به گزارش ایکنا؛ امروزه استفاده از نرمافزار و اینترنت به ویژه برای پژوهشگران و محققان امری اجتنابناپذیر است و در کمترین زمان میتوانند در میان انبوه کتابها غور کرده و به بررسی ابعاد گوناگون موضوع مورد نظر خود بپردازند که اگر همین کتابها به صورت چاپی در اختیار محقق قرار میگرفت؛ روزها و ماهها زمان میطلبید تا آنها را مورد مطالعه قرار دهد، چه بسا یافتن همه کتابها نیز ممکن نبود؛ بنابراین کتابخانه دیجیتال نور کار پژوهشگران را تسهیل و دسترسی و امکان تحقیق عمیقتر و دقیقتر را برای آنها فراهم کرده است.
مجموعه «مواجهه با اسرائیل» یکی از بخشهای مهم در کتابخانه دیجیتال نور است که به تاریخ فلسطین و صهیونیسم میپردازد و بیش از ۴۰۰ کتاب به زبانهای فارسی و عربی را در خود جای داده است. این کتابها از جنبههای مختلف به مسئله فلسطین و اهداف صهیونیسم جهانی میپردازد.
در این بخش از کتابخانه تخصصی، کاربر امکان مطالعه و پژوهش در مباحثی همچون ویژگیهای جغرافیایی، تاریخ کهن و نوین فلسطین، اهمیت و جایگاه فلسطین در جهان اسلام، بازشناسى زمینههاى فکرى شکلگیرى صهیونیسم، پیوند صهیونیزم با هدفهاى استعمارگران، مراحل شکلگیرى صهیونیست و اقدامهاى گوناگون براى پیدایش و تداوم حیات سیاسى آن، ساختار سیاسى، فرهنگى، نظامى و اقتصادى اسرائیل و فلسطین و دیگر موضوعات مرتبط با فلسطین اشغالی را دارد.
در واقع فلسطین سرزمینی است مقدس که در بین سه دین اسلام، مسیحیت و یهودیت اهمیت فراوانی دارد. این منطقه از لحاظ تاریخی، جغرافیایی، نظامی و سیاسی نیز از جایگاه مهمی برخوردار است و از قدیم نقطه اتصال و برخورد تمدنهای مختلف بوده است.
برخی از ویژگیهای کتابخانه دیجیتال نور
فهرست الفبایی
کاربران از طریق فهرست الفبایی کتابها که به ترتیب حروف الفبای فارسی مرتب شده است، میتوانند عناوین کتابها را مشاهده و به آنها دسترسی داشته باشند. در این صفحه اطلاعات هر کتاب شامل سه مورد از اطلاعات نسخه موجود هر یک از کتابها یعنی نام کتاب، نام نویسنده و نام ناشر است، همچنین کاربر میتواند با انتخاب هر یک از عناوین مورد نظر به صفحه نمایش کتاب منتقل شده و به متن یا تصویر کتاب، دسترسی داشته باشد.
جستجو
یکی دیگر از راههای دسترسی به کتاب یا متن مورد نظر، استفاده از گزینه جستجو است که با استفاده از این امکان میتوان، نتایج جستجو را بر اساس عنوان، متن، فهرست کتابها، ناشران و پدیدآورندگان محدود کرد؛ که در تمام صفحات قابل دسترسی است. لازم به یادآوری است که در قسمت جستجو امکانی برای کاربران فراهم شده است که به آنها این امکان را میدهد که با وارد کردن اولین حرف در قسمت مربوط کلماتی که در دامنه جستجو موجود است را به صورت پیشنهاد عنوان، لیست میکند.
جستجوی پیشرفته
یکی دیگر از راههای دسترسی به کتاب یا متن مورد نظر کاربران، استفاده از گزینه جستجوی پیشرفته است که در این قسمت با امکان محدود کردن دامنه جستجو میتوان به نتایج دقیقتری به کتاب مورد نظر دسترسی پیدا کرد.
پدیدآورندگان
فهرست الفبایی نام پدیدآورندگان به ترتیب حروف الفبای فارسی به همراه تعداد کتاب آنها، در این صفحه قابل مشاهده است. کاربران در صورت نیاز میتوانند، نام پدیدآورنده مورد نظر خود را در قسمت جستجو وارد کرده و نتایج آن را مشاهده کنند و سپس با کلیک بر روی نام پدیدآور مورد نظر به کتابهای مورد نیاز دسترسی پیدا کرد.
ناشران
در این صفحه، فهرست الفبایی ناشران به ترتیب حروف الفبای فارسی به همراه تعداد کتابهای منتشر شده از سوی آن ناشر، در این صفحه ارائه شده است، که با کلیک بر روی هر مورد از نام ناشران لیست کتب موجود همان ناشر نمایش داده میشود. همچنین میتوان با وارد کردن نام ناشر در قسمت جستجو؛ کتابهایی که از سوی آن ناشر منتشر شده است و در پایگاه موجود باشد را مشاهده کرد.
فهرست کتابخانهها براساس نرمافزارها
در این قسمت کاربر میتواند به صورت دستهبندی کتابخانههای نرمافزارهای تولیدی مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی(نور) را مشاهده و به کتابهای مربوط به هر نرمافزار به صورت تخصصی و جداگانه دسترسی داشته باشد.
