به گزارش خبرنگار ایکنا، نشست خبری محمد نصیری، مدیرکل بهزیستی استان تهران، امروز ۲۹ اردیبهشت ماه پس از بازدید خبرنگاران از شیرخوارگاه آمنه و بخش شوق زندگی این مرکز، مرکز شوق زندگی کودکان و نوجوانان بعثت، مجتمع بهزیستی آصف و پردیس جامع کودکان کار و خیابان(سرزمین رویش) در پردیس حمایت از زنان شهید ذوالفقاری برگزار شد.
در این نشست خبری نصیری با اشاره به فعالیت دو هزار و ۵۰۰ پرسنل بهزیستی استان تهران، گفت: بهزیستی مثل پلیس، بیمارستان و ... ۲۴ ساعته و شبانهروزی فعالیت میکند. قرنطینهها، ستاد پذیرش، اورژانس اجتماعی و ... بهزیستی ۲۴ ساعته فعال هستند و پرسنل ما در مراکز مادرانه رفتار میکنند و زیست مادرانه دارند.
وی با اشاره به اینکه به زودی پردیس رفاه خانواده افتتاح خواهد شد در خصوص این پردیس، گفت: بنای این مرکز توسط خانم فرمان فرمایان ایجاد و بعد با همکاری دولت و مراکز مردم نهاد بازسازی شده است. هرآنچه ما در حوزه زنان و دختران در معرض آسیب و آسیب دیده نیاز داریم قرار است در این مرکز ارائه شود. این مرکز خانه امن و خانه سلامت دارد و بخش اورژانس و مداخله آن نیز ایجاد خواهدشد.
نصیری اعلام کرد: مرکز خدمات سطح یک حوزه زنان، حرفهآموزی، کاریابی، کارگاه حمایتی ـ تولیدی و ... نیز تا مهر ماه در این مرکز راهاندازی خواهد شد و درهای این مرکز جهت ارائه خدمت به همه بانوان کشور که نیازمند حمایت هستند باز است. همچنین دادیار مستقر نیز در اینجا خواهیم داشت تا مطالبهگری حمایتی از زنان انجام شود.
علیرضا محمدی، معاون سلامت اجتماعی بهزیستی استان تهران نیز گفت: ۳۶۰ مرکز مشاوره در استان تهران در حال فعالیت هستند که سه مرکز دولتی و یک خط ۱۴۸۰ صدای مشاور از جمله آنها است. خط مشاوره 1480 با فعالیت ۱۰۰ متخصص با مدرک کارشناسی ارشد و دکتری مشاوره و روانشناسی در این مراکز در حال خدمت هستند.
وی ادامه داد: ناشنوایان نیز جزو جامعه معلولان ما هستند اما از خدمات مشاوره بیبهره بودند که اولین مرکز خدمات مشاوره ویژه ناشنوایان افتتاح میشود. در تهران ۱۵ هزار ناشنوا و کم شنوا داریم که روانشناس مسلط به زبان اشاره به ناشنوایان مشاوره ارائه خواهد کرد و البته آموزش مشاوران برای ارائه مشاوره به ناشنوایان نیز در همین مرکز انجام میشود.
محمدی گفت: پیشگیری از کاهش آسیب خودکشی نیز از خدمات مراکز مشاوره است. ما مدل مشاوره و پیشگیری از خودکشی را طراحی کردهایم و افرادی که با اورژانس اجتماعی و صدای مشاور تماس میگیرند به صورت موردی پیگیری و حمایت میشوند.
وی اعلام کرد: هزار و 400 کودک زیر ۱۸ سال فاقد سرپرست مؤثر را تحت پوشش داریم و ۸۲ مرکز برای نگهداری این کودکان با ما همکاری میکنند که ۷۴ مرکز از این مراکز غیردولتی هستند.
محمدی با تأکید بر اینکه نگاه بهزیستی در خصوص نگهداری از کودکان خانوادهمحوری است، گفت: اولویت ما بازپیوند و واگذاری کودک به خانواده زیستی خود کودک است تا کودک به آغوش خانواده بازگردد. البته تعدادی از کودکان امکان بازگشت به خانواده خود را ندارند که فرزندخواندگی و طرح میزبان برای آنها اجرا میشود. سال گذشته ۴۲۹ فرزندخواندگی، ۶۰۰ بازپیوند و ۴۹ طرح میزبان اجرا شد. به ۱۳ هزار زن سرپرست خانوار نیز خدمات مستمر و غیر مستمر ارائه کردیم.
