به گزارش ایکنا، نشست معرفی فعالیتهای باغ کتاب تهران در دوره جدید مدیریت این محیط فرهنگی، هنری و علمی با حضور مجید صادقیان، قائممقام باغ کتاب تهران و نقی خوشخلق، مدیر روابط عمومی باغ کتاب تهران، عصر دوشنبه، 24 مهر در محل باغ کتاب برگزار شد.
صادقیان در ابتدای این نشست با اشاره به اینکه عنوان پرترددترین محیط فرهنگی و هنری در شهر تهران بیتردید زیبنده باغ کتاب تهران است، خاطرنشان کرد: طی روزهای عادی هفته، شنبه تا چهارشنبه، به شکل میانگین میزبان شش الی هشت هزار نفر از شهروندان پایتخت هستیم. در روزهای پایانی هفته و تعطیلات این عدد، میانگین 15 تا 23 هزار نفر را طی ششماهه نخست سال بهعنوان کارنامه میزبانی فعالیت باغ کتاب ثبت کرده است.
قائممقام باغ کتاب تهران با تأکید بر اینکه متناسبسازی خدمات برای خانوادههای تهرانی با اولویت کودک و نوجوان جزو سیاستهای جدید مدیریت باغ کتاب است که در این حوزه دو سطح ارتقاء کمی و کیفی مدنظر قرار گرفته است، یادآور شد: در دوره جدید مدیریت تلاش شده تا کفه محوری فعالیتهای باغ کتاب تهران از جوانان و بزرگسالان به سمت سنگینتر کردن کفه فعالیتهای مرتبط با گروه سنی کودک و نوجوان تغییر داده شود.
وی در تشریح دلیل این نگرش و اتفاق گفت: با توجه به وضعیت کشور و اقتضائات سنی نسل کودک و نوجوان بهعنوان مخاطبان هدف، برنامهها، اقدامات و ارائه خدمات به سمت کودک و نوجوان «تنظیمگری» شده است. در این حوزه توانمندسازی کودک برای برقراری ارتباط با اطراف را بهعنوان هدف اولی و نهایی در پیشانی فعالیتهای خود قرار دادهایم.
قائممقام باغ کتاب تهران با اشاره به اینکه در قوانین بینالمللی و نیز اسناد بالادستی کشورمان برای کودک چهار نوع «ارتباط با خود»، «ارتباط باخدا»، «ارتباط با خلق» و «ارتباط با خلقت» تعریف و تبیین شده است تصریح کرد: در گام اول، مهمترین فعلیت و فعالیت باغ کتاب تهران در تمامی حوزههای خدماترسانی علمی، فرهنگی و هنری، بر توانمندسازی کودک و نوجوان استوار است.
وی با تأکید بر اینکه در تعاریف جهانی و امروزه، «توانمندسازی» با «دستورزی» ارتباط نزدیک و تنگاتنگی پیدا کرده است، خاطرنشان کرد: برهمین اساس طی توافقنامه با معاونت صنایع دستی وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، میزبان اساتید بزرگنامی در حوزه هنر صنایع دستی و حضورشان در باغ کتاب بودیم. این افراد اجزاء مهم هنرهای دستی را به مخاطبان آموزش میدادند، سپس کارشناسان و متخصصان، ضمن پیگیری و شناسایی استعدادها و معرفی آنها به کلاسها آموزشی و تخصصی، تلاش کردند تا به سهم و وسع خود حوزه توانمندسازی کودکان و نوجوانان کشور را با محوریت صنایع دستی و هنرهای دستورزی آشنا کنند.
صادقیان، مفهوم «خلق» و «آفرینش» را مهمترین فرامتنِ خروجی فعالیتهایی که با محوریت هنرهای «دستورزی» برای کودک و نوجوان صورت میگیرد دانست و تصریح کرد: امروزه به سبب زیست ما در جامعه مدرن، فضای مجازی فصل مهمی از زمان و زندگی ما را به خود اختصاص داده است. با توجه به آسیبهایی که ارتباط مستمر با فضای مجازی با خود بههمراه داشته و دارد، مدیریت جدید باغ کتاب تصمیم گرفت که در حوزه سیاستورزی فعالیتها و همچنین تنوعبخشی به پاسخگویی مطالبات فکری کودکان و نوجوانان هیچ کاری را بدون مطالعه و برنامهریزی حتی در حوزه دیجیتال انجام ندهد.
وی افزود: به همین سبب در بخش پارکهای علم، فناوری و دیجیتال نیز برنامههای ما با حوزههای رفتاری، عملیاتی و تحرکی در ارتباط با کودک و نوجوانان برنامهریزی شده است.
صادقیان در بخش دیگری از این نشست با اشاره به این مهم که بعد از پشتسر گذاشتن دوران کرونا و برخی از مسائل حقوقی شاهد تعطیلی فعالیتهای پردیس سینمایی باغ کتاب و 10 سالن آن بودیم، یادآور شد: طی چند وقت اخیر توانستیم بزرگترین سینمای روباز کشور را با ظرفیت 600 صندلی و سالن شماره هشت پردیس سینمایی باغ کتاب را با ظرفیت 140 صندلی به بهرهبرداری برسانیم. با این اقدام درمجموع، 740 صندلی را به ظرفیت اکران پایتخت اضافه کنیم.
