
ثمانه اکوان، کارشناس روابط بینالملل و پژوهشگر حوزه آمریکا، در گفتوگو با ایکنا درباره تمایل آمریکاییها و اروپاییها به تمدید آتشبس میان حماس و رژیم صهیونیستی گفت: آمریکاییها از ابتدا میدانستند و اعلام کرده بودند که از بین بردن حماس یک هدف دستنیافتنی برای رژیم صهیونیستی است و اصرار داشتند که عملیات زمینی در نواز غزه انجام نشود.
وی با اشاره فشار شدید افکار عمومی کل جهان بر روی آمریکا به سبب حمایت از نسلکشی و جنایات جنگی رژیم صهیونیستی در غزه، افزود: بر همین اساس آمریکاییها تلاش میکنند تا در سال آخر دولت بایدن و اهمیت انتخابات، حداقل به نقض حقوق بشر و حمایت از نسلکشی در غزه متهم نشوند.
اوکراین؛ مشکل آمریکا برای تداوم حمایت مالی از رژیم صهیونیستی
اکوان اظهار کرد: آمریکا در مورد اسرای در اختیار حماس نگران است و میخواهند آتشبس بیشتر ادامه یابد تا تعداد بیشتری از اسرا آزاد شوند و بعد حملات صهیونیستها ادامه پیدا کند. همچنین، آمریکاییها تصور میکردند با برقراری آتشبس و تبادل اسرا میتوانند اطلاعاتی را از مکانهای مخفیانه حماس و مکانهایی که سایر اسرا در آنجا نگهداری میشوند به دست آورند که به نظر نمیرسد به چنین نتیجهای رسیده باشند.
این کارشناس مسائل آمریکا تصریح کرد: مهمترین هدف آمریکاییها از تمدید آتشبس این است که رژیم صهیونیستی به واسطه نبرد زمینی متحمل خسارات بیشتری نشود زیرا آمریکا از نظر مالی و تسلیحاتی درگیر جنگ اوکراین است و اگر حملات رژیم صهیونیستی ادامه پیدا کند آمریکاییها در حمایت مالی از صهیونیستها دچار مشکل خواهند شد و در پی کاستن از ابعاد حملات نظامی صهیونیستها خواهند بود.
اکوان با تأکید بر مشکل اساسی دموکراتها و دولت بایدن با شخص نتانیاهو گفت: نتانیاهو کسی است که همیشه از ترامپ حمایت کرده و با جمهوریخواهان روابط بسیار بهتری دارد. لذا دموکراتها نمیخواهند بیشتر از این برای نتانیاهو هزینه کنند و از آبروی خود برای حفظ او در قدرت مایه بگذارند. لذا درصددند که هرچه سریعتر شرایط را به سمت آتشبس طولانیمدت ببرند، زیرا میدانند با برقراری آتشبس نتانیاهو اولین قربانی این اتفاق در سرزمینهای اشغالی است که باید از عرصه سیاست برای همیشه کنار رود؛ به زندان برود یا با توافق با قوه قضاییه از سیاست خداحافظی کند.
راه حل دو دولت منطبق بر واقعیتها نیست
عضو هیئت علمی اندیشکده روابط بینالملل درباره تلاش مجدد غرب برای احیای راه حل دو دولت و ناممکن بودن احیای این راه حل با توجه به حجم وحشتناک جنایات صهیونیستها گفت: احیای این راه حل سخت شده است. اروپاییها و آمریکا به مدت طولانی این راه حل را به خاطر مخالفتهای شدید رژیم صهیونیستی کنار گذاشته بودند چون صهیونیستها میدانستند اگر یک کشور و دولت مستقل فلسطین شکل بگیرد مرزهای خاص خود را دارد و آنها دیگر نمیتوانند در مسائل فلسطین دخالت کنند و وقتی فلسطین تحت محاصره نباشد، ورود سلاح برای گروههای مقاومت آسانتر خواهد بود تا سرزمینهای خود را پس بگیرند.
وی ادامه داد: بر همین اساس صهیونیستها از ابتدا مخالف این راه حل بودند و امکان این مسئله را برای آمریکاییها فراهم نمیکردند که این راه حل را مطرح و پیگیری کنند. نبرد اخیر غزه باعث شد صهیونیستها تصور کنند میتوانند غزه را اشغال کنند و کرانه باختری را به صورت نمادین به صورت مستقل به مانند یک منطقه خودمختار در داخل یک کشور نگه دارند و همچنان سلطه خود را بر این منطقه حفظ کنند. از طرف دیگر گروههای فلسطینی نیز به این نتیجه رسیدند با وجود کشورهای عربی که به شدت دنبال عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی هستند، راه حل دو دولت بعد از یک مدت از دستور کار خارج میشود لذا آنها هم جز راه مقاومت راه دیگری در پیش ندارند و تلاش کنند افکار عمومی دنیا را نسبت به اشغالگری و جنایتکاری صهیونیستها و ضرورت آزادسازی تمام مناطق اشغالی قانع کنند که تا حد زیادی هم گروههای مقاومت در حوزه رسانه و افکار عمومی موفق شدند.
وی تأکید کرد: بنابراین هم رژیم صهیونیستی هم گروههای مقاومت فلسطینی به این نتیجه رسیدهاند که راه حل دو دولت، راه حل خوبی نیست، زیرا مبتنی بر واقعیات تاریخی، فرهنگی و سرزمینی آن منطقه نیست و امکان اجرا ندارد.
آمادگی جهانی برای شنیدن راه حل همهپرسی
اکوان درباره فراهم شدن فرصت بیشتر برای مطرح کردن راه حل رفراندوم در عرصه جهانی با توجه به افزایش حجم مخالفتها با رژیم صهیونیستی در غرب و ضرورت فعالیت بیشتر جمهوری اسلامی ایران دراین رابطه گفت: الان بهترین شرایط برای طرح این راه حل در سطح افکار عمومی جهان است تا متوجه اصل و ریشه ماجرای فلسطین و رژیم صهیونیستی و دلایل این خشونتها و جنایتهای اسرائیل علیه فلسطینیها و مقاومت ملت فلسطین شوند.
این کارشناس مسائل امریکا اظهار کرد: افکار عمومی جهان به ویژه در غرب آمادگی زیادی برای شنیدن راه حلهای جدید از جمله راه حل جمهوری اسلامی ایران مبنی بر همهپرسی با حضور همه فلسطینیان دارد و متوجه این مسئله نیز شده که راه حلهای تجربه شده قبلی تا امروز کارآمد و عادلانه نبوده است. وظیفه داریم در حوزه رسانه و دیپلماسی فعالیتهای ویژهای را انجام دهیم و با کشورهای اسلامی همکاری کنیم تا ببینیم آنها علاقهای به پیگیری این راه حل دارند یا خیر.
وی در پایان یادآور شد: آمریکاییها و صهیونیستها چون تمایلی به این راه حل ندارند، تلاش میکنند هر راه حلی را به جز راه حلهای مدنظر خود کنار بزنند و لذا جلوی طرح گسترده این راه حل را در عرصه دیپلماسی گرفتهاند. الان با توجه به آمادگی افکار عمومی جهان، جمهوری اسلامی ایران در عرصه دیپلماسی و دیپلماسی رسمی حداقل باید این راهکار را به منزله یک راه حل منطقی مطرح و پیگیری کند، حتی اگر به شرایط اجرا در کوتاهمدت منتهی نشود.
گفتوگو از مهدی مخبری
انتهای پیام