کد خبر: 4175165
تاریخ انتشار : ۲۳ مهر ۱۴۰۲ - ۰۷:۵۵
سلامت روان/ ۶

جلوگیری از اعتیاد نوجوانان با آموزش تاب‌آوری

کارشناس اعتیاد سازمان بهزیستی با اشاره به اینکه اغلب کسانی که هرگز معتاد نشده‌اند، افرادی هستند که مهارت‌های زندگی و تاب‌آوری را به موقع آموخته‌اند، گفت: توجه به مسائل روانی نوجوانان از ابتلای آنها به اعتیاد پیشگیری می‌کند.

یک‌شنبه/ نوجوانان را تاب‌آور تربیت کنیم تا معتاد نشوندبه گزارش ایکنا، هفته سلامت روان از ۱۸ مهرماه با شعار «سلامت روان مسئولیت فردی و اجتماعی همه ماست» آغاز شد؛ عنوانی که برای ششمین روز از این هفته در نظر گرفته شده است «سبک زندگی سالم جایگزین مصرف مواد، الکل و دخانیات» است. اما چه بخشی از اعتیاد مربوط به مشکلات روانی است و چه بخشی از درمان و ترک اعتیاد را می‌توان به کمک رفع مسائل روانی حل کرد؟

آزاده اولیایی، درمانگر و کارشناس اعتیاد سازمان بهزیستی در همین خصوص به سؤال‌های ایکنا پاسخ داد و گفت: بروز اعتیاد در بیمارانی که زمینه یکی از بیماری‌های روانی مانند افسردگی و اضطراب را دارند بیشتر از سایر افراد است و اگر این بیماری‌های روانی به موقع درمان نشود ممکن است زمینه‌ساز مصرف داروها و مواد اعتیادآور شود.

وی در پاسخ به این سؤال که با چه راهکارهایی می‌توان از گرایش افراد به خصوص نوجوانان به اعتیاد پیشگیری کرد؟ گفت: توجه به مسائل روانشناسی در نوجوانان باید از سوی مربیان و والدین انجام شود تا با اقدامات به موقع جلوی بروز اعتیاد را بگیریم. آموزش زودهنگام مهارت‌های زندگی، تشویق به مشاوره با روانشناس، برقراری رابطه صمیمانه با نوجوان و ایجاد اعتماد در آنها از راهکارهای اساسی پیشگیرانه است.

اولیایی با تأکید بر تأثیر افزایش تاب‌آوری در برابر مشکلات بر کاهش تمایل به مصرف الکل، سیگار و مواد مخدر، گفت: به طور کلی آموزش تاب‌آوری و همچنین مدیریت هیجانات(خشم و استرس) گامی مهم در پیشگیری از اعتیاد است. اغلب کسانی که هرگز معتاد نشده‌اند افراد تاب‌آوری بوده‌اند که مهارت‌های زندگی و تاب‌آوری را به موقع آموخته‌اند و بر این اساس سبک زندگی سالمی مبتنی بر تغذیه مناسب، ورزش مستمر و روابط اجتماعی مناسب داشته‌اند.

وی اضافه کرد: همیشه صحبت با متخصصان و همفکری با آنان باعث تصمیم‌گیری صحیح و منطقی می‌شود، حال چه تصمیم در مورد خرید کالا باشد یا هر اقدام دیگری باید به متخصص آن مسئله رجوع کرد. همراهی و استمداد از روانشناس هم در پیشگیری و هم در درمان اعتیاد بسیار اهمیت دارد.

این درمانگر حوزه اعتیاد در پاسخ به این پرسش که مشاوره‌های روانشناسی و مددکاری چقدر در ترک اعتیاد مؤثر هستند؟ گفت: برخی مواد اعتیاد‌آور شاید وابستگی جسمی کمتر و وابستگی روانی بیشتری داشته باشند ولی در برخی دیگر وابستگی جسمی و روانی هر دو ایجاد می‌شود. یکی از تبلیغات دروغین که سوداگران برای برخی مواد تبلیغ می‌کنند اعتیادآور نبودن آن است. مثلا در مورد حشیش که وابستگی روانی آن شدید است و عوارض بسیار جبران ناپذیری در خلق و خو و حافظه به جای می‌گذارد، تبلیغ می‌شود که اعتیادآور نیست، در حالی که روزانه ده‌ها جوان خسته از عوارض روانی و اجتماعی این ماده مخدر برای ترک به ما مراجعه می‌کنند.

وی در پایان تصریح کرد: پیشگیری از اعتیاد یک حرکت اجتماعی است و همه در خصوص آن مسئول هستند؛چه در نقش والدین، چه در نقش مربی و چه در نقش دوست، مدیر و کارفرما همه باید مراقب خود و اطرافیانمان باشیم.

انتهای پیام
captcha