کد خبر: 4141350
تاریخ انتشار : ۲۷ ارديبهشت ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۰
رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس در گفت‌وگو با ایکنا:

پایین بودن سطح مطالعه جوانان صحت آماری دقیقی ندارد

حجت‌الاسلام والمسلمین مرتضی آقاتهرانی با بیان آنکه طبق فرموده مقام معظم رهبری راه برون رفت از آسیب‌های اجتماعی، اقتصادی و سیاسی از دریچه و دروازه فرهنگ می‌گذرد خاطرنشان کرد: نسبت‌ به عدم علاقه جوانان کشور در حوزه ارتباط با کتاب و یار مهربان چندان موافق آرایی که نسل جوان و جویای علم و دانش کشور را اهل مطالعه نمی‌دانند موافق نیستم.

حجت‌الاسلام والمسلمین مرتضی آقاتهرانی؛ رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با ایکنا با اشاره به آنکه برگزاری رخدادها و رویدادهای فرهنگی مانند نمایشگاه بین‌المللی کتاب بستری برای گرد آمدن مردم جامعه حول محور رخداد و رویداد فرهنگی است خاطرنشان کرد: یکی از نکات مهم در تربیت و فرهنگ ایرانی- اسلامی اهل تفکر، تعقل و تأمل بودن در تمامی مباحث اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و ازجمله مباحث فرهنگی مردمان آن جامعه است.

وی ادامه داد: پیشینه و گذشته کهن فرهنگی ایران همچنین تمدن ایرانی-اسلامی که فصل مهمی از آن بر اندیشه، تأمل و کسب دانش استوار شده باعث به وجود آمدن چنین ارزش فرهنگی در رفتار اجتماعی مردمان ایران شده‌ است.

نگاه‌ها در رصد سرانه مطالعه نیازمند تغییر است

نماینده مردم تهران، ری و شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در خانه ملت در پاسخ به این پرسش که کمبود سرانه مطالعه در کشور و عدم تمایل جوانان به مطالعه کتاب را چگونه ارزیابی می‌کند؟؛ گفت: نسبت‌ به عدم علاقه جوانان کشور در حوزه ارتباط با کتاب و یار مهربان چندان موافق آرایی که نسل جوان و جویای علم و دانش کشور را اهل مطالعه نمی‌دانند موافق نیستم.

وی با تاکید بر آن که باید فصل تمیزی در ارائه آمار سرانه مطالعه با توجه به توسعه و گسترش تکنولوژی در دنیای امروز داشته باشیم اظهار کرد: مسئله آن است که امروز مطالعه کردن تنها به ارتباط مستقیم با کتاب و شکل فیزیکی آن برنمی‌گردد.

رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی با بیان آنکه فصل مهمی از ارتباط و دامنه مطالعاتی اهل تأمل و تفکر به‌ویژه جوانان ایران اسلامی و انقلابی در بستر فضای مجازی از کتاب‌های الکترونیک گرفته تا خواندن مقاله‌های علمی در فضای مجازی استوار شده خاطرنشان کرد: متأسفانه در سرشماری و برآیند رسیدن به عددی برای سرانه مطالعه این دست از مؤلفه‌ها کمتر مورد توجه قرار می‌گیرد.

وی با اشاره به آنکه در حال نگارش اثری در حوزه روانشناسی است تصریح کرد: خود من در کنار بخش فضای مطالعاتی و کتابخانه‌ای بخش مهمی از مؤلفه‌های به‌روز و دانش جدید شاخه‌ها و زیرشاخه‌های علم روانشناسی را در بستر فضای مجازی مورد رصد قرار می‌دهند و از مقالات و ارجاعات علمی در سایت‌های مختلف، پایگاه‌های پژوهشکده‌ها و اندیشکده بهره می‌برم این نیز خود بخشی از فرهنگ مطالعه را تشکیل می‌دهد و مسئولان باید در سرشماری رسیدن به سرانه مطالعه جمیع امکانات تکنولوژی و فناوری در کنار ارتباط مستقیم و مأنوس بودن با کتاب را مدنظر قرار دهند قرار دهند.

توجه به «توسعه» و «توصیه» کتابخوانی به شکل توامان

رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی با اشاره به آن‌که جایگاه، ساحت و ماهیت برگزاری نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران فصلی مهم در تشویق و تعویق ترغیب اهل کتاب و اهل اندیشه به مأنوس بودن با یار مهربان به شمار می‌رود خاطرنشان کرد: برای اثربخشی و اثرگذاری این نمایشگاه در بعد کمی و کیفی باید این پرسش را در خلال نگاه آسیب‌شناسانه مطرح کرد که اگر نمایشگاه کتاب تهران برگزار نمی‌شد چه خلأیی در حوزه فرهنگ، خاصه مقوله ترویج کتابخوانی ایجاد می‌شد.

وی یادآور شد: در کنار توصیه به کتابخوانی باید توسعه آن نیز مدنظر مسئولان قرار گیرد که خوشبختانه طی چند سال اخیر مسئولان در حوزه ترویج فرهنگ کتابخوانی به وسعت تمام ایران با راه‌اندازی باشگاه‌های کتابخوانی، اندیشکده‌های مرتبط با کتاب و همچنین مروجان حرفه‌ای در حوزه اشراف و آشنایی بر گونه‌های مختلف ادبی و کتاب‌های متنوع منتشرشده در کشور سهمی مهم در فراگیری فرهنگ کتابخوانی میان عموم مردم جامعه داشته‌اند.

توجه به توصیه رهبر معظم انقلاب

حجت‌الاسلام والمسلمین آقاتهرانی در پاسخ به پرسش دیگر مبنی‌بر آن‌که یکی دیگر از مؤلفه‌هایی که در نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران مورد توجه قرار گرفته تأثیر مباحث اقتصادی بر سبد فرهنگی خانوارها و کوچک شدن این سبد در حوزه تهیه محصولات فرهنگی است؛ درباره ارزیابی تأثیر اقتصاد بر مقوله فرهنگ خاطرنشان کرد: مسئله مهم آن است که همواره فرهنگ بر اقتصاد برتری داشته و این نگاهی نیست که صرفاً به کشورمان بازگردد و نگاهی جهانی است.

وی ادامه داد: بسیار این جمله را شنیدم که با بهبود اقتصاد شاهد بهبود و تعالی فرهنگ هستیم درحالی‌که برای رسیدن به توفیق در امور اجتماعی و اقتصادی آن‌گونه که مقام معظم رهبری نیز بارها بر آن تأکید کرده دروازه برون‌رفت از آسیب‌های این حوزه تنها و تنها بر مسئله فرهنگ استوار است. پس قطعاً تا زمانی‌که تعالی فرهنگی را در جامعه شاهد نباشیم نمی‌توانیم در مورد رونق و شکوفایی دیگر بخش‌ها با اطمینان سخن بگوییم.

انتهای پیام
captcha