رحمان دهقانی، دبیر مجمع مشورتی شورای توسعه فرهنگ قرآنی در گفتوگو با خبرنگار ایکنا، با اشاره به برگزاری صد و سی و نهمین جلسه این مجمع گفت: در این جلسه دو دستور به بحث و بررسی گذاشته شد. دستور اول بحث بازآرایی ترکیب شورای توسعه فرهنگ قرآنی و دومین دستور هم بررسی موارد اصلاحی آییننامه شورا بود.
معاون هماهنگی و نظارت راهبردی شورای توسعه فرهنگ قرآنی به بیان دلایلی که باعث شد تا بحث بازآرایی اعضای شورای توسعه فرهنگ قرآنی به عنوان یک دستور به بحث گذاشته شود، اشاره کرد و افزود: با توجه به اینکه برخی دستگاهها انگیزه بیشتری برای فعالیت در حوزه قرآن کریم داشتند، بحث بازآرایی اعضا به عنوان مصوبه جلسه گذشته شورا به مجمع مشورتی سپرده شد.
دهقانی با اشاره به اینکه در حال حاضر شورای توسعه فرهنگ قرآنی ۳۶ عضو دارد، تصریح کرد: علاوه بر این تعداد، برخی دستگاهها همچنان درخواست عضویت دارند، یکی از آسیبهای زیاد بودن اعضا مشکل در فرایند تصمیمگیری است. از طرف دیگر برخی از دستگاههای عضو بر اساس بررسی عملکردی که صورت گرفته است، با وجود داشتن فعالیتهای خوب، اما نقش مؤثری در جلسات شورا نداشتهاند.
دبیر مجمع مشورتی شورای توسعه فرهنگ قرآنی بیان کرد: همچنین بر اساس مطالبه مقام معظم رهبری مبنی بر تحول در شورای عالی انقلاب فرهنگی و حرکت آن به سمت نظام قرارگاهی، در اسفندماه ۱۴۰۰ تدوین بیانیه تحول و بازسازی نظام امور قرآنی بر عهده شورای توسعه گذاشته شد و بر اساس آن، جلسات کمیته تحول شکل گرفت و در نهایت منجر به بیانیه تحول شد.
دهقانی اظهار کرد: در آن بیانیه یکی از اصول حاکم بحث تقویت نظام قرارگاهی در سیاستگذاری و هماهنگی و نظارت راهبردی بر امور قرآنی بود، در آنجا بر بازآرایی شورای توسعه فرهنگ قرآنی، کمیسیونها و شوراهای وابسته ملی و استانی تأکید شده است؛ لذا بحث بازآرایی ترکیب شورا هم در کنار همین مصوبات دنبال شد. دوستان در دبیرخانه شورا الگویی را مطرح کرده بودند و بر اساس آن اعضای شورای توسعه فرهنگ قرآنی فعلی در دو سطح دائم و وابسته حضور داشته باشند. اعضای دائم به صورت پیوسته و اعضای وابسته نیز حسب دستور جلسه با حق رأی شرکت خواهند داشت.
وی افزود: برای هر کدام از این دو سطح شاخصهایی تعریف شده است، به عنوان مثال برای اعضای دائم بحث گستره مأموریت دستگاه، ظرفیتهای نهادی، ملی بودن دستگاه، میزان تأثیرگذاری، عملکرد گذشته دستگاه در نظام توسعه فرهنگ قرآنی و ... مد نظر قرار گرفته است. در سطح اول یا اعضای دائم دستگاههایی حضور دارند که تولیت یکی از نظامهای اصلی توسعه فرهنگ قرآنی را در اختیار دارند، یعنی دستگاههایی که متولی یک کمیسیون یا ستاد هستند، مانند وزارتخانههایی که به صورت تخصصی بحث قرآنی را دنبال میکنند و جایگاه نظارتی و تقنینی دارند.
دهقانی تصریح کرد: اعضای وابسته در شورای توسعه فرهنگ قرآنی هم دستگاههایی خواهند بود که تولیت یکی از زیرنظامهای توسعه فرهنگ قرآنی را بر عهده دارند، یعنی دستگاههای متولی کارگروههای قرآنی؛ این قبیل دستگاهها از ظرفیت بالایی در نظامسازی برخوردار هستند، راهبری تشکلهای مردمی - قرآنی را انجام میدهند و در سطح ملی و بینالمللی هم تاثیرگذارند.
معاون هماهنگی و نظارت راهبردی شورای توسعه فرهنگ قرآنی با اشاره به اینکه عضویت دائم یا وابسته بودن امتیازی برای اعضا نیست، گفت: شورا از اعضای دائم و وابسته مطالبه خواهد داشت، اینگونه نیست که تکالیف قرآنی از دوش اعضای وابسته برداشته شود، همه دستگاههایی که به نوعی فعالیت قرآنی انجام میدهند در حوزه نظارتی شورا بوده و نقشهای موثری را ایفا میکنند.
وی تصریح کرد: در جلسه مجمع مشورتی بررسیهای لازم در این زمینه انجام و ملاحظات اعضا دریافت و مقرر شد، این ملاحظات در قالب یک کارگروه با حضور اعضا مشخص و با استفاده از نظرات اندیشکدهها تکمیل و اعمال شود و در نهایت در جلسه آینده شورا به تصویب برسد.
دهقانی در مورد دومین دستور مجمع مشورتی شورای توسعه فرهنگ قرآنی گفت: دستور دوم در مورد آییننامه شورا بود که با توجه به طولانی شدن دستور اول تنها به یک مورد از آییننامه که بحث انتخاب دبیران کمیسیونها بود، پرداخته شد.
وی افزود: یکی از موارد احصایی در آسیبشناسی کمیسیونها انتخاب دبیر مرتبط بود، برای اینکه بحث تعارض منافع در دستگاهها به وجود نیاید، قرار شد اگر شخصی دبیر یک کمیسیون میشود، ممهز در کار کمیسیون باشد، مانند همین کاری که اخیراً وزیر آموزش و پرورش با هماهنگی شورای توسعه فرهنگ قرآنی انجام داد. انشاالله این تبصره هم اگر رأی بیاورد دبیر بقیه کمیسیونها هم به این شکل خواهد بود.
انتهای پیام