تابآوری یکی از مهمترین مهارتهایی است که هر کودک و نوجوان باید آن را آموزش ببیند تا در زندگی روزمره از این مهارت استفاده کند.
خبرگزاری ایکنا بنابر رسالت رسانهای خویش، اقدام به آموزش مهارت تابآوری ویژه نوجوانان کرده و طی انتشار درسگفتارهایی با تدریس لیلا افضلی، روانشناس حوزه کودک و نوجوان، به این موضوع پرداخته است.
در پنجمین درسگفتار موضوع «شناسایی احساسات» را میخوانیم و مشاهده میکنیم.
در درس گفتار قبلی درباره مهارت بسیار مهمی که باعث افزایش تابآوری میشود با یکدیگر صحبت کردیم که اسم آن مهارت، مسئولیتپذیری بود. اگر در یاد داشته باشید گفتیم که ما مسئول افکار، احساسات یا رفتارهای خودمان هستیم و بسیار مهم است که بدانیم که دیگران مسئول رفتار و احساسات و رفتار ما نیستند.
باید در مرحله اول احساسات خودمان را بشناسیم. تعداد محدودی احساس داریم؛ مثلاً وقتی از نوجوانان میپرسیم که چند احساس داریم خیلیها نمیتوانند کامل جواب دهند و پاسخ میدهند که ما شادیم، احساس غمگین بودن داریم، خشم داریم و... ولی باید بدانیم که ما احساسات زیادی داریم که در دو طبقه مثبت و منفی یا احساسات خوشایند ناخوشایند تقسیمبندی میکنیم.
احساس مثبت یا خوشایند مثل شادی، لذت، افتخار، هیجانزدگی و… دسته دوم احساسات منفی یا ناخوشایند مثل ترس، خجالت، غم، شرم و… هستند؛ چیزی که به ما یاد دادهشده این است که احساس منفی بد است و ما نباید درباره آن صحبت کنیم یعنی اگر میخواهم یک سؤالی را در کلاس درس پاسخ دهم، بعضیوقتها خجالت میکشم و اگر به معلم خود بگویم خجالت میکشم معلم ناراحت میشود و میگوید چرا خجالت میکشی؟ نباید خجالت بکشی بهخاطر همین معمولاً سعی میکنیم که احساسات منفی را مطرح نکنیم چون اگر مطرح کنیم انسان متفاوتی خواهیم بود.
نباید این احساسات منفی را داشته باشیم مثلاً اگر من بگویم میترسم یعنی آدم ضعیفی هستم اما باید توجه کنیم که بسیار مهم است که بدانیم احساسات چه منفی و چه مثبت، چه خوشایند و چه ناخوشایند، مهم و با ارزش هستند؛ باید آنها را بشناسیم و بتوانیم آنها را مطرح کنیم.
احساس ترس به ما امنیت میدهد مثلاً من اگر نترسم کارهایی میکنم که آسیبهای بسیار جدی به خودم و دیگران وارد میکند؛ پس ترس خوب است چون به من احساس امنیت میدهد؛ بنابراین احساسات را باید بشناسیم و بتوانیم آنها را به شکل صحیح مطرح کنیم.
کتابهای بسیاری داریم که با کمک آنها میتوانیم احساسات را یاد بگیریم و در رابطه با احساسات مطالعه کنیم؛ کتابهای مختلفی که به ما احساسات را میشناسانند؛ بنابراین اول باید احساسات را بشناسیم و بتوانیم آنها را از همدیگر جدا کنیم.
یکی از مهارتهای بسیار مهم که در تابآوری به ما کمک میکند و در بعد مسئولیتپذیری وجود دارد؛ شناسایی احساسات است پس ما در مرحله اول باید بتوانیم بر روی احساسات خود اسم بگذاریم و بتوانیم آنها را به شکل درست مطرح کنیم یعنی بتوانم در خانه به پدر و مادر بگویم که شما از اینکه اینگونه با من صحبت میکنید عصبانی میشوم. پس این بسیار مهم است که من بتوانم احساسات خود را بشناسم و آنها را به شیوه درست مطرح کنم.
در درس گفتار بعدی میخواهیم درباره یک مهارت بسیار مهم در تابآوری بهنام جهتگیری مثبت یا خوشبینی با هم صحبت میکنیم.
انتهای پیام