سیدعباس میرهاشمی، هنرمند پیشکسوت و عکاس شهیر دوران دفاع مقدس که چهره هنر انقلاب در سال 1401 شناخته شده است در گفتوگو با ایکنا، درباره تعریف و تبیین هنرمند تراز انقلاب گفت: طبیعتاً هر فردی که دغدغه این کشور و سرزمین را داشته باشد. دغدغه دستاوردها، پیشرفتها و امیدهایی که میتواند به واسطه خلق و زبان هنریاش برای این آبوخاک و مردمش بیافریند و بتواند آن مفاهیم متعالی را در ذهن عموم مردم رسوب دهد میتواند در تعریف هنرمند تراز انقلاب قرار گیرد.
وی ادامه داد: همه ما وظیفه داریم که با انتقال و انعکاس برخی از وقایع، رخدادها و رویدادها در نهایت امید را بهعنوان مهمترین موتور محرکه حرکت جامعه به آحاد افرادی که در این سرزمین زیست میکنند تزریق کنیم. در نهایت امیدوار باشیم که با اطلاع از داشتهها و نشاندادن ارزشهای واقعی دانش نظری و عملی ایمان بتوانیم کمک شایانی به آفرینش و امیدبخشی جامعه داشته باشیم.
جایگاه والای هنرمند تراز انقلاب
دبیر ادوار چهاردهم و پانزدهم جشنواره هنرهای تجسمی فجر در تبیین دیگر ویژگیهای هنرمند تراز انقلاب یادآور شد: هر کسی که سعی کند گلچینی در دایره دانش هنریاش با رعایت مباحث فنی و هنری به مخاطبان ارائه کند و در زبان و بیان هنریاش دغدغهمندی و شناخت پایههای این نگاه دغدغهمند را با مباحث پژوهشی در ارائه آثارش به جامعه هدیه کند؛ قطعاً میتواند نهتنها در جامعه هنرمندان انقلاب مسیرش را با قوت و اعتقاد به اصول گفتمان هنری انقلاب طی کند که میتواند دین و رسالت خود را بهعنوان فردی که وظیفهاش امیدبخشی و همچنین بازتاب مفاهیم خرد و کلان نظام مقدس جمهوری اسلامی است به مخاطبان ارائه دهد.
وی تاکید کرد: چنین هنرمندی نهتنها با قدرت در مسیر تعهد و رسالت خویش گام برمیدارد که قطعاً در تبیین هنرمند تراز انقلاب نیز میتواند جایگاه والایی داشته باشد.
مهمترین مؤلفه در حوزه هنر انقلاب
میرهاشمی در پاسخ به این پرسش که در سایه تغییر جهان حاضر با آنچه که طی دهههای پیش و در آغازین سالهای انقلاب شکوهمند اسلامی در حوزه آموزش مواجه بودیم، زبان و نگاه آموزش هنر برای تربیت نسل جدید هنرمندان خاصه هنرمندان انقلابی باید بر چه مسئلهای استوار باشد؟ اظهار کرد: طبیعتاً مهمترین مؤلفه در این حوزه باید نگاهی آیندهپژوهانه نسبت به نگرش کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت در نزد تمامی اساتید و افرادی باشد که نخستین رسالت مؤلف ایشان تربیت نسل جدید هنرمندان است.
وی با تاکید بر آنکه براساس آنچه که امروز جامعه ما نیاز دارد باید زبان آموزشی هنر، تبیین و تدوین شود تصریح کرد: ما در شرایطی فعلی نخستین الزام ما آن آن است که محیط خود را با توجه به مقتضیات آن بشناسیم. در فضا و نقطه امروز باید گامهای ترسیمکننده ما در ساحت تربیت نیروهای جوان انقلابی را مدنظر داشته باشیم تا آنها نیز در راستای همین افق حرکت کنند.
تعهد هنرمندان برای جایگزینی نسل جوان
میرهاشمی با اشاره به نسل جوان حاضر سرزمینمان و تأکید بر آنکه استعدادهای بسیار شاخصی در میان جوانان امروز وجود دارد که تکتک آنها میتوانند نشاندهنده عزم و اراده کشور در دو حوزه نگاه ملی و بینالمللی در ساحت ارتقاء جایگاه هنر بهویژه با زبان هنر انقلاب باشد، اظهار کرد: تنها لازم است با کشف و شناسایی این استعدادها و قرار دادن حداکثر توان در حوزه ریلگذاری آموزش نوین هنر، آنها را نهتنها به سرزمینشان متعهد کرد که با جرقه و نگاه امیدآفرینی در حوزه هنر انقلاب آنها را و آثارشان را برای نسل امروز و فردا با قدرت به یادگار گذاشت.
