به گزارش خبرنگار ایکنا، مراسم افتتاحیه نخستین رویداد فناوریهای نوین در احسان و نیکوکاری امروز، ۳۰ دیماه در محل کمیته امداد امام خمینی(ره) برگزار شد.
در ابتدای این مراسم، حبیبالله آسوده، معاون توسعه مشارکتهای مردمی کمیته امداد اظهار کرد: کمیته ماموریت کلانی به عنوان توانمندسازی تهیدستان دارد. برای این امر منابع دولتی و مردمی در کنار هم کمک میکنند تا این توانمندسازی پایدار شکل گیرد. در کنار بودجه دولتی، جذب منابع با خیر و برکت مردم جزو ماموریتهای مهم کمیته امداد است که در راستای آن هم ترویج احسان و هم جذب منابع مردمی باید انجام شود.
وی افزود: ماموریت جدی ما این است که منابع مردمی را با سرعت جمعآوری کرده و برای رفع نیاز محرومان هزینه کنیم. نکته بعدی دقت در انجام وظیفه است که برای این مسئله تغییر روشهای سنتی به فناوریهای نوین ضروری است. امروز در کمیته امداد تغییر پارادایم جذب منابع از روش سنتی با روش نوین انجام شده است.
آسوده بیان کرد: یکی از ویژگیهای برجسته کمیته امداد، همبستگی مدیران برای تحقق آرمانهای سازمانی است. این مسئله نشان از تفکر انسجامیافته همه مدیران در راستای مأموریت سازمانی است. موضوع مهم این است که همه در کنار یکدیگر به سمت تحقق برنامههای مختلف کمیته امداد حرکت کنیم.
وی اظهار کرد: اگر فرصت را در اختیار استانها قرار دهیم، میتوانند با استقلال کامل و زیر نظر ستاد مرکزی به ایدهپردازی و خلاقیت در امور مختلفی همچون فناوریهای نوین حرکت کنند. امروز در استانها ظرفیتهایی وجود دارد که میتوانند نوآوری نوین را شکل دهند. استانها میتوانند از ظرفیتهای دانشبنیان به خوبی استفاده کنند. امیدواریم رویکرد بهرهمندی از فناوریهای نوین در کمیته امداد با سرعت و دقت صورت گیرد و بتوانیم از ظرفیتهای شبکههای بانکی و دانشبنیان استفاده کنیم.
در ادامه، محمد حسنزاده، رئیس پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران نیز بیان کرد: همیشه موفقیت از آن خود ما نیست، بلکه کسانی در پشت صحنه هستند که در این مسئله تأثیر دارند. در جامعه نیز خیلی از افراد از مسیرهایی که برای آنها مشکل ایجاد شده و نیاز به امداد دارند، عبور کرده و از این وضعیت خارج شده و به توانمندی میرسند، اما باید بدانند، کسانی بودهاند که در مسیر امداد به ایشان کمک کردهاند.
وی افزود: کسانی که امروز به دنبال ایجاد ارتباط بین احسان و فناوریهای نوین هستند، مطمئن باشند افراد زیادی از این مسئله بهره خواهند برد و نزد پروردگار متعال ثواب زیادی خواهند داشت. مسئله مهم امروز، تحول دیجیتال و بهرهگیری از آن در امور مختلف به ویژه در امر خیر و احسان است.
حسنزاده گفت: اگر امروز به خوبی به مسئله تحول دیجیتال بپردازیم، در دنیای بعدی که به فراجهان و متاورس مشهور است، موفقتر خواهیم بود. ما باید امروز از فناوریهای اطلاعات و نوین برای امور مختلف جامعه به ویژه امور خیر و احسان بهرهگیری کنیم تا در این زمینه موفقتر باشیم.
وی با بیان اینکه تحول دیجیتال، دیجیتالسازی نیست، گفت: امروزه همه افراد در حال استفاده از فناوریها هستند و اگر در سازمانها در این رابطه صحبت میکنیم، باید بدانیم که مردم پیش از ما در این زمینه گام برداشتهاند. ریشه نیاز به تحول در این است که از نیاز به مسئله همگانی عبور کردهایم و لازم است تا در عرصه تحولی، نگاهی تحولی و بنیادی داشته باشیم تا تمام زیستبوم عرصه نیکوکاری را در مسیر اصلی خود توانمند کنیم.
حسنزاده اظهار کرد: تحول دیجیتال معمولا در زمره تغییرات برنامهریزی شده و منقطع از گذشته انجام میشود. اگر تحول در جامعه ایجاد شود، زیست پایدار به دست خواهد آمد وگرنه تحولات شکننده خواهند بود؛ لذا همه امور باید با تحولات دیجیتال همراه باشند که امداد نیز یکی از مهمترین این امور است. تحول دیجیتال ارتباط فراوانی با ارزشآفرینی دارد. اگر کمیته امداد بتواند از بودجههای دریافتی خود به خوبی بهره برده و به اندازه این بودجه در جامعه امداد ایجاد کند، به ارزشآفرینی دست پیدا خواهد کرد. تحول دیجیتال به دنبال حذف ورودیها برای ارزشآفرینی در جوامع است.
وی بیان کرد: تحول دیجیتال به مجموعهای از سیستمها گفته میشود که به یک سیستم منسجم و اثربخش تبدیل شده باشند. مدلهای زیادی برای تحول دیجیتال وجود دارد که در کمیته امداد باید یک مدل ترکیبی را در اختیار داشته باشیم. تحول دیجیتال از نگاه حکمرانی نیز موضوع بسیار مهمی است که باید به خوبی و با دقت فراوان مدنظر باشد.
