش و خدمت جهادی هستند را میفشاریم.
فیش حج تمتع ۱۰۰ میلیونی شد
از ۱۰ اسفند ماه ثبتنام حج تمتع سال آینده آغاز میشود و همین مسئله موجب شده بازار خرید و فروش فیش حج، داغ شود.
در بسیاری از کشورهای اسلامی ثبتنام برای اعزام به حج هر ساله انجام میشود و در صورتی که تعداد متقاضی این سفر بیشتر از سهمیه آن کشور باشد، قرعهکشی انجام میشود و افرادی که استطاعت جسمانی و مالی دارند و اسمشان از قرعهکشی بیرون میآید همان سال عازم حج تمتع میشوند.
در حال حاضر در دفاتر زیارتی مجاز، فیش حج تمتع خرید و فروش میشود و در حال حاضر فیش اعزامی به حج آینده (سال ۱۴۰۲) از ۱۰۲ میلیون تومان تا ۱۰۸ میلیون تومان به فروش میرسد. البته هرگز قیمت فیش حج به صورت رسمی از سوی سازمان حج و زیارت اعلام نمیشود و این قیمت بستگی به شرایط بازار و البته توافق فروشنده و خریدار دارد.
در حال حاضر فیش یک میلیون تومانی که متقاضیان سال ۸۵ خریداری کردهاند (آخرین ثبتنام فیش حج تمتع در کشورمان در سال ۸۶ انجام شده است) به قیمت میانگین ۱۰۵ میلیون تومان به فروش میرسد البته مسئولان دفاتر زیارتی در زمان اعلام قیمت فیش حج تأکید دارند که قیمت متعلق به امروز است و ممکن است با توجه به شرایط اقتصادی ناپایدار کشور، این قیمت تغییر کند.
زکات و تالیف قلوب
همایش زکات روز چهارم اسفندماه در محل مجتمع فرهنگی آدینه تهران برگزار شد.
علیرضا فخاری، استاندار تهران و نایب رئیس شورای زکات تهران در این مراسم عرض خیر مقدم به حضار و تبریک اعیاد شعبانیه، گفت: فریضه بزرگ و الهی زکات که ستونی از ستونهای دین است، ترویج و توسعه آن به اشاعه دین و دینداری کمک میکند.
وی افزود: اگر ما به موضوع زکات به عنوان یک اصل مسلم و در کنار سایر تکالیف دینی و شرعی توجه داشتیم، انفاق اقتصادی مورد انتظار شکل میگیرد. انفاق بی منتی که باعث تلطیف قلوب میشود و باعث نوعی وحدت در قلوب و رفتار و کردار و اخلاق سازی در حوزه اجتماعی و سیاسی و دینی میشود.
فخاری گفت: جای تبلیغات در این حوزه ضعیف است و باید نگاه و رفتار خود در این زمینه را تغییر دهیم تا این فریضه الهی در جای خود شکل گرفته و توسعه پیدا کند و به عنوان یک باور دینی در همه نفوس بنشیند.
برگزاری جشنواره ملی جهادگران
اجتماع فعالان جهادی و آئین اختتامیه چهارمین جشنواره ملی جهادگران در بخش دانشجویی طی روزهای چهارم تا ششم اسفندماه به همت سازمان بسیج دانشجویی در مرکز رویداد شهید فخریزاده برگزار میشود.
بخش تخصصی جشنواره متناسب با بخشهای یک گروه مطلوب جهادی طراحی و در چهار موضوع گسترش گفتمان جهادی در بین آحاد مردم، شناسایی و بکارگیری ظرفیتهای مردمی در اقدامات جهادی، ایجاد تشکیلات جهادی موفق و پایدار و پیشرفت منطقهای و یا حل مسائل مناطق کمبرخوردار برگزار شده است.
اختتامیه جشنواره ملی جهادگران در بخش دانشجویی پس از برگزاری رویداد و همافزایی گروهها و فعالان حاضر در رویداد با حضور فعالان و اساتید جهادی، مسئولان سازمانهای مرتبط با حرکتهای جهادی، رؤسای دانشگاهها و همچنین، نهادهای حامی حرکتهای جهادی برگزار شده و از برگزیدگان تقدیر میشود.
انتهای پیام