به گزارش خبرنگار ایکنا، نشست خبری پنجمین کنگره جهانی حضرت رضا(ع) با حضور حجتالاسلام و المسلمین سیدسعیدرضا عاملی؛ دبیر این کنگره، ظهر امروز 18 اردیبهشت در کتابخانه و موزه ملی ملک برگزار شد.
عاملی در این نشست اظهار کرد: این کنگره قدمت ۴۰ ساله دارد و سال ۶۲ اولین کنگره برگزار شد و رهبر حکیم انقلاب از سخنرانان کلیدی آن بودند. بعد از یک وقفه چند ساله امسال پنجمین کنگره را برگزار خواهیم کرد و در همین راستا پیشنشستهایی را در کشورهای مختلف برگزار کردیم. در این پیشنشستها امتدادی در میان شیعهشناسان، ایرانشناسان و علاقهمندان به فرهنگ اهل بیت(ع) در حوزههای مختلف شکل گرفت.
وی در ادامه خبر داد: عنوانی که برای کنگره پنجم انتخاب کردیم دیدگاهها و رویکرد تمدنی امام رضا(ع) به مسائل مختلف است که در قالب چند کنگره به صورت دو سال یک بار برگزار میشود. کنگره اول موضوعش «عدالت برای همه و ظلم به هیچ کس» است. ما امروز در غزه نزدیکترین جنایت که در دوره معاصر اتفاق افتاده را تجربه میکنیم. جنایتی که منجر به گرسنگی و آوارگی مردم شده است. رژیم صهیونیستی کشتار جمعی را به ماجرای هولوکاست منحصر میکند ولی باید سوال کرد آیا کشتار ویتنام، کشتار جمعی محسوب نمیشود؟ صد میلیون انسانی که از کشورهای آفریقایی به اروپا آورده شدند و مورد سوء استفاده قرار گرفتند کشتار جمعی محسوب نمیشود؟ همه اینها کشتار بوده است. اینها ظلم فراگیری است که مثال بارزش در غزه است. شما امروز امتداد عدالتخواهی را در جمع دانشجویان آمریکا و اروپا مشاهده میکنید. چند سال قبل که مقام معظم رهبری در نامهشان جوانان آمریکایی و اروپایی را خطاب کردند برخی گفتند چه کسی این نامه را میخواند ولی امروز ما این بیداری را میبینیم. بنابراین موضع کنگره عدالت است و از دید امام رضا(ع) به این موضوع مهم میپردازیم.
عاملی در ادامه گفت: اگر عدالت باشد همه چیز هست و اگر عدالت نباشد هیچ چیز نیست. از دو قرن پیش میزان نابرابری افزایش پیدا کرده است. در گذشته ۲۸ درصد از مردم موضوع نابرابری بودند ولی امروز به درصد ۸۵ رسیده. لذا کنگره تلاش میکند این موضوع را از جوانب مختلف بررسی کند.
وی افزود: همه ائمه عادل هستند ولی به امام رضا(ع) به جهت تحمیل ولایتپذیری لقب عادل حاکم دادند. امام رضا(ع) امام رئوف و حکیم است، امام مهربان است و این مهربانی را ۳۰ میلیون زائری که هر ساله به زیارت ایشان میروند احساس میکنند. در کنار رافت باید حکمت و عقلانیت و عدالت امام را فهم کنیم. امروز جهان در فهم عدالت نیازمند الگو است. عدالت مطلق در زمان ظهور اتفاق میافتد و حضرت حجت(عج) نظاموارهای تشکیل میدهد که کسی نمیتواند ظلم کند. عدالت به طور نسبی توسط حاکمان برقرار میشود ولی عدالت مطلق در زمان ظهور است.
