
به گزارش ایکنا؛ آغاز ثبتنام عتبات نوروزی، اجرای طرح «ضیافت الهی» در ۱۰۷۷ در بقعه متبرکه، اجرای پویش «ضیافت کریمانه» با مشارکت ۳۰ هزار گروه جهادی، ویژهبرنامه شهرداری تهران در رمضان و نوروز، افزایش ۱۰ برابری جریمه تخلف نانواییها، برگزاری بیست و دومین نمایشگاه زنان و تولید ملی، آغاز پویش اطعان مهدوی و افطار علوی، تشریح فعالیتهای کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور و ... از مهمترین رویدادهای حوزه اجتماعی طی هفته گذشته بود.
خبرگزاری ایکنا به مناسبت روز احسان و نیکوکاری و همچنین روز درختکاری مصاحبههای خواندنی با کارشناسان انجام داده است که حاوی نکات مهم و خواندنی است و میتواند مورد استفاده مخاطبان قرار گیرد. همچنین درسگفتارهایی با موضوع «روزداری نوجوانان» و «آموزش مباحث اعتقادی به کودکان» در این خبرگزاری ضبط شده است که میتواند مورد بهرهبرداری قرار گیرد.
در ادامه
برخط جامعه ایکنا هفته دوم اسفندماه ۱۴۰۳ مروری بر این رویدادها، مصاحبهها و درسگفتارها داریم.
آغاز ثبتنام عتبات نوروزی
مرتضی آقایی، معاون عتبات عالیات سازمان حج و زیارت درباره جزییات تازه ثبت نام از متقاضیان سفرهای عتبات نوروزی گفت: ثبت نام کاروانها برای اعزام در بازه زمانی ۲۳ اسفند تا ۳۱فروردین ماه، با ظرفیت اعزام ۸۰ هزار زائر پیش بینی شده است و کف قیمتی ۱۱ میلیون تومان برای سفرهای زمینی و سقف ۲۷میلیون تومان برای سفرهای هوایی تعیین شده است.
وی با اشاره به اینکه ثبت نام از متقاضیان از ۱۴ اسفند ماه آغاز شده است، افزود: متقاضیان تشرف به عتبات عالیات میتوانند با مراجعه به دفاتر زیارتی سراسر کشور یا سامانه جامع ثبت نام عتبات عالیات به نشانی atabatorg.haj.ir ثبت نام کنند.
اجرای طرح «ضیافت الهی» در ۱۰۷۷ بقعه متبرکه
نشست خبری تشریح اهم برنامههای سازمان اوقاف و امور خیریه در اجرای طرحهای ضیافت الهی و آرامش بهاری، ۱۱ اسفندماه با حضور حجتالاسلام غلامرضا عادل، معاون فرهنگی و اجتماعی و سخنگوی سازمان اوقاف و امور خیریه در محل سالن شهید سلیمانی این سازمان برگزار شد.
در ابتدای این نشست، حجتالاسلام عادل طی سخنانی بیان کرد: یکی از ویژهبرنامههای بقاع متبرکه در ماه رمضان، طرح ضیافت الهی است که امسال در ۱۰۷۷ بقعه اجرا میشود. همچنین، از دیگر برنامههای سازمان اوقاف در ایام نوروز نیز طرح آرامش بهاری است که از ۲۸ اسفندماه تا ۱۴ فروردینماه سال ۱۴۰۴ در دو هزار و ۱۰۳ بقعه اجرا خواهد شد. با توجه به اینکه فردا روز اول ماه رمضان است، برنامههای سازمان اوقاف در ایام این ماه پربرکت نیز از فردا، ۱۲ اسفندماه آغاز میشود.
وی با اشاره به آغاز طرح ضیافت الهی در بقاع متبرکه همزمان با آغاز ماه رمضان، افزود: لازمه تمامی برنامههای سازمان اوقاف در ایام پیش رو، ایجاد قرارگاهی متمرکز در سازمان اوقاف است که به ویژه در رابطه با طرح آرامش بهاری تشکیل خواهد شد تا برنامههای مختلف سازمان اوقاف با هماهنگی بیشتر در سراسر کشور اجرا شود.
