کد خبر: 4243096
تاریخ انتشار : ۲۹ مهر ۱۴۰۳ - ۰۸:۳۴
بتول نامجو تشریح کرد

سیاست‌های اجرایی برای حفظ سلامت دختران امروز و مادران فردا

رئیس اداره جوانی جمعیت وزارت بهداشت با اشاره به تأثیر نقش مادری، بارداری و شیردهی در سلامت جسمی و روانی بانوان کشور، گفت: آموزش‌های لازم به دختران کشورمان در این خصوص داده می‌شود.

آنچه برای داشتن دختران سالم و مادران سالم‌تر در حال انجام استبتول نامجو، رئیس اداره جوانی جمعیت وزارت بهداشت به مناسبت هفته سلامت بانوان در گفت‌وگو با ایکنا، در پاسخ به این پرسش که برای تحقق جوانی جمعیت چه اقداماتی باید برای سلامت دختران نوجوان و جوان انجام دهیم؟ گفت: موضوعاتی که ما در حوزه جوانی جمعیت دنبال می‌کنیم به نوعی با سلامت بانوان در ارتباط است از جمله بحث آموزش مشاوره فرزندآوری در رده‌های مختلف، پیشگیری، تشخیص به موقع و درمان ناباروری، ترویج زایمان طبیعی و پیشگیری از سقط مسائلی است که در حوزه جوانی جمعیت بر روی آن کار می‌شود.

وی با خاطرنشان کردن این مسئله که قانون جوانی جمعیت از سال 1400 ابلاغ شده و فقط سه سال از ابلاغ آن گذشته است، گفت: طبیعی است انتظاری که از تأثیر آموزش بر افزایش نرخ‌ باروری داریم هنوز محقق نشده باشد. قانون تنظیم خانواده از سال 79 در کشور اجرا شد و بیش از 30 سال بر روی باور مردم مبنی بر کاهش جمعیت کار شد و نتیجه آن را اکنون شاهد هستیم، یعنی این همه سال گذشت تا قوانین سفت و سختی که در این موضوع اجرا شد و همه سیستم‌ها و نهادها به نوعی پای کار آمدند نتیجه داد و نتیجه آن را اکنون می‌بینیم که کاهش نرخ باروری است.

نامجو با اشاره به اینکه بیشترین تکالیف در حوزه جوانی جمعیت مربوط به وزارت بهداشت است، گفت: فرزندآوری و شیردهی ارتباط مستقیم با سلامت بانوان دارد و فرزندآوری و شیردهی به کودک از برخی از سرطان‌ها مثل سرطان پستان که متأسفانه اکنون در میان بانوان ما بسیار شایع است، پیشگیری می‌کند. برای پیشگیری و کاهش سرطان تخمدان و دهانه رحم نیز بر روی ترویج زایمان‌های طبیعی و شیردهی تمرکز کرده‌ایم

رئیس اداره جوانی جمعیت وزارت بهداشت افزود: یکی دیگر از مسائلی که به طور جدی سلامت مادران را به خطر می‌اندازد استفاده از وسایل و داروهای پیشگیری از بارداری است که در مقطعی از زمان این وسایل در دسترس و رایگان بودند و استفاده از آنها تشویق می‌شد و حتی بدون در نظر گرفتن عوارض و اینکه فرد در چه سنی قرار دارد این اقلام تجویز می‌شد.

وی هشدار داد: سن و شرایط جسمانی فرد در استفاده از داورها و وسایل پیشگیری از بارداری باید مورد توجه قرار گیرد و این وسایل و داروها نباید برای برخی از افراد تجویز شود اما متأسفانه بدون در نظر گرفتن این مسئله داروها و وسایل پیشگیری از بارداری در گذشته تجویز می‌شدند و منجر به عوارض غیر قابل برگشتی برای مادران شده و حتی تأخیر در بارداری این بانوان را ایجاد کرده است.

