جلسه بررسی صلاحیت و اخذ رأی اعتماد وزرای پیشنهادی دولت چهاردهم در حالی در هفته جاری در صحن علنی مجلس شورای اسلامی در حال برگزاری است که فهرست پیشنهادی واکنشهای متفاوتی در میان شخصیتهای سیاسی در پی داشت.
ترکیب وزرای پیشنهادی، فراجناحی عمل کردن رئیسجمهور در کابینه، بیطرف عمل کردن نمایندگان مجلس در بررسی صلاحیت وزرا، اخذ رأی اعتماد و همچنین عمل رئیس دولت چهاردهم بر تشکیل کابینه بر شعار وفاق ملی در اعلام فهرست وزرای پیشنهادی از جمله موارد قابل تأمل است.
در این راستا حسین کنعانیمقدم، کارشناس مسائل سیاسی در گفتوگو با ایکنا، با تاکید بر اینکه دولت وفاق ملی نیاز امروز جامعه است به ضرورت و الزامات وفاق ملی برای حل مشکلات جامعه پرداخت و گفت: در قاموس سیاسی مباحثی چون وحدت، انسجام، آشتی ملی، وفاق ملی، دولت ائتلافی، دولت فراجناحی و امثال آن مطرح شده است که عمدتا سیاستمداران آن را متناسب با سلایق خود مطرح میکنند.
بیشتر بخوانید:
وی با اشاره به اینکه وفاق ملی یعنی همراهی و یکدلی با مردم ادامه داد: آنچه در دولت حائز اهمیت است، این موضوع است که دولتمردان در کابینه مظهر وفاق، همدلی، همراهی و همافزایی باشند. اگر این اتفاق بیافتد، مردم نیز به تبعیت این وحدت و انسجام که میبینند تلاش میکنند تا شرایط را به این سمت و سو ببرند.
کارشناس مسائل سیاسی با تاکید بر اینکه افرادی که در کابینه حضور دارند باید منافع ملی را اولویت نخست خود قرار دهند، بیان کرد: اگر قرار باشد دولتمردان با یکدیگر در حال تسویهحسابهای سیاسی باشند آن هنگام «النّاس علی دین ملوکهم» مردم نیز چندان رغبتی به انسجام پیدا نخواهند کرد.
کنعانیمقدم اظهار کرد: باید مفهوم وفاق ملی بیش از پیش تشریح شود و با الفاظ بازی نشود. آیا دولت وحدت ملی یا وفاق ملی، در بردارنده این پیام برای مردم است و مردم در رفتار دولتمردان، چنین مسائلی را خواهند دید؟ اگر قرار باشد، درون دولت به دلایل مختلف و متعدد چون عدم انجام کار حزبی و تشکیلاتی، شاهد تنشها و تسویهحسابهای سیاسی باشیم، مردم نیز چندان رغبتی به همراهی با دولت ملی نخواهند داشت.
وی با اشاره به سخنان رئیسجمهور در جلسه بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی که معطوف به چینش کابینه بدون در نظر گرفتن جهتگیری سیاسی و بهرهمندی از ظرفیت تمام جناحها بود، گفت: در کشور ما معمولاً احزاب دولتساز نیستند و دولتها هستند که احزاب سیاسی را شکل میدهند، لذا همیشه با این مشکل روبهرو هستیم. دولتی که بر سر کار میآید تازه میخواهد تمرین کنند که چگونه کار کند و برنامههایشان نیز قاعدتا در تزاحم با یکدیگر قرار میگیرد، اینکه فکر کنیم هر چه دلمان خواست همان میشود، اینطور نیست. رئیسجمهور محترم قطعاً راه سختی را در پیش دارد.
کنعانیمقدم اظهار کرد: هنگامی جناحهای سیاسی، نمایندگانی را در هیئت دولت داشته باشند، تلاش میکنند تا به سمت و سویی حرکت کنند تا رضایت آن جناح یا حزب سیاسی را تأمین کند و اگر تامین نشود، ممکن است با استعفا یا مشکلات اجرایی در کشور روبهرو شویم. رئیسجمهور در این باره باید بیشتر دقت کند.
کارشناس مسائل سیاسی با تأکید بر اینکه نیازمند دولت کارآمد و فهیم هستیم نه یک دولت سیاسی تصریح کرد: همیشه دولتهایی که دنبال مسائل سیاسی بودند، کار در اولویت بعدی آنها قرار گرفته است و هزینه آن را مردم پرداخت کردهاند. بنابر این رئیسجمهور باید به دولت غیر سیاسی بپردازند.
وی درباره نقش مجلس در رای اعتماد به وزرای پیشنهادی بدون سوگیری سیاسی افزود: نمایندگان مجلس باید هفت توصیه مقام معظم رهبری به رئیسجمهور و دولت جدید در مراسم تنفیذ را ملاک عمل قرار دهند و صلاحیتها را بررسی کنند و رقابتهای سیاسی را کنار بگذارند و اگر فردی میتواند با حضور در کنار رئیسجمهور، مشکلات مردم را حل کند، به وی رأی دهند.
کنعانیمقدم در پایان گفت: همچنین نمایندگان، فرصت دارند، اگر در طول مسئولیت وزرا، توانایی و صلاحیتهای لازم، مطابق انتظارات را نداشتند از سؤال و استیضاح استفاده کنند؛ گرچه دوره آزمون و خطا تمام شده است و ما فرصت آزمون و خطا نداریم.
گفتوگو از سمیرا انصاری
انتهای پیام