در روزگاری که تفرقه و چنددستگی، درد مشترک بسیاری از جوامع است، محرم امسال در ایران صحنهای متفاوت رقم خورد؛ همگرایی عمیق، وحدت کمنظیر و شعارهای مشترک در جایجای مجالس عزاداری، حکایت از موجی تازه در زیست جمعی هیئتی داشت.
ایکنا برای بررسی ریشههای این همدلی و نیز جایگاه شعار محوری «ایران حسین تا ابد پیروز است» در خلق انسجام اجتماعی، به سراغ حجتالاسلام مهدی دانشمند، استاد حوزه و دانشگاه رفته است. آنچه در ادامه میخوانید، تحلیل و توصیههای صریح و بیپرده او است.
خطر مشترک، اختلافات را به حاشیه برد
حجتالاسلام دانشمند با اشاره به موج وحدت در هیئتهای عزاداری ماه محرم امسال گفت: جنگ را برکت نمیدانیم، اما به تعبیر مقام معظم رهبری، جنگ تهدیدی است که میتوان آن را به فرصت تبدیل کرد. همین احساس خطر برای یک کشور، برای یک ملت، برای یک جامعه و برای یک دین و تفکر، سبب میشود دلها به هم نزدیک شود. اختلافات سلیقهای کنار میرود و ذهنها به سمت یک مسئله اصلی و مافوق متمرکز میشود.
وی با ذکر مثالی ادامه داد: مثل وقتی است که تیم سرخ و آبی با هم بازی میکنند و فضای رقابت وجود دارد، اما اگر تیم ملی بخواهد با کشوری دیگر مسابقه دهد، یک جو کاملاً متفاوت شکل میگیرد. حالا هم وقتی دشمنی چون صهیونیسم و طاغوتهای زمان وارد میدان شده، آنهم در شرایطی که مردم مشکلات اقتصادی دارند، بسیاری تصور میکردند اگر جنگی هم درگیرد، مردم قیام خواهند کرد؛ اما متوجه نبودند که ملت ایران با سایر ملتها تفاوت دارد. این ملت، تربیتشده شعب ابیطالب، جنگ احد، صفین و خندق است. ملتی با الگوهای بالا که دیگر کشورها، در جهان غیرشیعه یا غیرمسلمان، چنین پیشینهای ندارند.
وی تصریح کرد: مجموعهای از عناصر همچون شور حسینی، عزت ذاتی مردم ایران و وطندوستی آنان، سبب شده تا «دلها متحد» شود و هیئتها جلوهای از این اتحاد باشند.
ایران حسین تا ابد پیروز است
حجتالاسلام دانشمند درباره شعار واحد محرم امسال گفت: نام امام حسین(ع) خود به تنهایی یک موج و شور است. بهقول پاپ که درگذشت، وقتی از او پرسیده بودند چگونه به امام حسین(ع) علاقهمند شده، پاسخ داده بود که ما از نظر دینی با شما متفاوتیم، اما حسینمان یکی است.
دانشمند خاطرهای از سفر خود به هند نقل کرد و گفت: سال گذشته در یکی از بزرگترین معابد دهلی، متعلق به بتپرستان و سیکها، مراسمی برگزار شد که آنجا حضور داشتم. وقتی متوجه شدند ایرانی و روحانی هستم، یکی از بزرگان معبد با حالتی آمیخته به احترام و عشق، فقط دو کلمه بر زبان آورد: «حسین، ایران». سپس جملهای به زبان هندی گفت که مترجم ما آن را چنین ترجمه کرد: تصویر حسین در اتاق خوابم نصب است؛ تنها کسی است که به من آرامش میدهد. این است معنای واقعی شعار «ما ملت امام حسینیم» و «ایران حسین تا ابد پیروز است»؛ جملهای که میتواند به انسان انگیزه دهد و در دلها شور ایجاد کند.
توصیه به مداحان نسل جدید
دانشمند توصیهای بیپرده و صریح خطاب به مداحان کرد و گفت: بیرودربایستی عرض میکنم: اگر ما در کشوری دیگر مانند عراق، لبنان، یمن، سوریه یا بحرین بودیم و رهبری مانند آیتالله خامنهای نداشتیم، ممکن بود اگر خطایی هم میکردیم، بگوییم الگویی در کنارمان نیست که راه را نشان دهد. اما اکنون میبینیم رهبر انقلاب تا ریزترین مسائل فرهنگی جامعه را مورد توجه قرار میدهند. سیبل دشمن را مشخص میکنند، راهکار میدهند، برنامه میدهند؛ بدون اینکه ما نیازی به هزینه یا آزمون و خطا داشته باشیم. توصیه من به مداحان این است که سخنان مقام معظم رهبری را در مناسبتهای مختلف، مخصوصاً درباره وظایف خودشان مکررا مرور کنند؛ پیش از ماه رمضان، پیش از اعیاد شعبانیه، غدیر، محرم، صفر. بعضی سخنان مثل آنچه درباره عوام و خواص فرمودند، فقط یک بار پخش شد و بعد پیگیری نشد.
دانشمند با تأکید بر اهمیت انتشار گسترده سخنان راهبردی رهبر انقلاب، اظهار کرد: انتظار میرود نهادهای فرهنگی همچون صدا و سیما، سازمان تبلیغات اسلامی، سپاه پاسداران و مجموعههای مرتبط با بیت رهبری، با دقت و برنامهریزی، این سخنرانیهای مهم را بهصورت مستمر و هدفمند بازنشر دهند تا بهدرستی به گوش مردم و فعالان فرهنگی برسد.
این استاد حوزه و دانشگاه تصریح کرد: مقام معظم رهبری فقط یک شخصیت سیاسی نیستند، ایشان هم فقیهاند، هم جامعهشناس، هم روانشناس، هم مبلغ موفق و هم خطیبی بینظیر. ایشان یک تاریخ تجربه تبلیغی است ولی متأسفانه ناشناخته ماندهاند. بسیاری از هنرمندان و نویسندگان پس از دیدار با ایشان، به حقارت علمی خودشان پی میبرند. یکی از بازیگران بزرگ به من گفت وقتی پای صحبت رهبری مینشینیم، میفهمیم بیسوادیم. ایشان درباره هر مسئلهای نظر دارند؛ درباره زندگی جوان، ازدواج، سادهزیستی، تربیت فرزند، رفاقت، همهچیز.
«عمار»ها کجا هستند؟
حجتالاسلام دانشمند با اشاره به تعبیر رهبر انقلاب از مداحان به عنوان «عمار»های زمان بیان کرد: وقتی آقا میفرمایند «عین عمار» منظورشان ما روحانیها و مداحان هستیم. عمار کسی بود که سخنان نگفته امیرالمؤمنین را به مردم میرساند. ولی امروز عمارها کجا هستند؟
انتهای پیام