کد خبر: 4291537
تاریخ انتشار : ۰۹ تير ۱۴۰۴ - ۰۷:۰۰
مصطفی خورسندی:

سیلی دشمن از رزمندگان اسلام، برگرفته از مکتب عاشورا بود

رئیس سازمان بسیج مداحان و هیئت‌های مذهبی کشور با بیان اینکه سیلی دشمن از رزمندگان اسلام، برگرفته از مکتب عاشورا و مذهب تشیع بود، گفت: این سیلی از سوی کسانی بر گونه دشمن زده شد که در راستای مسیر، روش و سیره امام حسین(ع)، ایستادگی در مقابل ظلم را تحت شعار «هَیْهَاتَ مِنَّا الذِّلَّة» آموخته‌اند.

مصطفی خورسندییکی از وظایف مداحان و ذاکران اهل بیت(ع) در ایام عزاداری سیدالشهدا(ع)، ترویج و تبیین اهداف امام حسین(ع)، اسلام راستین و پیام‌های کربلا است. تجاوز رژیم غاصب صهیونیستی به ایران اسلامی در آستانه ماه محرم، مسلماً وظایف مداحان و ذاکران را نسبت به گذشته سنگین‌تر می‌کند. ذاکران اهل بیت(ع) باید ضمن تبیین اهداف عاشورا مردم را بیش از پیش به انسجام بیشتر و وحدت کلمه زیر پرچم ولایت سوق دهند. 

‌مداحان اهل بیت(ع) باید ضمن ایجاد شور حسینی در میان مردم برای تأسی به امام حسین(ع) و ایستادگی در برابر دشمنان این مرز و بوم، با استفاده از هنر خود، واقعه کربلا و فلسفه قیام امام حسین(ع) را برای عزاداران تبیین کرده و به انتقال معارف اهل بیت‌(ع) بپردازند.

ایکنا در رابطه با وظایف امروز مداحان و ذاکران اهل بیت(ع) در زمینه ایجاد شور حسینی و همبستگی اجتماعی در برابر دشمنان ایران اسلامی، به گفت‌وگو با مصطفی خورسندی، رئیس سازمان بسیج مداحان و هیئت‌های مذهبی کشور پرداخته که مشروح آن را در ادامه می‌خوانید.  

ایکنا ـ با توجه به تجاوز رژیم غاصب صهیونیستی به ایران اسلامی در آستانه ماه محرم و به شهادت رساندن سرداران رشید مقاومت، مداحان و ستایشگران اهل بیت(ع) باید چه نکاتی را در برنامه‌های خود در نظر گیرند؟

بزرگان دین فرموده‌اند که اسلام نبوی‌ الحدوث و حسینی‌ البقا است؛ خدا را شاکریم که ذاکران و هیئت‌های مذهبی و مسئولان آن‌ها در هر برهه‌ای از زمان خوش درخشیدند و وظایف خود را به زیبایی انجام داده‌اند. نقش ذاکران امام حسین(ع) در حدوث و بقای انقلاب اسلامی و هشت سال دفاع مقدس نقشی بی‌بدیل بوده و ذاکران امام حسین(ع) به عنوان رسانه بی‌بدیل شیعه در همه جا با قدرت به میدان آمده و نقش خود را به خوبی ایفا کرده‌اند. 

امروز دشمن به دنبال آن است که امید را از مردم بگیرد و یکی از وظایف مداحان اهل بیت(ع) ارائه اشعار حماسی و امیدآفرین است که در این زمینه، هم از شعرای گرامی درخواست می‌کنم که در سرایش و ارائه مطالب خود به این نکته توجه کنند و هم ذاکران به اشعاری رجوع کنند که موجب ایجاد حماسه، شور و امید در جامعه شود. 