وی تاکید کرد: سازمان بهداشت جهانی ۵ حوزه نیاز انسانی را بر شمرده است. حوزه اول غذاست. الآن نیمی از مردم جهان مشکل امنیت غذایی دارند. اگر در غزه ۵۰۰ هزار نفر در معرض فاجعه هستند وضعیت غذا در جهان نیز دچار چالش بزرگی است. حوزه دوم حوزه سلامت است. الآن ۲ میلیارد نفر مشکل تامین سلامت دارند و از این مسئله دردمند هستند. آب یک نیاز دیگری است که جمعیت زیادی از مردم جهان به آن دسترسی ندارند و طبق آمار جهانی ۲ میلیارد نفر به آب ایمن دسترسی ندارند. مسئله مسکن یکی دیگر از نیازها است. الآن یک میلیارد نفر از مردم جهان زاغهنشین هستند که در آینده به ۳ میلیارد میرسد و مشکل مسکن مشکل جدی است. مشکل مسکن فقط ناشی از توزیع منابع مالی نیست ناشی از ظلم است. مورد دیگر آموزش است. همه کودکان به آموزش نیاز دارند ولی ۲۴۴ میلیون کودک و نوجوان از آموزش برخوردار نیستند. در مسئله کودکآزاری و سوء استفاده جنسی بالاترین آمار متعلق به اروپا است و از هر ۵ کودکی که مورد سوء استفاده قرار میگیرند ۳ تا برای اروپا است. این را عرض میکنم که نشان دهم کنگره ناظر به مشکلات جهانی است و داعیه دارد فضایی به وجود بیاورد با این مظالم مقابله شود.
وی ادامه داد: این گزاره که «همه ما امام رضایی هستیم» عنصر اصلی سرمایه اجتماعی است. این سرمایه اجتماعی امید و باهمبودگی به وجود می آورد. امام رضا(ع) مرجعیت تمدنی و هویتی است. امام رضا(ع) عدالتش آنقدر عمیق است که در سلام کردن میفرمایند اگر کسی بین فقیر و غنی تفاوت ایجاد کند روز قیامت دچار عذاب میشود. با نگاه رضوی عدالت دامنه در حقوق انسان و امنیت اجتماعی پیدا میکند. این عدالت دنبال کشورگشایی نیست بلکه احترام همگان را تامین میکند. امیدواریم در این کنگره امتداد اجتماعی اندیشه رضوی را نشان دهیم.
وی خبر داد: برای این کنگره 20 نشست پیشبینی شده است. در مراسم افتتاحیه پیام تصویری رهبری پخش میشود و رئیس جمهور سخنران هستند. همچنین سه مرجع تقلید، آیات عظام مکارم شیرازی، سبحانی و جوادی آملی پیام کتبی خواهند داشت. در اختتامیه نیز برخی مسئولین سخنرانی خواهند داشت. این کنگره ۲۴ و ۲۵ اردیبهشت در مشهد برگزار میشود. این نکته را هم عرض کنم که در برگزاری پیشنشستهای کنگره در بیرون ایران هزینه نکردیم و همهاش داوطلبانه برگزار شد و سرمایه امام رضا(ع) موجب میشود کارها راحت جلو برود.
وی افزود: مهمترین شاخصه کنگره امسال بین المللی بودن است. دیگر اینکه به مهمترین نیاز جهان امروز یعنی عدالت و مهمترین چالش که تبعیض است پرداخته شده است. این کنگره عمیق است و توانسته با مشارکتکنندگان ارتباط محتوایی برقرار کند. همچنین کنگره بدون کاغذ است و هیچ کاغذی چاپ نکردیم و به صورت الکترونیک تولیدات کنگره در اختیار علاقهمندان گذاشته میشود.
همچنین، در ابتدای نشست عبدالحمید طالبی؛ رئیس سازمان علمی و فرهنگی آستان قدس در خصوص برنامههای دهه کرامت اظهار کرد: براساس فرمایشات مقام معظم رهبری در ابتدای سال جدید، ما با سه محور برنامههایی را تدارک دیدیم و شعار محوری «با شما سربلندیم» را برای برنامههای امسال انتخاب کردیم. برنامه هماهنگی در این دهه برگزار خواهیم کرد و ۳۸۰ برنامه با تمرکز بر حرم مطهر امام رضا(ع) برنامهریزی شده که از ۲۱ تا ۳۱ اردیبهشتماه برگزار میشود.
وی در پایان افزود: بارزترین فعالیت در عرصه علمی کنگره امام رضا(ع) است و بعد از آن کاروانهای «زیر سایه خورشید» که در آن خادمان از مشهد به شهرها سفر میکنند و زیارت از دور را برای مردم اجرا میکنند. اختتامیه جشنواره گنجینه مهر نیز در این دهه برگزار میشود. همچنین رونمایی از تازههای نشر انتشارات به نشر را خواهیم داشت. علاوه بر این رویداد بعدی اهدای ۲۰ هزار نسخه کتاب به کتابخانههای کشور است و در کنار آن خدمات مختلف اجتماعی و تبلیغی ارائه میشود و امیدواریم شادی مؤمنانه با پیوست علمی و فرهنگی تقدیم مردم کنیم.
انتهای پیام