صفحه شخصی کاربر
هر کاربر پس از عضویت در پایگاه میتواند برای خود یک صفحه شخصی داشته باشد که به عنوان اتاق مطالعاتی شخصی محقق در نظر گرفته شده است و پژوهشگر مجموعه اطلاعات تحقیقاتی و مطالعات پژوهشی خود را در آنجا نگهداری و ذخیره میکند. ضمن اینکه کاربر میتواند چگونگی نمایش یا چینش قسمتهای مختلف این صفحه را به دلخواه مدیریت کند.
صفحه نمایش کتاب
متن کامل و حروفچینیشده کتب را به همراه تصویر اسکنشده هر صفحه در معرض مشاهده کاربر قرار میدهد. قابلیت جستجو در مجلد جاری از کتاب انتخابی به همراه دسترسی آسان به سایر مجلدات، از جمله امکانات کارآمد این صفحه به شمار میرود. همچنین ارائه مشخصات کتاب(نسخهشناسی)، فهرست کتاب به صورت درختواره و امکان جستجو در صفحات کتاب جاری، آثار دیگر نویسنده، دیگر کتابهای هم موضوع، اصلاعاتی درباره کتاب، کاربر را در استفاده بهتر از متون و محتوای کتاب یاری میرساند. کتابهای ارائهشده در این پایگاه، به صورت تمام متن و تمام تصویر است؛ مشخصات کتاب، فهرست کتاب، آثار دیگر نویسنده، دیگر کتابهای هم موضوع، سمت راست صفحه نمایش قابل مشاهده و دسترسی است؛ که با کلیک بر روی هر گزینه به اطلاعات تکمیلی در مورد آن دسترسی خواهید داشت.
ابزارهای مدیریت ارجاعات
در حال حاضر برای نرمافزارهای مدیریت استناددهی متن Bibtex، Endnote، pajoohyar، Zotero این امکان در پایگاه فراهم شده است. این نرم افزارها محققان و پژوهشگران را در امر پژوهش و مستندسازی نتایج پژوهشی یاری میکند و بر اساس شیوهنامه استناددهی مورد نظر خود، به مستندسازی حاصل پژوهش خود در قالب کتاب، پایاننامه و مقاله بپردازند. این نرمافزارها دارای قابلیتهای بسیاری از جمله ذخیره و طبقهبندی اطلاعات، یادداشتگذاری، استفاده از برچسبهای مختلف، جستجوی اطلاعات ذخیره شده و… است.
قابلیتها و امکانات پژوهشی
با وارد شدن به صفحه نمایش کتاب، کاربر میتواند از امکاناتی که برای وی فراهم شده است، استفاده کند. امکانات موجود در صفحه نمایش کتاب شامل مواردی همچون پروژههای پژوهشی، حاشیهنویسی، نمایهزنی، قفسه کتابهای شخصی و نشانهگذاری صفحه است.
تنظیمات نمایشی
انتخاب حالت متن یا تصویر کتاب، نمایش تمام صفحه یا نمایش استاندارد صفحه، بزرگنمایی و کوچکنمایی صفحه، همراه با قابلیت نمایش تمام صفحه تصویر از امکانات دیگر در صفحه نمایش شخصی کاربر است. ابزارهای موجود در صفحه نمایش کتاب نیز شامل مواردی همچون اندازه قلم متن، انتخاب رنگ زمینه متن انتخابی و امکان دانلود کتاب است.
دانلود
هر کاربر میتواند در هر روز سه بار و هر بار بیست صفحه از کتابهای مورد نظر خود را دانلود کند، که برای همین منظور میتواند در صفحه نمایش کتاب در قسمت ابزار گزینه دانلود از این امکان استفاده کند. البته لازم به ذکر است که امکان دانلود کتاب فقط برای کتابهایی فراهم استکه دارای تصویر بوده و کتابهایی که فاقد تصویر بوده و فقط دارای متن تایپ شده هستند، غیر فعال است.
پس از معرفی این نرمافزار، یادآور میشود، چنین نرمافزارهایی میتواند محققان را از نظر علمی توانمندتر کند، اما به نظر میرسد ما به نرمافزارهایی از این دست نیاز بیشتری داریم. با توجه به اینکه دانشگاه تلآویو دارای بخش اسلامشناسی، مطالعات شیعهشناختی و ... است و در مقاطع گوناگون تحصیلی نیز فعالیت میکند و تلاشهای گستردهای را برای مقابله با اسلام به ویژه تشیع انجام میدهد، همچنین مباحث اسلامپژوهی را از سالها قبل در دستور کار خود قرار داده است. در حالی که مؤسسات علمی کشورمان و حتی کشورهای اسلامی باید در مقابل نه تنها چنین حرکتهایی بلکه پیشتر در راستای یهودشناسی اقدام میکردند. البته فعالیتهای پراکندهای در مراکز علمی وجود دارد، اما نیاز به فعالیت منسجم است تا نقاب تحریف و مظلومنمایی صهیونیسم جهانی بشکند و جنایاتش که از بیش از نیم قرن قبل تاکنون ادامه دارد، انعکاس جهانی یابد و ما شاهد بیداری و آگاهی جهان نسبت به این جنایات هولناک و ضدانسانی رژیم صهیونیستی باشیم.
انتهای پیام