
به گزارش ایکنا، آیین تکریم محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ دولت سیزدهم و معارفه سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت چهاردهم، امروز 19 شهریورماه با حضور محمدرضا عارف، معاون اول رئیس جمهور در تالار وحدت تهران برگزار شد.
در بخشی از این مراسم سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با ابراز خرسندی از اینکه در دولت چهاردهم شاهد هستیم که قوه اجرایی کشور در دستان شخصیتی علمی و فرهنگی قرار گرفته، گفت: این روند بعد از مرحوم حسن حبیبی رو به افول گذاشت و اکنون شاهدیم که معاون اول رئیسجمهور، نگاه علمی و فرهنگی به موضوعات جاری کشور دارند که این خود چشماندازی امیدوارکننده به مناسبات عرصه علم، فرهنگ و هنر را نوید میدهد.
وی با تشکر از وزرای پیشین فرهنگ و ارشاد اسلامی از مصطفی میرسلیم تا محمدمهدی اسماعیلی، ادامه داد: به ویژه باید از تلاشهای وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت سیزدهم نهایت تشکر و قدردانی را داشته باشم که تمام هم و تلاش ساعی خود را به کار بست تا چراغ فرهنگ و هنر این کشور پس از گذر از پستی و بلندیهای زیادی همچنان فروزان باقی بماند.
برگزاری نشستهایی صمیمانه اهالی فرهنگ با مسئولان دولت
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تصریح کرد: هر چند که این روزها مسئولان دولت چهاردهم به جهت مشغله فراوان فرصت کافی برای برگزاری نشستهایی نزدیک و صمیمی با اصحاب فرهنگ و هنر و رسانه ندارند اما همینجا قول میدهم که نسبت به برگزاری این نشستها که اتفاقاً مورد دغدغه شخص رئیس دولت و معاون اول ایشان است، در آینده نزدیک اقدامات لازم صورت گیرد.
صالحی افزود: به نظرم دولت چهاردهم در مسیر پیش روی خود با دو رسالت بزرگ روبروست که اگر در این مسیر بتواند در راستای تحقق این دو رسالت گامهای مؤثری بردارد، به توفیقاتی که مورد نظر است دست یافته که نخستین آنها وفاق ملی است و رسیدن به نقطهای که بتوان در آن راهبردی برای تحقق این وفاق را فراهم کرد.
وی ادامه داد: رسالت دوم دولت چهاردهم مقابله با انزوای ایران در سطح بینالمللی است که به نظر من وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این مسیر و تحقق این دو رسالت نهتنها نقش مهم و تأثیرگذاری دارد که اتفاقاً پیشران نیز هست و این وزارتخانه در گفتمان وفاق ملی که به آن اشاره شد در سه ضلع میتواند ایفای نقش داشته باشد که ضلع نخست آن در داخل قوه مجریه و میان اعضای کابینه است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تأکید کرد: موضوع وفاق ملی و دست یافتن به گفتمانی در این راستا یک موضوع فرابخشی است که باید ما را از بخشینگری برحذر داشته تا بتوانیم با همدلی که میان اعضای کابینه در دستگاه اجرایی به وجود میآید بر مسائل مرتبط با آن که البته باید آن را یک ابرمسئله دانست، فائق آییم.
تعامل خوب رئیس جمهور با ارکان حاکمیتی نظام
صالحی افزود: در ضلع دوم گفتمان وفاق ملی ارتباط میان دولت و حاکمیت را شاهد هستیم که البته در بازه زمانی انتخاب رئیس دولت چهاردهم و معرفی اعضای کابینه، شاهد ارتباط و تعاملی خوب میان دولت و دستگاههای دیگر حاکمیتی نظیر مجلس شورای اسلامی و قوه قضائیه بودیم و شخص رئیسجمهور، تعاملات و ارتباطات سازندهای با دیگر دستگاهها همچون نیروهای نظامی و انتظامی برقرار کرد با این وجود ضلع و رکن اصلی گفتمان وفاق ملی را باید صلح دولت و ملت نام نهاد و ارتباطی که میان این دو میتواند به نحوی سازنده و پیشرو شکل بگیرد که اتفاقاً شخصاً بر این موضوع تأکید داشته و در سخنانی که در صحن مجلس ایراد کردم، بر این موضوع صحه گذاشته و عنوان کردم یکی از برنامههای من در دولت چهاردهم و در قالب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، ترمیم شکاف و یا گسلهایی است که ارتباط میان دولت و مردم به واسطه آن تعریف میشود.