ثواب مضاعف عمره مفرده در ماه رمضان
حجتالاسلام محمدعلی اخویان، روحانی کاروانهای حج و عمره و مدیر آموزش معاونت فرهنگی بعثه مقام معظم رهبری در گفتوگو با ایکنا، به ثواب ویژه ادای عمره مفرده در ایام ماه مبارک رمضان اشاره کرد و گفت: در ماه رمضان ادای عمره ثواب زیادی دارد چراکه ماه رمضان ماه عبادت است و خود این ماه فضیلت دارد. کسب این فضیلت در مکانهای خاص مثل مسجدالنبی و مسجدالحرام مضاعف میشود. انسان وقتی در این ایام خاص مُحرم میشود، لبیک میگوید، وارد مسجدالحرام میشود و عبادت عمره را به جای میآورد، ثواب چندین برابری کسب میکند.
وی اضافه کرد: در احادیث مطرح شده است که هر کسی در ماه رمضان عمره ادا کند، ثواب آن برابر حج تمتع است و این فضیلت بزرگی است، چراکه میدانیم حج تمتع، مشعر، منا، میقات، قربانی، دیدار با امام زمان (عج) و ... دارد.
اجرای پویش «ضیافت کریمانه»
نشست خبری طرح راهیان خدمت (ویژه اعزام گروههای جهادی در ایام نوروز سال ۱۴۰۴) و پویش ضیافت کریمانه، ۱۲ اسفندماه با حضور سردار محمد زهرایی، رئیس سازمان بسیج سازندگی در محل سالن شهید سلیمانی مجتمع فرهنگی حضرت ولیعصر (عج) برگزار شد.
سردار محمد زهرایی، رئیس سازمان بسیج سازندگی با اشاره به اعزام گروههای جهادی به مناطق مختلف کشور جهت اجرای پویش ضیافت کریمانه، تصریح کرد: در راستای اجرای این پویش، اردوکشی جهادی از سوی گروههای جهادی انجام خواهد شد. پویش ضیافت کریمانه باید به صورت کریمانه و ضمن حفظ شأن افراد و خانوادههای محروم و با استفاده از تمامی ظرفیتهای مردمی اجرا شود تا بتوانیم گامی هر چند کوچک در زمینه محرومیتزدایی برداشته باشیم.
وی تصریح کرد: طبق پیشبینیهای انجام شده حداقل ۵۰ درصد از گروههای جهادی تحت پوشش سازمان بسیج سازندگی در پویش ضیافت کریمانه حضور داشته که تعدادی بیش از ۳۰ هزار گروه جهادی را شامل میشود. این گروهها ضمن اردوکشی به مناطق محروم، نسبت به خدمترسانی به محرومان اقدام میکنند.
کانونهای مساجد مجری برنامههای قرآنی و تحکیم خانواده
حجتالاسلام علی ملانوری، رئیس ستاد هماهنگی کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور سهشنبه ۱۴ اسفند در نشست خبری با اشاره به مناسبت ۱۸ اسفند، سالروز تأسیس کانونهای فرهنگی هنری مساجد و اهمیت کانونها گفت: ما به دنبال این هستیم که به جای برگزاری چندین رویداد در تهران، این رویدادها را به عنوان پیشنیازهای رویداد ملی به شهرستانها واگذار کنیم و یک رویداد ملی سالانه با عنوان «بچههای مسجد» در تهران برگزار کنیم تا مردم و مسئولان با توانمندیهای مساجد آشنا شوند.

وی ادامه داد: در سال آینده، دو رویداد مهم در حوزه تحکیم بنیان خانواده و جوانی جمعیت برگزار خواهد شد که در همکاری با ستاد ملی جمعیت و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، برنامههای متعددی در راستای سیاستهای کلی نظام برای تحکیم خانواده و جوانی جمعیت که از فرمایشات مقام معظم رهبری گرفته شده است، اجرا خواهیم کرد. این برنامهها شامل تربیت «سفیران جوانی» و برگزاری جشنوارهای با عنوان «منادیان امید» خواهد بود. یکی دیگر از فعالیتهای مهم در سال آینده، تبدیل مساجد به پایگاههای قرآنی است. این یک تکلیف قانونی است و باید تلاش کنیم تا در هر مسجد، هفتهای یک روز، یک جلسه ثابت تلاوت حرفهای قرآن همراه با تفسیر یا تدبر مختصر برگزار شود. این برنامهها به مردم امکان میدهد تا بدون حواشی، صوت زیبای قرآن را استماع کنند. این فعالیتها در کنار طرحهایی مانند «تلاوت نور» که در حال حاضر در ۴۰ هزار مسجد کشور اجرا میشود، ادامه خواهد یافت.