قائممقام باغ کتاب تهران دو مؤلفه پارکهای علمی، فناوری و فرهنگی و همچنین صنایع خلاق را بهعنوان مؤلفههای اصلی در حوزه سیاستگذاریهای اجرایی و برنامهریزی مدیریت جدید باغ کتاب عنوان کرد و یادآور شد: در رویکرد علمی، یارانه بسیاری را به کودکان و نوجوانان اختصاص دادهایم. همچنین مساحت بزرگی بیش از هفت هزار متر مربع را به پارکهای مختلف علم، فناوری، بخش دیجیتال، همچنین مباحث آموزشی با محوریت محیطزیست اختصاص دادهایم تا بتوانیم ارتباط مستقیمی با دانشآموزان داشته باشیم.
وی با اشاره به امضای تفاهمنامه با وزارت آموزشوپرورش برای بهرهوری هرچه بیشتر از تِمپارکهای علمی، فرهنگی و فناوری باغ کتاب برای میزبانی و شناسایی استعدادهای کودک و نوجوان در تمامی بخشهای یاد شده، افزود: در این تفاهمنامه تأکید شده که حضور تمامی دانشآموزان مدارس دولتی در سطح استان تهران برای یکبار در سال در باغ کتاب رایگان خواهد بود.
قائممقام باغ کتاب در تشریح دلایل این اقدام گفت: نخست آنکه آشنایی هر چه بیشتری با توانمندیها و ظرفیتهای باغ کتاب برای دانشآموزان، معلمان و فعالان فرهنگی به وجود آید. در گام بعدی، به واسطه این دست از ارتباطات، شاهد توسعه فعالیتهای باغ کتاب در حوزه علم، فناوری و صنایع خلاق میان مخاطبان گروه هدف کودک، نوجوان و دانشآموزان باشیم.
صادقیان همچنین به اهم اقدامات بخش صنایع خلاق باغ کتاب و امضای تفاهمنامه با معاونت علم و فناوری نهاد ریاستجمهوری با دو محوریت «صنایع فرهنگی خلاق» و «صنایع علمی خلاق» اشاره کرد و افزود: کسبوکارهای نوپا و صنایع خلاق، امروز بیشترین ضریب نفوذ، خاصه میان نوجوانان و علاقه آنها به این حوزه را از آن خود کرده است.
وی ادامه داد: به همین سبب با فراهم کردن فضاهای کار اشتراکی تلاش کردهایم تا تِمپارکهای علمی، فرهنگی و فناوری باغ کتاب را به سکو یا پلتفرمی برای حضور جوانان و ارائه داشتهها و توانمندیهای آنها در حوزه کسبوکارهای نوپا اختصاص دهیم.
فصل دیگری از صحبتهای قائممقام باغ کتاب تهران به سیاست «تنظیمگری مبتنی بر اتصال محتوای درست» با حساسیت بالا نسبتبه مطالبات کودکان و نوجوانان نسل امروز و خانوادههای آنها در راستای خدمات پاک، شایسته، دقیق و مبتنی بر گروههای سنی و جنسیت مخاطبان هدف باغ کتاب استوار بود؛ وی بیان کرد: تمامی این اولویتها و موارد ذکر شده براساس مطالعات کارشناسی و پژوهشی جهت ارائه بهترین خدمات به مخاطبان برنامهریزی شده است.
صادقیان همچنین به دو محیط «سروستان» و «ماهپیشونی» در حوزه ارائه محصولات فرهنگی از کتابها گرفته تا بازیهای آموزشی اشاره کرد و گفت: ارتباط مستقیمی با هزار و 400 ناشر و دریافت آثار آنها داریم. دراینمیان بخش سروستان با 60 هزار ویترین از بیش از 150 هزار عنوان کتاب و بخش ماهپیشونی در ارتباط با 395 ناشر، از بیش از 35 هزار عنوان کتاب، ابزار و خدمات آموزشی، تفریحی و سرگرمی برای کودکان و نوجوانان میزبانی میکند. همین گستره باعث شده تا این این دو بخش به بزرگترین فروشگاه عرضه محصولات فرهنگی و هنری در کشور با محوریت کتاب، ابزار و لوازم سرگرمی، آموزشی و لوازمالتحریر بدل شود.
بخش دیگری از این نشست به پرسشوپاسخ اصحاب رسانه با قائممقام باغ کتاب تهران اختصاص داشت.
در همین راستا صادقیان در پاسخ به پرسش نخست ایکنا درباره فعالیت پردیس سینمایی و سالن تئاتر باغ کتاب با توجه به مسائل حقوقی که وی در بخش نخست سخنان به آن اشاره کرد، گفت: در نگاه کلان در حوزه میزبانی از آثار سینمایی، پردیس سینمایی باغ کتاب تهران در گروه سینمایی ملت تعریف شده است.
