به گزارش ایکنا، پس از سه روز متوالی تجربه هوای با وضعیت قرمز(ناسالم برای عموم مردم) وضعیت کنونی هوای پایتخت در شرایط نارنجی(ناسالم برای گروههای حساس) قرار گرفته است.
تجمیع آلایندهها در هوای تهران از نظر جسمی و روانی تأثیرات مخربی بر سلامت دارد. در حال حاضر ذرات معلق کمتر از دو و نیم میکرون و دی اکسید نیتروژن، آلایندههای اصلی هوای تهران هستند.
ذرات معلق کمتر از دو و نیم میکرون ( PM 2.5) که مخفف Particulate Matter است، به دسته بندی خاصی از ذرات اشاره دارد که قطر آنها 2.5 میکرون (میکرومتر) یا کوچکتر هستند. برای روشنتر شدن اندازه این ذرات باید گفت ضخامت متوسط تار موی یک انسان حدود 50 میکرون است یعنی ذره PM2.5 حدود 20 برابر کوچکتر از تار موی انسان است.
این ذرات به دلیل اندازه بسیار ریزی که دارند به راحتی وارد دستگاه تنفس شده و در بخشهای انتهايی آن رسوب و اكسيژن رسانی به خون را مختل میکنند. این ذرات ديواره آلبائولها را در ريه تخريب و ضعف اكسيژن رسانی در خون حالت سرگيجه و بیحالی را سبب میشود.
باید خاطرنشان کنیم که این ذرات از گرد و غباری که قابل مشاهده بوده(مثل ریزگردها) خطرناکتر هستند و به دلیل اندازه کوچکی که دارند حتی از ماسکهای معمول نیز عبور میکنند و وارد دستگاه تنفسی میشوند به همین دلیل در مواجهه با این آلاینده باید از ماسکهای ویژه N95 استفاده کرد.
اثر اصلی آلاینده دی اکسید نیتروژن نیز بر سلامت دستگاه تنفسی است. استنشاق دی اکسید نیتروژن توسط کودکان خطر ابتلا به عفونت تنفسی را افزایش میدهد و ممکن است منجر به عملکرد ضعیف ریه شود. همچنین ارتباطی بین غلظت دی اکسید نیتروژن در هوا و افزایش مرگ و میر و بستری شدن در بیمارستان برای بیماریهای تنفسی وجود دارد. دی اکسید نیتروژن میتواند مقاومت ریهها را در برابر باکتریها کاهش دهد و آنها را مستعد ابتلا به عفونتها کند. همچنین این ماده میتواند آسم را تشدید کند.
بنابراین بهترین توصیه ممکن در روزهای آلوده هوا این است که کودکان، سالمندان، افراد دارای ضعف سیستم ایمنی بدن و مبتلا به بیماریهای قلبی و تنفسی از خانه خارج نشوند و فعالیت بدنی زیاد نداشته باشند. همچنین عموم مردم بهتر است فعالیت خارج از خانه خود را به حداقل برسانند و از ماسک استفاده کنند.
انتهای پیام