وی اظهار کرد: به همین دلیل، نقش وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را در عرصه گفتمان وفاق ملی پیشران میدانم چرا که این وزارتخانه با جامعه نخبگانی در عرصه فرهنگ، هنر و رسانه سر و کار دارد که میتواند از وجود و اعتبار آنها به عنوان حلقه واسط میان خود و مردم استفاده کند. به هر حال این وزارتخانه با چهار طیف از جامعه در ارتباط است، بخشی به عنوان بدنه فرهنگی کشور که مؤلفان، ناشران، چاپخانهداران و ... را شامل میشود و در طیف دوم با جامعه هنری اعم از هنرهای نمایشی، سینما، تجسمی، هنرهای آوایی و شاعران و ... سر و کار دارد. در طیف سوم متولی امور مربوط به اصحاب رسانه است و در مورد چهارم با حوزه دین که در قالبهایی همچون اوقاف، سازمان حج و زیارت، کانونهای فرهنگی مساجد و معاونت قرآن و عترت تعریف میشود، در ارتباط است.
صالحی ادامه داد: این طیفهای چهارگانه و کلانی که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با آنها در ارتباط است و اغلب در سطح نخبگانی جامعه نیز تعریف میشوند، به مثابه همان حلقههای واسط و واصلی هستند که میتوان از طریق آنها با جامعه و ملت ارتباطی مؤثر و سازنده برقرار کرد.
لزوم مداخله نخبگان فرهنگ و هنر در عرصه تصمیمسازی
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: باید برای این ارتباط با جامعه نخبگانی عرصه فرهنگ و هنر، رسانه و دین به دنبال راهکاری بود که مهمترین آنها به زعم من مداخله آنها در تصمیمسازیها و تصمیمگیریهاست و به آنها مجال و میدان بیشتری بدهیم که در این امور مشارکت داشته باشند، البته با دقت به این نکته که نباید این مشارکتها گزینشی و انتخابی باشد.
صالحی افزود: در عرصه فرهنگ و هنر با فعالیت و پویایی طیف قابل توجهی از اهالی این سامان روبرو هستیم که قطعاً مواجهه فرد به فرد آنها برای دولت میسر نیست اما از آنجا که هر یک از این طیفهای عرصه فرهنگ و هنر و رسانه دارای نظام صنفی هستند لذا باید با تقویت آنها و ایجاد تعامل مؤثر با آنها، به فکر برطرف ساختن مشکلات ایشان و ایجاد حس اعتماد در میان آنها باشیم.
وی تأکید کرد: ما نباید نهادهای صنفی را به چشم دشمن نگاه کنیم بلکه باید برای تقویت بنیانهای اقتصادی عرصه فرهنگ و هنر، بهبود شرایط معیشیتی اهالی این عرصه، از قابلیت و ظرفیتهای موجود در آنها نهایت استفاده را ببریم چرا که حقیقت تلخی وجود دارد و آن اینکه سهم عرصه فرهنگ و هنر از چرخه بودجه و اقتصاد دولت ناچیز است و ما نتوانستهایم علیرغم جایگاه والایی که این عرصه دارد، حقوق مادی اهالی آن را آن طور که باید و شاید صیانت کنیم.