روزهداران با اهدای خون به نجات جان ۳ انسان کمک کنند
شهرام میرزایی، معاون اجتماعی سازمان انتقال خون در گفتوگو با ایکنا، در پاسخ به این سؤال که وضعیت ذخایر خونی کشور در حال حاضر در چه شرایطی قرار دارد؟ گفت: در حال حاضر وضعیت ذخایر خونی کشور نسبتاً مطلوب است و به لطف خدا، نیاز به خون و فرآوردههای خونی برای بیش از هزار مرکز درمانی و بیمارستانی در سطح کشور تأمین شده است و تا به امروز مشکل خاصی گزارش نشده است. در برخی استانها، میانگین ذخایر خونی بیش از ۱۰ روز است و در برخی دیگر کمتر از این میانگین که از طریق شبکه ملی خونرسانی، مدیریت ذخایر خونی کشور را اعمال میکنیم.
وی افزود: پایگاه اطلاع رسانی سازمان اهدای خون به نشانی www.ibto.ir در دسترس است و اهداکنندگان میتوانند به این سایت مراجعه کنند تا از نشانی مراکز و پایگاهها، ساعات فعالیت و امکان پیشثبتنام اهدای خون مطلع شوند. این کار باعث میشود که هنگام مراجعه به مراکز، معطلی نداشته باشند. همچنین حتماً کارت ملی خود را همراه داشته باشند.
ملازمت خلقت انسان با درختان؛ ابتدا، ابتلا و وعده گاه
۱۵ اسفند روز درختکاری است؛ میتوان در این روز درخت کاشت و در مورد اینکه این عمل برای محیط زیست بسیار خوب است و در اسلام نیز بر آن تأکید و توصیه شده است، سخن گفت. اقداماتی که در جای خود بسیار ارزشمند هستند؛ اما میتوان فراتر رفت و به بررسی این مسئله پرداخت که جایگاه پدیده و مخلوقی مثل درخت در سیستم آفرینش کجاست؟ آیات مربوط به درخت در قرآن چه مباحثی را مطرح میکنند و برای اصلاح رفتارمان در قبال محیط زیست و به ویژه حفظ درختان باید نگاه و باورهایمان را براساس چه مبنا و تفکری اصلاح و بازسازی کنیم؟

ایکنا برای نگاهی ژرفتر به دیدگاه اسلام نسبت به محیط زیست و جایگاه «درختان» در این تفکر، با حجتالاسلام رضا اسحاقی، پژوهشگر و استاد حوزه و دانشگاه به گفتوگو پرداخته است. وی معتقد است؛ اگر بخواهیم در خصوص موضوعاتی مانند درختکاری، جنگلها، منابع طبیعی و محیط زیست تحقیق و بحثی ارائه دهیم، باید به دو مرحله توجه کنیم: اول، شناخت دیدگاه اسلام نسبت به این موجودات و دوم، دستورالعملهای حقوقی که در تعامل با این پدیدهها وجود دارد. در مرحله اول، باید ببینیم که خداوند متعال در آیات قرآن و روایات، چه تصویری از رابطه انسان با طبیعت و به ویژه درختان ارائه داده است. در مرحله دوم، باید به دستورالعملهای رفتاری و حقوقی که در تعامل با این پدیدهها وجود دارد، توجه کنیم.
وی افزود: رفتارهای ما براساس نگاه ما و شناختهای ما شکل میگیرند. یعنی دو امر در رفتار اثرگذار است: یکی شناختها و یکی تمایلات، یعنی کششهایی که انسان نسبت به یک رفتار یا نتیجه رفتار میتواند داشته باشد و شناختی که نسبت به آن رفتار دارد، در کنار هم رفتار را ایجاد میکنند. طبیعتاً اگر شناخت کافی از اهمیت درختان و محیط زیست در زندگی انسانها داشته باشیم، رفتار ما با طبیعت متفاوت خواهد بود. در گذشته انسان به این شکل با معضلات محیط زیستی مواجه نبوده است.
متن کامل مصاحبه را
اینجا بخوانید.
