به گزارش خبرنگار ایکنا، آیین رونمایی از کتاب «پرتو مشکاة» در اندیشگاه فرهنگی سازمان اسناد و کتابخانه ملی امروز 12 دیماه برگزار شد.
کتاب «پرتو مشکاة»، مجموعه مقالات آیتالله سید محمد مشکات بیرجندی را مورد نظر قرار میدهد. این کتاب حاصل همکاری مشترک سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، خانه کتاب و اندیشگاه فرهنگی سازمان اسناد است.
در ابتدای این مراسم حسن سید عرب، عضو هیئت علمی بنیاد دایرة المعارف اسلامی بیان کرد: آقای مشکات نسخ خطی خود را به دانشگاه تهران اهدا کردند. وی عالمی اسلامی در حوزه علوم عقلی و نقلی بود. وی همچنین سالها برای مردم در مسجدی واقع در خیابان ایران (عینالدوله) سخنرانی میکرد.
وی بیان کرد: استاد مشکات، مقدمههای بسیار زیبایی در عرصه کتابهای فلسفی دارند. همچنین با نگاهی عالمانه به این سؤال که آیا فلسفه اسلامی داریم یا خیر پاسخ میدهند. البته خود آقای مشکات نیز دارای نظریات ویژه در حوزه فلسفی اسلامی هستند. وی کار خود را در فلسفه با ارسطو آغاز میکند و در ادامه نظرات ابنسینا را مورد توجه قرار میدهد.
سید عرب در خاتمه سخنانش با بیان اینکه تشیع محل اندیشه عقلی در جهان اسلام است، گفت: استاد مشکات معتقد است فارابی آغازگر فلسفه اسلامی است. خوشحالم کتابخانه ملی نسبت به چاپ این کتاب اقدام کرده است.
در ادامه جلسه سید صادق سجادی، پژوهشگر تاریخ و متون بیان کرد: من آشنایی خویشاوندی با استاد مشکات دارم و نسبت به اندیشه و آثارش تا حدودی آشنا هستم. تدوین این کتاب زمانی زیاد به خود اختصاص داد اما در نهایت با همراهی کتابخانه ملی به چاپ رسید. مرحوم مشکات بدون هیچ چشمداشت مادی در حوزه اندیشه اسلامی کار میکرد.
وی ادامه داد: یکی از دلایل حفظ این سرزمین هویت ملّی آن است؛ البته در این مسیر بزرگانی وجود داشتند که با کارهایشان به حفظ هویت ملی و اسلامی کمک کردند. استاد مشکات یکی از این افراد است که در آثارش نگاه و دقتی ویژه به هویت بومی و دینی این سرزمین دارد.
پژوهشگر تاریخ و متون اضافه کرد: استاد مشکات سال 1319 قمری در بیرجند متولد شد. وی خانوادهایی خوشنام و تاجر داشت. استاد مشکات بعد از تحصیل در مدرسه سپهسالار به تدریس در این محل پرداخت و در ادامه در دانشگاه حقوق، سمت استادی گرفت.
سید صادق سجادی تصریح کرد: وی از همان ابتدای تحصیل به نسخ خطی علاقه فراوان داشت برای همین در این حوزه آثار بسیار خوبی خلق کرد. استاد مشکات همچنین دارای منصبهای اداری نیز بود.
وی در خاتمه سخنانش اعلام کرد: 140 رساله زیر نظر استاد مشکات در دانشگاه دفاع شد و نزدیک به 40 اثر نیز توسط استاد به نگارش درآمده است؛ البته برخی از این آثار هنوز چاپ نشده است و در اختیار فرزندان او قرار دارد.
نجفقلی حبیبی، پژوهشگر فلسفه و متون دیگر سخنران این مراسم نیز در سخنانی کوتاه تأکید کرد: وقتی دانشجوی لیسانس بودم، در دانشگاه الهیات استاد مشکات را زیارت کردم؛ وی مورد احترام ویژه اساتید بود و کتابهای زیادی نیز به دانشگاه اهدا کرد.
در خاتمه این جلسه فاطمه صدر، معاون پژوهش و منابع دیجیتال بیان کرد: کتاب «پرتو مشکاة» با مشکلات فراوان گردآوری شد اما خوشبختانه این امر در نهایت محقق شد. این کتاب قدمی مهم در پرداختن به اندیشههای اسلامی است.
انتهای پیام