به گزارش ایکنا؛ سلامت جزء مؤلفههای اصلی زندگی انسانها به حساب میآید. حفظ سلامت جامعه نه تنها یک مسئولیت فردی به حساب میآید، بلکه مسئولیتی اجتماعی است و تمام اعضای جامعه در برابر این مؤلفه مسئول هستند. در همین راستا سازمان جهاددانشگاهی علوم پزشکی تهران با توجه به ضرورت «سلامت»، طرح «پایش و ارتقای سلامت اعضای جهاددانشگاهی» را در سال جاری برگزار خواهد کرد. این طرح اهدافی چون، آگاه کردن نیروی انسانی جهاددانشگاهی از خطرات سلامت و ارائه راهکارهای شخصیسازی را دنبال میکند. به این منظور، اعضا مورد معاینه و آزمایش قرار گرفته و متناسب با سن آنها ارزیابیهای پاراکلینیکی به عمل خواهد آمد.
در همین راستا با محسن فاتح، معاون پژوهشی سازمان جهاددانشگاهی واحد علوم پزشکی تهران گفتوگو کردهایم.
فاتح درباره طرح «پایش و ارتقای سلامت اعضای جهاددانشگاهی» گفت: این طرح قرار است در چند مرحله با انجام بررسیهای مختلف انجام میشود، یکسری از آنها اقداماتی مانند نمونهگیری خون، شنواییسنجی، نوار قلب، بررسیهای تنفسی، بیناییسنجی و ... است که در محل مراکز و سازمانها اتفاق میافتد.
وی افزود: مرحله دوم شامل اقداماتی است که در کلینیک و مرکز انجام خواهد شد، در واقع یکسری خدماتی است که نیاز به ابزار دارد، مرحله سوم مرحلهای است که مربوط به اقداماتی نظیر رادیوگرافی، سونوگرافی و معاینات تخصصی است که در مجموعه خاص خود انجام میشود و مرحله چهارم بازخورد این اطلاعات است. یعنی تمام اطلاعاتی که در سه مرحله اول جمعآوری میشود، تجزیه و تحلیل خواهد شد و متناسب با شرایط هر فرد، یک فایل برای آن طراحی و به صورت شخصی به فرد بازخورد داده میشود که در مراحل بعدی پیشبینی شده است که تیم پایش با افراد همراه باشد و فرآیند ارتقای سلامتی که مدنظر است، اتفاق بیفتد.
فاتح با تأکید بر اینکه این طرح مقطعی نیست و مسیر سلامت تا انتها طی و به برنامههای پایش آتی متصل خواهد شد، بیان کرد: برای اجرای این طرح در استانها، جدول زمانی طراحی شده است که براساس امکانسنجی از استانها خواهد بود، چراکه برخی استانها از امکاناتی خوبی برخوردار هستند و این مراحل میتواند در استانها انجام شود. مسئله مهم این است که همه استانها را با یک پروتکل پیش ببریم و آنچه در مرکز علوم پزشکی تهران قرار است انجام شود، در سایر استانها نیز انجام شود و پس از همسانسازی پروتکلها، بازخورد دادههای جمعآوری شده، دریافت خواهد شد.
وی درباره اجرای طرح در مناطقی که از امکانات مناسب برخوردار نیستند، بیان کرد: فرم بررسیها و آزمایشاتی که در نظر گرفته شده است، به نحوی است که این امکان وجود داشته باشد، در سایر مناطق کشور نیز بتوان آنها را اجرا کرد.
فاتح با بیان اینکه در پایش سلامت نمیتوانیم کار را متوقف کنیم، گفت: در صورتی که فردی حین پایش سلامت به مسئله حادی برخورد کند، توقف نمیکنیم که طرح به اتمام برسد و بعد بررسیهای فرد انجام شود، اگر نیاز به بررسیهای تخصصی باشد، طبیعی است که توصیه و پیشنهاد تخصصی برای آن انجام میشود و حتی امکان دسترسی به امکانات تخصصی برای آن در صورتی که در آن شهر و استان فراهم نباشد، به استان نزدیکتر ارجاع داده میشود. حتی ممکن است فرد نیاز به اقدام مداخلهای در مرکز تخصصی داشته باشد که این کار انجام خواهد شد.
وی یادآور شد: در پایش سلامت، سلامت پایه ارزیابی میشود که ارزشمند است؛ چراکه وقتی فرد زودتر متوجه مشکل سلامتی خود باشد، میتواند اقدام درمانی به موقع انجام دهد و این نکته مهم پایش سلامت است.
معاون پژوهشی سازمان جهاددانشگاهی واحد علوم پزشکی تهران با اشاره به بازه زمانی اجرای این طرح افزود: جدول زمانی برای اجرای این طرح پیشبینی شده است و چون قرار است این طرح در جهاددانشگاهی اجرا شود و مجری آن معاونت پشتیبانی جهاددانشگاهی است، جدول زمانی در نظر گرفته شده تا فرآیند کاری مجموعهها مختل نشود و این طور نیست که وارد یک مجموعه شویم و آن را تعطیل و این طرح را اجرا کنیم. ممکن است طرح پایش در یک مجموعه طی چند روز انجام شود که فاز اول آن برای اعضای تماموقت جهاددانشگاهی است و براساس آن برنامهریزیها انجام شده و مراحل بعدی برای نیروهای دیگر قابل اجراست.
وی تصریح کرد: بحث پایش سلامت موضوعی نیست که ویژه یک جمعیت خاص باشد، بلکه در همه دنیا شناختهشده است و اجرا میشود و سازمانها برای اینکه نیروهای انسانی خود را که بزرگترین سرمایه آنهاست، بتوانند حفظ کنند، این طرح یک ضرورت است و در مراکز خصوصی و سازمانهایی که میخواهند سطحی از رفاه را برای جمعیت شاغل خود ایجاد کنند، اقدام به اجرای این طرح میکنند. چراکه با ارتقای سلامت میتوانیم کیفیت و کمیت زندگی افراد را ارتقا دهیم و این یک وظیفه است و هر سازمانی آن را برعهده داشته و موظف هستند در کنار معیشت افراد، سلامت آنها را نیز تأمین کنند.
فاتح گفت: طرح پایش سلامت یک کار تشریفاتی و زائد نیست و وظیفه هر سازمانی است، اما چون برای انجام این وظیفه، اختصاص هزینه، زمان و برنامهریزی ضروری است؛ از این رو ممکن است مورد غفلت قرار گیرد.
وی ادامه داد: برآورد هزینه براساس خدمت تعریف شده است که براساس تعرفههای درمانی و تشخیصی، هر فرد حدود ۲ تا ۳ میلیون تومان برآورد شده است که در جمعیت آقایان و خانمها قدری متفاوت است و تستهایی برای بانوان وجود دارد که باعث میشود هزینهها قدری افزایش یابد.
معاون پژوهشی سازمان جهاددانشگاهی واحد علوم پزشکی تهران در پایان گفت: امیدواریم با همکاری و مساعدت همه همکاران در جهاددانشگاهی بتوانیم این طرح را به خوبی اجرا کنیم. واحد علوم پزشکی تهران اجرای این طرح را برعهده دارد، اما موفقیت در چنین برنامههایی با همراهی و همدلی همه مجموعه اتفاق میافتد و مزایا و محاسن آن به همه اعضا برمیگردد.
انتهای پیام