تابآوری یکی از مهمترین مهارتهایی است که هر کودک و نوجوان باید آن را آموزش ببیند تا در زندگی روزمره از این مهارت استفاده کند.
خبرگزاری ایکنا بنابر رسالت رسانهای خویش، اقدام به آموزش مهارت تابآوری ویژه نوجوانان کرده و طی انتشار درسگفتارهایی با تدریس لیلا افضلی، روانشناس حوزه کودک و نوجوان، به این موضوع پرداخته است.
در ششمین درسگفتار موضوع «جهتگیری مثبت» را میخوانیم و مشاهده میکنیم.
در درس گفتار ششم میخواهیم درباره خوشبینی و احساسی که نسبتبه اتفاقاتی که برایمان میافتد صحبت کنیم. در درس گفتار قبلی درباره احساسات باهم صحبت کردیم و انواع احساسات مثبت و منفی، خوشایند و ناخوشایند را شرح دادیم.
امروز میخواهیم درباره خوشبینی باهم صحبت کنیم. خیلی اوقات برای ما پیش میآید که اتفاقات خیلی خوبی را تجربه نمیکنیم یعنی مثلاً وارد مدرسه میشویم و میشنویم که دوستمان پشت سرمان درباره ما صحبت کرده است و این مسئله باعث میشود که احساسات و هیجانات منفی بسیار زیادی را مثل خشم و نفرت تجربه کنیم.
وقتی این احساسات را تجربه میکنیم رفتارهایی که بهدنبال این احساسات میآیند رفتارهای نامتناسبی هستند که به ما آسیب میزند. یادمان باشد که خوشبینی یکی از مهارتهای بسیار مهم برای تابآور شدن ماست؛ یعنی بتوانیم جنبه مثبت اتفاقاتی که برای ما رخ میدهد را هم ببینیم. باید بررسی کنیم که آیا به غیر از موارد منفیای که در این اتفاق رخ داده است میتوانم به چیز دیگری اشاره کنم؟ باید نکته دیگری از این اتفاق را برای خود پیدا کنم که نگاه منطقیتری داشته باشم.
وقتی ما درباره خوشبینی صحبت میکنیم اصلاً منظورمان این نیست که وقتی در حال غرق شدن هستیم بگوییم غرق نمیشویم بلکه میخواهیم بگوییم که هر اتفاقی که برای ما رخ میدهد معمولاً درسی برای ما دارد که این درس بسیار مهم است چون آن درس بر روی انتخابهای بعدی ما تأثیر میگذارد.
متأسفانه ما نوجوانان و بچهها در موقعیتهای مختلف با توجه به سنمان افکار منفی زیادی را تجربه میکنیم و این افکار منفی باعث میشود که بهدنبال آن هیجانات ناخوشایندی را تجربه کنیم که روی رفتار ما تأثیر میگذارد. یک مهارت بسیار مهم که باید یاد بگیریم این است که افکارمان را بررسی کنیم؛ یعنی وقتی رخدادی برای ما اتفاق میافتد باید بررسی کنیم که از چه چشمانداز دیگری به غیر از نگاهی که برای ذهن و مغز ماست میتوانیم به این رخداد نگاه کنیم؟ این اتفاق چه چیزی میخواهد بگوید؟ چگونه میتوانم تجزیه و تحلیل کنم؟ از چه زاویه دیگری میتوانم به آن نگاه کنم که در آن صرفاً منفیبینی نباشد؟
وقتی ما افکار خود را بررسی میکنیم و درستی و نادرستی آنها را با همدیگر یا با خودمان به چالش میکشیم، باعث میشود تا رفتاری که از خودمان نشان میدهیم، بهدور از هیجان و متناسب با انتخابمان باشد تا نه به خودمان و نه به دیگران آسیب نزند.
بنابراین این مهارت میتواند به من کمک کند تا در زندگی موفق باشم و بتوانم تجربه، احساسات و هیجانات منفی را با رفتارهای متناسب برای خود بازسازی کنم. بسیار مهم است که مراقب باشیم که این افکار منفی که در مرحله اول ناخودآگاه ظهور میکنند و من در آن هیچ نقشی ندارم نتواند مرا مدیریت کند بلکه من بتوانم آن را مدیریت کنم.
در درس گفتار بعدی میخواهیم درباره یک مهارت بسیار مهم در تابآوری بهنام جهتمندی یا جهتگیری آینده همصحبت شویم.
انتهای پیام