شاخصهای سلامت معنوی و راههای تشخیص
اولین نشست «دومین مدرسه رمضانی شفاء: گذری بر یافتههای علمی در الهیات سلامت» با موضوع «شاخصهای سلامت معنوی در قرآن و حدیث» و سخنرانی مجید معارف، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران ۱۴ اسفندماه به همت اندیشکده حکمت طبیعی و الهیات سلامت دانشگاه امام صادق (ع) و مؤسسه مطالعات تاریخ پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ایران با حمایت دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت و همکاری فرهنگستان علوم پزشکی برگزار شد.
مجید معارف، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران و عضو گروه سلامت معنوی فرهنگستان علوم پزشکی ایران گفت: سلامتی، چه سلامت معنوی، جسمی، فردی یا اجتماعی، همگی عطیه و موهبت خداوند به انسان هستند. البته این سلامتی نیاز به مراقبت و پیشگیری دارد تا آفات و مشکلاتی که ممکن است به جسم و جان انسان نفوذ کنند، از او دور بمانند. همه به صورت جدی قبول دارند که مراقبت و پیشگیری از سلامتی ضروری است.
وی افزود: وقتی از سلامت معنوی صحبت میکنیم، کلمه «معنوی» را در مقابل «مادی» قرار میدهیم. سلامت مادی همان سلامت جسمانی و فیزیکی انسان است، اما سلامت معنوی به مقوله روح و روان انسان مربوط میشود. وقتی از سلامت معنوی اسلامی صحبت میکنیم، این مفهوم مبتنی بر یک خاستگاه و مبنای مهم است. اگر کسی نسبت به این مبنا تردید کند یا آن را به چالش بکشد، ادامه مباحث ما در این زمینه ممکن نخواهد بود. بنابراین، به عنوان شالوده بحث باید بگوییم که سلامت معنوی در اسلام مبتنی بر یک مبنای کلان است. به سادگی میتوان گفت که انسان موجودی دو بعدی است؛ مرکب از جسم و روح. خداوند تبارک و تعالی در خلقت انسان، هم به جسم او توجه کرده و هم به روح او.
نوجوانان و روزهداری
خبرگزاری ایکنا با هدف آموزش اصول تغذیه صحیح نوجوانان در ماه رمضان میزبان لیلا آزادبخت، استاد تمام دانشگاه علوم پزشکی تهران است که طی ۱۱ جلسه مباحث علمی مرتبط با تغذیه نوجوانان در ماه مبارک رمضان را تشریح میکند. نخستین درسگفتار با عنوان «روزهداری در سن رشد» منتشر شده و در بخشی از آمده است: باید دقت کنیم و ببینیم چه عادات غذایی را در این ماه میتوانیم تثبیت کنیم که عادات غذایی سالمی باشند و از چه غذاهایی باید بپرهیزیم؛ اگر بتوانیم این اصول تغذیهای را در ماه مبارک رمضان دنبال کنیم، نوجوان در دوران روزهداری، هم از فضیلت ماه مبارک رمضان میتواند برخوردار شود و هم میتواند تغذیه صحیحی داشته باشد.
دومین درسگفتار با عنوان «مضرات حذف وعده سحری برای نوجوانان روزهدار» به این مسئله مهم پرداخته است. دکتر آزادبخت در این زمینه تأکید کرده است: در وعده سحری استفاده از کربوهیدراتهایی که فیبر دارند مثل نان سبوسدار، برنج سبوسدار، ماکارونی سبوسدار و حتی غلات پخته کامل سبوسدار توصیه میشود. مورد بعدی که میتوانیم برای سحر انتخاب کنیم پنیر است و توصیه میکنیم از پنیر کم چرب که نمک زیادی ندارد برای نوجوانمان انتخاب کنیم و در کنار آن سبزیجات مثل سبزی خوردن، کاهو، خیار، گوجه و ... قرار دهیم تا فیبر مورد نیاز نوجوان نیز تأمین شود. در کنار نان و پنیر و سبزی میتوانیم وعده غذایی کوچکی هم قرار دهیم که حاوی پروتئین باشد؛ مثل تخم مرغ، مرغ و گوشتها و در کنار آن کمی برنج قرار دهیم که نوجوانان مصرف آن را دوست دارند.
سومین درسگفتار با عنوان «میزان آب مورد نیاز نوجوانان در فاصله افطار تا سحر» منتشر شده است و دکتر آزادبخت معتقد است؛ مصرف آب کافی توسط نوجوانان روزهدار لازم است و این موضوع بسیار اهمیت دارد و باید حتماً مطمئن شویم که نوجوان ما آب کافی را در فاصله افطار تا سحر نوشیده است و حتماً به وی توصیه کنیم که حتی بعد از افطار و قبل از وعده شام، مایعات و به خصوص آب را به مقدار کافی مصرف کند؛ همینطور در وعده سحر نیز آب کافی بنوشد.
