به گزارش خبرنگار ایکنا، نشست خبری هفته ملی جمعیت با حضور حسین فرشیدی، معاون بهداشت وزارت بهداشت؛ صابر جباری، مسئول دبیرخانه قرارگاه جوانی جمعیت وزارت بهداشت امروز شنبه ۲۲ اردیبهشت ماه در وزارت بهداشت برگزار شد.
فرشیدی، با اشاره به فعال شدن قرارگاه جوانی جمعیت در وزارت بهداشت، گفت: از ۷۳ قانون مرتبط با جوانی جمعیت ۴۳ قانون مستقیما مربوط به وزارت بهداشت است.
وی با اشاره به اینکه بیش از ۹۵ درصد وظایفمان را طبق قانون انجام دادهایم، گفت: مهمترین کار در رابطه با جوانی جمعیت، کار فرهنگی است و در ادامه مسئله اقتصاد مطرح است. امکان ندارد حتی اگر اقتصاد بهبود پیدا کند بدون کار فرهنگی مشکل جوانی جمعیت حل شود.
فرشیدی با ابراز خرسندی از توقف سقوط آزاد کاهش موالید در کشور پس از اجرای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت گفت: ۲۰ تا ۲۴ سال سنی است که انتظار داریم در این سن بارداری و تولد فرزند صورت گیرد و آمارها نشاندهنده افزایش تولد کودکان در این سال است که نشان میدهد مادران ما جوان شدهاند. همچنین ۲۵ تا ۲۹ سال نیز باروری افزایش داشته است. باروری در این سنین عوارض کمتری دارد و باعث میشود باروریهای بعدی نیز راحتتر صورت گیرد. در واقع علاوه بر افزایش باروری سوم، زایمان چهارم و پنجم نیز افزایش داشته است.
کاهش 8.7 درصدی ثبت ازدواج
جباری نیز گفت: ۳۲ هزار بهورز و ۲۲ هزار مراقبان سلامت داریم که خدمات مرتبط با ازدواج، فرزندآوری و ترغیب فرزندآوری را انجام میدهند. ۱۳ هزار و ۸۰۹ نفر از این تعداد ماما هستند که در بلوکهای درمان ناباروری، زایمان و ... ارائه خدمت میکنند.
وی افزود: هشت ممیز هفت دهم درصد کاهش ثبت ازدواج داریم و روز به روز جمعیت جوان ما که در سن ازدواج هستند، کمتر میشود. ثبت طلاق در ۱۴۰۲ نسبت به سال قبل کاهشی بوده و ۲۰۱۴۸۶ هزار طلاق صورت گرفته که نسبت به سال قبل سه درصد کاهش داشته است.
جباری ادامه داد: در کشور ۴۶۲ مرکز آموزش هنگام ازدواج داریم. شورای عالی انقلاب فرهنگی اخیرا اموزش قبل از ازدواج را ارزیابی کرد که نشان میدهد ۹۸ درصد کلاسها حضوری برگزار شده و ۹۰.۳ درصد زوجین از این کلاسها اعلام رضایت کردهاند و ۶۰ درصد زوجین از مناسب بودن زمان کلاسها راضی بودند و افزایش آگاهی زوجین محقق شده است.
مسئول دبیرخانه قرارگاه جوانی جمعیت وزارت بهداشت افزود: ۱۱۳ عنوان خدمت به مادران باردار به صورت رایگان ارائه میشود. خوابگاههای متاهلی نیز ۲۶ درصد افزایش داشته است. وامهای دانشجویان متاهلان افزایش داده شده است. پذیرش دستیار رشته زنان و مراکز درمان ناباروری نیز افزایش داده شده است.
وی همچنین گفت: اکنون در کل کشور با عناوین مختلف ۴۴۴ گروه مردمی داریم که در بخش مردمیسازی جوانی جمعیت با وزارت بهداشت همکاری میکنند.
تجلیل از خانوادههای دارای بیش از سه فرزند
جباری درباره برنامههای هفته جوانی جمعیت گفت: تجلیل از خانوادههای باشکوه که بیش از سه فرزند دارند، افتتاح خوابگاه متاهلی، بازدید از اهدای وام ازدواج، برگزاری همایش۶۰ امام جمعه، فرماندار، فرمانده بسیج و ... برای تدوین الگوی بومی جوانی جمعیت برگزار میشود.
