به گزارش خبرنگار ایکنا، دوره توجیهی ـ آموزشی قاریان اعزامی به حج تمتع سال 1404 «کاروان قرآنی نور» با حضور حجتالاسلام والمسلمین سیدعبدالفتاح نواب؛ نماینده ولیفقیه در سازمان حج و زیارت و سرپرست حجاج ایرانی، در سالن وحدت بعثه مقام معظم رهبری سازمان حج و زیارت برپا شد.
نواب در این مراسم با اشاره به اینکه اعزام کاروان قرآنی نور، کار ویژهای است، گفت: حضور قاریان و حافظان قرآن نورانیت حج را دوچندان خواهد کرد. شما اعضای کاروان در طول این سفر در خدمت زائرانی خواهید بود که سالها برای تشرف به سرزمین وحی انتظار کشیدند؛ انتظاری شیرین و باید شما به عنوان نماینده جمهوری اسلامی ایران در انجام امور قرآنی خود را خدمتگزار حجاج بدانید و مطمئن باشید که خداوند خود زمینه را برای این سفر فراهم کرده است.
نماینده ولیفقیه و سرپرست حجاج ایرانی با اشاره به اینکه اعزام کاروان قرآنی نور از جمله تأکیدات مقام معظم رهبری است، تصریح کرد: حج امسال تفاوتهایی با حجهای سالهای قبل دارد؛ اوضاعی را در جهان اسلام شاهدیم که مرارتهایی را برای مردم مسلمان به وجود آورده است، اما باید متوجه این امر باشید که از دل همین سختیهاست که نعمتها سربرآورده و بالنده میشوند.
وی افزود: شما در قالب این کاروان در مکه و مدینه برنامههایی در اماکن مختلف و از جمله محلهای اقامتی خواهید داشت، اما یک قاری باید این امر را مد نظر داشته باشد که خود نیز بهرهای از تلاوتش ببرد. برای یک اجرای تلاوت حتماً نباید همه شرایط و ملزومات فراهم باشد، بلکه خود او نیز باید در راستای بسترسازی و ایجاد مقدمات برای یک اجرای خوب کوشا باشد و مثلاً پیش از تلاوت ارتباطی مثبت و سازنده با مستمع خود برقرار کند.
نواب تأکید کرد: تنها در سایه این ارتباط صمیمانه است که میتوان به دلها نفوذ کرد و بر روی آنها اثر گذاشت؛ خداوند به دلها نگاه میکند و در این راستا توجه به برخی موارد فنی و از جمله تجوید در اولویت نیست، بلکه قاری باید ارتباطی مفید و سازنده با زائر برقرار کند. قاری باید ابتدا به این امر توجه داشته باشد که جلسه قرآنی او مورد نظر و توجه امام زمان(عج) قرار گیرد؛ ارتباط کلامی یک قاری با زائر و حاجی خانه خدا ولو کوتاه، ممکن است بتواند تأثیر بیشتر داشته باشد و دلهایشان را متحول سازد.
نماینده ولیفقیه و سرپرست حجاج ایرانی گفت: بسیاری از افراد نیاز به ایجاد یک جرقه دارند تا دلهای ایشان در مسیر تعالی و رشد معنوی قرار گیرد و لذا توصیه من به شما این است که قبل از قرائت به دنبال یک قرائت ناب نباشید، بلکه دست به دعا برداشته و بگویید که خداوندا! من باید تلاوتی تأثیرگذار داشته باشم. اثرگذاری تلاوت بسیار مهم است و میتواند دلهای زیادی را با خود همراه سازد.
گزارش تصویری دوره توجیهی ـ آموزشی کاروان قرآنی نور اعزامی به حج تمتع
نواب گفت: نکته مهم دیگر آن است که یک قاری قرآن باید دارای دانش رفتارشناسی و جامعهشناسی باشد و با شناختی که از مردم دارد، تشخیص دهد که چه آیاتی در چه موقعیت زمانی و مکانی برای آنها خوانده شود. گاه ممکن است نیاز به تلاوت آیاتی با موضوع سبک زندگی باشد و البته در مکانی نیز شاید تلاوت آیات مربوط به حج ترجیح داده شود.
وی با تأکید بر این نکته که در میان حجاج امسال خانه خدا، افراد مسن کمسواد و بیسواد حضور دارند، گفت: از این نظر نیز حج امسال از ویژگی خاصی برخوردار است و لذا قاری باید در انتخاب آیات دقت زیادی داشته باشد و آنهایی را انتخاب کند که بتواند بیشترین ارتباط را با شنونده برقرار کند.
