به گزارش خبرنگار ایکنا، مراسم افتتاحیه اولین همایش ملی تجارب مسئولیت اجتماعی در ایران (شرکتها، سازمانها و صنایع بزرگ) امروز، ۲۹ اردیبهشتماه از سوی سازمان جهاددانشگاهی تهران در محل تالار علامه امینی دانشگاه تهران برگزار شد.
در ابتدای این مراسم، جمال رحیمیان، رئیس جهاددانشگاهی واحد تهران طی سخنانی بیان کرد: خدمت تمامی اساتید، دانشجویان و کنشگران عرصه مسئولیت اجتماعی که در این همایش حضور دارند، خیر مقدم عرض میکنم. یاد امام راحل، شهدا به ویژه شهدای خدمت در طول دوران انقلاب اسلامی را گرامی میداریم.
وی افزود: پژوهشکده مطالعات توسعه جهاددانشگاهی تهران چند ماهی است که درگیر بحث مسئولیت اجتماعی شده است. باید اذعان کرد که مسئولیت اجتماعی حوزهای بسیار مهم و در عین حال خطیر و البته پرخطر است. مسئولیت اجتماعی حوزهای بسیار مهم در حوزه رفع فقر، اشتغال، همکاریهای اجتماعی و ... است و لذا به همین دلیل جهاددانشگاهی به صورت ویژه به این حوزه پرداخته است.
رحیمیان اظهار کرد: امیدواریم با تلاش نهادها و شرکتهای مختلف، این همایش در دورههای بعدی با توسعه و رونق بسیار بیشتری برگزار شود. از تمامی شرکتها، سازمانها، بنگاهها و نهادهایی که در این همایش شرکت داشته و تلاش کردهاند، قدردانی میکنم. پژوهشکده مطالعات توسعه جهاددانشگاهی باید به جایی برسد که موتور پیشران حرکت در حوزههای اجتماعی به ویژه مسئولیت اجتماعی باشد.
علی منتظری، رئیس جهاددانشگاهی طی سخنانی در این مراسم بیان کرد: جای بسی خوشحالی است که در جمع صاحبنظران حوزه مسئولیت اجتماعی حضور داریم. خدمت تمامی اساتید و حضار در مراسم خیر مقدم عرض میکنم. در مورد مسئولیت اجتماعی، دو مفهوم خیلی بیشتر مورد توجه قرار گرفته شده است. طبق مفهوم اول، مسئولیت اجتماعی نوعی مفهوم ایدئولوژیک است و طبق تعریف آن، سازمانها و نهادها برای انجام بخشی از وظایف خود برای رشد جامعه نوعی سرمایهگذاری و کار خیر انجام میدهند.
وی افزود: مفهوم دوم که برای مفهوم مسئولیت اجتماعی ارائه شده، مفهوم اخلاقی است. این بدان معناست که مسئولیت اجتماعی، مفهومی اخلاقی است که طبق آن سازمانها دست به کار خیرخواهانه بزنند تا مردم از آن منتفع شوند. باید بدانیم تاکنون مفهوم مسئولیت اجتماعی عمدتاً ذیل مفهوم اخلاقی دیده شده است. در فرهنگ دینی ما نیز مطالب زیادی در مورد مسئولیت اجتماعی وجود دارد.
منتظری بیان کرد: یکی از پیامدهای عمل به مسئولیت اجتماعی، گسترش عدالت اجتماعی است. در اسلام خود مفهوم عدالت موضوعیت دارد و نگاه ما در اسلام به عدالت اجتماعی فی نفسه موضوعیت دارد. بنا به فرموده شهید مطهری، اگر چیزی در جایی عادلانه بود، اسلامی است و اگر چیزی ناعادلانه بود، غیر اسلامی است.
در ادامه، غلامرضا غفاری، استاد تمام گروه جامعهشناسی و دبیر علمی همایش ملی تجارب مسئولیت اجتماعی در ایران نیز در سخنانی بیان کرد: بیگمان آنچه سبب شده تا امروز در کنار یکدیگر قرار بگیریم، چیزی جز مسئولیت اجتماعی نیست و امیدواریم این مسئولیت همچنان در وجود یکایک عزیزان و نهادهایی که در این امر مهم سهیم هستند، پایدار و مانا باشد.
وی افزود: آنچه که امروز شاهد آن هستیم، حاصل یک سال تلاش همکاران بنده در مجموعه پژوهشکده مطالعات توسعه جهاددانشگاهی تهران است. این تلاشها سبب شد تا تمهیدات برگزاری این همایش رقم بخورد. بحث مسئولیت اجتماعی امروز موضوع بسیار مهمی است. در جامعه پرتغییری قرار داریم که حتی با یک دهه پیش قابل مقایسه نیست و این تغییر با قدرت هرچه بیشتر رقم میخورد.