کریمی، معاون درمان وزارت بهداشت نیز اقدامات این معاونت را تشریح کرد و گفت: فعالیت معاونت درمان در حوزه ناباروری است، چون در گذشته سیاست کنترل جمعیت بود خدمات ناباروری بیمه نبود که با تغییر قانون ۸۷ مرکز درمان ناباروری سطح دو فعال شده که قبل از این دولت اصلاً مراکز ناباروری سطح دو فعال نبوده و درمان این مراکز با موفقیت ۳۰ درصدی همراه بوده است.
وی ادامه داد: ۱۲۶ مرکز تخصصی سطح سه نیز داریم که ۵۰ مرکز دولتی است. ۹۰ درصد هزینههای سرپایی و بستری درمان ناباروری تحت پوشش بیمه است و ۳۳ خدمت جراحی درمان ناباوری اخیرا تحت پوشش بیمه قرار گرفت.
کریمی همچنین اعلام کرد: در مراکز ناباروری سطح سه یک میلیون ۱۰۰ هزار مراجعه وجود داشته که ۱۱۲ هزار و ۶۰۳ مورد ای وی اف انجام شده که ۳۶ هزار و ۹۳ مورد مثبت شده است. تدوین دستورالعمل اهدای تخمک در دستور کار است که قانون آن تدوین و ابلاغ خواهد شد. همچنین ۳۳ هزار و ۸۱۰ زایمان سال گذشته در مراکز دولتی کاملا رایگان انجام شده و مراکز زایمان بیدرد نیز توسعه پیدا کرده است.
کشور را به سمت افزایش سن ازدواج نبریم
فرشیدی در پاسخ به سوال خبرنگار ایکنا که سؤال کرد آیا با اجرای قانون جوانی جمعیت و کاهش غربالگری شاهد افزایش تولد کودکان معلول بودهایم، گفت: در سال ۱۴۰۲ مراقبت از مادران باردار افزایش پیدا کرده است یعنی مادر و جنین تحت مراقبت قرار دارند. آمار و ارقام نشاندهنده افزایش موارد تولد کودکان با بیماری ژنتیک نبوده است.
جباری نیز گفت: ۲۰۰ هزار غربالگری کاهش یافته اما افزایش ثبت ناهنجاری هنگام تولد نداشتهایم.
کریمی در خصوص اینکه آیا برای ذخیره تخمک و اسپرم برای کاهش خطر ناباروری در سنین بالاتر اقداماتی صورت میگیرد، گفت: نگهداری و ذخیره تخمک و اسپرم در کشور وجود دارد و افرادی که سرطان دارند و شیمیدرمانی میشوند از این خدمت استفاده میکنند، اما اینکه این اقدام جایگزین تشویق دختران و پسران برای ازدواج بههنگام باشد، غلط است و نباید کشور را به این سمت ببریم که سن ازدواج بالا برود و دختران و پسران ذخیره اسپرم و تخمک داشته باشند.
جباری نیز در همین زمینه گفت: برای دختران زیر ۳۰ سال که مبتلا به سرطان هستند یا شیمی درمانی میشوند خدمات فریز تخمک تحت بیمه قرار خواهد گرفت.
ایران در خاورمیانه بدترین وضعیت باروری را دارد
کریمی درباره شکایت از معیشت پزشکان جوان گفت: وزارت بهداشت تسهیلاتی برای این پزشکان در نظر گرفته است. طبق قانون مجلس این پزشکان باید طرح خود را بگذرانند و ما باید شرایطی فراهم کنیم که با رضایت بروند. بر همین اساس غیر از حقوق یک بسته ماندگاری در مناطق محروم پرداخت میشود و به ازای هر یک روز ماندگاری در مناطق محروم یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان حق ماندگاری پرداخت کردهایم. همچنین یک حق مقیمی در نظر گرفتهایم که به ازای هر شب بیش از سه میلیون به آنها پرداخت میشود و تعرفه بخش دولتی و خصوصی نیز همسان شده است. حق ویزیت نیز افزایش داده شده است.
فرشیدی اعلام کرد: ایران در خاورمیانه بدترین وضعیت باروری را دارد ولی در جهان در میانه جدول هستیم و کشورهایی هستند که شرایط پیری جمعیت آنها وخیمتر است.
انتهای پیام