رازهای مسجد دانشگاه تهران
فرهاد جلیلیانفرد، نویسنده و پژوهشگری است که دو جلد کتاب «مسجد دانشگاه تهران به روایت تصور و اسناد» و «دانش و نیایش؛ معماری مسجد دانشگاه تهران» را تألیف و در این کتابها به بررسی ابعاد تاریخی و هنری ساخت این مسجد پرداخته است.
این پژوهشگر در گفتوگو با ایکنا به تشریح نحوه ساخت و ابعاد مختلف هنری و تاریخی این مسجد پرداخت و گفت: در مورد کتیبههایی که داخل شبستان کار شده، باید بگویم که ۱۴ سوره در آنجا نوشته شده است که به نشانه ۱۴ معصوم انتخاب شدهاند. مسجد دانشگاه تهران مسجدی است که محراب ندارد. وقتی وارد مسجد میشوید، قبله کمی به سمت راست متمایل است. اگرچه در سالهای بسیار قبل، بسیاری فکر میکردند که قبله مسجد دانشگاه مستقیم است، اما در واقع، قبله مسجد دانشگاه جایی است که در بالا عبارت «لا اله الا الله محمد رسول الله، علی ولیالله» نوشته شده و در پایین آن، ابتدای سوره یاسین قرار دارد.
جلیلیانفرد ادامه داد: یکی دیگر از کارهای جالب توجه، نحوه نوشتن سوره یاسین است. زمانی که شما این سوره را میخوانید، باید خلاف جهت عقربههای ساعت آن را بخوانید. این طراحی به گونهای است که انگار برنامهریزی دقیقی بین معمار، خوشنویس و انتخابکننده آیات انجام شده است. این کار به بُعد روحانی مسجد نیز توجه داشته و خارج از فضا و زمان، چرخش و حرکت در این فضای دایرهای شکل را تداعی میکند.
متن کامل مصاحبه را
اینجا بخوانید.
ویژهبرنامه شهرداری تهران در رمضان و نوروز
نشست خبری تبیین برنامههای ماه رمضان و عید نوروز شهرداری تهران، ۱۴ اسفندماه با حضور محمدامین توکلیزاده، معاون امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران در سالن نشستهای برج میلاد تهران برگزار شد.
در ابتدای این نشست، توکلیزاده، طی سخنانی گفت: «بهار قرآن، بهار ایران» پویش اصلی شهرداری در ایام بهار قرآن و طبیعت خواهد بود. ایمان و معنویت، نشاط و سرزندگی، نوروز و گردشگری و مسئولیتهای اجتماعی چهار محور اصلی برنامههای شهرداری تهران در این ایام است.
وی ادامه داد: در هزار نقطه شهر تحت عنوان مهمانی شهر، هزار سفره افطاری ساده برپا خواهد شد. در ایام نوروز نیز در ۱۰۰ بوستان تهران نماز جماعت برگزار خواهد شد. همچنین، دومین پویش لشکر قدس نیز امسال با کمک مساجد و مدارس برگزار میشود. سومین پویش روزهاولیها نیز از دیگر برنامههای امسال شهرداری تهران است. جشنواره ویژه ولادت امام حسن (ع) نیز در شب میلاد آن حضرت در مساجد آرمانی برپا میشود.
سیدمحمد نقیب، رئیس سازمان خدمات و مشارکتهای اجتماعی شهرداری تهران نیز با اشاره به رویداد حامیشهر بیان کرد: پیوست این رویداد برنامه ویژهای در باغراه حضرت زهرا (س) تحت عنوان خیمه یاری است که با پویش آزادی بانوان زندانی همراه است. اعطای جهیزیه به سیصد زوج محروم کشور در برج آزادی تهران، برنامه گلریزان ویژه آزادسازی بانوان زندانیان، مراسم افطاری ساده برای کودکان کار، درختکاری و کاشت نهال با حضور ۴۰۰ کودک کار و ... از دیگر برنامههای سازمان در این ایام خواهد بود. همچینن، مددسراهای سیار و ثابت سازمان نیز تا پایان فصل سرد سال ادامه خواهد داشت.