غفاری ادامه داد: مسئولیت اجتماعی حوزه وسیعی از خانواده گرفته تا جامعه و حتی جهان را دربرمیگیرد؛ لذا هرچقدر نسبت به این موضوع دچار غفلت شویم، دچار نوعی ایستایی خواهیم شد؛ لذا باید نسبت به این مقوله اجتماعی تمهیدات ویژه درنظر گرفت. امروز با امری به نام دستاورد در جوامع مختلف مواجه هستیم و به میزانی که نهادها و جوامع مختلف دستاوردهای مربوط به خود را داشته باشند، مانا و ماندگارتر خواهند بود.
مشارکت همگانی در حوزه مسئولیت اجتماعی
وی بیان کرد: برای مانایی و ماندگاری دستاوردها فقط یک یا چند نهاد معین مسئولیت ندارند؛ بلکه همه مردم و مجموعهها باید در این زمینه سهیم شوند که چیزی جز مسئولیت اجتماعی نیز این سهیم شدن را رقم نمیزند. موضوع مسئولیت اجتماعی چنان مهم است که امروز در دنیا مطرح شده و این امر مهم نوعی کنشگری مضاعف و واقعگرایانه را میطلبد که به نوعی مولد سرمایه اجتماعی واحدها و مجموعههای مختلف نیز خواهد بود.
غفاری تصریح کرد: مسئولیت اجتماعی موجبات ایجاد سرمایه اجتماعی در جوامع مختلف شده و باعث رشد و توسعه فراوان فرهنگی و اجتماعی این جوامع خواهد شد. آنچه که امروز مطرح میشود، نگاه تجمیعی نسبت به مسئولیت اجتماعی است و لذا چنین نگاهی در درون خود نگاهی فراگیر را میطلبد و نیازمند این است که همایشهای مختلفی برگزار شده و هماندیشی بیشتری در این زمینه صورت گیرد.
گفتمان و صنعت مسئولیت اجتماعی
دبیر همایش ملی مسئولیت اجتماعی در ایران اظهار کرد: امروزه در قرن ۲۱ صحبت از گفتمان و صنعت مسئولیت اجتماعی است. البته این صنعت بدین معناست که مسئولیت اجتماعی در وجه نظری و کرداری در دستور کار عالمان اجتماعی و مدیران حوزههای مختلف یک جامعه قرار دارد؛ لذا در این زمینه با مفهومی وسیع سروکار داریم.
وی با بیان اینکه فراخوان این همایش در آبانماه سال گذشته منتشر شد، گفت: طی فرصتی که درنظر گرفته شده بود، ۷۹ چکیده مقاله دریافت شد که در نهایت به ۳۷ مقاله کامل انجامید که تعداد ۲۴ مقاله از این تعداد طی دو روز همایش ارائه شده و ۱۳ مقاله نیز به صورت پوستر چاپ شده است. برای اینکه این همایش از غنای بیشتری برخوردار باشد، هفت پیشنشست نیز به صورت ویژه برای همایش برگزار شد.
غفاری در پایان سخنان خود اظهار کرد: طی دو روز برگزاری همایش نیز تعداد ۱۲ نشست تخصصی برگزار خواهد شد که در هر کدام از این نشستها صاحبنظران حوزه مسئولیت اجتماعی نسبت به ارائه مطالب تخصصی خود اقدام میکنند. در پایان از همفکری و مسئولیتپذیری یکایک عزیزانی که در این جمع حضور دارند قدردانی میکنم.
علی ربیعی، مشاور اجتماعی رئیسجمهور نیز طی سخنانی در این مراسم بیان کرد: طی یک سال گذشته کوششهای زیادی برای طرح مسائل حوزه مسئولیت اجتماعی صورت گرفته است و امیدواریم این تلاشها گامی در جهت توسعه این مفهوم اجتماعی باشد. جامعه ایران امروز بیش از هر دورهای نیازمند توسعه کنشها و رفتارهای مسئولانه در همه سطوح است. همچنین، امروز نیازمند تجدیدنظر در رفتارها و کنشهای خود نسبت به حوزههای مختلف هستیم.
کلید ایجاد اعتماد در جامعه
ربیعی اظهار کرد: در دورهای که اعتماد در آن کاهش پیدا کرده، مسئولیتپذیری و مسئولیت اجتماعی محل ایجاد اعتماد در میان جامعه است. با توجه به اینکه این همایش مسئولیت اجتماعی شرکتی را مورد توجه قرار داده، به صورت ویژه به این مقوله میپردازم. باور داریم که هر پدیدهای از جمله توسعه از مسیر گفتوگو و رویش و ساختن عبور میکند.
