به گزارش خبرنگار ایکنا، نشست خبری هفته فرهنگی تهران با حضور علیرضا فخاری، استاندار تهران؛ احمد قیومی، فرماندار تهران و علی فروزانفر، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تهران امروز شنبه ۱۴ مهرماه در اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی شهر تهران برگزار شد.
در ابتدای این نشست، فخاری، استاندار تهران، با تأکید بر اینکه توجه و ترویج سبک زندگی ایرانی اسلامی باید در این هفته مورد توجه قرار گیرد و در یک فضای روحانی ـ ایرانی قرار گیریم، گفت: غنی کردن اوقات فراغت نه فقط در تابستان بلکه در تمام طول سال باید مورد توجه قرار گیرد اما متاسفانه نه فقط دانشآموزان بلکه قشر بزرگسال ما اوقات فراغت پرباری در تهران ندارند.
وی توجه به آداب و سنن و آیینهای ملی و دینی را از ملزومات اجرای برنامه در هفته فرهنگی تهران دانست و اظهار کرد: چگونگی مشارکت و حضور مردم در آیینهای دینی و حضور آنها در مساجد و مراکز دینی باید مورد توجه باشد. همچنین چگونگی ایجاد روابط بین عوامل اداره شهر تهران و رابطه مستقیم مردم با ادارهکنندگان شهر تهران نیز طراحی و سهم مشارکت مردم در اداره شهر تهران باید مورد توجه باشد.
فخاری هفته فرهنگی تهران را فرصتی برای فعالتر شدن و مسئولیتپذیری نهادهای اجرایی تهران در قبال مردم دانست و گفت: در این هفته باید توجه ویژه به داشتههایمان و اهداف بلندی که پیشقراولان فرهنگی برای آن تلاش کردهاند داشته باشیم و این تلاشها را برای مردم تبیین کنیم.
وی در پاسخ به سؤالی در مورد خردهفرهنگهای قدیمی شهر تهران، گفت: گویشها و خرده فرهنگها در شهرها در حال از بین رفتن است و حفظ این خرده فرهنگها باید مورد توجه نهادهای فرهنگی باشد. البته تهران محل تلاقی و ارتباط همه فرهنگهای کشور است و یک ایران کوچک است که باید از این جنبه به آن توجه کرد.
احمد قیومی، فرماندار تهران نیز با اشاره به آغاز هفته فرهنگی تهران از امروز، گفت: از سال گذشته طبق اعلام سازمان اجتماعی کشور هفته فرهنگی در شهرها و شهرستانها برگزار میشود. یکی از ویژگیهای این هفته این است که قبلا ادارات ارشاد شهرها متولی بلامنازع فرهنگ دیده میشدند اما با توجه به جایگاه و اهمیت فرهنگ، نیازمند همکاری تمامی دستگاهها، شهرداریها و ... در حوزه فرهنگ هستیم که هفته فرهنگی شهرها این امکان را فراهم میکند.
وی ادامه داد: از نگاه هویتبخشی به شهر تهران و توجه به افرادی که در تاریخ کشور اثرگذار بودند، فرهیختگان، اساتید، شخصیتهای نامدار، بناهایی که هویت شهر تهران را میتوانند ترسیم کنند و ... باید به هویتبخشی محلات تهران توجه کرد.
فرماندار تهران افزود: با توجه به جغرافیا و جمعیت تهران برنامههای این هفته غیر متمرکز طراحی شده تا در همه مناطق اجرا شود و ۱۰۵ برنامه از سوی ۱۸ دستگاه اجرایی طراحی شده و ۲۰ برنامه نیز توسط شهرداری و سازمانهای وابسته به آن به صورت مستمر اجرا و تکرار میشود که به دلیل تکرار برخی از برنامهها در مجموع ۲۰۰ برنامه طی این هفته اجرا خواهد شد.
وی از جمله این برنامهها را تورهای تهرانشناسی و تهرانگردی دانست که افراد با مراجعه به سامانه گردشگری تهران میتوانند در این تورها شرکت کنند و ادامه داد: ۳۰ روستا در اطراف تهران داریم که هر روستا ویژگیهای خاص فرهنگی و گردشگری خود را دارد و توسعه بومگردی و رسیدگی به روستاها میتواند آنها را به مقاصد گردشگری تبدیل کند.
قیومی از طراحی جشنوارههای خاص مثل «آی گل» که در هفته جاری برگزار میشود نیز خبر داد و گفت: در روستاها نمایشگاههای صنایع دستی برگزار میشود تا فضای تبادل فرهنگی بین مردم و روستاهای اطراف تهران فراهم شود.