اقتصاد فرهنگ و هنر نیاز به بازنگری اساسی دارد
صالحی گفت: اقتصاد فرهنگ و هنر نیاز به بازنگری اساسی دارد چرا که در نسبت به بسیاری از کشورهای دنیا حتی کشورهایی که نظام سرمایهداری در آنها حاکم است و عرصه فرهنگ و هنر غالباً اختصاص به بخش خصوصی دارد، سهم سرانه اقتصادی اهالی فرهنگ و هنر در آنها بسیار چشمگیرتر از ایران است و با وجود آنکه تأمین معیشت درخور و به دور از تحقیر اهالی فرهنگ و هنر که دولت متولی اصلی امور آنهاست، سخت و مشکل به نظر میرسد اما بر خود واجب میدانیم که در راستای تحقق آن تلاش کنیم.
وی افزود: تحقق این امر نیازمند آن است که تغییراتی ژرف در حوزه حکمرانی فرهنگی و هنری را شاهد باشیم و متناسب با اقتضائات زمان به پیش رویم و در مواجهه با پدیدههای نو در عرصه فرهنگ و هنر چه در قالب سختافزاری و چه نرمافزاری به جای مقابله با آنها سعی در استفاده درست و بهینه داشته باشیم چرا که چنین مقابلهای در نهایت به تضعیف مواضع مقاومتی ما در برابر آنها بدل شده و در نتیجه آنها بر ضد جریان فرهنگ و هنری ما شروع به انجام اقداماتی خواهند کرد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به رسالت دوم پیش روی دولت چهاردهم یعنی جلوگیری از به انزوا رفتن ایران در عرصه بینالمللی، گفت: عرصه فرهنگ و هنر به عنوان اسب تیزرو برونرفت از این عرصه مطرح است، به هر حال بعد از پیروزی انقلاب اسلامی و برهم خوردن موازنه حکمرانی در منطقه، مانعتراشیها و خصومتهای دشمنان انقلاب یک به یک هویدا شد و با تکیه بر فرضیه ایرانهراسی در عرصه بینالمللی شاهد هستیم که چه مظاهری برای مَنکوب کردن فرهنگ و هنر ایران و اصالت تمدنی آن در حال مطرح شدن است.
صالحی تصریح کرد: در چنین شرایطی باید با تکیه به مظاهر فرهنگ و هنری که ایران در عرصه آنها سرآمد است، به دنبال برطرف ساختن این انگاره و ذهنیت منفی که دنیا نسبت به ایران دارد، باشیم؛ همهجای دنیا ایران را به مظاهر و مصادیق فرهنگ و هنری همچون شعر، مینیاتور و امثال آن میشناسند و مزیت تاریخی ما از ابتدا همین بوده و در دنیای معاصر هم همین است لذا باید بر این موضوع سرمایهگذاری کرده و به دنبال معرفی هر چه بیشتر و بهتر این مظاهر و مصادیق فرهنگی به دنیا باشیم.
رشد خوب اشتغال زنان و مردان در عرصه فرهنگ و هنر
وی ادامه داد: علیرغم توطئههای دشمنان و کماهمیت جلوه دادن پیشرفت هنر و فرهنگ در ایران شاهد هستیم که خوشبختانه به برکت انقلاب اسلامی رشد خوبی در عرصه اشتغال زنان و مردان به این عرصه داشتهایم و مثلاً اشتغال دانشجویان به رشتههای فرهنگی و هنری بسیار چشمگیر بوده است؛ تعداد زنان شاعر و داستاننویس ما در شرایط کنونی به نسبت دهه 60 غیر قابل مقایسه است. ما از این ظرفیت میتوانیم برای معرفی بیشتر ایران به عنوان کشوری که دوستدار فرهنگ و هنر است، به دنیا استفاده کنیم.
صالحی در پایان گفت: طی سالهای گذشته پیشرفتهای خوبی در حوزههای نظامی و مقاومتی داشتهایم که قابل تحسین است اما نباید از این نکته غافل شد که مصون ماندن ما از هجمههای غیر نظامی دشمنان به کشور، نیازمند تقویت بنیههای فرهنگی و هنری در کشور است تا به این واسطه علاوه بر امنیت فرهنگی در داخل کشور، موج ایرانهراسی که در عرصه بینالملل به وجود آمده است را خنثی کنیم.
انتهای پیام