کد خبر: 4294067
تاریخ انتشار : ۲۴ تير ۱۴۰۴ - ۰۸:۲۱
منصور براتی:

انسجام ملی بی‌نظیر رژیم صهیونیستی را در جنگ 12 روزه غافلگیر کرد

کارشناس مسائل اسرائیل با اشاره به ناکامی تل‌آویو در پیش‌بینی واکنش مردم ایران در جنگ اخیر، گفت: انسجام ملی از جمله مسائلی بود که رژیم صهیونیستی نسبت به آن هیچ‌گونه برنامه‌ریزی نداشت و اساساً پیش‌بینی آن را نکرده بود. آنها انتظار داشتند با هدف قراردادن برخی نهادها و شخصیت‌ها، فضای داخلی ایران دچار شکاف و چنددستگی شود اما برخلاف تصور آنها نوعی دوقطبی جدید پدید آمد؛ یک‌سو کلیت ملت ایران و سوی دیگر دشمن متجاوز.

منصور براتی، کارشناس و پژوهشگر مسائل اسرائیل

منصور براتی، کارشناس و پژوهشگر مسائل اسرائیل در گفت‌وگو با ایکنا درباره علل توقف جنگ تحمیلی ۱۲ روزه رژیم صهیونیستی علیه ایران و تحرکات منطقه‌ای این روزهای این رژیم گفت: درباره چرایی آتش‌بس، تحلیل‌های مختلفی مطرح است. یکی از عوامل مهم، واکنش ایران بود که توانست پس از حمله اولیه اسرائیل، یک موازنه نسبی برقرار کند. برخی تحلیلگران معتقدند ایران در روزهای پایانی از موشک‌هایی استفاده کرد که طرف اسرائیلی را به‌طور قابل توجهی تحت تأثیر قرار داد.

براتی افزود: یکی دیگر از تحلیل‌های جدی، اختلافات درونی رژیم صهیونیستی به‌ویژه میان نتانیاهو و دولت آمریکا، به‌خصوص در سطح ترامپ و حلقه‌های امنیتی اوست که گفته می‌شود نقش پررنگی در شکل‌گیری آتش‌بس ایفا کرده است. بعد از حمله آمریکا به سه سایت هسته‌ای ایران، واشنگتن تمایلی به ادامه جنگ نداشت و به‌دنبال فرصتی برای بازگرداندن ایران به میز مذاکره بود تا ببیند آیا تهران در این شرایط حاضر به امتیاز دادن هست یا نه.

وی تصریح کرد: این سناریو که رژیم صهیونیستی خواهان توقف موقت جنگ برای فراهم‌سازی فضای دیپلماتیک به‌منظور کسب امتیاز است، در محافل تحلیلی به‌صورت جدی مطرح شده است.

هدف اسرائیل؛ تغییر معادلات منطقه و فشار بر ایران

براتی ادامه داد: آنچه هم‌زمان در منطقه در حال وقوع است، اقدامات رژیم صهیونیستی در کشورهای سوریه، لبنان و عراق است. این اقدامات در راستای تغییر معادلات منطقه‌ای و حتی پیگیری اهداف تجزیه‌طلبانه در ایران قابل ارزیابی است.

وی گفت: توافقات ابراهیم و پیوستن برخی کشورهای عربی به آن، یکی از محورهای راهبردی تل‌آویو است. در این مسیر، تحولات سیاسی مانند تغییر حکومت در سوریه و به قدرت رسیدن هیئت تحریر الشام شرایط را برای اسرائیل تسهیل کرده است.

براتی اظهار کرد: بر اساس برخی گزارش‌ها، در جریان جنگ ۱۲ روزه، آسمان سوریه به‌طور آگاهانه در اختیار اسرائیل قرار گرفته بود تا این رژیم بتواند از آن برای حملات علیه ایران استفاده کند. این مسئله بیانگر سطحی از همکاری امنیتی جدید میان هیئت حاکمه سوریه و اسرائیل است؛ به‌طوری‌که زمینه برای کاهش اقدامات اسرائیل علیه ارتش سوریه نیز فراهم شده است.

وی تصریح کرد: گفت‌وگوهایی میان اسرائیل و حکومت جدید سوریه آغاز شده و حتی مباحثی درباره بازپس‌دادن برخی مناطق اشغالی مطرح است. این تحرکات نشان می‌دهد نظم‌سازی جدیدی در منطقه در حال شکل‌گیری است که هدف آن، تثبیت موقعیت اسرائیل با تکیه بر پروژه عادی‌سازی روابط و مهار مقاومت است.

نظم امنیتی جدید به نفع اسرائیل

براتی گفت: آنچه اسرائیل دنبال می‌کند، شکل‌دادن به نظمی امنیتی در خاورمیانه بر اساس عادی‌سازی روابط با کشورهای عربی و به‌حاشیه‌راندن کشورهایی است که با این روند همراهی نمی‌کنند. اگر کشوری حاضر به پذیرش این نظم نباشد، به اقلیت تبدیل خواهد شد؛ مانند جمهوری اسلامی ایران که اکنون در معرض چنین فشاری قرار دارد.

وی افزود: هدف نهایی اسرائیل این است که ایران یا به سمت پذیرش توافق ابراهیم حرکت کند یا از سیاست فعال منطقه‌ای خود، به‌ویژه حمایت از محور مقاومت، عقب‌نشینی کرده و موضعی منفعل اتخاذ کند.