رمضان و سیرابی از دریای رحمت به قدر عطش
آیتالله احمد مبلغی، استاد درس خارج حوزه علمیه، در آستانه آغاز ماه رمضان، طی یادداشتی که در اختیار ایکنا قرار داده است با یادآوری گذر عمر و فرصتی که ماه رمضان برای انسانهای عاشق به ارمغان میآورد، این سؤال را خاطرنشان کرد که: محبت، اگر در رمضان هزینه نشود، پس کی و کجا باید هزینه شود؟ هان، که روزگار بساطِ ایام را درهم میپیچد و با دستانِ فنا، نقشِ رویاها را از ساحتِ دل میزداید و زمان، با انگشتانِ زوال، خاطرات را از لوحِ ذهن میتراشد و برگهای آرزو را در اقیانوسِ فراموشی فرو میافکند؛ و اینک، آخرین روز پیش از رمضان بر ما سایه افکنده است.
رمضان نه فقط یک ماه، که میدانی است که در آن، انوارِ عشق منتشر و جامهای رحمت لبریز میشود و سوداگری محبت در میانِ جانهای تشنه برپا میشود. رمضان، فصلی است که هر کس، به میزانِ عطشِ خویش از دریای محبتِ الهی سیراب میشود.
آموزش مباحث اعتقادی به کودکان
در آموزش مباحث اعتقادی به کودکان، رعایت بایدها و نبایدها از اهمیت ویژهای برخوردار است. هدف اصلی این آموزشها، پرورش نسلی با ایمان، آگاه و مسئولیتپذیر است که بتواند با درک عمیق و قلبی از اعتقادات خود، در زندگی فردی و اجتماعی موفق عمل کند.
در این راستا ایکنا بنابر رسالت رسانهای خویش همزمان با ماه مبارک رمضان با انتشار مجموعه درسگفتارهای «آموزش مباحث اعتقادی به کودکان» با حضور سیده معصومه طباطبایی، استاد حوزه و دانشگاه، کارشناس ارشد روانشناسی و دکتری فلسفه و کلام و سطح ۳ تفسیر علوم قرآنی به تشریح شیوه آموزش و آشنایی کودکان با مباحث اعتقادی و دینی پرداخته است.
این استاد حوزه و دانشگاه در قسمت نخست از مجموعه درسگفتارها به موضوع «
بایدها و نبایدها» پرداخته است. وی معتقد است؛ یکی از مهمترین مباحثی که شاید بسیاری از والدین با آن دست و پنجه نرم میکنند یا در موقعیتهای مختلف دچار بحران و سؤال میشوند، بحث معرفی مباحث اعتقادی به صورت تکنیکال به کودکان است. اینکه چگونه مباحث اعتقادی را با فرزندانمان مرور کنیم، دغدغه بسیاری از والدین دیندار و مذهبی است؛ والدینی که نگران آینده فرزندانشان هستند و میخواهند بدانند چگونه این مفاهیم را به خوبی به کودکان بیاموزند تا آنها با علاقه یاد بگیرند و عمل کنند، بدون اینکه نیاز به نظارت دائمی والدین باشد یا اینکه والدین مجبور باشند پیوسته مطالب را به آنها گوشزد کنند.
قسمت دوم با عنوان «
چگونه خداوند را به کودکان معرفی کنیم» و قسمت سوم با عنوان «
آموزش خداشناسی به کودکان با مثالهای عینی و ملموس» منتشر شده است. در بخشی از درسگفتار سوم آمده است؛ در آموزش این مباحث، به ویژه در معرفی خداوند به کودکان، لازم است به این موضوع توجه داشته باشیم که کودکان گاهی سؤالاتی مانند «خدا کیست؟» یا «خدا کجاست؟» میپرسند. در مورد فضا و مکان خداوند، شاید نتوانیم برخی مباحث پیچیده را برای کودکان باز کنیم، زیرا کودکان مفاهیم فلسفی و انتزاعی را به راحتی درک نمیکنند و این مفاهیم خارج از دایره فهم آنهاست. بنابراین، بهتر است از مثالهای عینی و ملموس استفاده کنیم.
افزایش ۱۰ برابری جریمه تخلف نانواییها
حشمتالله عسگری، معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار تهران در حاشیه جلسه آرد و نان این تهران با اشاره به تشدید نظارتها بر قیمتهای مصوب نان، گفت: اختیارات جدیدی از سوی سران سه قوه ابلاغ شده که از این ظرفیتها برای افزایش قدرت بازدارندگی در برابر جرایم نانواها استفاده خواهیم کرد.