وی افزود: در گام اول عمل جهاددانشگاهی در رابطه با مسئولیت اجتماعی به خوبی وارد میدان شده و باید به جایی برسیم که دستاورد این همایش منجر به مفهومیابی صحیح از مسئولیت اجتماعی شود. امروز در رابطه با ایجاد پلی میان مسئولیت اجتماعی و شرکتها و نهادهای مختلف هنوز دچار مشکلات فراوان هستیم. از یک سو با شرکتهایی مواجه هستیم که اقدامات مختلفی در حوزه مسئولیت اجتماعی انجام میدهند، اما مطالعات نشان میدهد این اقدامات اغلب فاقد چارچوب و استراتژی بوده است.
در ادامه سعید معیدفر، رئیس انجمن جامعهشناسی ایران نیز در سخنانی بیان کرد: مسئولیت اجتماعی امروز از مسیر خود فاصله گرفته و آنچه که باید باشد، نیست. یکی از نکاتی که در رابطه با عدم پرداخت سازمانها به مسئولیت اجتماعی وجود دارد، بسترهای نامناسبی است که در جامعه وجود دارد.
وی با بیان اینکه امروز زمینه مشارکت اجتماعی مردم در جامعه به نوعی از بین رفته است، گفت: در چنین جامعهای که مشارکت مدتی در پایینترین سطح قرار دارد، مسئولیت اجتماعی نیز به صورتی که باید و شاید وجود نخواهد داشت. زمانی هر محلهای در کشور برای خود هویت داشته و تمامی مشکلات مردم در این محلات حل میشده است.
جمعگرای و مسئولیت اجتماعی
معیدفر اظهار کرد: امروز مشکلات فراوانی در حوزههای مختلف اجتماعی در کشور وجود دارد و متاسفانه این تفکر که فقط باید حال را دریافت، زمینه ایجاد مشکلات بسیار بیشتری را فراهم کرده و در میان این مشکلات نیز نمیتوان توقعی از حوزه مسئولیت اجتماعی داشت. امروز نوعی فردگرایی افراطی در جامعه ایجاد شده که هویتهای اجتماعی را در مخاطره قرار داده است و همین مسئله مسئولیت اجتماعی را در سایه خود قرار میدهد.
رئیس انجمن جامعهشناسی ایران بیان کرد: بشر امروز با توسعه امکانات بیشتر به سمت فردگرایی حرکت میکند و هیچ خبری از حوزههای اجتماعی به ویژه مفهوم مسئولیت اجتماعی ندارد. در جهان امروز نابرابری اقتصادی و فقر غوغا میکند و افراد جامعه به دلیل این مشکلات دغدغه کار جمعی و همبستگی و مسئولیت اجتماعی ندارند.
معیدفر با بیان اینکه مسئولیت اجتماعی نیازمند کاری جمعی و ملی است، تصریح کرد: شکافهای اقتصادی هر روز در جامعه بیشتر میشود و از پرداختن به مسئولیت اجتماعی جلوگیری میکند. انسانها باید در عرصه اجتماعی احساسات خود را نسبت به یکدیگر بروز دهند. یکی از مشکلات موجود در عرصه مسئولیت اجتماعی این است که نخبگان جامعه نیز دچار فردیت شدهاند و به جای جذب یکدیگر، همدیگر را دفع میکنند. مسئولیت اجتماعی خودآگاهی بر مخاطرات بزرگی است که در اطراف جامعه رخ داده است. چنانچه نهادهای مختلف احساس کنند که جامعه به چه سمتی حرکت میکند، میتوانند به مسئولیت اجتماعی بپردازند.
معیدفر تصریح کرد: مشارکت مسئولان و مردم برای احیای هویتهای جمعی منجر به ایجاد مسئولیت اجتماعی در کشور خواهد شد که مسئولیتپذیری نهادها و آحاد مردم در امور مختلف را به همراه خواهد داشت.
گزارش ایکنا حاکی است؛ اولین همایش «تجارب مسئولیت اجتماعی در ایران(شرکتها، سازمانها و صنایع بزرگ) از امروز 29 اردیبهشتماه توسط پژوهشکده مطالعات توسعه سازمان جهاددانشگاهی تهران و با مشارکت مراکز علمی دانشگاهی، سازمانها و شرکتهای بزرگ کشور با هدف تبادل دانش و تجارب، شکلگیری صحیح گفتمان مسئولیت اجتماعی در کشور و نهادینهسازی فرهنگ مسئولیت اجتماعی و همچنین بسط عدالت اجتماعی در کشور آغاز بهکار کرد و تا 30 اردیبهشت میزبان نشستهای تخصصی خواهد بود. نمايشگاه ارائه دستاوردهای برنامه مسئوليت اجتماعی نیز تا ٣١ ارديبهشتماه در صحن دانشگاه تهران برپاست که علی منتظری، رئیس جهاددانشگاهی نیز امروز در حاشیه مراسم افتتاحیه از آن بازدید کرد.
برای مشاهده گزارش تصویری مراسم اینجا کلیک کنید.
انتهای پیام