کد خبر: 4176836
تاریخ انتشار : ۲۹ مهر ۱۴۰۲ - ۱۵:۱۸
در اولین جلسه کانون شعر و نوحه مجال برگزار شد:

نوحه‌سرا زیاد اما کیفیت نوحه‌ها قابل قبول نیست!

مهدی زنگنه نخستین جلسه‌ تخصصی نوحه‌سرایی کانون شعر و نوحه «مجال» گفت: قطعا امروزه کمّیت آثار مذهبی با هیچ دوره و زمانه‌ای قابل قیاس نیست اما کیفیت اشعار و نوحه‌ها قابل قبول نیست!

به گزارش ایکنا، نخستین جلسه‌ تخصصی نوحه‌سرایی کانون شعر و نوحه «مجال» با حضور حنیف طاهری، هادی جانفدا، مهدی زنگنه و عده‌ای از نوحه‌سرایان کشور در سالن همایش مسجدالرضا برگزار شد.

در این جلسه ابتدا مهدی زنگنه با ذکر خاطره‌ای از دوران کودکی، به اهمیت جایگاه نوحه در فرهنگ عمومی ایرانیان پرداخت. او درباره دلیل تشکیل «مجال» گفت: در هیچ دوره‌ تاریخی مثل اکنون شاعر آیینی و نوحه‌سرا و مداح نداشته‌ایم. قطعا امروزه کمّیت آثار مذهبی با هیچ دوره و زمانه‌ای قابل قیاس نیست اما کیفیت اشعار و نوحه‌ها قابل قبول نیست! چه بسیار علاقمندان با استعدادی در سطح کشور هستند که در حال تغذیه‌ هیئت‌های مذهبی‌اند. اما متاسفانه نگاه تخصصی و علمی از این همه اثر پشتیبانی نمی‌کند. چاره‌ای نداریم به جز این‌که به نوحه نگاه هنرمندانه داشته باشیم؛ و فنون ادبی و موسیقایی نوحه‌سرایی را بیاموزیم. مجال فرصتی برای آفرینش‌های آیینی و هیاتی در حوزه‌ی شعر و نوحه است.

در ادامه حاج حنیف طاهری پس از خوانش یک شعر با موضوع انتظار، با یک غزل نسبت به وقایع اخیر فلسطین و مظلومیت مردم غزه واکنش نشان داد. او در ادامه‌ جلسه با ذکر یک خاطره از اولین نوحه‌خوانی‌اش در ایام کودکی، درباره اثرگذاری نوحه در ذهن مخاطب صحبت کرد.
طاهری گفت: در کانون مجال سه رویکرد اصلی داریم: آموزش، بینش و نقد. در جلسات مجال در کنار آموزش فنون نوحه‌سرایی از اساتید گوناگون در حوزه‌های تاریخ اسلام، معارف، شعر و موسیقی دعوت خواهیم کرد؛ تا از نظر بینش و تفکر نیز در کنار یکدیگر پیشرفت کنیم. هم‌چنین با نقد آثار گوناگون، بسیاری از نکات تخصصی را در قالب کارگاهی بررسی خواهیم کرد.

در این جلسه هادی جانفدا که به عنوان استاد مهمان دعوت شده بود نیز بیان کرد: هر کدام از ما که به دنبال سرودن شعر و نوحه‌ هستیم، معادنی از طلا و جواهر در اختیار داریم. معارف اهل بیت و آیات و روایات معصومین، به مثابه همین معادن هستند که شاعر و نوحه‌سرا همانند یک جواهرساز به سراغ معدن می‌رود و با ابزار هنر، سنگ‌های گرانبها را تراش می‌دهد تا تبدیل به یک جواهر و انگشتر زیبا شود. قطعا برای ساخت یک جواهر باید وقت گذاشت و تلاش و ممارست به خرج داد؛ تفاوت جنس اصل با بدل در همین است. برای تولید بدلیجات صرف زمان زیادی لازم نیست. اما نوحه‌سرایی که می‌خواهد از معدن لایزال معارف اهل‌بیت، دُر و گوهر استخراج کند باید اثری در شان و جایگاه معصومین بیافریند. 

وی در ادامه روایتی از امام صادق (ع) نقل کرد و گفت: «کمیت» شاعر مشهور عرب در حضور ایشان قصیده‌ای خواند و امام (ع) به نقد ادبی شعر او پرداخت. جانفدا سپس در تحلیل محتوایی قصیده تائیه دعبل خزاعی نکاتی شنیدنی از شعری را نقل کرد که امام رضا (ع) به خاطر آن به دعبل عبای خود را عطا فرمود.

در بخش پایانی جلسه دو نوحه‌ «کی گفته من بابا ندارم» اثر مهدی زنگنه و «اسلام شده زنده از این ماه محرم» سروده‌ سیدمحمدرضا حسینی، توسط اعضای کانون مجال و نوحه‌سرایانی هم‌چون مهدی سهرابی، سیدمحمدرضا حسینی، محمد رسولی، عباس قانعی، محمدامین سمیعی، محسن جعفرفرد و محمدجواد فلاح نقد و بررسی شد.

جلسات کانون مجال به صورت ماهانه در مسجدالرضا واقع در دیباجی شمالی، نرسیده به اتوبان صدر برگزار خواهد شد.

انتهای پیام
captcha