وی افزود: پیش از این امکان پلمب نانواییها وجود نداشت، اما اکنون این امکان فراهم شده است، همچنین جرایم مربوط به تخلفات نانواها تا ۱۰ برابر افزایش یافته است.
آغاز پویش بینالمللی «هر گردشگر، یک درخت»
محمد جهانشاهی، دبیر کمیته ملی طبیعتگردی و گردشگری سبز گفت: راهاندازی پویش بینالمللی «هر گردشگر، یک درخت» به عنوان مسئولیت اجتماعی خانواده بزرگ صنعت گردشگری کشور انجام خواهد شد که اماکن مختلف گردشگری از جمله اقامتگاههای بومگردی، هتلها، دفاتر خدمات مسافرتی و همچنین روستاهای کاندیدای جهانی، مناطق آزاد و دیگر علاقهمندان در این حرکت جمعی مشارکت خواهند داشت. به واسطه این پویش، زمینه برای مشارکت گردشگران جهت کاشت درخت فراهم شده است. بر مبنای این پویش، از امروز، ۱۵ اسفند ماه متناسب با اقلیم هر منطقه، مشارکت کنندگان در محدوده محیطها و مقاصد گردشگری، اقدام به کاشت درختان بومی و یا تأیید شده نهادهای متولی خواهند نمود. نگهداری و نظارت بر آنها خواهند کرد.
وی یادآور شد: طبق هماهنگی و همکاری اعلام شده از سوی مناطق آزاد، چابهار، ارس، ماکو و سایر مناطق آزاد کشور برای کاشت درخت اعلام همکاری کردهاند که در منطقه آزاد ماکو شاهد ایجاد یکی از بزرگترین جنگلهای یکپارچه دست کاشت جهان در مساحتی نزدیک به ۲۱ هزار هکتار هستیم که ۱۰ درصد (بیش از ۲۰۰ هکتار) به این کمپین اختصاص داده شده است.
ارائه ۶۲۱ کسب و کار مختلف در بیست و دومین نمایشگاه زنان و تولید ملی
نشست خبری بیست و دومین نمایشگاه زنان و تولید ملی، ۱۲ اسفندماه با حضور مریم اردبیلی، رئیس مرکز زنان و خانواده شهرداری تهران برگزار شد.
مریم اردبیلی، رئیس مرکز زنان و خانواده شهرداری تهران در این نشست با اشاره به برگزاری بیست و دومین نمایشگاه زنان و تولید ملی نیز اظهار کرد: این نمایشگاه از ۱۵ تا ۲۴ اسفندماه ویژه عرضه مستقیم پوشاک و صنایع دستی و با حضور تولیدکنندگان برتر ایرانی برگزار میشود.
وی با بیان اینکه این نمایشگاه طی بازه زمانی اعلام شده، هر شب از ساعت ۱۱ تا ۲۲ در بوستان گفتوگو برگزار میشود، گفت: اتفاق خوبی که افتاده اینکه همزمان با برپایی این نمایشگاه در بوستان گفتوگو، غرفههایی نیز در تعدادی از ایستگاههای مترو و فضاهای بوستانی و تعدادی از بازارچههای دائم شهر تهران برپا خواهد شد و ۶۲۱ کسب و کار ارائه خواهد شد و یکی از سختگیریهایی که برای فروشندگان نمایشگاه وجود داشته، این است که محصولات ارائه شده باید تولیدات خودشان باشد.
آغاز اجرای پویش ملی «اطعام مهدوی»
با آغاز به کار آشپزخانه طرح اطعام مهدوی در مسجد جامع حضرت ولیعصر (عج) تهران، پویش ملی اطعام مهدوی به صورت همزمان در سراسر کشور آغاز شد.
سیدمرتضی بختیاری، رئیس کمیته امداد در مراسم راهاندازی آشپزخانه طرح اطعام مهدوی گفت: پویش ملی اطعام مهدوی برای پنجمین سال متوالی به عنوان یکی از برنامههای ثابت کمیته امداد در ماه مبارک رمضان اجرا میشود. طبخ و توزیع غذای گرم، افطاری ساده و همچنین توزیع بستههای معیشتی در قالب این طرح پیشبینی شده است.