طرح‌های مرزی و بازطراحی ژئوپلیتیک منطقه

براتی بیان کرد: طرح‌هایی مانند ایجاد کمربند امنیتی در مثلث مرزی سوریه، لبنان و فلسطین و حتی طرح‌هایی نظیر شکل‌گیری «سوریه بزرگ» یا الحاق مناطقی از لبنان مانند طرابلس به سوریه نیز در همین راستا قابل تحلیل هستند. با توجه به نفوذ بالای فعلی اسرائیل در خاک سوریه، هرگونه گسترش سرزمینی حکومت سوریه، به معنی افزایش نفوذ و دسترسی رژیم صهیونیستی به آن مناطق خواهد بود.

کارشناس و پژوهشگر مسائل رژیم صهیونیستی با اشاره به نقش وحدت و انسجام ملی در عقب‌نشینی رژیم صهیونیستی در جنگ اخیر تأکید کرد: مسئله انسجام ملی از جمله مسائلی بود که رژیم صهیونیستی نسبت به آن هیچ‌گونه برنامه‌ریزی نداشت و اساساً پیش‌بینی آن را نکرده بود. تحلیل آن‌ها این بود که با حمله به کادر نظامی، فرماندهان ارشد یا حتی نهادهایی مانند صداوسیما، می‌توانند زمینه‌ساز ایجاد شورش و اعتراض در کشور شوند.

براتی افزود: آن‌ها تصور می‌کردند بخشی از جامعه که منتقد یا مخالف است، بهانه‌ای برای اقدام علیه نظام پیدا خواهد کرد اما آنچه در عمل رخ داد، کاملاً برعکس بود. مردم ایران به‌طور گسترده در برابر دشمن متجاوز ایستادند و نوعی انسجام سراسری شکل گرفت که نه‌تنها حکومتی نبود، بلکه اجتماعی و ملی بود. بخش‌هایی از جامعه که شاید زاویه‌ منتقدانه نیز با نظام داشتند، به‌دلیل حمله مستقیم دشمن به ملت، در کنار یکدیگر ایستادند.

غیرقابل پیش‌بینی بودن انسجام عمومی ملت ایران برای صهیونیست‌ها

وی تصریح کرد: این انسجام عمومی و واکنش هماهنگ مردم، برای رژیم صهیونیستی غیرقابل پیش‌بینی بود. آن‌ها انتظار داشتند با هدف قراردادن برخی نهادها، فضای داخلی ایران دچار شکاف و چنددستگی شود اما در واقع نوعی دوقطبی جدید پدید آمد؛ یک‌سو کلیت ملت ایران، و سوی دیگر دشمن متجاوز.

براتی ادامه داد: حال آنچه ما باید انجام دهیم، حفظ و توسعه این انسجام ملی است. این انسجام باید تقویت شود و از هرگونه ایجاد دوقطبی در فضای کشور پرهیز شود. موضوعاتی مانند فیلترینگ، حجاب یا سایر مسائل فرهنگی و اجتماعی که قابلیت ایجاد شکاف دارند، در شرایط فعلی اولویت کشور نیستند. در مقطع کنونی، اولویت اصلی حفظ تمامیت کشور و مقابله با تهدید خارجی است و این مسائل باید موقتاً از دستور کار اجرایی کشور کنار گذاشته شوند تا وحدت آسیب نبیند.

لزوم هوشیاری کامل نظامی و امنیتی پس از آتش‌بس

وی اظهار کرد: تجربه ما از رژیم صهیونیستی و آمریکا نشان می‌دهد که هیچ‌گاه به تعهدات خود پایبند نبوده‌اند؛ حتی آتش‌بس را نیز می‌توانند نقض کنند. اکنون که جنگ ۱۲ روزه متوقف شده، ممکن است سناریوهایی برای غافلگیری مجدد ایران و ضربه‌زدن به مقامات یا زیرساخت‌های کشور در دستور کار آن‌ها باشد.

براتی افزود: اسرائیل به همه اهداف خود در جنگ اخیر نرسیده و ممکن است با اقدامات جدیدی تلاش کند اهداف ناکام‌مانده را جبران کند. از این رو، هوشیاری کامل نیروهای نظامی، امنیتی و اطلاعاتی یک ضرورت قطعی است. نباید این تصور پیش بیاید که اکنون در حاشیه امنیت هستیم.

وی هشدار داد: معمولاً پس از پایان عملیات نظامی، حملات امنیتی و خرابکارانه رژیم صهیونیستی افزایش می‌یابد؛ از جمله ترور شخصیت‌های کلیدی، خرابکاری در تأسیسات صنعتی و نظامی، حملات سایبری و نفوذ اطلاعاتی. تا زمانی که آتش‌بس برقرار است، باید این تهدیدات را جدی گرفت و پیش‌دستانه با آن‌ها مقابله کرد.

براتی تصریح کرد: رژیم صهیونیستی به‌دنبال تحمیل یک معادله بازدارندگی جدید به ایران است؛ معادله‌ای که بر اساس آن، دیگر آسمان کشور را در انحصار ایران نمی‌دانند و در هر لحظه امکان حمله و نفوذ هوایی را برای خود قائل هستند. در چنین شرایطی، تقویت پدافند هوایی، امنیت سایبری و هوشیاری سازمان‌یافته باید در اولویت قرار گیرد.

گفت‌وگو از سمیرا انصاری

انتهای پیام
captcha