به گزارش ایکنا، زمانی در دهه ۶۰ ه.ش، مسابقات قرآن بیشتر از سوی بخش مردمی و در مساجد و محلات برگزار میشد، در دهه هفتاد مسابقات قرآن رفته رفته سمت دولتی به خود گرفت و در این دهه اکثر دستگاهها برپایی مسابقات قرآن ویژه کارکنان و خانواده آنان را اجرا کردند، مسابقاتی که همچنان ادامه دارد.
در دو دهه اخیر مجدد بحث مسابقات قرآن بخش مردمی، شکل تازهای به خود گرفت است. حال ثبتنام هجدهمین دوره مسابقات دارالقرآن امام علی (ع) از شنبه ۲۸ مهرماه آغاز شده و تا جمعه هجدهم آبانماه ادامه خواهد داشت. این مسابقات یکی از رقابتهای با سابقه در بخش مردمی است.
یکی از نکاتی که مسئولان برگزاری مسابقات از آغاز ثبتنام بر آن تأکید کردهاند، عدم تمدید زمان ثبتنام است و سامانه، پایان روز ۱۸ آبانماه بسته میشود.
این مسابقات در سه بخش قرائت تحقیق و قرائت ترتیل، حفظ و مفاهیم قرآن کریم برپا میشود. علاوه بر رشتههای مسابقات، جزئیات این رویداد همراه با زمان اجرای هر مرحله و آییننامه، در سامانه ثبتنام درج شده است.
از سال قبل و با توجه به تأکیدات مقام معظم رهبری در مورد تدبر در قرآن، پرداختن به موضوع مفاهیم در این دوره به صورت جدی پیگیری شد و از سال گذشته علاوه بر اضافه شدن رشته مفاهیم به مجموع رشتهها، ترجمه قرآن نیز به پیششرط رشتههای مختلف اضافه شده است، به عنوان مثال متقاضیان رشته قرائت تحقیق ابتدا در آزمون ترجمه قرآن شرکت میکنند، اگر در این آزمون شرکت نکنند یا حداقل ۵۰ درصد کل نمره را دریافت نکنند، از ادامه مسیر باز خواهند ماند.
مسئولان برگزاری این مسابقات از متسابقان رشتههای قرائت تحقیق و ترتیل که مبتنی بر ارسال فایل تلاوت است، درخواست کردند تا تلاوتهای خود را هر چه زودتر ارسال کنند و این کار را به روز پایانی ثبتنام موکول نکنند، چرا که با توجه به حجم ارسال فایلها در روز پایانی ممکن است، سامانه با مشکل مواجه شود.
جوایز هجدهمین دوره این مسابقات در مجموع و در همه رشتهها حدود ۱۳۰ درصد رشد داشته و بیشترین میانگین رشد مربوط به رشته حفظ کل قرآن کریم است.
سال گذشته مجموع جوایز برگزیدگان(نفرات اول تا سوم) ۶۰۰ میلیون تومان بود و این رقم امسال بالغ بر یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان شده است. برآورد اولیه برگزارکنندگان مسابقات این است که میزان کلی جوایز هجدهمین دوره (اعم از نفرات برتر و حد نصابیها) حدود دو میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان خواهد شد.
این مسابقات در دوران کرونا به صورت غیر حضوری برگزار شد و پیشبینی میشد، این شیوه برگزاری با پایان دوران کرونا، تغییر کند، اما در دوره هجدهم همچنان شاهد اجرای این مسابقات به صورت مجازی در تمامی مراحل خواهیم بود.
در دو دوره اخیر تلاشهایی از سوی برگزارکنندگان مسابقات صورت گرفت تا حداقل فینال آن به صورت حضوری برگزار شود، اما بالا رفتن هزینه اجرای مسابقات مانع از قطعی شدن این تصمیم شد، با این وجود مسئولان دارالقرآن امام علی(ع) در تلاشند تا در سالهای آتی بار دیگر به صورت حضوری برگزار شود.
یکی از ویژگیهای این مسابقات اهدای جوایز نقدی به افرادی است که حد نصاب را کسب میکنند. در این مسابقات علاوه بر نفرات اول تا سومِ تمامی رشتهها، به افرادی که صاحب رتبه نشود، اما حد نصاب لازم را به دست بیاورند، جوایزی تعلق میگیرد. سال گذشته حدود ۶۵ نفر به عنوان نفرات برگزیده رشتههای مختلف معرفی و تجلیل شدند و تعداد افرادی که جایزه نقدی حد نصاب را دریافت کردند به بیش از هزار نفر رسید.
مسئولان برگزارکننده این مسابقات درخواست دارند تا مسئولان نگاه ویژهای به مسابقاتی از این دست که از سوی بخش مردمی برگزار میشود، داشته باشند.
نکته دیگر در مورد مسابقات دارالقرآن امام علی(ع) تغییرات محتوایی است که در طول ادوار با کمتر تغییری همراه بوده است. کارهای مطالعاتی مربوط به تغییرات محتوایی آغاز شده است، اما این تغییرات به مسابقات امسال نرسیده و پیشبینی میشود، در سالهای آینده قدمهای عملی مربوط به این مسیر برداشته شود.
دوره جدید مسابقات دارالقرآن امام علی(ع) به صورت غیر حضوری و از طریق مراجعه به سامانه www.dqimamali.com انجام میشود.
انتهای پیام