نماینده ولیفقیه و سرپرست حجاج ایرانی افزود: موضوع مهم دیگر سلامت است؛ هم سلامت جسمی که باید یک قاری خودمراقبتی داشته باشد، چرا که به هر حال بروز برخی رفتارها حتی معمولی مانند خوردن یک لیوان آب سرد نیز با توجه به اقلیم آب و هوایی مکه، موجب سرماخوردگی شود و هم سلامت از نظر حفظ جان و امنیت، چرا که ممکن است به دلیل بروز برخی از اعمال که به نظر هنجار نیز محسوب میشود، از سوی نیروهای عربستانی با بازداشت مواجه شوند که حتیالمقدور باید از اعمالی که احتمال بروز این مسائل را دارد، دوری کرد.
وی با تأکید مجدد بر انتخاب آیات مناسب به منظور قرائت در محافل قرآنی در حج تمتع گفت: میتوان ترجمه برخی از آیات تلاوت شده را نیز خواند و حتی با سخنران آن محفل یا مجلس نیز هماهنگ بود تا آیاتی را که او قصد دارد با استناد به آنها سخنرانی کند با صوت و لحن زیبا خوانده شود.
نواب اظهار کرد: توصیه میشود که قاریان از هر فرصتی برای حضور در مسجدالحرام به منظور برقراری ارتباط شخصی با معبود، استفاده کنند و این امر را نیز در نظر داشته باشند که این سفر، سفر آخر آنهاست، سفر آخری که با نور و روح معنویت نیز آمیخته شده است و لذا باید از لحظه لحظه آن استفاده کرد.
وی در پایان با آرزوی موفقیت و سلامت برای اعضای کاروان قرآنی گفت: در این سفر برای مقام معظم رهبری دعا کنید، چرا که حامی اصلی ایجاد این کاروان قرآنی معظمله بودهاند و بسیار دوست دارند که خود به این سفر مشرف شوند. پس از انتصاب به ریاست جمهوری، تاکنون ایشان به جهت مشغله کاری و مسئولیت سنگینی که به عهده دارند، به این سفر نرفتهاند.
این گزارش حاکی است، پیش از سخنان حجتالاسلام نواب، هر یک از اعضای کاروان قرآنی نور به معرفی اجمالی خود پرداختند و محمدتقی میرزاجانی؛ معاون برنامهریزی و پژوهش شورای عالی قرآنی نیز به ارائه توضیحاتی در مورد این کاروان پرداخت و گفت: ابتدا باید از میزبانان این دوره یعنی بعثه مقام معظم رهبری و سازمان اوقاف و امور خیریه تشکر کنم و یاد و خاطره شهیدان منا به ویژه شهدای قرآنی منا را گرامی بدارم.
وی گفت: حضور کاروان قرآنی کشورمان در موسم حج، نشان از اهتمام نظام جمهوری اسلامی ایران به قرآن کریم و در پیش گرفتن دیپلماسی قرآنی در حوزه بینالملل بر مبنای کلام الهی را دارد که این رویکرد، به عنوان الگویی برای کشورهای اسلامی قابل طرح است و به نظر میرسد که عنایت و توجه ویژه و تشویق مکرر رهبر معظم انقلاب نسبت به اعزام کاروان قرآنی به حج هم به همین منظور باشد.
میرزاجانی همچنین به ارائه اطلاعات آماری در مورد کاروان قرآنی نور پرداخت و گفت: 75 درصد از اعضای این کاروان حجاولی هستند و 25 درصد آنها سابقه یکبار یا بیشتر تشرف را داشتهاند که متوسط سنی کاروان حج امسال را باید 34 سال اعلام کنیم که نماینده 11 استان هستند.
وی با تأکید بر آمادگی کامل کاروان برای انجام فعالیتهای متراکم و اجرای برنامه در حج امسال تصریح کرد: درخواست میکنم که به جهت این اوج آمادگی بعثه مقام معظم رهبری برنامهریزی لازم را به جهت استفاده حداکثری از این ظرفیت قرآنی داشته باشد.
این گزارش حاکی است، در ادامه میرزاجانی چند مورد را نیز به شرح زیر متذکر شد؛
ـ ضرورت هماهنگی کامل با سرپرست کاروان
ـ تلاوت از حفظ و منطبق با مناسبت و موضوع هر جلسه
ـ مراقبت کامل و حفظ سلامت، به منظور حضور موفق در این مأموریت قرآنی
ـ حفظ آمادگی فنی تلاوت در هر لحظهای که درخواستی برای اجرا دریافت شود
ـ استفاده از لباس ایرانی در حین اجرای برنامه و رعایت ظواهرِ مورد توقع و در شأن یک قاری قرآن
یادآور میشود، کاروان قرآنی نور اعزامی به حج تمتع امسال از 20 قاری و حافظ قرآن که گروه تواشیح نور تهران آنها را به سرپرستی محمدجواد کاشفی همراهی میکنند، تشکیل شده است.
انتهای پیام