وی با تأکید بر اینکه این هفته شروع برنامههاست و برنامهها و جشنوارهها در طول سال مستمر خواهند بود، گفت: جشنواره محصولات روستایی مثل خرمالو، شاتوت و... برگزار شده که موجب میشود شهروندان تهرانی مکانهای گردشگری تهران را بشناسند و در طول سال از آنها استفاده کنند. همچنین اماکن بومگردی در این روستاها طراحی شده و یک مکان طی این هفته و دومی در بهمن ماه آماده استفاده میشود. با توجه به حضور تعداد زیادی از هنرمندان در تهران و هنرهای خاصی که وجود دارد باید هنرمندان و آثار هنری از طریق نمایشگاهها در این هفته معرفی شود.
فرماندار تهران ادامه داد: جمعیت هلال احمر در هفته جاری با برپایی ایستگاههای سلامت کار خود را شروع میکند و در برخی از محلات که آسیبپذیری بیشتری در برابر زلزله و... دارند آموزشهای مواجهه با بحران ارائه خواهد شد. اردوهای جهادی در مناطق کم برخوردار نیز توسط هلال احمر اجرا میشود. همچنین ایجاد فضای دوستدار کودک برای کودکان مناطق کم برخوردار در دستور کار است. در این برنامهها تمامی دستگاهها به هم کمک میکنند و بازدید از مراکز ایثارگران و جانبازان و نیز برپایی برنامههای گردشگری برای سالمندان با عنوان «سرو پایدار» انجام خواهد شد.
وی اظهار کرد: در حوزه معماری و هویت شهری نیز برنامههایی اجرا میشود و انجمن کتابخانههای تهران چندین برنامه از جمله برنامه «زیر سایه کتاب» را با محوریت کتابخوانی برگزار میکند. اداره محیط زیست نیز برای سازمانهای مردم نهاد برنامههایی طراحی کرده است. سازمان ثبت احوال نیز طرح تهرانشناسی را اجرا میکند و کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان اعزام قصهگو به اماکن مورد درخواست را انجام میدهد.
علی فروزانفر، مدیرکل فرهنگ و ارشاد استان تهران نیز در خصوص برنامههای هفته فرهنگی تهران گفت: مهمترین برنامه ما برگزاری ارکست مشترک هنرستان دختران و پسران در تالار وحدت است که روزهای سهشنبه و چهارشنبه برگزار میشود و کاری در تراز بنیاد رودکی است. رویداد طوفان هنر نیز دو هفته قبل برگزار و در هفته جاری نصب و نمایش کارها با محور طوفان الاقصی در موزه هنرهای معاصر انجام خواهد شد.
برگزاری جشن مهر سینما، عصر شعر «طوفان شعر» با محور طوفان الاقصی که شعرای تراز اول با موضوع شهادت سید حسن نصرالله و حماسه مردم فلسطین شعرهای خود را قرائت خواهند کرد و داوری جشنواره موسیقی استان تهران از دیگر برنامههایی بود که فروزانفر از برگزاری آنها در شهر تهران خبر داد.
فرماندار تهران از اجرای شش برنامه خاص برای دانشآموزان تهرانی توسط اداره کل آموزش پرورش این استان نیز خبر داد و گفت: لالههای روشن، بازدید از مراکز دینی شهر تهران، برگزاری مسابقات متنوع در ۱۴۰ مدرسه منتخب، برگزاری اردوهای ویژه پیشرفت و امید از جمله این برنامههاست.
وی اظهار کرد: در دومین سال هفته فرهنگی تهران کارهای نوینی صورت میگیرد اما ما نمیگوییم کارها در شأن تهران است. ما قبلاً خلأ و مشکل جدا بودن و عدم هماهنگی برنامههای فرهنگی نهادهای مختلف را داشتیم که در هفته فرهنگی تهران تلاش داریم این نقص جبران و همه نهادها و سازمانها به فعالیتهای فرهنگی مشترک توجه کنند.
قیومی در خصوص تولیدات در فضای مجازی نیز گفت: در حوزه فضای مجازی تولید محتوای فاخر اثرگذار است که البته فقط تولید محتوا در دست نهادهای رسمی نیست وسهم تولید محتوای مخاطب بیش از ۹۰ درصد است و باید فرهنگ تولید محتوا توسط شهروندان ترویج شود.
پس از پایان این نشست خبری، نمایشگاه عکس تهران افتتاح و در آن نقالی با محور معرفی تاریخ تهران انجام شد. پس از آن نیز در سالن اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی تهران رویداد فرهنگی هنری تهران آغاز به کار کرد.