معاون سلامت اجتماعی بهزیستی استان تهران در ادامه از فعالیت ۲۳ مرکز اورژانس اجتماعی در تهران سخن گفت و اعلام کرد: این مراکز موارد کودکآزاری، معلولآزاری، فرزندآزاری، همسرآزاری و ... را پیگیری میکنند. ۱۱۹ مرکز درمان معتادان نیز داریم که شش هزار نفر در مراکز ما خدمات دریافت کردهاند.
وی از برنامهریزی برای پهنهبندی و افزایش نیروی اورژانس اجتماعی نیز خبرداد و گفت: پایانههای مسافربری و مترو در سال جاری تحت پوشش خدمات اورژانس اجتماعی قرار میگیرند و به ویژه در حوزه کودکان خدمات اورژانس اجتماعی ارائه خواهد شد.
محمدی اعلام کرد: چهار هزار کودک کار در سطح تهران ساماندهی شدند و برای اولین بار این ساماندهی خانواده محور انجام شد؛۸۵ درصد این کودکان، اتباع بودند که به خانواده اتباعی که محوز اقامت داشتند همانند اتباع ایرانی برخورد شد و خانواده اتباع غیر مجاز این کودکان نیز رد مرز شدند.
وی اضافه کرد: 29 مرکز کاهش آسیب نیز در تهران داریم که گذری و سرپناه موقت هستند و به مبتلایان به ایدز خدمات ارائه میکنند. در دفاتر اعتیاد بهزیستی نیز برنامه پیشگیری از اعتیاد اجرا میشود. طرح مانا (مشارکت اجتماعی نوجوانان ایران در طرح پیشگیری از آسیب) نیز سال گذشته اجرا و دو هزار و 500 دانشآموز در این زمینه آموزش دیدند. طرح والد و کودک نیز برای خانوادههایی که تصمیم به فرزندآوری دارند یا کودک زیر دو سال دارند، اجرا شده و آموزش پیشگیری از آسیب به این خانوادهها ارائه میشود.
حسینزاده، معاون توانمدسازی اداره کل بهزیستی استان تهران نیز در این نشست خبری، گفت: سال گذشته تعهد اشتغال سه هزار و ۵۰۰ نفر را داشتیم که توانستیم برای بیش از چهار هزار نفر اشتغال ایجاد کنیم. همچنین پنج میلیارد تومان سرمایه کار به مددجویان ارائه شد و به مددجویانی که مدرک فنی حرفهای بگیرند، کمک هزینه بلاعوض پرداخت میشود.
وی ادامه داد: تولید انرژی خورشیدی با سرمایهگذاری مددجویان معلول بسترگرا از دیگر اهداف ما است که وام به این معلولان اهدا میشود تا درآمد پایدار کسب کنند.
حسینزاده افزود: ۶۰ مسکن سال گذشته تأمین شد و دو هزار و ۹۳۰ نفر را نیز در مسکن ملی ثبت نام کردیم. همچنین از این پس ۲۰۰ میلیون تسهیلات ودیعه مسکن به مددجویان با سود چهار درصد ارائه میدهیم. هزار دانشجوی تحت حمایت نیز داریم که ۷۰ تا ۱۰۰ درصد شهریه آنها پرداخت میشوند و دو هزار و ۵۰۰ زن سرپرست خانوار بیمه شدهاند. غربالگری و استعدادیابی کودکان نیز در حال انجام است که کودکان شبهه خانواده و بعد کودکان کار در اولویت قرار دادهایم.
در ادامه نصیری با تأکید بر اینکه مرکز نگهداری جای مطلوبی برای زیست نیست و محل اضطرار نگهداری کودکان است و تمام تلاش ما حضور کودکان در خانوادهها است، گفت: طرح خانواده میزبان در همین راستا اجرا میشود که در آن خانوادههایی که امکان به سرپرستی گرفتن دائمی کودکان را ندارند اما میتوانند برای مدتی از آنها نگهداری کنند آموزش میبینند و تحت حمایت بهزیستی میزبان کودکان میشوند.