اجرای پویش «ضیافت افطار علوی»
امیر غفاری، مدیر طرح «حبیب» اظهار کرد: این پویش در قالب طرح ملی «حبیب» و با هدف برگزاری افطاریهای ساده، ترویج انس با قرآن و افزایش مشارکت اجتماعی در مساجد طراحی شده است. در این طرح، علاوه بر برپایی مراسم افطاری، برنامههای قرآنی نیز برای روزهداران برگزار خواهد شد.
وی افزود: پویش «ضیافت افطار علوی» با هدف ایجاد فضای معنوی و صمیمی در مساجد، ترویج فرهنگ همدلی و نیکوکاری و افزایش حضور اقشار مختلف جامعه در فعالیتهای دینی اجرا میشود.
آغاز پویش «نه به تصادف»
سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، پس از امضای تفاهم نامه همکاری با وزارت بهداشت درباره پویش نه به تصادف ضمن قدردانی از اقدامات وزارت بهداشت در راهاندازی پویش «نه به تصادف»، بر ضرورت استفاده از ظرفیتهای فرهنگی و رسانهای برای کاهش تصادفات تأکید کرد.
وی با اشاره به پیامدهای سنگین تصادفات جادهای، گفت: کشور ما در این حوزه نهتنها از لحاظ منابع انسانی ارزشمندی که از دست میدهیم، بلکه از نظر خسارتهای مادی نیز هزینههای قابلتوجهی را متحمل میشود. بنابراین، چنین پویشهایی میتوانند نقش مهمی در کاهش این مشکلات ایفا کنند.
حمایت توأم با توانمندسازی؛ ابزار پایدار در مبارزه با فقر
۱۴ اسفند مصادف با روز احسان و نیکوکاری است. از سال ۱۳۶۹ هر سال در اسفندماه و در آستانه عید نوروز و بهار طبیعت در همایشی عظیم، که تبلور نوعدوستی، نیکوکاری و مهرورزی است، مردم دستهای پرمحبتشان را بر سر خانوادههای نیازمند و کودکانشان میکشند. در این راستا خبرگزاری ایکنا درباره اهمیت احسان و نیکوکاری در جامعه و آسیبها و چالشهای دوری از این فرهنگ نیکو با حجتالاسلام احمد شرفخانی، رئیس مرکز امور خیریه سازمان اوقاف و امور خیریه، به گفتوگو پرداخته است.
وی در این زمینه معتقد است: تمرکززدایی و تفویض اختیار به نهادهای محلی میتواند برنامهریزی را به نیازهای واقعی هر منطقه نزدیکتر کند. همچنین، تقویت همکاری با سازمانهای مردمنهاد و بخش خصوصی، امکان بهرهگیری از ظرفیتهای تخصصی و نوآوریهای اجتماعی را فراهم میآورد. گذار از حمایتهای کوتاهمدت به سرمایهگذاری در پروژههای پایدار، نیازمند بازنگری در قوانین و اولویتهای بودجهای است. شفافیت بیشتر در گزارشدهی و ارزیابی مستمر پروژهها نیز اعتماد عمومی و مشارکت خیّرین را افزایش خواهد داد. در نهایت، فقرزدایی پایدار تنها در سایه همگرایی دولت، جامعه و تشکلهای مردمنهاد ممکن است. نهادهای دولتی باید نقش خود را از «مجری صرف» به «تسهیلگر هماهنگکننده» تغییر دهند تا فضایی برای شکوفایی ابتکارات جمعی و عدالتمحور فراهم شود.

وی تأکید کرد: فقرزدایی بدون مشارکت جمعی محقق نمیشود. دولت، بخش خصوصی، نهادهای مردمی و جامعه محلی باید در طراحی و اجرای برنامهها همکاری کنند. در نهایت، فقرزدایی نیازمند تغییر نگرش فرهنگی است. جامعه باید به سمتی حرکت کند که فقر را نه به عنوان یک تقدیر، بلکه به عنوان چالشی قابل حل بپذیرد. آموزش مالی به خانوارها، ترویج فرهنگ کار جمعی و تقویت نهادهای محلی برای حل مشکلات، از جمله راههای نهادینه کردن این تغییر است. در این مسیر، نظارت مستمر بر عملکرد برنامهها و انتشار عمومی نتایج، اعتماد و مشارکت عمومی را جلب میکند.
انتهای پیام