به گزارش خبرنگار ایکنا، حجتالاسلام عبدالفتاح نواب، نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت در آستانه آغاز اعزام زائران حج 1404 کشورمان به سرزمین وحی، امروز جمعه 12 اردیبهشت ماه سخنران پیش از خطبههای نماز جمعه تهران بود.
وی در سخنرانی پیش از خطبههای نماز جمعه تهران با اشاره به اینکه هر ساله برای حج شعاری در نظر گرفته میشود، گفت: شعار حج امسال «سلوک قرآنی، همگرایی اسلامی و حمایت از فلسطین مظلوم» است.
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت به سخنان حضرت علی(ع) در خطبه اول نهجالبلاغه در رابطه با حج نیز اشاره کرد و گفت: حضرت علی(ع) میفرمایند: خداوند از میان بندگان خود کسانی را برای حج انتخاب کرده است. آنها دعوت خداوند را اجابت و سخن خداوند را تصدیق میکنند و در محل و جایگاهی که پیامبران الهی بودند، میایستند و به عبادت میپردازند و خودشان را به شکل ملائکه الهی در میآورند و در عرش الهی طواف میکنند.
حجتالاسلام نواب ادامه داد: در آیه 97 سوره مائده نیز میخوانیم: «جَعَلَ اللَّهُ الْكَعْبَةَ الْبَيْتَ الْحَرَامَ قِيَامًا لِلنَّاسِ؛ خداوند [زيارت] كعبه بيت الحرام را وسيله به پا داشتن [مصالح] مردم قرار داده». خداوند کعبه را برای استواری و پابرجایی جوامع انسانی و الهی قرار داده است و قوام و استواری جامعه اسلامی نتیجه بهره بردن صحیح از مهندسی خداوند و نقش آفرینی حج است. اگر حج درست انجام بگیرد جایی برای دشمنان اسلام باقی نمیماند.
وی با ابراز تأسف از اینکه حج در جایگاه و با شرایط خودش و به گونهای که خداوند در مهندسی خلقت در نظر گرفته انجام نمیشود، اظهار کرد: اگر حج درست انجام میشد جایی برای دشمنان اسلام در صفوف جامعه اسلامی باقی نمیماند.
وی در ادامه سخنان خود به درسهایی از حج اشاره کرد و گفت: حج درسهایی دارد که اگر این درسها از حج به جامعه سرایت کند، جامعه نیز شکل دیگری پیدا میکند؛ از جمله درسهای حج، همزیستی است. در حج وقتی در مسجدالحرام نشستهایم کنار ما یک زائر از شرق زمین از کشورهای مالزی و اندونزی نشسته است و یکی از غرب زمین از کشورهای مغرب و مراکش؛ یعنی از همه جای گیتی در آنجا حضور دارند و همه یک هدف دارند همزیستی با فرهنگها، رنگها و زبانهای مختلف.
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت ساده زیستی را دیگر درس حج عنوان کرد و گفت: در حج همه با لباس احرام هستند و با دو قطعه حوله خدا را عبادت میکنند. اجتناب و پرهیز از گناهان دیگر درس حج است؛ در حج فسوق نیست. اگر پرهیز از گناه در حج درست انجام و در ادامه به جامعه سرایت کند، جامعه شکل دیگری پیدا میکند. تأثیرگذاری حج بر جامعه و استواری جامعه در گرو درس گرفتن از حج است.
حجتالاسلام نواب با اشاره به اینکه برخی سؤال میکنند ما توفیق رفتن به حج را نداریم و معلوم هم نیست با این گرانیهایی که به خاطر گرانی دلار در قیمت حج است، بتوانیم در آینده هم به حج برویم، آیا کاری هست که ثواب حج را برای ما جبران کند؟ گفت: امام سجاد(ع) فرمود اگر کسی به خانواده فردی که به حج رفته خدمت کند، در ثواب حج حاجی شریک میشود. مثلاً برادر شما به حج مشرف شده، خانواده او اینجا هستند اگر به خانواده حاجی سر بزنید و احوالی از آنها بپرسید و یا مال و اموال حاجی را نگه داری کنید که حیف و میل نشود، شما در ثواب حج حاجی شریک هستید و گویی به حجرالاسود دست کشیدهاید.
وی ادامه داد: یکی از راویان از امام صادق(ع) روایت می کند: سه کس هستند که دعایشان مستجاب است. حاجی، عمره گزار و رزمنده فی سبیلالله؛ و بعد فرمودند ببینید چه خدمتی میتوانید به خانواده این افراد بکنید که شما هم اجر آنها را ببرید. چون برخی از بچهها هستند که وقتی پدر یا مادرشان یا هر دو به حج مشرف میشوند، دلتنگی میکنند؛ معلم این بچهها در مدرسه اگر با این بچهها مطلوب رفتار کند و با محبت خودش جای خالی پدر و مادر را پر کند، طبق سخن امام سجاد(ع) و امام صادق(ع) خداوند اجر حجگزار را به او میدهد.
حجتالاسلام نواب رفتن به دیدار حجاج را راه دیگری برای کسب فیض حج دانست و گفت: وقتی حجاج باز میگردند اگر برای تکریم به ملاقات حاجی بروید خداوند ثواب حجگزار به شما می دهد. رفع مشکلات مردم، سرپرستی افراد آسیبپذیر و شرکت در نماز جمعه طبق روایات ثواب حج دارد.
وی افزود: همچنین کسانی که در لیالی عشر یعنی 10 روز اول ماه ذیالحجه نمازهای نافله این شبها را اقامه میکنند، زائران امام حسین(ع) و زائران امام رضا(ع) از ثوابی معادل حج بهرهمندند.
وی به کسانی که عازم سفر حج هستند نیز چند توصیه کرد و گفت: شما 20 سال انتظار کشیدهاید و هزینه سنگینی نیز پرداخت کردهاید، اگر در نیت و اخلاص شما با وسوسه شیطان خلل ایجاد شود، همه زحمات شما از دست میرود. مهم اخلاص در عمل است. امام راحل در بیاناتشان فرمودهاند: مهم آن است که حاجی بداند کجا میرود و دعوت چه کسی را اجابت میکند و میهمان کیست و آداب این مهمانی چیست و بداند هر خودخواهی و خودبینی با خداخواهی مخالف و موجب نقص معنویت حج است.
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت افزود: مقام معظم رهبری نیز فرمودهاند که با قصد تقرب الهی الله حج را انجام دهید و از لحظه لحظههای این سفر استفاده کنید. ایشان تأکید دارند که بازارگردی عیب است. حج و عمره، مکه و مدینه بازارهای آخرت هستند که انسان باید برای آخرت توشه جلب کند. میگویند سفر حج سفر عمر است، چون انسان در صورتی که استطاعت داشته باشد باید حج را به گونهای انجام دهد که یک عمر بیمه شود.
وی در پایان گفت: مهمترین مسئله بعد از اخلاص، معرفت و شناخت اعمال و مناسک است؛ همانی که حضرت ابراهیم(ع) عرضه داشت: «خدایا مناسک را به ما یاد بده» و حضرت محمد(ص) فرمودند مناسک را خوب بیاموزید که از دین شما است. یاد گرفتن اعمال و مناسک حج مقدمهای برای عمل است.
انتهای پیام