به گزارش ایکنا، وبینار بینالمللی «بررسی اهانت به قرآن از منظر حقوق بشر بینالمللی» امروز یکشنبه ۸ مرداد، به همت این خبرگزاری، در واکنش به تکرار هتک حرمت ساحت کلامالله مجید در سوئد و دانمارک برگزار شد.
در این وبینار که از ساعت ۱۱ یکشنبه از طریق صحفه خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) در آپارات به آدرس iqnanews آغاز شد، محسن قانعی؛ کارشناس مسائل بینالملل با حضور در استودیو مبین، به بیان دیدگاههای خود در این موضوع پرداخت و خلیل حسن؛ تحلیلگر حقوقی بحرینی از سوئد به طور آنلاین پاسخگوی سؤالات این برنامه بود.
خلیل حسن گفت: در تکمیل صحبتها درباره پدیده قرآنسوزی و توهین به مسلمانان و سازوکارها برای مقابله با این پدیده که در مقطع اخیر توسط جریان راست و طرفهای نژادپرست در کشور سوئد هدایت میشود، باید گفت: عدهای به ارتکاب چنین جرایمی در سطح کل اروپا تحریک میکنند تا این پدیده از سوی این حزب راستگراها در سراسر اروپا گسترش یابد چهرههای حزب راستگرا در سوئد به اشکال مختلف تلاش میکنند یادداشتهای نژادپرستانه خود را در رسانهها منتشر کنند از جمله در آلمان تا سایر کشورها را هم علیه مسلمانان و مهاجران تحریک کنند.
وی افزود: حتی وزیر مهاجرت سوئد اگر بخواهد سخنرانی علیه مهاجران و مسلمانان داشته باشد و لایحهای را تصویب کند در ابتدا یادداشتی را منتشر میکند و در آن افکار عمومی در اروپا و سپس سوئد را برای این موضوع و قضیه آماده میکند.
وزیر مهاجرت سوئد ابتدا در این خصوص در مطبوعات آلمانی مینویسد سپس این گفتمان به داخل سوئد منتقل و گسترش داده میشود و در سایه آن طرفداران وی و طرفداران احزاب راستگرا تلاش میکنند آنچه که وزیر پنهان کرده یا نشر داده در پارلمان به یک قانون تبدیل شود.
خلیل حسن تصریح کرد: ما تلاش میکنیم که سریعاً ساز و کارهایی را برای مقابله با این پدیده وضع کنیم تا ریشه قرآنسوزی و همه پروژههایی که به دنبال ایجاد جایگزینی برای گفتوگوی تمدنها یعنی نزاع بین تمدنهاست خشکانده شود.
این تحلیلگر سیاسی افزود: همه ما میدانیم که نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد قرآنسوزی را محکوم کرد و آن را در راستای توهین به مقدسات دینی برشمرد. ما از همین خاستگاه میتوانیم علیه طرفهایی که درصدد قرآنسوزی و اهانت به مقدسات دینی هستند دعاوی قضایی طرح کنیم. این نشست نتیجه خوبی گرفت اگرچه ما خیلی هم به چنین اجلاسهایی امید نداریم اما بیانیه این نشست میتواند راهی شکایت علیه این تندروها و افراد، دولتها و احزاب باز کند که به دنبال توهین به نمادهای دین ما و سایر ادیان است در کل این نکته خوبی است.
وی افزود: من این ادعا را تأیید نمیکنم که در سوئد ساز و کارها و قوانینی وجود دارد که تحت عنوان «آزادی بیان» ممانعت از قرآنسوزی را محدود میکند، زیرا این کار اصلا در چارچوب آزادی بیان نیست بلکه نوعی رفتار موهن به نمادهای دینی است و بین این دو تفاوت وجود دارد.
این تحلیلگر مقیم سوئد تصریح کرد: من هم از این ایده حمایت میکنم که میگوید راهی قانونی برای ممانعت از توهین به مقدسات دینی در سوئد از طریق اقدامات بینالمللی و نه ساز و کارهای داخلی در سوئد وجود دارد؛ ساز و کارهای داخلی اعم از دادگاهها و قوانین در سوئد که ابزارهایی برای تأیید هتک حرمتها در این کشور هستند. اما اگر ساز و کارهایی در سطح بینالملل و از طریق سازمان ملل ایجاد شود، یکی از ابزارهای خوب برای فشار بر دولت سوئد و احزاب پارلمانی این کشور و بر طرفهایی است که به دنبال ایجاد تفرقه و نوعی جنگ تمدنها در اروپا و در سطح جهان است.
وی با اشاره به اینکه جمع دیگری از کشورها هم اقدامات خوب دیگری با صدور بیانیههایی در محکومیت قرآنسوزی داشتند که دولت سوئد را مسئول چنین اتفاقی دانستند، افزود: همچنین مواضع علمای مسلمانان نیز ارزشمند بوده است که خواستار تحریم کالاهای سوئدی شدند که این گفتمان تأثیر خوبی در داخل سوئد داشت و من معتقدم که دعوت وزیر خارجه سوئد از سازمان همکاری اسلامی برای برگزاری نشستی با دولت سوئد نه تنها نوعی عقبنشینی است؛ بلکه از سر هراس از بالا گرفتن تنشها و تأثیرگذاشتن بر سطح روابط سوئد با کشورهای جهان اسلامی و عربی است و این چیزی است که سوئد از آن هراس دارد، زیرا پیامدهای اقتصادی خواهد داشت.
خلیل حسن در پایان یادآور شد: روابط تجاری و اقتصادی بین سوئد و دیگر کشورها گسترده است و سوئد از این روابط منافع زیادی میبرد، بنابراین هر گونه شکاف و لطمهای به این روابط بر اقتصاد سوئد تأثیر خواهد گذاشت. اینها ساز و کارهایی است که میتوانیم از آن برای فشار در داخل سوئد بر دولت سوئد و احزابی که منافع ملتهای دیگر و منافع قشری از جامعه را که در این کشور زندگی میکند و میخواهد از یک زندگی امن و مطمئن برخوردار باشد و دیگران آرامش آنها را بر هم نزنند، به مخاطره میاندازد بهره ببریم.
گفتنی است، شیخ یوسف قاروط؛ نماینده مجلس اعلای شیعیان لبنان در سوئد و باقر درویش؛ رئیس انجمن حقوق بشر بحرین از دیگر سخنان این وبینار بودند که از طریق ویدئوکنفرانس به بیان دیدگاههای حقوقی خود در قضیه هتک حرمت مقدسات اسلامی پرداختند.
بخشی از سخنان خلیل حسن، تحلیلگر بحرینی مقیم سوئد را در ویدئوی زیر مشاهده میکنید.