به گزارش خبرنگار ایکنا، نخستین هماندیشی شهر آرمانی با محوریت «گزارش عملکرد آموزش شهروندی» امروز، ۱۴ آبانماه با حضور محمدامین توکلیزاده، معاون امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران، برخی از اعضای شورای اسلامی شهر تهران، مدیرکل آموزش شهروندی شهرداری تهران و مدیران آموزش شهروندی مناطق ۲۲ گانه و نواحی ۱۲۳ گانه شهر در محل تالار ایوان شمس برگزار شد.
در ابتدای این همایش، احمد علوی، عضو شورای اسلامی شهر تهران طی سخنانی بیان کرد: امروز باید آموزشهای لازم در حوزه شهری را به خوبی به شهروندان ارائه دهیم. برای مثال اگر به خوبی مردم بدانند که زبالههای خود را باید از ساعت 21 تا 23 از خانه خارج کرده و به سطلهای زباله شهری بیندازند، مبلغی در حدود چهار میلیارد تومان در بودجه شهرداری صرفهجویی میشود.
علوی اظهار کرد: زمانی اعلام کردند که تعدادی از متکدیان جمعآوری شدند و وقتی به ایشان اعلام شد که ماهیانه حقوقی به همراه بیمه به آنها اعطا میشود، به دلیل اینکه درآمد بسیار بیشتری در تکدیگری داشتند، این پیشنهاد را نپذیرفتند.
حساسیت جامعه به معضلات شهری
وی با بیان اینکه باید جامعه را نسبت به موضوعات و معضلات شهری حساس کنیم، گفت: اگر این کار را انجام ندهیم، نسبت به مدیریت شهری و انسامی مدیون خواهیم بود. یکی از موضوعات مهم در شهرهای کشور به ویژه تهران، آشنایی مردم با فرهنگ آپارتماننشینی است. امروز به دلیل عدم آگاهی برخی از افراد با فرهنگ آپارتماننشینی، معضلات بسیاری در شهر ایجاد شده است.
علوی با بیان اینکه باید به مردم کمک کنیم تا به حق و حقوق شهروندی خود واقف شوند، تصریح کرد: شهر تهران به لحاظ فیزیکی بسیار گسترده شده و توسعه یافته است اما در کنار این امر باید فرهنگ شهروندی و آپارتماننشینی نیز در تهران توسعه پیدا کند.
عضو شورای اسلامی شهر تهران بیان کرد: حفظ جان مردم اهمیت فراوانی در اسلام دارد و در قرآن کریم نیز به این موضوع تأکید شده است. اگر بتوانیم با آموزشهای شهروندی، فرهنگ شهروندی را به خوبی در میان مردم گسترش دهیم، جان مردم را حفظ کردهایم. امروز باید تا میتوانیم زیرساخت آموزش شهروندی را برای مردم مهیا کنیم. همگی باید دست به دست هم دهیم تا آموزش شهروندی را به خوبی در میان مردم رواج دهیم تا بتوانیم زمینه ارائه خدمات بهتر به شهروندان را فراهم کنیم.
در ادامه، مهدی امیری، مدیرکل آموزش شهروندی شهرداری تهران نیز در سخنانی ضمن عرض تبریک به مناسبت ولادت حضرت زینب(س) و روز پرستار، گفت: متأسفانه در دوره گذشته، خانههای شهروندی و شیوهنامه مدیریت محله اختیاری و به نوعی خانههای آموزشهای شهروندی حذف شد که البته امروز با تلاشهای انجام شده، این خانهها در حال احیا هستند.
وی افزود: کاهش مسئولیتپذیری اجتماعی، فقدان آموزشهای مناسب و مؤثر و نیاز به ارتقای هویت دینی، ملی و انقلابی شهر تهران از اهم چالشهای حوزه آموزشهای شهروندی است.
رویکردهای تحولی شهرداری تهران
وی با اشاره به رویکردهای تحولی شهرداری تهران تصریح کرد: تحول سختافزاری و کالبدی، تحول درونزا، تحول فناورانه و تحول نرمافزاری مهمترین رویکردهای تحولی شهرداری تهران هستند تا با پیگیری آنها بتوانیم به یکی از مهمترین و بهترین پایتختهای جهان اسلام دست پیدا کنیم. آموزشهای شهروندی شهرداری تهران امروز باید نخ تسبیح تمامی آموزشها در شهرداری تهران باشد.