این عکاس پیشکسوت تاکید کرد: اگر بتوانیم در تربیت این جوانان و در آموزش آنها تلاش و عزمی راسخ داشته باشیم، قطعاً میتوانیم آینده روشنی را پیش روی خود و جامعه مان قرار دهیم، خیال خود را درباره جایگزینی هنرمندان نسل جدید و جوان در حوزه هنر انقلاب با توجه به استعدادهای خدادادی که در سرزمین ما در میان جوانانمان وجود دارد نهتنها برای نسل بعدی که نسلهای آینده تکمیل کنیم و در واقع این بزرگترین دینی است که امروز هنرمندان سرزمینمان برعهده دارند.
این پژوهشگر و منتقد هنری ادامه داد: هرچه ما در حوزه تربیت و آموزش تلاش خود را بیشتر کنیم باز هم فضا و زمان بسیاری در اختیار ما قرار دارد تا تفکر خود را نسبت به روزهای پیش افزایش دهیم و تمامی طرحها و نگرشها را خاصه در حوزه گام برداشتن در مسیر تعالی و شکوه هرچه بیشتر هنر انقلاب استوارتر کنیم.
خلأ ارتباطی میان نسل جدید و پیشکسوت
میرهاشمی با بیان آنکه امروز اگر در ارتباط هنرمندان نسل جوان انقلاب با پیشکسوتان این حوزه، گاه با فراز و فرودها و یا خلأهایی مواجه میشویم پاسخ آن ساده و روشن است تصریح کرد: به اعتقاد من نتوانستهایم زلف گروههای جوان را با هنرمندان مجرب بهدرستی گره بزنیم. امروز هنرجویان و علاقهمندان جوان به عرصههای مختلف هنری، خاصه هنر انقلاب؛ میل و اشتیاق خود را از هر طریقی به اساتید این عرصه نشان داده و میدهند و انتظار آنها آن است تا برای شکوفایی بهترین مسیر توسط مسئولان، دستاندرکاران، برنامهریزان و همچنین اساتید عرصه هنر تعیین و تبیین شود.
میرهاشمی در پاسخ به پرسش دیگر ایکنا مبنیبر آنکه در سایه توسعه رسانهها و بمباران رسانهای دنیای مدرن، زبان ارتباطی میان نسل جدید و جوان با نسلهای قبلاز آنها متفاوت شدهاست؛ برای رسیدن به درک درست در راستای شناخت زبان گفتوگو با این نسل باید چه اقداماتی انجام داد؟ بیان کرد: خوشبختانه جوانهای امروز ما جوانهایی آگاه هستند و بهشخصه هر زمانی که با این جوانها به صحبت مینشینم بیتردید از آنها یاد میگیرم.
وی ادامه داد: درک و پذیرفتن این جوانها بهترین مقولهای است که میتواند به تمامی فعالان، برنامهریزان، دستاندرکاران و اساتید حوزه هنر این نکته را یادآوری کند که نعمتی که در سایه نظام مقدس جمهوری اسلامی و حضور این جوانان در اختیار آنها قرار گرفته، نعمتی است که باید بهواقع شکر آن را بجای بیاوریم و اگر بتوانیم به درک این حقایق دست یابیم؛ قطعاً گام برداشتن و ریلگذاری برای مسیر پیشرفت جوانان در سایه همین تدبیر در مسیر درستی قرار خواهد گرفت.
لزوم بازگشت به گفتمان دهههای نخست
میرهاشمی با تاکید برآنکه زلالی، پاکی و صداقتی که میان قاطبه نسل جوان امروز شاهد هستیم، مهمترین بستر و مزرعهای است که در اختیار ما قرار گرفته است تصریح کرد: این مزرعه نهتنها میتواند در حوزه برخورداری از ذات پاک هنر و زبان صادق آن خاصه با بهره بردن از استوانههای نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران در حوزه گفتمان فرهنگی انقلاب یاریگر ما باشد؛ که میتواند راههای مختلف، متعدد و جذابی را پیش روی استادان، مسئولان و دستاندرکاران عرصه هنر در این زمانه به وجود آورد.
چهره برتر هنر انقلاب در هنر عکاسی در پایان یادآور شد: تردیدی در این مسئله وجود ندارد که اگر فاصلهها و شکافهایی که گاه میان نسل پیشین هنرمندان انقلاب و نسل امروز هنرمندان جوان و مشتاق این مکتب هنری بهوجودآمده، توسط بزرگترها و استادان این رشته برطرف شود به راحتی و سرعت میتوان به آن درک متقابل رسید که پیشاز این نیز در دهههای نخست انقلاب شکوهمند اسلامی حاصل آن گفتمان و درک درونی میان مسئولان، دستاندرکاران و جامعه هنری که به خلق بسیاری از شاهکارهای هنر انقلاب منتج شد را میان نسل جدید جوانان انقلابی امروز نیز شاهد باشیم.
گفتوگو از امین خرمی
انتهای پیام