کد خبر: 4291821
تاریخ انتشار : ۰۹ تير ۱۴۰۴ - ۱۴:۵۸

اولین همایش علوم اسلامی و انسانی دیجیتال برگزار می‌شود

اولین همایش علوم اسلامی و انسانی دیجیتال، 17 مهرماه سال جاری از سوی مرکز کامپیوتری علوم اسلامی در قم برگزار می‌شود.

ارسال/ اولین همایش علوم اسلامی و انسانی دیجیتال برگزار می‌شودبه گزارش ایکنا، حجت‌الاسلام والمسلمین محمدحسین بهرامی، رئیس مرکز کامپیوتری علوم اسلامی نور، امروز، نهم تیرماه در نشست خبری اولین همایش علوم اسلامی و انسانی دیجیتال با بیان اینکه این همایش به همت مرکز نور و پژوهشکده علوم اسلامی و انسانی دیجیتال برگزار خواهد شد، گفت: مرکز نور به عنوان محوری‌ترین مرکزی است که تلاش می‌کند زمینه پژوهش فناورانه را در حوزه علوم اسلامی و انسانی فراهم کند و الان 36 سال از فعالیت آن می‌گذرد و محصولاتی تولید کرده است که علاوه بر عرضه علوم اسلامی، در حقیقت مبتنی بر یک دانش میان‌رشته‌ای یعنی علوم انسانی دیجیتال است یعنی صرفا انضمام فناوری و دانش اسلامی و انسانی نیست بلکه مباحث میان‌رشته‌ای لحاظ می‌شود. 
 
وی افز ود: کاربران و محققان با اینکه از محصولات ما استفاده زیادی می‌کنند ولی آشنایی زیادی با مقوله میان‌رشته‌ای فناوری و دانش ندارند لذا بهره‌برداری آنان هم جامع و کامل نیست زیرا از منطق کار درک عمیقی ندارند لذا به خصوص با ورود بحث هوش مصنوعی اقدام به تاسیس پژوهشکده علوم اسلامی و انسانی دیجیتال کرده‌ایم تا محققان با منطق نهفته در پشت فعالیت‌های این مرکز هم آشنا شوند.
 
بهرامی با بیان اینکه یکی از مسیرها برای توسعه گفتمان علوم انسانی  اسلمی دیجیتال برپایی همایش‌های علمی است، اضافه کرد: اولین همایش علوم اسلامی و انسانی دیجیتال 17 مهرماه سال جاری برگزار می‌شود و در حاشیه آن نمایشگاهی برای ارائه محصولات نیز برپا خواهد شد.    
 
بهرامی با بیان اینکه خدمات ما در سه حوزه محتوا، زیرساخت و خدمات مشاوره فنی قابل عرضه است، گفت: هم اکنون با مراکز مختلف فعال در این حوزه همکاری داریم؛ مرکز نور زیرساخت‌های بسیار خوبی دارد و از جهت اطلاعات، سرآمد هستیم و از جهت دانش فنی هم تسلط خوبی وجود دارد و اگر مراکزی هستند که دوست داشته باشند با آنان تعامل کنیم این آمادگی برای ما وجود دارد. 
 
وی با اشاره به همکاری با برخی مؤسسات در کشورهای دیگر، اظهار کرد: برخی از مؤسسات ترکیه که در این زمینه فعال هستند در این همایش و نمایشگاه حضور خواهند داشت؛ نورمگز و نورلایب ما دو مجموعه هستند که با نهادهای خازجی متعدد مرتبط هستند و کاربران متعدد در بیرون کشور داریم و در این همایش و نمایش هم حضور خواهند یافت.                                    

در علوم انسانی و اسلامی دیجیتال عقب نمانیم

همچنین حجت‌الاسلام والمسلمین اکبر راشدی‌نیا، دبیر علمی اولین همایش علوم اسلامی و انسانی دیجیتال با بیان اینکه علوم انسانی دیجیتال حدود نیم قرن است که در غرب مورد توجه قرار گرفته است، گفت: علوم اسلامی دیجیتال هم در غرب از ده سال قبل مورد توجه است و در مراکزی که بخش مطالعادت الهیاتی و اسلامی دارند مورد بحث است ولی در کشور ما و کشورهای اسلامی هنوز حوزه مطالعاتی جدی در این عرصه گشوده نشده است. 
 
راشدی‌نیا بیان کرد: با آمدن این فناوری‌ها ما به پرسش‌هایی رسیده‌ایم که قبلا امکان آن وجود نداشت ولی این مسائل امروزه قابل پاسخگویی است؛ مثلا علم نجوم در طول چند قرن گذشته در جهان اسلام به بلوغ رسیده بود و حتی غربی‌ها هم از ما استفاده می‌کردند ولی با آمدن فناوری پیشرفته سؤالات علم نجوم تغییر یافت و جهشی در غرب در این عرصه ایجاد شد که از جهان اسلام فاصله زیادی گرفتند؛ علم انسانی دیجیتال هم امروزه در این مسیر قرار دارد و اگر ما نتوانیم به این مطالعات به صورت جدی ورود کنیم در علوم انسانی و اسلامی هم از آنان عقب خواهیم افتاد کما اینکه امروزه ما در نجوم از غربی‌ها پیروی می‌کنیم. 
 