نکته مهم بعدی اینکه هیئت‌های عزاداری در سطح کشور در کنار وظیفه عزاداری، وظیفه اقامه عزا را نیز بر عهده دارند. در اقامه عزا حضور دسته‌های عزاداری در خیابان‌ها و میادین اصلی شهر فضای معنوی شهر را به شدت تحت تأثیر قرار می‌دهد؛ لذا هیئت‌های مذهبی باید به خیابان‌ها آمده و سطح شهر را مملو از شور حسینی کنند. 

نکته بعدی اینکه فقط ذاکران اهل بیت(ع) نیستند که باید وظیفه خود را به خوبی انجام دهند، بلکه تک تک اعضای شرکت کننده در هیئت‌های مذهبی نیز وظایفی دارند. برای مثال وقتی تمامی اعضای یک هیئت مذهبی از سوی مداحان و ذاکران تشویق می‌شوند تا پرچم حسینی را بر روی آنتن‌ها و یا بدنه خودروی خود نصب کنند و یا اینکه کلیشه متن‌های عاشورایی را بر روی شیشه‌های خودروها نصب کنند و همین که شرکت کنندگان در جلسات مذهبی به این موضوع تشویق می‌شوند تا پرچم‌های عزاداری سیدالشهدا(ع) را بر روی دیوارها و درب منازل خود نصب کنند، موجب می‌شود تا فضاسازی محیطی به خوبی برای ایام ماه محرم انجام شود.

امروز دشمن به دنبال این است که فضای معنوی شهرهای ایران اسلامی را کمرنگ کند؛ چراکه سیلی دشمن از رزمندگان اسلام، برگرفته از مکتب عاشورا و مذهب تشیع بود. این سیلی از سوی کسانی بر گونه دشمن زده شد که در راستای مسیر، روش و سیره امام حسین(ع)، ایستادگی در مقابل ظلم را تحت شعار «هیهات من الذله» آموخته‌اند. روحیه شهادت‌طلبی از دستگاه سیدالشهدا(ع) به شیعیان القا شده است و امروز باید این روحیه شهادت‌طلبی و ایثار و ایستادگی به همان صورت که 72 نفر شهدای کربلا در برابر 30 هزار سپاهی یزید ملعون ایستادگی کردند، از سوی مداحان و ذاکران به جامعه و هیئت‌های عزاداری منتقل شود. امروز نیز یک جامعه محدود در برابر جمع کثیری از دشمنان خدا ایستاده‌اند و از آرمان‌های سرزمین خود دفاع می‌کنند. (هر چند قلیلیم، فزونیم ز عالم/ خوردیم به تن لیک به اندیشه کبیریم/ بر دوش کشیده علم کرببلا را/ بر قافله عشق علمدار و امیریم/ ما معتکفان حرم قائد دینیم/ دلباخته رهبر آزاده ضمیریم/ سودا زده این هنری مرد بزرگیم/ پروانه این مشعل بی‌مثل و نظیریم/ چون خامه نهاده سر خود در خط فرمان/ یک لحظه از این خط سر خود بازنگیریم/ گر صلح و گر جنگ به ما هر چه دهد حکم/ از جان بپذیریم ورا یار و نصیریم) 

باید به این جمله بسیار مهم امام خمینی(ره) توجه کنیم که «پشتیبان ولایت فقیه باشید تا به مملکت شما آسیبی نرسد». مسیری که ذاکران اهل بیت(ع) باید به شدت بر روی آن کار کنند، اتحاد ملی است که امروز ایجاد شده، اما این اتحاد باید حول محور ولایت حرکت کند. لذا مداحان اهل بیت(ع) باید جامعه را به سمت تبعیت از ولایت سوق دهند. امروز اگر می‌خواهیم آسیبی به ایران اسلامی نرسد، همگی باید تحت فرمان مقام معظم رهبری باشیم. کدام کشور است که بهترین فرماندهان خود را در یک روز و طی چند ساعت از دست می‌دهد اما رهبر معظم انقلاب اسلامی طی چند ساعت تمامی فرماندهان را جایگزین کردند. مداحان باید بحث ولایت فقیه و توجه به این محور را در دستور کار خود قرار دهند. امروز حتی کسانی که با جمهوری اسلامی زاویه داشتند، پذیرفته‌اند که همگی باید حول پرچم‌دار و علمدار انقلاب حرکت کنند.

