به گزارش ایکنا به نقل از روابط عمومی مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی، حجتالاسلام و المسلمین حمید شهریاری، دبیرکل این مجمع، امروز، 20 اردیبهشت در چهارمین نشست علمی طلایهداران صلح و وحدت اسلامی با موضوع زندگی، آرا و اندیشههای مرحوم آیتالله حاج شیخ محمدعلی تسخیری که با مشارکت مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی، پژوهشگاه علوم انسانی و سازمان تبلیغات اسلامی در پژوهشگاه علوم انسانی برگزار شد، گفت: باید با هم بنشینیم و همکاری نوینی را در نظم نوین جهانی به نام اتحادیه امتهای اسلامی شکل دهیم تا روز به روز توفیقات بیشتری به دست آوریم.
وی با تأکید بر قوت و قدرت علمی آیتالله تسخیری، گفت: ایشان عضو مجمع فقهی جده بود و فقه شیعی را با ادلههای مستند به عنوان فقه مورد پذیرش برای این مجمع جا انداخت که این بسیار برای ما ارزشمند است.
دبیرکل مجمع تقریب گفت: امروز نظم نوین جهانی، دنیا را دچار تغییراتی کرده است؛ آیا در این شرایط جهان اسلام، یک الگوی آرمانی حکومتی دارد؟ سه الگوی تقریبا پایدار در جهان اسلام شکل گرفته که در رأس اولین الگو ترکیه است؛ دومین الگو عربستان و در رأس سومین الگو نظام ولایت فقیه است؛ که این سه، داعیهدار راهبری جهان اسلام هستند.
وی ادامه داد: ترکیه دنبال حکومتی لائیک است و مثلا قانونی مثل حجاب نمیتواند در قانون آن تصویب شود، این دولت، محور خود را بر پایه اقتصاد داشته و موفقیتهایی را کسب و نیازهایی را برآورده کرده است؛ اما بالاخره متوجه شد با راهکارهای اقتصادی نمیتواند ادعای رهبری جهان اسلام را داشته باشد.
شهریاری اظهار کرد: پادشاهی عربستان هم گرچه هزینههای زیادی کرد و آزادیهایی را ایجاد کرد تا اتهام افراطگرایی را از دوش خود بردارد، اما در ارائه الگوی مناسب به جهان اسلام موفق نبود.
وی در ادامه گفت: الگوی ولایت فقیه، الگوی مناسبی در سطح جهانی است و سربلند و سرفراز اهداف خود را به پیش میبرد و توانسته است به خوبی با استکبار و اسرائیل مقابله کند.
حجتالاسلام والمسلمین سید ابوالحسن نواب، رئیس دانشگاه ادیان و مذاهب دیگر سخنران نشست نیز گفت: از آیت الله تسخیری چیزهای زیادی آموخته ام که در کلمه نمی گنجد؛ ایشان از معالم بزرگ تقریب است.
وی به ذکر خاطراتی از آیتالله تسخیری پرداخت و اظهار کرد: آیتالله تسخیری از برجسته ترین شخصیتهای تقریبی در عصر حاضر بود.
حجتالاسلام نواب تصریح کرد: سی بار سفر مشترک با ایشان داشتیم که فقط ۸ بار آن به مصر بود؛ اخلاقمدار بودن از جمله ویژگیهای ایشان در مسیر تقریب بود.دروغ نمیگفت، نفاق نداشت.
وی ادامه داد: آیتالله تسخیری بر مبانی طرف گفتوگو مسلط بود؛ ما گفتوگوهای زیادی با هم داشتیم؛ او از قرآن، آداب گفتوگو با دیگران را استخراج کرده بود.
رئیس دانشگاه ادیان و مذاهب اضافه کرد: تحمل دیگری، تسلط بر مبانی اهل سنت، تعامل مثبت و سازنده، پیگیر بودن، خستگیناپذیری در کار و ... از دیگر ویژگیهای ایشان بود.
وی ادامه داد:آیتالله تسخیری از تکرار رفتن به جلسات و نشستهای تقریبی خسته نمیشد، در پی تفریح نبود و فقط در راستای اهداف پیش میرفت، اندیشه شهید صدر را کاملا دریافت کرده بود، دانش و عمق و بینش فراوانی داشت و نمونه بی بدیل تقریب مذاهب بود.
در ادامه مولوی اسحاق مدنی، رئیس شورای عالی مجمع تقریب اظهار کرد: فقدان و درگذشت آیت الله تسخیری واقعا ضایعه بزرگی بود و آزمایشی برای امت اسلام بود.
وی ادامه داد: اگر چه مسئله وحدت همیشه حامیان زیادی داشته است، چرا که امت اسلام همیشه از صدر اسلام تاکنون در معرض تهدید دشمنان بوده است، اما ایشان جای خاص خود را داشت.
مولوی اسحاق مدنی تصریح کرد: نقش آیتالله تسخیری در وحدت بسیار ارزشمند است؛ دشمنان ما هیچ وقت اینقدر فعالیت که بعد از انقلاب اسلامی، برای تفرقه داشتند، نکردهاند؛ در این زمان نقش آیتالله تسخیری بسیار تأثیرگذار است و مسلمانان امروز از نظر فکری میدانند که نجات جهان اسلام در وحدت است و این موضوع برای آنها مسجل شده است که یکی از دلایل آن هم تبلیغات آیتالله تسخیری برای وحدت بود.
وی افزود: آیتالله تسخیری با امکانات نظام جمهوری اسلامی، صدای وحدت را به گوش جهانیان رساند؛ علم و دانش آیتالله تسخیری باعث میشد که با هر گروه و حزبی به بحث و گفتوگو بپردازد که گفتوگوی ایشان در مجمع فقه جده، از نمونههای آن است.
مولوی اسحاق مدنی ادامه داد: برتری علمی و تسلط خوب ایشان به زبان عربی و فصاحت و بلاغتش از جمله دلایل موفقیتهای ایشان در پیشبرد اهداف تقریبی بود و همه علما با دید احترام به ایشان مینگریستند.
وی اظهار کرد: پشتکار زیاد از دیگر ویژگیهای آیتالله تسخیری بود، که با وجود بیماری و کهولت سن هیچ گاه دست از تلاش برای اعتلای امت اسلام برنداشت.