امیری با بیان اینکه دبیرخانه آموزشهای شهروندی باید در مناطق مختلف تهران راهاندازی شود، اظهار کرد: رویکرد و چشمانداز اصلی و نهایی ادارهکل آموزشهای شهروندی شهرداری تهران، شهروندی متعالی است. شهروند متعالی شهروندی خدامحور و خودکنترل است که از دانش و اطلاعات کافی نسبت به حقوق شهروندی برخوردار است.
وی افزود: بسترسازی برای رشد و پرورش قابلیتهای شهروندان به گونهای که آحاد شهروندان بتوانند از دانش و مهارت کافی برای شناخت حقوق و انجام تکالیف و مشارکت فعال در تصميمگیری، عمل آگاهانه و مسئولانه در امور اجتماعی و زندگی شهری برخوردار شده و برای دستیابی به توسعه پایدار شهر ایفای نقش کند، معنای حقیقی آموزش شهروندی است.
امیری بیان کرد: امروز باید برنامههای خود برای ارائه آموزشهای شهروندی را از حوزه نوجوانان و کودکان به عنوان یکی از تاثیرگذارترین گروهها آغاز کنیم. تشکیل کارگروه ارزیابی مدیران در ادارهکل آموزشهای شهروندی، افزایش تعامل صف و ستاد، برگزاری جلسات تبیین و آسیبشناسی، برگزاری جلسات کارشناسی و بازنگری، تشکیل دبیرخانه متمرکز آموزشهای شهروندی و مشارکت با رسانه ملی از جمله اقدامات تحولی در ادارهکل آموزشهای شهروندی شهرداری تهران است.
مدیرکل آموزشهای شهروندی شهرداری تهران گفت: تاکنون بیش از ۲۰ برنامه در دوره جدید مدیریت ادارهکل آموزشهای شهروندی اجرا شده است که از مهمترین آنها میتوان به اجرای طرح شهردار مدرسه در مدارس استثنایی، اجرای طرح ۱۰ در ۱۰۰ در حوزه آموزشهای شهروندی، نشان جاودان، برگزاری نخستین جشنواره بینالمللی کاریکاتور درحوزه آپارتماننشینی، ایستگاه گفت و شنفت، روزه اولیها، اتوبوس شهروندی، نخستین جشنواره ادبی و هنری شهروند متعالی، اردوی شبهای آفتابی، شهر کودکی و .. اشاره کرد.
وی با بیان اینکه تاکنون بیش از ۲۰۰ محصول آموزشی از سوی ادارهکل آموزشهای شهروندی شهرداری تهران ارائه شده است، تصریح کرد: تولید و پخش هشت قسمت برنامه تلویزیونی مل مل شبکه کودک، تولید و پخش ۱۰ قسمت برنامه قصه خورشید با همکاری منطقه ۱۹، برگزاری ۹۳ هزار برنانه با حدود دو میلیون نفر مخاطب طی سه سال و .. از جمله دستاوردهای ادارهکل آموزشهای شهروندی طی سالهای اخیر بوده است.
امیری با اشاره به برگزاری طرح شهردار مدرسه گفت: این طرح طی سال تحصیلی جدید در بیش از ۵۰۰ مدرسه و با حضور ۱۹۰ هزار نفر اجرا شد. امروز قشر خاکستری هدف ادارهکل آموزشهای شهروندی است تا جوانان به خوبی جذب شده و بتوانیم مسجدمحوری را در دستور کار قرار دهیم. امسال برای اولین بار مدارس استثنایی در طرح تجهیز مدارس قرار گرفتند.
امیری گفت: امسال به توفیق الهی و بعد از ۱۴ سال طرح اعطای نشان شهروندی اجرا خواهد شد. استقرار کامل دبیرخانه متمرکز آموزشهای شهروندی در مناطق مختلف، توسعه و تشکیل کانون نوجوان در سطح محلات تهران، ارتقای فرهنگ آپارتماننشینی، ایجاد دبیرخانه متمرکز شهر دوستدار کودک در منطقه ۳، راهاندازی خانههای آموزشهای شهروندی در سرای محلات و .. از جمله برنامههای آتی ادارهکل آموزشهای شهروندی شهرداری تهران است.
ضرورت تغییر رفتار برای انسانسازی
در ادامه، مهدی پیرهادی، عضو شورای اسلامی شهر تهران نیز در سخنانی بیان کرد: آموزشهای شهروندی یکی از مهمترین موضوعات شهری در تهران است و امروز نیازمند تحولات ویژه در این حوزه هستیم. آموزش برای تغییر رفتار و فرهنگ فعالیتی پر زحمت است و به انسانسازی میانجامد.