نکته بعدی، بحث آرامش است. مداحان اهل بیت(ع) باید ضمن ایجاد فضای معنوی برای مردم، نسبت به ایجاد آرمش در میان ایشان نیز اقدام کنند. دشمن به شدت به دنبال این است که نقاط ضعف خود را به قوت تبدیل کند؛ در صورتی که ما حتی نقاط قوت خود را نیز بیان نمی‌کنیم. مقام معظم رهبری فرمودند که هیئت‌های مذهبی محل جهاد تبیین هستند و لذا ذاکران نیز پرچم‌داران جهاد تبیین هستند. این بدان معناست که مداحان باید آنچه که اتفاق افتاده را به خوبی برای مردم بیان کنند. مردم باید بدانند که موشک‌باران تل‌آویو و حیف با وجود لایه‌های مختلف دفاعی و گنبد آهنین دستاورد بسیار بزرگ انقلاب اسلامی است که لطف خدا بوده است. لذا این توفیق الهی باید برای مردم بیان شود. وقتی خرمشهر آزاد شد، امام خمینی(ره) فرمودند که خرمشهر را خدا آزاد کرد. بنابراین، ما هر آنچه داریم، از توکل به خدا و توسل به اهل بیت(ع) به دست آمده است. لذا آحاد مردم باید به توکل به خدا و توسل به اهل بیت(ع) در تمامی سلسله مراتب جامعه توجه کنند. امروز توکل به خدا و توسل به اهل بیت(ع) از لسان مبارک مقام معظم رهبری به عنوان ولی امر مسلمین طنین‌افکن و جاری می‌شود و هر که از ایشان تبعیت کند، درواقع از حضرت حق تبعیت کرده است. 

ایکنا ـ عزاداری و اقامه عزای سیدالشهدا(ع) در جامعه چه تأثیری در بازدارندگی دشمن از ایجاد شرارت‌‌های مختلف دارد؟ 

اقامه عزا به این معناست که هر کسی در هر خط و ربطی که حضور دارد، همگی زیر پرچم امام حسین(ع) باشند. خود اقامه عزا موجب ایجاد اتحاد ملی شده و همگی را زیر پرچم اهل بیت(ع) جمع می‌کند. اقامه عزا باعث ایجاد روحیه در میان مردم خواهد شد. وقتی دسته‌های عزاداری به خیابان‌ها و میادین می‌آیند، کسانی که ممکن است در اعتقادات خود دچار سستی شده باشند نیز جذب این فضای معنوی خواهند شد. 

اینکه هیئت‌های مذهبی فقط در یک مکان به عزاداری بپردازند، مردم آن‌ها را نخواهند دید. حضور هیئت‌های مذهبی در این ایام و در سطح شهرهای مختلف، حضوری میدانی در برابر دشمن است. دسته‌های عزاداری باید بیرون آمده و در خیابان‌ها و میادین شهرهای مختلف مشغول عزاداری شوند تا فضای شهرها را معنوی و آکنده از شور و اتحاد حسینی کنند. لذا هیئت‌های مذهبی و مداحان اهل بیت(ع) باید دسته‌های عزاداری خود را به سطح شهر آورده و اقامه عزا کنند؛ چراکه این اقامه عزا باعث ایجاد اتحاد ملی و بالا بردن فضای معنوی شهرها خواهد شد. 