نامجو ادامه داد: استفاده غیر اصولی از وسایل و قرص‌های ضد‌بارداری عوارض دیگری هم مثل اختلا‌ل‌های قاعدگی، چسبندگی‌های لوله‌های رحمی و ناباروری و حتی اختلال‌های خلقی و آسیب‌های روانی و افسردگی دارد چون وقتی تعادل استروژن، پروژسترون بر هم بخورد، عوارض خلقی در فرد ایجاد می‌شود.

وی در خصوص دلایل ترویج زایمان‌‌های طبیعی نیز گفت: یکی دیگر از حوزه‌هایی که می‌تواند ارتباط مستقیم با سلامت بانوان داشته باشد بحث سقط‌های خود به خودی و عمدی است که در این حوزه هم ورود کرده‌ایم و ترویج زایمان طبیعی و جلوگیری از سزارین‌های غیر ضروری که می‌تواند آسیب‌های جدی برای مادر و جنین به دنبال داشته باشد را فرهنگسازی می‌کنیم.

رئیس اداره جوانی جمعیت وزارت بهداشت با تأکید بر نقش ارزشمند مادری و تأثیر این نقش در سلامت بانوان کشور، گفت: برای پذیرش این نقش در آینده آموزش‌هایی که لازم است را به دختران نسل جدید ارائه می‌کنیم. وزارت بهداشت اداره نوجوانان و جوانان دارد که در این بخش به صورت تخصصی در حال کار برای آموزش دختران در سنین مختلف هستند و بسته‌ها و محتواهایی برای دوران مدرسه آنها تهیه شده که به صورت دقیق مسائلی که مربوط به تغذیه آنهاست و در آینده می‌تواند باعث ناباروری آنها شود، در این مباحث گنجانده شده است.

وی ادامه داد: قسمتی هم به عنوان بهداشت مدارس داریم و در مدارس مسائلی از قبیل تغذیه سالم، تأثیر تغذیه سالم بر روی باروری و هر آنچه می‌تواند باروری آینده دختران را به مخاطره بیندازد از سنین مناسب به آنها آموزش داده می‌شود.

نامجو اعلام کرد: در سطح یک در مراکز جامع سلامت، بخش تشخیص و پیشگیری به موقع از ناباروری برای زوجینی که تازه ازدواج کرده‌اند را راه‌اندازی کرده‌ایم و به زوج‌هایی که مراجعه می‌کنند مشاوره ارائه و چک لیست‌هایی برای آنها پر می‌شود و اگر پزشک به احتمال ناباروری آنها در آینده مشکوک شود، بلافاصله به مراجع بالاتر ارجاع داده می‌شوند و پزشک متخصص اقدامات لازم را برای زوج‌ها انجام می‌‌دهد و همه این اقدامات در نهایت منجر به این خواهد شد که دختران و مادران سالم‌تر داشته باشیم.

وی در پاسخ به این سؤال که چه قدر زمان برای به ثمر نشستن تلاش‌های جوانی جمعیت نیاز داریم، گفت: زمانی برای آن نمی‌توان ذکر کرد چراکه تحقق آن بستگی به همکاری تمامی دستگاه‌های دولتی دارد. قانون جوانی جمعیت که 1400 ابلاغ شد جزو قانون‌های پیشرو دنیا است که با نگاه مسئله‌محوری موانع را احصا و یکسری سیاست‌های تشویقی، فرهنگی و سلامتی را عنوان کرده است. تحقق این قانون فقط منحصر به اقدامات وزارت بهداشت و سیستم بهداشتی کشور نیست و همه دستگا‌ه‌ها را موظف کرده که در بحث جوانی جمعیت همت کنند و نهادی که وظیفه تشویق دارد باید مردم را تشویق کند، نهادی که باید زمین بدهد به مردم زمین بدهد، نهادی که باید ماشین بدهد این کار را انجام دهد، نهادی که باید امکانات رفاهی را فراهم و زیرساخت‌ها را مهیا کند به وظایف خود عمل کند؛ اگر همه برای اجرای قانون جوانی جمعیت همکاری داشته باشند، شاهد افزایش باروری بانوان سالم کشورمان در سال‌های آینده خواهیم بود. 

گفت‌وگو از زهرا ایرجی 

انتهای پیام
captcha