به گزارش خبرنگار ایکنا، همایش گرامیداشت روز ملی جمعیت امروز ۲۹ اردیبهشت با حضور حجتالاسلام عبدالحسین خسروپناه، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، زهرا بهروزآذر، معاون امور زنان و خانواده ریاست جمهوری، مرضیه وحیددستجردی، دبیر ستاد ملی جمعیت و جمعی از مسئولان کشور در دانشگاه علوم پزشکی تهران برگزار شد.
وحیددستجردی طی سخنانی در این همایش گفت: در آستانه دومین سالگرد شهادت رئیس جمهور شهید آیتالله رئیسی هستیم که گامهای بسیار بزرگی در زمینه جوانی جمعیت برداشت. در آغاز، درود و رحمت خداوند را بر روح مطهر این شهید عزیز نثار میکنم.
وی با ارائه گزارشی از وضعیت جمعیت و راهبردهای دبیرخانه ستاد ملی جمعیت افزود: کشورهای جهان امروز در حال حرکت به سمت پایینتر از سطح جایگزینی جمعیت هستند. تقریباً دو سوم جمعیت جهان در ۳۰ سال آینده با رشد منفی مواجه خواهند شد و این، وضعیت بسیار نگرانکنندهای در سطح جهانی است. روز ملی جمعیت را به مناسبت ابلاغ سیاستهای کلی جمعیت توسط مقام معظم رهبری در سال ۱۳۹۳ گرامی میداریم. ایشان تأکید فرمودند که تلاش برای افزایش نسل و جوانسازی جمعیت کشور و حمایت از خانواده، از ضروریترین مسئولیتهای حاکمیت و آحاد مردم است. این یک سیاست حیاتی برای آینده بلندمدت کشور ماست.
وی افزود: رئیس جمهور دولت چهاردهم نیز در هفتمین جلسه ستاد ملی جمعیت سخنان زیبایی در این زمینه بیان فرمودند. ایشان تأکید کردند که بدون هماهنگی و همراهی همهجانبه، رفع چالش جمعیتی در کشور ممکن نخواهد بود. اجرای موفق سیاستهای جمعیتی نیازمند اعتقاد، باور و عزم جدی مدیران است.
وی ادامه داد: وضعیت جمعیت جهان از سال ۱۹۷۰ تاکنون تغییرات چشمگیری داشته است. در حالی که پیش از این تاریخ جمعیت جهان به دلیل بیماریها و عوامل طبیعی کاهش مییافت، امروز کاهش جمعیت ناشی از اراده انسانی است. تقریباً تمام کشورهای جهان در حال حاضر زیر سطح جایگزینی هستند و این وضعیت به ویژه در خاورمیانه و شمال آفریقا نگرانکننده است.
وی با بیان اینکه تأثیرات اقتصادی و امنیتی این پدیده بسیار جدی است، گفت: وقتی جمعیت یک کشور از ۸۰ میلیون به ۳۰ میلیون کاهش یابد، به طور طبیعی قدرت آن کشور نیز کاهش خواهد یافت. بدون نیروی انسانی کافی، دفاع از کشور با چالش مواجه خواهد شد.
وحیددستجردی تصریح کرد: یک پیمایش ملی درباره رفتارهای فرزندآوری در اسفند ۱۴۰۲ انجام شده است. براساس این تحقیق که با نمونهگیری از مردان و زنان ۲۰ تا ۵۰ ساله انجام شده، فقط ۲۲.۳ درصد پاسخدهندگان تمایل به فرزندآوری دارند. ۷۷.۷ درصد گفتهاند که تمایلی به فرزندآوری ندارند.
وی ادامه داد: دلایل موافقان فرزندآوری عمدتاً احساسی و عاطفی است مثل، دوست داشتن بچهها، تمایل به خانواده پرجمعیت و استفاده از امتیازات تشویقی دولت. اما دلایل مخالفان عمدتاً اقتصادی است: ۸۱ درصد نگران تأمین آینده فرزندان هستند، ۸۱ درصد معتقدند فرزند جدید مشکلات اقتصادی را افزایش میدهد و ۷۷ درصد شرایط مناسبی برای فرزندآوری ندارند. دبیر ستاد ملی جمعیت گفت: در بین زنان خانهدار فقط ۱۷ درصد تمایل به فرزندآوری دارند، در حالی که این رقم در بین دانشجویان ۴۳ درصد است. این نشان میدهد ما باید برنامههای ویژهای برای زنان خانهدار داشته باشیم.
افزایش میانگین سن ازدواج در کشور
وی بیان کرد: میانگین سن ازدواج در کشور افزایش یافته است. برای مردان ۲۸ سال و برای دختران ۲۴ سال. آمار ازدواج در سال گذشته ۳ درصد کاهش داشته است. دلایل تأخیر در ازدواج عمدتاً اقتصادی، مثل نداشتن مسکن، مشکلات شغلی و معیشتی.
وحیددستجردی تأکید کرد: نیازمند برنامههای فرهنگی مناسب برای جوانان هستیم تا انگیزه ازدواج و فرزندآوری در آنها تقویت شود. متأسفانه شاهد الگوهای نامناسبی در جامعه هستیم که ازدواج را به تأخیر میاندازند. شخصاً با بسیاری از دختران جوان مواجه شدهام که به دلیل این الگوهای نامناسب از ازدواج اجتناب میکنند.
وی با بیان اینکه در سیاستهای کلی جمعیت، به مسئله ازدواج کمتر توجه شده است، گفت: باید ازدواج را به عنوان اساس تشکیل خانواده تقویت کنیم. برای این کار نیازمند اولویتبندی دقیق در تخصیص اعتبارات و منابع هستیم. مسئله دیگر، توجه به کیفیت جمعیت است. هزار روز اول زندگی کودک بسیار مهم است و پایهگذار آینده او است. باید هم به کمیت و هم به کیفیت جمعیت توجه کنیم. برای این منظور نیازمند همکاری علمی با مراکز تحقیقاتی و استفاده از نظرات کارشناسان هستیم.
وحیددستجردی در ادامه تأکید کرد: استفاده از شبکههای فرهنگی و هنری نیز بسیار مؤثر است. موسیقی، فیلم و سریالها میتوانند در ترویج فرهنگ ازدواج و فرزندآوری بسیار تأثیرگذار باشند. من از همه هنرمندان، درخواست میکنم در این زمینه همکاری کنند.
انتهای پیام