وی بیان کرد: درست است که باغ کتاب تهران یکی از زیرمجموعه های کلان سازمان فرهنگی ـ هنری شهرداری تهران است اما ملاحظات و چارچوبهای تعریفشده در بدنه اکران و یا میزبانی از آثار تئاتری متناسب با قوانین و قواعد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در آن تعریف شده است.
صادقیان با اشاره به اینکه در کنار ارائه برنامههای روزمره سعی کردیم تا بخشی از فعلیت و فعالیت بخشهای متنوع باغ کتاب تهران را حتی در حوزه ارائه آثار سینمایی و تئاتری با رویکردهای مناسبتی و تقویمی کشور تنظیم کنیم، خاطرنشان کرد: در مناسبتهای ملی و مذهبی همانطور که شهر، رسانه و کشور حسی جداگانه و متفاوت به خود میگیرند ما نیز تلاش میکنیم تا فعالیتهای فرهنگی و هنری خود را با رویکردهای مبتنی بر سیاستهای کلان باغ کتاب و مبتنی بر همین مناسبتها به شکلی متنوع توأم با واکنشهای رفتاری و کارکردهای فرهنگی و هنری خود به مخاطبان ارائه دهیم.
قائممقام باغ کتاب در پاسخ به پرسش دیگر ایکنا مبنی بر تشریح فعالیتهای این محیط فرهنگی و هنری با محوریت گردشگری، یادآور شد: باغ کتاب تهران به عنوان بخشی از اراضی عباسآباد به شکلی بالقوه ظرفیتهای گردشگری را با خود بههمراه دارد؛ اما اینکه بخواهیم تمام اصل و ارکان فعالیتهای باغ کتاب تهران را بر حوزه گردشگری استوار کنیم این ما را از سیاستهای کلان دور میکند. بههمین سبب تسهیلاتی را فراهم کردهایم تا بتوانیم زمینه حضور گردشگران را با محور فعالیتهای اصولی و اساسی تدوین شده با باغ کتاب تنظیم کنیم.
وی با تأکید بر اینکه با قطعیت میتوان گفت باغ کتاب تهران دارای مخاطبان وفادار و فزاینده است، خاطرنشان کرد: مخاطبان ثابت فراوانی داریم و کم میتوان فردی را پیدا کنیم که یکبار مسیرش به باغ کتاب تهران افتاده باشد و دیگر به بار به این محیط فرهنگی، هنری و علمی مراجعه نکرده باشد. بههمین سبب کیفیت برنامههای باغ را بهگونهای توسعه دادهایم که تنها بر مسئله گردشگری استوار نباشد. این بهمعنای نفی گردشگری نیست بلکه معنای آن است که اولویتهای باغ کتاب بر رویکرد برنامههای فرهنگی، هنری و علمی استوار است.
صادقیان در پاسخ به سومین پرسش ایکنا در حوزه گامهای برداشتهشده باغ کتاب تهران برای تبدیل کردن آن به زیستبوم علمی، فناورانه و یاریگر کسبوکارهای نوپا، ضمن تأکید بر اینکه محوریت و نگرش فعالیتهای علمی ما بر حوزه کسبوکارهای نوپا استوار است، تصریح کرد: تمام هموغم مدیریت جدید باغ کتاب در حوزه فعالیتهای علمی و فناوری تبدیل کردن باغ کتاب به زیستبومی برای کسبوکارهای مرتبط با این حوزه است.
وی ادامه داد: کودکان و نوجوانان بهعنوان مخاطبان هدف باغ کتاب در بخشهای مختلف و متنوع این محیط علمی و فرهنگی به شکل ناخودآگاه در معرض مشاغل مرتبط با حوزه فرهنگ هنر و علم با محوریت نگاه خلاقانه قرار میگیرند. در صورت نشان دادن علاقه به این حوزهها و ردیابی استعداد آنها، چه به شکل مادی و چه به شکل معنوی، باغ کتاب تهران یاریگر این مخاطبان هدف خواهد بود.
صادقیان در پایان تصریح کرد: باغ کتاب باید به سکوی فعالیتهای فرهنگی و علمی در کشور بدل شود. با همین رویکرد باید زمینهسازی خود را برای حضور فعالان صنایع خلاق بهویژه دانشآموزانی که در حوزه علم و فناوری استعداد، توانمندی و ظرفیتهای فراوانی دارند، فراهم کرده و محیط را برای گسترش فعالیت آنها و فراهم ساختن کسبوکارهای نوپا با رویکردهای یاد شده برای آیندهسازان کشورمان آماده سازیم.
بخش پایانی نشست هم برپایی تور گروهی به همراه خبرنگاران حاضر برای آشنایی با بخشها و فعالیتهای متنوع باغ کتاب در سه حوزه فعالیتهای فرهنگی، هنری و علمی بود.
انتهای پیام