پیرهادی اظهار کرد: برای پیمودن مسیر متعالی از سوی انسان، ارائه آموزشهای صحیح و دقیق بسیار مهم است. به توفیق الهی دبیرخانه آموزش شهروندی ایجاد شده و در حال فعالیت است. امروز کانونهای نوجوانان شهر تهران با ۱۵ هزار عضو در حال اجرای برنامههای مختلف است.
وی با بیان اینکه ارائه آموزش به فرزندان باید از سنین پایینتر رخ دهد تا تأثیرگذاری بیشتری داشته باشد، تصریح کرد: امروز دبیرخانه شهر دوستدار کودک در ۲۲ منطقه تهران ایجاد شده است. همچنین، باید زمینهای فراهم شود تا محصولات آموزشی از طریق دبیرخانه آموزشهای شهروندی به تمامی مناطق ارائه شده و شهروندان تسری داده شود.
پیرهادی اظهار کرد: ادارهکل آموزشهای شهروندی باید تعامل دقیق و خوبی با بخشهای مختلف شهرداری داشته باشد تا بتواند برنامههای تأثیرگذارتری داشته باشد. ادارهکل آموزشهای شهروندی باید پیوستهای فرهنگی را برای ارائه آموزش به مردم به ویژه جوانان در نداری ارائه کند. در حال حاضر ۵۰۷ مدرسه تهران دارای شهردار هستند که اقدام ارزشمندی برای آموزشهای شهروندی است.
وی با اشاره به ایجاد خانه محیط زیست در مدارس اظهار کرد: شهرداران مدارس میتوانند مدرسه خود را به خانه محیط زیست تبدیل کنند. این دوره از مدیریت شهری در تهران محیط زیستیترین دوره بلدیه و شهرداری در تهران است. طی مدت اخیر بیش از سه میلیون اصله درخت در تهران غرس شده است. یکی از برنامههای شهرداری تهران غرس ۱۵ هزار درخت در منطقه سرخه حصار است. در سال ۱۴۰۳ بیش از سه هزار میلیارد تومان در حوزه آب شهری سرمایهگذاری شده است.
در ادامه، محمدامین توکلیزاده، معاون امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران نیز در سخنانی اظهار کرد: شهر آرمانی شهری است که اشرف مخلوقات محور آن بوده و انسانمحور است. تمام تلاش ما در این دوره این است که شهر را انسانمحور کنیم. حتما کانونهای نوجوانی مهمتر از تمامی پروژههای این شهر هستند؛ چراکه در اجرای این پروژهها به دنبال برجسته کردن نقش انسان هستیم.
وی افزود: اگر مسئله انسانمحوری را به درستی برای افراد مؤثر جامعه تبیین کنیم، حتماً به توسعه خواهیم رسید. اجرای پروژههای عمرانی بسیار عالی است اما وقتی نتوانیم انسانی را پرورش دهیم که به دنبال همدلی و همراهی با مظلومانی مانند مردم غزه و لبنان باشد، به تنزل خواهیم رسید.
توکلیزاده تصریح کرد: رژیم صهیونیستی حتی اگر بهترین شهرها و مراکز صنعتی را داشته باشد، در مقام انسانی به زوال و سقوط رسیده است. مردم ایران اسلامی خودخواه نبوده و دگرخواه هستند و این دلسوزی خود موجب توسعه است. نسل چهارم انقلاب اسلامی در گام دوم انقلاب قرار است قلههای فضائل انسانی را فتح کند.
لزوم پرورش حسین فهمیدهها
وی با بیان اینکه انسان حماسهسرا، ذلتپذیر نیست، گفت: روح انسان ایرانی آنچنان بلند است که در برابر ظالم میایستد و این انسان، پرورش یافته اسلام و مکتب حاج قاسم سلیمانی است. اگر نسل جدید از امروز مشق مسئولیتپذیری را در مدارس خود در قالب طرح شهردار مدرسه تجربه کند، میتواند در آینده نیز به فتح قلهها بپردازد. اگر امروز حتی یک نوجوان در این کانونهای نوجوانی به حسین فهمیده تبدیل شود، کفایت میکند.
معاون امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران بیان کرد: جلسه امروز تشکیل شد تا از همکاران خط مقدم آموزش شهروندی در نواحی و محلات مختلف قدردانی کنیم. انشاءالله بتوانیم در کنار یکدیگر افتخارات بیشتری را در حوزه خدمترسانی به شهروندان بیافرینیم.
یادآور میشود، در پایان برگزاری این همایش و با حضور مسئولان حاضر از بخشهای برتر شهرداری تهران در حوزه ارائه آموزشهای شهروندی تجلیل شد.
انتهای پیام