به گزارش خبرنگار ایکنا، حسین فرشیدی، معاون بهداشت وزارت بهداشت در همایش ملی روز جهانی پیشگیری از خودکشی که امروز دوشنبه ۱۹ شهریورماه به همت سازمان امور اجتماعی و مؤسسه خانواده اسلامی و تربیت معنوی خاتم و با همکاری دستگاههای اجرایی و تشکلهای مردمی در سالن وزارت کشور برگزار شد با تأکید بر اینکه وظیفه اول ما ایجاد امید است و اگر امید به فردا نداشته باشیم اقداماتی مثل خودکشی رخ خواهد داد، گفت: باید به هر شکلی که شده امید در افراد ایجاد شود.
وی اعلام کرد: آمار مرگ و میر اقدام با خودکشی در جهان بالاست و ۷۰۰ هزار نفر سالیانه در جهان در اثر این مسئله فوت میکنند. عوامل مختلف فرهنگی، اجتماعی، بیولوژیکی و ... در این مسئله مؤثر هستند و باید تمام مسائل منجر به این تفکر بررسی شود تا از آن پیشگیری به عمل آید.
فرشیدی افزود: اکنون در سطح دنیا بین افراد ۱۵ تا ۲۹ سال رتبه سوم مرگ و میر مربوط به خودکشی است و نحوه انعکاس موارد خودکشی در رسانه کار بزرگ روانشناسانه و علمی نیاز دارد اما متاسفانه اگر شخصیتهای معروف دست به این اقدام بزنند موجی از اخبار آن را در رسانهها شاهد میشویم.
وی با اشاره به اینکه سازمان بهداشت جهانی عمده خودکشیها در رده سنی 15 تا 29 سال را در کشورهایی با درآمد کم و جمعیت زیاد گزارش کرده است، گفت: در کشورهای اسلامی عمدتاً آمار اقدام به خودکشی نسبت به کشورهای دیگر کمتر است، زیرا فرهنگ اسلامی یکی از عوامل مهم شمرده میشود، اما متاسفانه سرعت تغییر زندگی در کشورهای اسلامی هم بالاست و با فضای مجازی کنترل نشده و فیلم و ... این فرهنگ در حال تضعیف است و به سرعت به سوی فرهنگی میرویم که باید در آن زندگی کنیم تا آسیبهای آن را ببینیم.
معاون بهداشت وزارت بهداشت با اشاره به شعارهایی که سازمان بهداشت جهانی برای روز جهانی پیشگیری از خودکشی مطرح میکند، گفت: مهمترین بخش شعارها این است که حتما فرصتی برای گفتمان بین کسی که افکار خودکشی دارد با کسانی که میتوانند در کنار او قرار گیرند برقرار شود که این افراد اول اعضای خانواده هستند و بعد افرادی که ما میتوانیم برای کمک آموزش و ارائه دهیم.
فرشیدی با تأکید بر اینکه باید زمینه گفتار را فراهم کنیم، به روشهای معمول خودکشی در جهان اشاره کرد و گفت: برخی سموم نباید در اختیار عموم باشد و نهادها با همکاری هم باید محدود کردن دسترسی به سموم را محقق کنند که این کار نیازمند همکاری بین بخشی است.
وی با اشاره به انتشار گسترده اخبار خودکشی و این مسئله که انتشار این اخبار موجب میشود جامعه به این نتیجه برسد که خودکشی در میان برخی اقشار رایج است، گفت: در نُرم جهانی میزان خودکشی در پزشکان و برخی گروههای پزشکی بیش از سایر مشاغل و متأسفانه این آمار رو به افزایش است. البته برخی از کشورها موفق به توقف رشد آمار خودکشی و تا حدودی کاهش آن شدهاند.
فرشیدی تصریح کرد: تعامل با رسانهها بسیار مهم است. بعد از خودکشی یک هنرپیشه آمار خودکشی افزایش یافت؛ پس ارائه گزارشهای خودکشی باید همراه با نکوهش این کار باشد. در نوجوانان مهارت زندگی، در خانواده بودن، با خانواده زیستن، داشتن والدینی که آشنا به نیازهای فرزندان هستند و با فرزندان خود دوست هستند بسیار مهم است.
وی یکی دیگر از مسائل مهم در این زمینه را انگ اجتماعی مراجعه به روانشناس و روانپزشک دانست و گفت: هنوز هم مراجعه به روانشناس و روانپزشک به نوعی با انگ اجتماعی همراه است در حالی که همه ما به روانشناس نیاز داریم و در پزشکی خانواده سلامت روان هم باید دیده شود. سازمانها هم باید کمک کنند تا تابوی مراجعه به روانپزشک شکسته شود.
معاون بهداشت وزیر بهداشت گفت: آگاهی جامعه مهم است و باید آن را ارتقا دهیم و به همه افراد در معرض خطر مشاوره و کمک ارائه شود. همچنین نیاز به پایش داریم تا ببینیم چه قدر موفق به ارتقای آگاهی عمومی شدهایم. همچنین باید اخبار در این زمینه ساماندهی شود و موارد غیر استاندارد اخبار خودکشی کاهش پیدا کند.
وی کاهش میزان دسترسی به برخی داروها و سموم را از اقدامات مؤثر در این زمینه دانست و گفت: برخی داروها فقط باید با تجویز پزشک ارائه شود و دکوراسیون شهری باید به شکلی طراحی شود که از خودکشی جلوگیری شود و پیشنهاد وزارت بهداشت کنار هم قرار گرفتن نهادها و طراحی پروژه علمی در این خصوص است.
فرشیدی با اشاره به اینکه خودکشی افراد بر اطرافیان آنها تأثیر میگذارد، گفت: وقتی موردی به ما اعلام میشود، اطرافیان، محله و خانواده فرد را بررسی و تلاش میکنیم که از خودکشی سایرین پیشگیری شود.
وی در پایان بر خانواده محور بودن حوزه سلامت روان تأکید کرد و گفت: باید به خانواده بیش از گذشته بها دهیم و نیاز است با استفاده از فرهنگ غنی اسلامی و ایرانی از آسیبهای اجتماعی پیشگیری کنیم که یکی از این آسیبها خودکشی است.
انتهای پیام