به گزارش ایکنا، با آغاز فصل سرما و بروز پدیده وارونگی هوا، انباشت ذرات معلق و آلاینده هوا بیشتر شده و در دومین ماه از فصل پاییز مردم تهران باز هم شاهد تکرار هوای آلوده برای گروههای حساس و آلوده برای عموم مردم هستند.
کاهش آلودگی هوا نیازمند اقدامات بنیادین از سوی دولت و مردم است و به دلیل عدم انجام اقدامات بنیادین شروع فصول سرد سال مصادف با محکوم شدن مردم تهران و سایر کلان شهرهای ایران به استنشاق هوای آلوده است که بعضاً هیچ گریزی از آن نیست اما در طب ایرانی دستورالعملهای سادهای وجود دارد که با عمل به آنها میتوان اثرات آلودگی هوا بر بدن را به حداقل رساند.
در هوای بسیار آلوده استفاده از ماسک استاندارد و مناسب مورد تأیید و توصیه پزشکان طب سنتی ایران نیز است و خوشبختانه بعد از شیوع کرونا یکی از یادگارهای این اپیدمی استفاده بیشتر و راحتتر مردم از ماسک است.
تغذیه خوب و خواب کافی نیز در کاهش اثرات آلودگی هوا بسیار مؤثر هستند. چون هوا آلوده است، بدن را مستعد بیماریهایی مانند سرماخوردگی میکند؛ بنابراین هشت ساعت خواب در طول شبانه روز همراه غذای مناسب میتواند از بیماریهایی که در نتیجه ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن و آلودگی هوا ایجاد میشوند، جلوگیری کند.
استفاده از غذاهایی مثل سوپ جو و شلغم پیشنهاد طب ایرانی برای کاهش جذب سموم هوا و نیز تقویت سیستم ایمنی بدن است. در فصول سرد از عناب به شکل دمنوش، یا رب عناب استفاده کنید تا به کاهش عوارض آلودگی هوا کمک کند. همچنین استفاده از زیتون پرورده که با رب انار شیرین و گردو تهیه شده و دمنوش بابونه نیز مفید است.
اطبای طب ایرانی توصیه میکنند در زمان آلودگی هوا از مایعات، میوهها و سبزیجات بیشتر استفاده و بهتر است سبزیجات به شکل پخته شده مصرف شود تا نیروی کمتری برای هضم آن استفاده شود و بدن توانایی بیشتری برای مقابله با آلودگی هوا و سمزدایی داشته باشد.
از نگاه طب ایرانی ترکیباتی برای سمزدایی بدن وجود دارد. البته اولین گام سمزدایی بدن داشتن لینت مزاج است. پس ترکیبات غذایی و فرمولهای غذایی باید طوری تنظیم شود که لینت مزاج داشته باشیم. از جمله از آلوبخارا، شربت خاکشیر، تخم شربتی و میوههای ملین مثل انجیر خشک که با آب و گلاب خیس خورده استفاده کنیم.
اما ترکیبانی که میتوانند به پاکسازی بدن ما کمک کنند و آنتی اکسیدان بالایی دارند مثل انار، آب انار، رب انار، زیتون و گردو که در ترکیب با هم زیتون پرورده را تشکیل میدهند، از ترکیباتی هستند که میتوانیم به صورت روزمره برای مقابله با آلودگیهای محیطی استفاده کنیم.
لیمو و شربت آبلیمو یکی دیگر از ترکیبات خوب است. با پایه سکنجبین هم میتوانیم نوشیدنیهایی در ترکیب با آبمیوههای مختلف درست کنیم که مصرف آنها بسیار توصیه میشود. زنجبیل، لیمو و عسل نیز یک ترکیب و نوشیدنی بسیار خوب است. دمنوش بابونه نیز همینطور. از عناب، زرشک و زعفران به اشکال مختلف مربا، شربت، اضافه کردن به غذا به عنوان سردارو، طعمدهنده و رنگدهنده نیز میتوان استفاده کرد که آنتیاکسیدانها و پاکسازیکنندههای بسیار خوبی هستند.
دود کردن گیاهانی چون پوست انار، ریشه بادام تلخ، میوه به، برگ بید، اندام هوایی ریباس، گل زعفران، چوب سیب و عود هندی، گفت: دود کردن گیاهان مذکور میتواند در تقویت اعضای رئیسه بدن (مغز و سیستم عصبی، قلب و کبد) و کاهش عوارض آلودگیها مؤثر باشد.
بوییدن نیلوفر، بنفشه و صندل به افراد گرممزاج و مشک، عنبر، لادن، میخک (قرنفل) و جوز بوا به افراد سردمزاج توصیه میشود. استفاده از گیاهان دارویی در این هوای آلوده نیز برای سلامت بدن مفید است. بوییدن بهار نارنج، برگ رزماری و اکلیل کوهی از مواردی است که به کاهش علائم آلودگی هوا کمک میکند.
پیاز، نارنج و لیمو را میتوان برش داده و در فضای خانه قرار داد چراکه این مواد خوراکی، خاصیت جذب کنندگی سموم هوا را دارند. همچنین با ترکیب آب و گلاب و جوشاندن آن، میتوان نوعی بخور تهیه کرد که موجب کاهش میزان آلودگی هوای خانه شود.
نگهداری گیاهانی از جمله سانسوریا، دراسنا، گل گندمی و پاپیتال در خانه به بهبود کیفیت هوای خانه یا محل کار کمک میکند.
انتهای پیام