دبیر علمی همایش افزود: این همایش، همایشی گفتمان‌ساز است که قصد دارد بحث علوم انسانی و اسلامی دیجیتال را در محیط‌های علمی به یک گفتمان تبدیل کند؛ قصد ما برگزاری همایش به صورت سالانه با محورهای متعدد است؛ مبانی نظری علوم انسانی و اسلامی دیجیتال یکی از محورهایی این همایش است. 
 
راشدی ‎نیا اظهار کرد: محور دیگر همایش آثار و نتایج و فواید نظری و علمی علوم انسانی و اسلامی دیجیتال است؛ مثلا این علوم چه نتایجی را در حوزه قرآن و حدیث و کلام و ... به بار آورده است؛ محور  دیگر هوش مصنوعی و علوم انسانی دیجیتال است و اینکه کاربست هوش مصنوعی در این علوم چیست و چه آثاری دارد؟ محور چهارم هم پژوهش‌های مروری است یعنی گزارش‌دهنده فعالیت‌ها در این در این عرصه است. 
 
دبیر علمی همایش با بیان اینکه ما الان 20 مؤسسه در خارج کشور داریم که به خصوص در حوزه علوم اسلامی دیجیتال فعالیت دارند، گفت: در این همایش بیش از 50 نهاد دانشگاهی و پژوهشی شرکت دارند؛ مراکزی چون دانشگاه تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، خوارزمی، فردوسی، تبریز، گیلان،  پیام نور، امیرکبیر و حوزه علمیه، مرکز پژوهشی فلسفه و حکمت اسلمی، پژوهشگاه‌های فرهنگ و علوم اسلامی و فرهنگ و اندیشه اسلامی، پژوهشگاه قرآن و حدیث و .... .

تایید در پایگاه استنادی جهان اسلام

وی با بیان اینکه این همایش مورد تایید پایگاه استنادی جهان اسلام است و مقالات در آن نمایه می‌شوند، افزود: تاکنون چهار پیش نشست در دانشگاه تهران، علامه طباطبایی و فردوسی مشهد برگزار شده است و پیش نشست‌های دیگری هم در مراکز علمی دیگر برگزار می‌شود.
 
دبیر علمی همایش تصریح کرد: فراخوان مقالات ادامه دارد و تاکنون 120 مقاله سفارشی و غیرسفارشی به دبیرخانه همایش رسیده است؛ علاقه‌مندان فرصت دارند تا روز 31 شهریورماه اصل مقاله، تا 31 مردادماه چیکده مقالات خود را ارسال کنند. همچنین علاقه‌مندان برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانند به نشانی https://www.disah.ir/fa/?time=1751277955 مراجعه کنند و آثار خود را ارسال کنند. 
 
همچنین ربیع‌زاده، معاون فناوری مرکز نور در سخنانی با بیان اینکه ترکیب فناوری اطلاعات و رایانه در عرصه علوم انسانی و اسلامی فعالیت محوری مرکز نور است، گفت: تفاوت این مرکز با مراکز پژوهشی دیگر آن است که محصول آن خروجی عملیاتی و کاربردی دارد و صرفا یکسری کارهای نظری نیست؛ بیش از 50 فعالیت مبتنی بر هوش مصنوعی در این نیم قرن در این مرکز به ثمر رسیده است.
 
وی با بیان اینکه بحث چت‌بات و ربات‌های گفت‌وگوگر در عرصه علوم انسانی و اسلامی از جمله خدمات این مرکز است، اضافه کرد: این مرکز درگاه متمرکزی برای تلفیق فناوری و علوم انسانی و اسلامی مطرح بوده و هست و اینکه ما بتوانیم مراکز متعدد فعال در این عرصه را کنار همدیگر جمع کنیم کار مفیدی است تا با هم آشنایی بیشتری پیدا کنند و جریان‌ساری در کشور ایجاد شود. 
 
ربیع‌زاده در پایان افزود: ظرفیت هوش مصنوعی به راحتی هزینه‌ها را کاهش می‌دهد همچنین دغدغه و پرسش‌های جدیدی با استفاده از این فناوری در زمان و با هزینه کمتر قابل پاسخ‌ دادن است. بیش از ده‌ها مؤسسه و مرکز شناسایی شده‌اند و در نمایشگاهی که در کنار این همایش برگزار می‌شود حضور خواهند داشت تا رویداد فاخری در سطح ملی و بین‌المللی رقم بخورد.
انتهای پیام
captcha