حسنزاده تصریح کرد: براساس مدل تحولی، نهایتا مجموعهای از ارتباطات بین عوامل و بازیگران عرصههای مختلف مانند امداد و ... ایجاد میشود که در چنین زیستبومی مدلهای مختلف تصمیمگیری در نظر گرفته میشود. همانگونه که محیط فعالیت کسب و کار توانمند میشود، کمیته امداد نیز میتواند مددجویان را توانمند کند. این بدان معنا است که توانمندسازی در ادبیات تحول دیجیتال فقط معطوف به فعالیت در زمینه توانمندسازی مددجویان نیست و به توانمندسازی شهروندان، نهادها، ارتباطات و تعامل نیز بستگی دارد.
وی تصریح کرد: رویکردهای مبتنی بر راهبردهای تحول معمولا رشد کسب و کار، سودآوری کسب و کار و خلق کسب و کار جدید است که در کمیته امداد میتوانیم به نگاه مبتنی بر کسب و کار نوین تکیه داشته باشیم. البته در این زمینه و به ویژه در کمیته امداد باید با نگاه ترکیبی به این رویکردها بنگریم تا بتوانیم بهرهوری کافی را داشته باشیم. امروز به نظر میرسد که سیستم کمیته امداد به حد کافی بزرگ شده و باید در این زمینه با استفاده از تحول دیجیتال، همگرایی را جایگزین واگرایی کنیم.
وی بیان کرد: امروز با اضافه شدن دسترسی خیران به محملهای مختلف در فضای مجازی، ممکن است واگرایی صورت گیرد و کمیته امداد باید در این زمینه با بهرهگیری از فضای دیجیتال و تحول دیجیتالی خیران را جذب خود کند. اگر سطح آمادگی در سازمان وجود نداشته باشد، تحول دیجیتال به خوبی اجرا نمیشود و تاثیرات لازم را نخواهد داشت.
وی با بیان اینکه تحول دیجیتالی دستوری انجام نمیشود، گفت: زمانی که قابلیتهای سازمانی و نهادی وجود داشته باشد، میتوان به خوبی به سمت تحول دیجیتال حرکت کرد، اما این مسئله با دستور و نامه انجام نخواهد شد. امروز باید کاری کنیم که کمیته امداد از تحول دیجیتال به تحول مجازی نیز دست پیدا کند و بتواند با رهبری در فضای مجازی زمینه را برای بهرهگیری از خیران و نیکوکاران فراهم کند.
در ادامه این مراسم، سیدمحمدامین آقامیری، دبیر شورای عالی و رئیس مرکز ملی فضای مجازی نیز در سخنانی اظهار کرد: فضای مجازی امروز به یک جامعه تبدیل شده که بخشهای مختلفی در آن وجود دارد. این فضا برخی فرصتها را در اختیار ما قرار میدهد که اگر به خوبی به آنها بپردازیم، آینده را به خوبی رقم خواهیم زد.
وی ادامه داد: فضای مجازی برای ما فرصت توسعه عدالت در جامعه را به خوبی فراهم کرده است. این ظرفیت وجود دارد که با بهرهگیری از آموزش فضای مجازی، مقولههای مختلفی مانند آموزش و ... را به دورترین نقاط کشور برسانیم. هوش مصنوعی امروز این قابلیت را دارد که آموزش و تمرین با دانشآموزان را پیگیری کرده و آن را بهترین سطح ارتقا دهد.
آقامیری تصریح کرد: لذا فضای مجازی این ظرفیت را دارد که عدالت را افزایش داده و آحاد جامعه با سطح دسترسی بهتری به فعالیتهای خود بپردازند. بسیاری از کسانی که امروز تحت پوشش کمیته امداد قرار دارند، قابلیتهای فراوانی دارند که چنانچه فعال شوند، اصلا این افراد از پوشش کمیته خارج خواهند شد؛ لذا باید توانمندسازی را همچنان و با قوت پیگیری کنیم تا مشکلات محرومان حل شود.
وی بیان کرد: در آینده نزدیک سواد دیجیتال و آشنایی با فضای مجازی یکی از شاخصهای اصلی سطح سواد و بهرهمندی خواهد شد. شاید در ۱۰ سال آتی تغییر جدی در سطوح اجتماعی و تمکنی افراد داشته باشیم و باید در این زمینه افراد را به توانمندیهای دیجیتالی برسانیم تا بتوانند در این فضا به فعالیت بپردازند.
وی ادامه داد: حدود ۱۰ سال است که مدل جدیدی از اشتغال در دنیا مطرح شده که به آزادکاری معروف است. ویژگی ابتدایی این نوع اشتغال این است که باید برای مهارتهای مختلف برنامه داشته باشیم. نکته بعدی این است که اشتغال آزاد بیشتر در فضای داخل خانه ایجاد شده و میتوان از سکوهای مجازی برای انجام و آموزش آنها استفاده کرد.
آقامیری تصریح کرد: امروز حجم قابل توجهی از کسانی که در این حوزه کار میکنند، درآمدهای سرشاری از این روش کاری به دست آوردهاند. کمیته امداد نیز میتواند با توجه به مسئولیت اجتماعی که دارد، به این مسئله ورود کرده و آغازکننده این جریان باشد. این روش میتواند بسیاری از افراد را به درآمد پایدار رسانده و از زیر بار محرومیت خارج کند.
یادآور میشود، در پایان برگزاری این مراسم و با حضور سیدمرتضی بختیاری، رئیس کمیته امداد امام خمینی (ره) و دیگر مسئولان حاضر در جلسه، اولین نمایشگاه رویداد فناوریهای نوین در عرصه احسان و نیکوکاری افتتاح شد.