اقامه عزای امام حسین(ع) باعث می‌شود تا دشمنان در جریان روحیه شهادت‌طلبی جامعه به ویژه قشر جوان قرار گرفته و بدانند که جامعه ایران اسلامی و جوانان آن به دنبال شهادت هستند. دشمن باید بداند که مردم ایران اسلامی پیرو راه امام حسین(ع) و شهدای کربلا هستند. لذا تمامی هیئت‌های مذهبی باید وارد میدان شده و زیر پرچم امام حسین(ع) در برابر دشمنان ایستادگی کنند. 

ایکنا ـ  شور حسینی چگونه به شعورحسینی می‌انجامد و ذاکران اهل بیت(ع) چگونه باید در این زمینه گام بردارند؟ 

شور حسینی همان شعور حسینی بوده و هیچ تفاوتی میان این دو مفهوم وجود ندارد. کسی که شور حسینی داشته باشد، شعور حسینی نیز خواهد داشت. شور حسینی پرورش عاطفه است و همین پرورش عواطف است که در برابر گرسنگی مردم غزه غصه می‌خورد. کسانی که به دنبال شعور بوده و مدام از شعور سخن می‌گویند، پرورش عواطف درون ایشان دچار مشکل است. 

لذا کسی که شور حسینی دارد، شعور حسینی نیز دارد و تفکیک این دو موضوع با یکدیگر اشتباه است. افرادی که کنار ایستاده و به قول خود به دنبال شعور حسینی هستند باید به میدان آمده و وارد دسته‌های عزاداری و هیئت‌های مذهبی شوند تا شور حسینی را در درون خود ایجاد کنند که این شور حسینی، شعور را نیز با خود به همراه دارد و زندگی افراد را تحت تأثیر قرار می‌دهد. کسانی که شور حسینی را از شعور حسینی تفکیک می‌کنند، در مسیر غلطی قرار دارند. لذا شور حسینی به معنی شعور حسینی است. شور حسینی همان مهر و محبت، پرورش عاطفه، ایستادگی در برابر ظلم، ایجاد اتحاد و همبستگی است و تمامی این مضامین در شور حسینی پیدا می‌شود. 

ایکنا ـ بسیج مداحان کشور برای ایام محرم چه برنامه‌هایی تدارک دیده است؟ 

سازمان بسیج مداحان و هیئت‌های مذهبی کشور 11 برنامه ویژه را برای ایام ماه محرم‌الحرام تدارک دیده و به استان‌های مختلف کشور ابلاغ کرده است. تولید محتوا، تولید شعر، تهییج و تشویق بیش از پیش مردم برای حضور در دسته‌‌های عزاداری و ... از جمله این برنامه‌هاست که از سوی بسیج مداحان در سراسر کشور پیگیری و اجرا خواهد شد. یکی از پیشنهادات و طرح‌هایی که در این ایام در نظر گرفته شده، پیشنهاد به هیئت‌های مذهبی برای پخش نوحه‌های حماسی از بلندگوهای هیئت و مساجد نیم ساعت قبل از اذان مغرب است. همچنین، به تمامی هیئت‌های مذهبی پیشنهاد شده است تا نیم ساعت بعد از نماز عشا نیز نوحه‌های حسینی را از بلندگوهای هیئت و مساجد پخش کنند. پخش نوحه‌های مختلف عزاداری از خودروهای مردم نیز تأثیر زیادی در میان مردم خواهد داشت.

بنابراین، امروز هر یک از آحاد جامعه باید خود بلندگو و ذاکر اهل بیت(ع) باشد و بتوانند شور حسینی را در تمامی کشور برپا کنند. هیئت‌های مذهبی باید فضای محیطی محله‌های شهرهای مختلف را به رنگ و بوی عزاداری سیدالشهدا(ع) عطرآگین کرده و به هر نحوی که می‌توانند در جامعه اقامه عزا کنند. لذا همگی باید تلاش کنند تا موضوع اقامه عزا در جامعه به خوبی انجام شود و همبستگی مردم بیش از پیش به رخ دشمنان این مرز و بوم کشیده شود.  ‌ 

گفت‌وگو از مجتبی افشار

انتهای پیام
captcha