وی با تأکید بر اینکه در مدل زیست اسلامی و علمی زندگی اجتماعی نداریم و فقط خانواده محوری است و کودک باید در خانواده نگهداری شود، گفت: بخش زیادی از کودکان میزبان که کاندید فرزندخواندگی نیستند و سن بالایی دارند به خانوادههای متقاضی سپرده میشوند البته تعداد زیادی از این موارد به تقاضای فرزندخواندگی منجر شده است و یا به خانواده زیستی خود بازپیوند شدند.
نصیری از رسانهها خواست برای فرهنگسازی «خانواده میزبان» تلاش کنند و گفت: ممکن است خانوادههایی برای فرزندخواندگی آمادگی نداشته باشند اما امکان پذیرش فرزندان را به عنوان خانواده میزبان داشته باشند.
وی ادامه داد: اکنون برای واگذاری، کودک زیر ۱۰ سال کم داریم و با فرهنگ سازی صورت گرفته درخواست برای فرزندخواندگی کودکان پنج ساله و شش ساله به وفور وجود دارد. در شیرخوارگاههای ما دختر زیر شش سال نداریم و هزار خانواده مطالبه داشتن دختر زیر شش سال هستند ولی فرزند پسر بین سه تا شش تعدادی داریم.
وی این سؤال را مطرح کرد که ما هزار و 400 کودک در مراکز نگهداری داریم اما آیا این تعداد خانواده در تهران نداریم که بتوانند از این کودکان به عنوان فرزندخوانده یا خانواده میزبان نگهداری کنند؟ و افزود: ما خانواده داریم اما فرهنگسازی برای پذیرش کودکان به عنوان خانواده میزبان انجام نشده که باید در این زمینه کار بیشتری صورت گیرد.
نصیری در ادامه در خصوص مسئله خودکشی گفت: امسال در استان تهران ستادی راهاندازی شده برای مقابله، پیشگیری و مداخله در خودکشی. دادستانی تهران به عنوان ناظر و محور این طرح انتخاب شده تا وظایف دستگاهها را در حوزه خودکشی مطالبه کند. برای افرادی که دارای افکار خودکشی هستند نیز برنامه پیگیری اجرا میشود. باید شرایطی فراهم شود تا در کوتاهترین زمان افرادی که افکار خودکشی دارند با روانشناس صحبت کنند در این صورت است که این آسیب کاهش پیدا میکند.
نصیری اعلام کرد: ۲۰ مؤسسه راهاندازی و سوپروایزر برای ارائه مشاوره ویژه پیشگیری از خودکشی تربیت کردهایم و حداقل پنج جلسه مشاوره رایگان به این افراد ارائه خواهد شد. استان تهران به نسبت جمعیت خود جزو ۲۰ استان اول در خودکشی نیست اما رشد آمار خودکشی در استان تهران بد است که به خودمان قول دادهایم امسال رشد خودکشی را کاهش دهیم و امیدواریم تا پایان سال شاهد رشد منفی خودکشی باشیم. البته رشد خودکشی ما در مقایسه با آمارهای جهانی روند عجیبی نیست اما قبحشکنی این مسئله موجب ترویج آن میشود.
سعادتی، معاون توانبخشی اداره کل بهزیستی استان تهران نیز اعلام کرد: بیش از ۱۵۰ هزار پرونده توانبخشی فعال داریم که به طور مداوم خدمات دریافت میکنند. ۲۲۰ مرکز شبانهروزی نیز برای معلولان و سالمندان فعال هستند. ما در بهزیستی مراکز «خانهای» داریم که ۱۰ معلول با شرایط «خانه» در آن زندگی میکنند. 99 هزار نفر خدمات مستمری میگیرند و ۱۲ هزار نفر حق پرستاری مبتنی بر خانواده دریافت میکنند. مراکز روزانه توانبخشی را نیز داریم که خدمات آموزشی و حرفهآموزی را ارائه میدهند.