محمدرضا احمدی؛ کارشناس همکاریهای علمی- بینالمللی دانشگاه اهلبیت(ع) به مناسبت روز قدس در گفتوگو با خبرنگار ایکنا اظهار کرد: قدس مرجع ادیان اسلام، مسیحیت، و یهودیت است. اسلام بر این عقیده است که حضرت محمد(ص) از نسل حضرت اسماعیل بوده که حضرت اسماعیل فرزند حضرت ابراهیم است. یهودیان نیز خود را از نوادگان حضرت ابراهیم میدانند. همچنین، مسیحیان حضرت ابراهیم را پدر دین خود میدانند. در رابطه با اهمیت این مکان برای اسلام میتوان اشاره داشت که مسلمانان این مسجد را مکان واقعه معراج توسط پیامبر اسلام(ص) میدانند. ایشان مرکب آسمانی خود را که توسط آن به این سفر مقدس رفته بودند به دیوار غربی بستند. دیوار غربی تنها بازمانده معبد دوم میباشد که امروزه مکانی مقدس برای یهودیان است. این مکان قبله اول مسلمانان نیز میباشد. در همین راستا نقل شده قدمگاه حضرت محمد(ص) را میتوان در مسجد الاقصی یافت.
وی ادامه داد: حضرت عیسی(ع) در این شهر دوران کودکی و جوانی خود را گذراند، و به اعتقاد مسیحیان، در این شهر به صلیب کشیده شده و پس از سه روز دوباره بازگشت. حضرت عیسی(ع) در این شهر به تبلیغ دین پرداخت. وقایع مورد اشاره برای دین مسیحیت از جایگاه بنیادینی برخوردار هستند و لذا موجب اهمیت بالای این شهر برای مسیحیان است.
احمدی اظهار کرد: از دیدگاه یهودیان، معبد اول توسط حضرت سلیمان در این مکان ساخته شد و پس از تخریب این معبد توسط بابلیان، معبد دوم توسط هرود کبیر تاسیس گردید. امروزه تنها بازمانده از معبد دوم، دیوار غربی میباشد که محل عبادت یهودیان نیز است. یهودیان برای عبادت به سمت این معبد قرار میگیرند. اهمیت این مکان برای ادیان ابراهیمی این ظرفیت را دارد که فضایی مناسب برای گفتگو میان ادیان فراهم آورد و به چالشهای موجود میان ادیان و موضوعات مختلف دنیای امروز بپردازد. از جمله این اشتراکات میتوان به مسئله امروز فلسطین اشاره کرد که با گرد هم آوردن مسلمانان، مسیحیان و یهودیان متفکر و آزاده، ادیان ابراهیمی را به دفاع از اصول حقیقی این ادیان واداشت.
وی بیان کرد: شرایط بوجود آمده توسط سازمانها و نهادهای بینالمللی و همچنین برخی کشورها، از جمله آمریکا و رژیم صهیونیستی، در تحریف مبانی دینی و دین ستیزی، مسجد الاقصی را به عنوان نقطه کلیدی مقابله با این جریان قرار میدهد. کشورها و سازمانهای حامی مبانی حقیقی ادیان ابراهیمی میبایست شرایط شکلگیری گفتگو حول محور جنبش آزادی مسجد الاقصی به عنوان شریان واکاوی چهره صحیح و حقیقی ادیان ابراهیمی را در برابر چهره دخل و تصرف شده ادیان ارائه شده توسط برخی کشورها از جمله آمریکا و رژیم صهیونیستی بوجود بیاورند. اهمیت این مسئله بدان معناست که چنین حرکتی نیازمند بررسی حقیقی ادیان ابراهیمی با توجه به رویکردها و تصمیمگیریهای سیاسی، اقتصادی و فرهنگی- اجتماعی کشورها و سازمانها نیز میباشد و ابعاد مختلف دین حقیقی و برخورد با چالشهای امروزی را در بر میگیرد.
احمدی خاطر نشان کرد: به گفته هلموت آنهیر در دانشنامه بینالمللی جامعه مدنی، مساجد همیشه پایگاه مقابله و مبارزه با حرکتهای استعماری غرب بودهاند. از آنجا که مسجدالاقصی نقطه اشتراک میان ادیان ابراهیمی است، پیروان اصول حقیقی این ادیان میتوانند از جایگاه این مسجد برای تبیین روشهای استعمار نوین و مبارزه با آنها استفاده کنند.
گفتوگو از اکبر پوست چیان
انتهای پیام